PlayStation.Community

2018.03.29. 07:45 Játékteszt
19 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Párosan szép a szökés!

Az első A Way Out képek és videók után akarva-akaratlanul rögtön egy börtönszimulátoros játék rajzolódott ki előttem, amiben A remény rabjaihoz hasonló szökést kell a végén összehozni. Azonban, a játék befejeztével nyugodt szívvel jelentem ki, hogy ennél még változatosabb és érzelmesebb sztorit sikerült felállítania a Brothers: A Tale of Two Sons alkotóinak!

Mielőtt fejest ugranánk a részletekbe, szükségesnek érzem, hogy megjegyezzek pár fontos információt azok számára, akik a vásárláson gondolkodnak. Az első és legfontosabb, hogy ebben az esetben kizárólag ketten tudunk nekikezdeni az élményeknek. Ez történhet online vagy local kooperatív módban is végigvihető, de a gép irányította társ lehetősége jelen esetben kiesik. Aki megvásárolta a játékot, az tudja meghívni a játékba a kiválasztott delikvenst. A PlayStation Store-ból letöltött trial verziót használva teljes jogot kap a meghívott fél, így tulajdonképpen mindenféle kódaktiválás és egyéb macera nélkül tudjátok ketten élvezni, az akár közösen megvásárolt játékot.
Trófeavadászoknak megemlíteném, hogy csak a játék fő tulajdonosa kapja meg a serlegeket, így ha egy példánnyal rendelkeztek, akkor érdemes eldönteni a játék előtt, hogy kinek fontosabbak a csillogó kupák.

A sztori elején, a karakterek részletes megismerése előtt egy rövid önéletrajz alapján kell eldöntenünk, hogy Leo vagy Vincent irányítását akarjuk-e átvenni. (Ha valamilyen oknál fogva nem tetszene az adott figura, egy gyors újraindítás után válthatunk közöttük.) Leo agresszív alkat, olykor elhamarkodott döntéseiről híres, Vincent pedig a higgadt, átgondolt veterán. A játék előrehaladtával folyamatosan kapjuk róluk a kiegészítő magánéleti információkat, de tulajdonképpen néhány snitt után rögtön tudunk azonosulni a srácokkal.
A történet eleje kissé nehezen indul be. Megélünk pár börtönverekedést, beszélgetést, mire a két főszereplő egymásra talál. Viszont, ha ez megvolt, onnantól nincs megállás! Folyamatosan a szökés fog a karakterek fejében járni, és ez a mentalitás ránk is átragad. Garantáltan minden lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy kijussunk. A bajtársiasság és egymás támogatása egy mélyenszántó beszélgetés után tetőzik, amikor kiderül, hogy ugyanazon rossz arcú gonosz miatt vagyunk sitten. A következő néhány börtönben töltött nap után aztán hirtelen begyorsulnak az események, és igazából jó pár órán keresztül nem is hagy szabadulni a játék, annyira addiktív és érzelemdús az élmény.
Maga a történetszál egyébként nem túl hosszú, viszont, ha mindent végigkutattok és az összes jöttment figurával leálltok beszélgetni, akkor 7-8 órát is bele lehet ütni a programba. Ami a "rövidségéhez" hozzátartozik, hogy nincsenek felesleges, kitöltő jelenetek, minden összefügg mindennel, és a legtöbb poén csak akkor fog leesni, ha a végére értetek a kalandnak.
Úgy vélem, ha már régóta kerestél egy játékot, amit a pároddal, vagy barátoddal szívesen játszanál ketten, és nem rémültök el a csapatmunkától, akkor ez A Way Out egy kihagyhatatlan cím. A fő érdekesség, hogy egymást folyamatosan látjátok, mivel akár local vagy online játszotok, a képernyő meg lesz felezve. Eleinte kissé bizalmatlanul álltam a split-screen dologhoz, de őszintén szólva sok esetben segített, hogy tudtuk egymás pozícióját. A fejlesztők nagyon jól megoldották ezt, és egyáltalán nem volt zavaró, sőt egyes helyzetekben, mint amikor egy fontos bejátszás van, vagy éppen egy közös feladatot hajtunk végre, akkor dinamikusan egybeolvad a kép.
A koncepció tehát szuper, a történet pedig tele van fordulatokkal, amik olykor kiszámíthatóak, viszont az élményből nem vesznek el. A karakterek folyamatosan beszólogatnak egymásnak, úgyhogy a kötelező poénok sem maradnak el. Ha szemfülesek vagyunk, rengeteg minijátékban tudjuk próbára tenni magunkat, így alkalmunk nyílik elverni egymást például Szkanderben, vagy csak stílusos amerikai módjára ütögetni párat a hátsó kertben. A börtöntől kezdve a szökésen át egy remek képet kapunk, hogyan is nézett ki az Amerikai Egyesült Államok a '70-es években.

Megjelenítés szempontjából is teljesen korrekt minőséget nyújt a game. Néhány textúra kissé ronda hatást keltett, de összességében hozta az elvárható szintet, amit egy PS4 játéktól joggal remélhetünk. Ahol tényleg lenyűgözött a látvány, azok a szabaduláshoz köthető jelenetek: a messzi táj képei és az időjárás effektjei festői szépséget öltenek.
Mint már említettem, a hangulat az ami, igazából elviszi a hátán az egész kalandot: az együtt megoldott feladatok és a történet fordulatai teszik már-már letehetetlenné a játékot. Több esetben is fontos döntéseket közösen kell meghozni, minek köszönhetően valós kommunikációra kényszerítenek minket a készítők.
A szoftvernek igazán nagy hibája nincsen, persze egy-két apró bug azért fellelhető, ami idegesítő lehet, de semmi olyan, amit néhány frissítéssel ne lehetne orvosolni, illetve magát a játékmenetet nem befolyásolják. A történet hosszára se tennék különösebb panaszt, mert mégiscsak egy olyan játékról van szó, amihez kötelező a két játékos egy időben való jelenléte, és ez a 7-8 óra pont ideális időintervallum egy ilyen stílusú szoftverhez. Az újrajátszhatósági faktor sem elenyésző, hiszen akit tényleg megfogott a sztori, annak érdemes még egyszer végig tolni, mert több befejezése is van!
Zenék terén úgyszintén zseniális teljesítményt tett le az asztalra a fejlesztőgárda muzsikákért felelős részlege. Mindig eltalálták a megfelelő hangulatot: olykor egy nyugis szám csendül fel, máskor pedig igazán pörgős dallamok pezsdítik fel a menekülést.
Ha eddig nem is, de innentől kezdve tényleg érdemes odafigyelni a Hazelight munkásságára, mert ezek a srácok valóban értenek a kooperatív játékokhoz. Tudják, hogyan lehet olyan minőséget produkálni, ami megmutatja, hogy kell egy jó és élvezetes szoftvert összerakni, mikrotranzakciók és egyéb hátsó szándékú lehúzás nélkül.

Összegezve a történteket, börtönviselt figurák kiszabadítása soha nem volt még ennyire szórakoztató. Olyan társas élményt kapunk, amit korábban nagyon kevés játék tudott ezen a szinten prezentálni. Úgy gondolom, az ilyen minőségi címek tesznek minket minőségi videojátékosokká. További történeti elemzésekbe nem szeretnék belemenni, mert ezt a sztorit mindenkinek a saját bőrén kell megtapasztalnia, spoilerektől mentesen. A screenshotok nézegetését is csak saját felelősségre tudom ajánlani, ezért aki idáig elolvasta a tesztet és elgondolkodott a vásárláson, ne habozzon. Irány a bolt, ahol egy igazán jó játékot kapunk, kifejezetten alacsony áron. Karoljunk fel egy rekesz sört és csöngessünk fel a legjobb haverunkhoz. Ha megvagyunk, akkor kezdődhet a PS4 korszak egyik legjobb többjátékos élménye!

(Ez a kiváló játék megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, de ha akarod, webshopjából kényelmesen meg is rendelheted.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2018.09.22. 13:30:11
LV4
Megveszem és a párommal játszunk.
I love games!
18. Onimushaman  Szerkesztő
2018.04.01. 20:04:35
LV24
+1
Válasz 17. martin üzenetére:
Azt nem irta h kotelezo barattal, lehet a postat is meg tudna fuzni.
señor
17. martin  Főszerkesztő
2018.03.31. 13:59:45
LV27
Válasz 14. Palmatex üzenetére:
Nincs PS+, nincsenek barátok se.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
16. PSti  PlayStation.Community tag
2018.03.31. 11:23:29
LV5
Azonnal megvenném ha lehetne egyedül is játszani.
15. B_Renato97  Szerkesztő
2018.03.30. 22:12:03
LV4
Válasz 14. Palmatex üzenetére:
14 napos trial előfizetéssel is bőven ki lehet nyomni :)
14. Palmatex  PlayStation.Community tag
2018.03.30. 21:26:13
LV1
Válasz 12. HUN_GERGO üzenetére:
Azt vágod hogy nem kell hozzá +, elég ha átmegy hozzád valamelyik haverod aki hozza a joyát és úgy nyomjátok végig.
"Never tell me the odds."
13. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2018.03.30. 13:28:43
LV7
Vàrtam màr nagyon.

Jó kis kedvcsinàló, jó móka lesz;)
independent
12. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2018.03.30. 08:19:20
LV15
Szívesen kipróbálnánk barátommal, de nincs PS+... és nem is lesz, így kimarad!
11. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2018.03.29. 23:44:25
LV24
Meg lesz véve. De most a Burnout nosztalgia elvitt.
Playstation
10. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2018.03.29. 15:54:41
LV10
Válasz 8. Richard üzenetére:
Lekésted, már régóta így tolom. :)
9. soliduss  A Krónikás
2018.03.29. 15:22:46
LV25
Válasz 2. martin üzenetére:
Basszus most nézem ,hogy csak 9990 Ft... ez manapság már dubget ár... a gyerek húsvéti pénzét erre költöm :D
8. Richard  PlayStation.Community tag
2018.03.29. 15:17:25
LV5
Válasz 6. Ruzsi üzenetére:
Ezt javaslom neked is a sexben. Egyedül is lehet, az időt is legalább felezed amit rászánnál és még kevesebb pénzedben is lesz :)
7. martin  Főszerkesztő
2018.03.29. 14:17:32
LV27
Válasz 6. Ruzsi üzenetére:
LÁL
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2018.03.29. 13:36:27
LV10
+1
Válasz 5. Richard üzenetére:
Egyedül is játszható, csak két kontroller kell, ráadásul így még a játékidő is több lesz. :)
5. Richard  PlayStation.Community tag
2018.03.29. 13:32:30
LV5
Szerintem elég sok vásárlót ki fog szűrni, hogy csak ketten játszható.
Köztük hirtelen engem is.
4. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.03.29. 12:15:51
LV18
Beszerzendő. :)
psn/sen id: pcpmate
3. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2018.03.29. 11:02:37
LV3
Válasz 2. martin üzenetére:
Az egyik főszereplő egyébként a rendező tesója, Fares Fares. A minap láttam vele egy filmet pont.
2. martin  Főszerkesztő
2018.03.29. 09:35:12
LV27
Kiváló az ár. Egyébiránt, ha meg van osztva az account és úgy van megvéve, majd játszva oda-vissza, szerintem menni fog trófea ide, majd oda is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. soliduss  A Krónikás
2018.03.29. 09:02:53
LV25
Hatalmas meglepetés ez játék számomra. Még nagyobb ,hogy az EA adta ki.

Tuti beszerzés lesz ebből a teszt után.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
A WAY OUT
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Lenyűgöző történet; addiktív játékmenet; tökéletes kooperatív élmény
Negatívum
Apró hiányosságok és bugok; néhány elnagyolt textúra

MARTIN BELESZÓL
A barkós csávó a játékban konkrétan a rendező, aki a beillesztett trailerben is feltűnik. Ugyanaz a pacek.