PlayStation.Community

2018.04.08. 07:22 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
The bridge is a lie!

Feltételezem, mindenki találkozott már az úgynevezett hídépítő játékokkal, amik leginkább mobilfronton terjedtek el. Ezekben a programokban a logika mellett elkel némi strukturális ismeret is, hogy egy adott szerkezetnek – ez esetben egy hídnak – milyen felépítéssel kell rendelkeznie, hogy kibírja a terhelést. Majd a megépített hidakra a gép kiengedi a megterhelést jelentő járműveket, amik ha átérnek, akkor sikeresen abszolváltuk az adott szakaszt.
A ClockStone Studios csapata ezt a játékstílust helyezte bele a Portal című játék szettingébe, ami magával vonzotta a portálkapukat, lézerágyúkat, savas medencéket, valamint az „ezt most hogy az anyámba oldjam meg” mondattal kísért fejvakarást.
Isten hozott a Bridge Constructor Portal létesítményében!

A játék története annyi, hogy kis fekete, kartonlap-emberként munkát vállalunk az Aperture Science Computer-Aided Enrichment Centernél, ahol a feladatunk a kísérleti termek hídjainak felhúzása lesz. A Portal közismert mesterséges intelligenciája, azaz maga GLaDOS tanítja be nekünk a munkát több pályán keresztül, majd elengedi kis kezünket és onnantól csak akkor fog felbukkanni, amikor új pályaelem jelenik meg.
A játék lényege megegyezik a bevezetőben leírtakkal. A pályán kijelölt építési pontokból kiindulva egy stabil, strapabíró híd felhúzása lesz a feladatunk, amin biztonságban át kell érnie a többi munkások által vezetett kis targoncának. Ha ez megvan, akkor már mehetünk is a következő pályára. A mobiljátékoknál őshonos, háromcsillagos kiértékelési rendszer – szerencsére – itt nem teszi tiszteletét, de ettől függetlenül kiérdemelhetünk a pályákon egy jobb értékelést is, hogy megvillantsuk tehetségünket a szakmában. Ugyanis, ha egy targonca biztonságosan megérkezett a célhoz, akkor a gép felajánlja, hogy egy kisebb konvojnyi járművet enged rá az építményünkre. Ne legyenek illúzióink, az a szerkezet, ami kibír egy targoncát, az nem biztos, hogy nem omlik össze négynek a súlyától. Amennyiben a megemelt terhelést is kibírta építményünk, akkor már tényleg mehetünk a következő szintre.
Kezdetben csak a terepadottságokat kell áthidalnunk, később viszont színre fognak lépni más akadályok is, mint például a savas medencék, a lövegtornyok, a lézerkapuk, vagy a címben szereplő portálkapuk. A pályák sikeres abszolválására gyakran csak egyetlen megoldást találtak ki a készítők, de ez nem jelenti azt, hogy alternatív építményekkel nem oldjuk meg a feladatot. Az újdonságként szolgáló újabb akadályok szépen fokozatosan érkeznek egy ideig, majd már csak a terepek bonyolultságának növekedése fogja növelni a kihívást.
Szerencsére magát az építkezést nem komplikálták túl, mindössze három építőelem (platform, tartórudak, tartókötelek) segítségével verhetjük fel hídjainkat, amiknek precíz használatát remekül elsajátíthatjuk GLaDOS tanai segítségével. Ráadásként a tesztelések alatt vörösen izzanak fel azok a hídelemek, amiken túl nagy terhelés, így tudni fogjuk, hogy hol kell erősíteni a szerkezeten. A legapróbb változtatásokon is múlhat a siker.

A látvány, ha nem is ér fel retináink számára egy happy finish-sel egybekötött tájmasszással, attól még kellemes a szemnek. Kezelésileg teljesen kézre áll a vezérlés, bár a be/ki zoomolás rohadt érzékenyre van belőve és sajnos nincs lehetőségünk ezen változtatni. Szavatosságilag nincs gond, mindössze 60 pálya állja utunkat, ami kezdetben kevésnek tűnhet, de a betanítás után gyakran fogunk (minimum) fél órákat kísérletezni, hogy a járgány(ok) épségben megérkezzen(ek) a kijárathoz. A hangzás teljesen passzol a látványhoz, bár sűrűn volt olyan, hogy a muzsikafelelős indokolatlanul szabadságra ment a pálya teljesítéséig. Hangulatra pedig hozza a „na még a következő pályába belenézek, aztán megyek” életérzést és a későbbi pályák bonyolultságának ellenére (ahol a játékos helyben megfogadja, hogy ha végez, akkor uninstall) a siker édes íze teljesen feledteti a frusztrációkat, és kergeti bele az embert a következő agyérgörcsbe.

A Bridge Constructor Portalban bátran ötvözték a klasszikus hídépítős játékmenetet és a Valve-féle Portal játéksorozat szettingét és sikerült az egészet egy egész jó programba koncentrálni. Ettől függetlenül elsősorban az előbb említett cím, illetve játékstílus szerelmeseinek tudom ajánlani a programot, valamint a logikai játékok rajongóinak. De bátran tehet vele bárki próbát, aki nem retten meg attól, hogy használnia kell a fejét.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)
 
Kiadó: HeadUp Games
Fejlesztő: ClockStone Studios
Megjelenés: 2018. 03. 07.
Ár: 4.590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 204,34MB
Web: http://www.bridgeconstructor.com/
PSN feltöltőkártya: [a http://platinumshop.hu/product/4929/PlayStation-3-PS... Shop[/a]
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Binder  Drift & Photo
2018.04.08. 21:45:19
LV22
Én MAC-en toltam, de PS4-re is be fogom szerezni...a Portal-t imádtam...és hozza a hangulatot...:)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Bridge Constructor Portal
HeadUp Games
REMEK