.
 

PlayStation.Community

2018.05.08. 11:45 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Szívatás luxuskivitelben.

Az igazán rossz játéknál csak egy idegesítőbb dolog van: egy olyan cím, amiben megvan a potenciál, hogy jó legyen, de valami miatt mégis félresikerül. Lehet ez a béna sztori, az unalmas játékmenet, vagy a nehézkes irányítás miatt; a lényeg, hogy egyetlen rosszul illeszkedő elem képes arra, hogy teljesen megmételyezze egy amúgy minden szempontból kiemelkedő játék hangulatát, disszonáns érzelmeket ébresztve a felhasználóban.
Sajnos nyilván nem azért kellett ez a bevezető, hogy leírhassam: a The Aquatic Adventure of the Last Human minden szempontból tökéletes alkotás, amit mindenkinek nyugodt szívvel lehet ajánlani. Nem. A cucc sajnos minden erénye ellenére is tipikusan olyan cím, amivel egyszerűen nem jó érzés játszani, de hogy pontosan hol hibádzik a képlet, arra pár sorral lejjebb térnék ki részletesen.
Adott egy ígéretes sztori: egy űr-expedíció tagjaként, hosszabb utazás után visszatérve a Földre meglepetten tapasztalod, hogy az emberiség kihalt, a jégsapkák megolvadtak, és az egész bolygót ellepte a víz. Hogy pontosan mi történt, azt neked kell összeraknod a játék közben talált üzentekből - de persze akár magasról tehetsz is a katasztrófa okaira, és belevetheted magad a mélység felfedezésébe.

A klasszikus Metroidvania felépítésű játékban egy aprócska tengeralattjárót fogsz irányítani, mely eleinte csupán egyetlen csáklyával van felszerelve, de idővel egyre strapabíróbbá teheted, valamint extra fegyverekkel is tuningolhatod, ezzel masszívan növelve a túlélési esélyeidet. Ehhez „csupán” csak le kell győznöd a gigantikusan szemét főellenségeket, vagy felfedezned titkos helyeket, de ahogy a képességeidnek hála a mélység egyre több titkát fedezed fel, úgy válik egyre veszélyesebbé is az utazásod. Szerencsére van egy remekül működő térkép, melyen az összes fontos dolog szimbólumokkal be is van jelölve, valamint a nagyobb gócpontok között teleportok is működnek, hogy ne kelljen minden idődet a közlekedéssel töltened.
Nem mintha lenne bármi probléma is ezen a téren a TAAOTLH-val, hiszen ebben a disztópikus és egyszerre végtelenül békés víz alatti világban igazi élvezet elveszni. A minőségi pixelgrafika kiválóan képes kiemelni a környezet szépségeit, egy extra nosztalgiaréteggel felruházva az amúgy is a hetvenes évek sci-fijeinek stílusát imitáló játék helyszíneit. Ugyan az egész game egyetlen hatalmas pályából áll, a különböző részek egymástól gyökeresen eltérő hangulattal rendelkeznek, és a békésen úszkáló halakkal teli hínárerdőtől alig pár képernyőnyire már egy felfedésbe merült város üres épületei között navigálhatsz, ami nyilván nem hátrány a változatosság szempontjából.

Mi sikerült akkor félre, ha a grafika, a hangulat és játékmenet is rendben van? Hát persze, hogy a balanszolás! A játékban ugyanis cirka 1-1,5 óra után eljutsz egy olyan pontra, amikor a felfedezésnek megálljt parancsol két, tetszőleges sorrendben legyűrhető főellenség. Anélkül, hogy megölnéd a bossokat, nem tudsz továbbhaladni, hogy új fegyvereket szerezz és fejleszd magad, viszont anélkül, hogy fejlesztenéd magad, csak nagyon, Nagyon, NAGYON nagy erőfeszítések árán tudod az összes gyomorforgató trükköt bevető ellenfeleket lepofozni. Persze nem mondom, hogy képességtől függően 30-40-50 újrapróbálkozással ne lehetne elintézni a dögöket, de az számomra a legkevésbé sem szórakoztató, amikor látványosan öncélú módon szemétkedik egy játék és nulláról hirtelen maxra csavarja a nehézséget. Persze tudom, Dark Souls, meg minden és nem is lenne egy rossz szavam sem, ha a kaland elején megkapott csáklya nem lenne alapvetően alkalmatlan arra, hogy nálad klasszisokkal nagyobb fenevadakat teríts le vele. Konkrétan a játék második felében hiába kerülsz szembe iszonyatosan erős dögökkel, a folyamatosan fejlődő fegyverarzenálod miatt a legnehezebb kihívást mégis a fent említett dupla bossfight jelenti, ami ugye a fent említett 22-es csapdáját idéző szituációba torkollik.
Nem segít az sem, hogy az Aquatic Adventure az alapvető információkon kívül semmit nem rág a szádba, így az idő nagy részében kétségbeesetten keringesz a zsilliárdnyi kijárattal rendelkező helyszíneken, mert egész egyszerűen nem tudod mi az aktuális feladatod, ami megint csak erősen demoralizáló hatással bír.

Sajnálom a The Aquatic Adventure of the Last Humant, mert minden esélye megvolt, hogy egy igazán emlékezetes cím legyen belőle, így azonban nehezen ajánlható a full hardcore arcokon kívül senkinek, bár ha nem bánod, hogy direktben telibe sz*patnak és / vagy be tudsz vállalni egy kis szenvedést azért, hogy egy igazán egyedi és érdekes világot fedezhess fel, egy próbát talán még így is érdemes lehet tenni a játékkal.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Digerati Distribution
Fejlesztő: Y/CJ/Y
Megjelenés: 2018.01.24.
Ár: 4590 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080i
Demo: Nincs
Méret: 188.22MB
Web: http://www.whycjwhy.com/aquaticadventure/index.html
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
The Aquatic Adventure of the Last Human
Digerati Distribution
KÖZÉPSZERŰ