PlayStation.Community

2018.03.24. 12:25 Játékteszt
16 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Álmodtam egy világot magamnak...

Így a harmincas éveim második felében egyre kevesebbszer képes egy-egy játék az egykor teljesen természetesnek ható maximális lelkesedéssel eltölteni; tudjátok, amikor egymás után falod az előzeteseket, számolod a napokat a megjelenésig, és minden létező elektronikus eszközön az adott címet állítod be háttérképként. Ezt a szomorú, ám természetesen tekinthető trendet törte meg a Ni no Kuni II: Revenant Kingdom, melynek már a bejelentésével sikerült pontosan a fent ecsetelt hatást elérve visszarepítenie bohó ifjúkoromba, amikor minden egyes beszerezett új játék a világ közepe volt pár hétig / hónapig.
Írom ezt annak ellenére, hogy a sorozat első részét a mai napig nem fejeztem be, pedig az egyedi grafika és a jópofa sztori miatt arra is rá voltam anno pörögve rendesen. Ezzel persze nem voltam egyedül, hiszen a Level-5 által fejlesztett és eredetileg Nintendo DS-re megjelent, majd a The Wrath of the White Witch alcímmel felruházva PlayStation 3-ra is rimékelt játékot óriási hype övezte. Ez többek között a mai szemmel is kiemelkedőnek számító látványvilágnak volt köszönhető, mely a klasszikus animék világát idézte meg a Studio Ghibli (Totoro – a varázserdő titka, Chihiro szellemországban, A vándorló palota) döbbenetesen tehetséges animátorainak hála, nosztalgikus hangulattal, addiktív JRPG játékmenettel és végtelenül aranyos lényekkel vegyítve. A siker pedig nem is maradt el, számtalan díj és kritikai hozsanna mellett a két platformon összesen 1,7 millió példány kelt el a játékból.

Igazából érthetetlen, hogy ennyire átütően pozitív fogadtatás mellett miért kellett ilyen sokat várni a folytatásra, de a lényeg, hogy a Ni no Kuni II: Revevnant Kingdom végre itt van és könnyedén megugrotta... nem is, inkább minden ízében túlszárnyalja a játékkal kapcsolatos összes elvárásomat. Ezúttal két egymástól különálló sztorivonal összefonódásának lehetsz szemtanúja az intróban, ahol egyrészt az aranyos macskafülekkel ellátott, megkoronázási szertartásra váró Evan herceg ellen terveznek merényletete az alávaló rágcsálók, ezzel párhuzamosan pedig Roland, jelen korunk egyik leghatalmasabb államfője misztikus és teljességgel megmagyarázhatatlan okonál fogva átkerül Evan fantasy birodalmába és ha már ott van, gyorsan meg is menti szerencsétlen srácot az elkerülhetetlen végzettől.
A palotából történő menekülést követően Evan úgy dönt, hogy csakazértis király lesz, Roland meg offkorz vele tart, mert egyrészt természetellenesen jó fej, meg gyakorlatilag amúgy se nagyon akad más dolga. A furcsa pár így felkerekedik, hogy körbeutazzák a teljes birodalmat, szövetségeseket gyűjtsenek, átverekedjék magukat klasszikus fordulatokban gazdag kalandok sorozatán és találjanak egy passzent királyságot Evannek.
A legszebb klasszik RPG hagyományokhoz hűen a játék elejétől rendelkezésedre áll egy elég masszív méretű világtérkép, melyen nagyjából szabadon garázdálkodhatsz, bár a markereknek köszönhetően eltévedni azért valószínűleg nem fogsz. Aranyos visszcsatolás a régi korszak szerepjátékaihoz, hogy a térképen történő mozgáskor a karaktereid vízfejű chibi-figuraként jelennek meg, ami ugyan erősen kontrasztos a játék elképesztő minőségű grafikájához képest (erről majd később), de a nosztalgiafaktort ellenben kilövi az űrbe.
A térképen mászkálva nagy eséllyel botlasz majd bele különféle ellenfelekbe, melyek szimpatikus módon végig ott kolbászolnak előtted (ergo kis ügyességgel elkerülhetőek), pluszban a szintjüket is látod, hogy rögtön tudhasd, kivel érdemes összeakasztanod a virtuális bajszod. A különféle földrajzi adottságokkal rendelkező területeken egyébként zsilliónyi gyűjtögetni valót találsz a növényektől kezdve az ásványkincseken át egészen az értékes lootot rejtő ládáig, melyek megközelítése sokszor egy kis fifikát is megkövetel majd.
Ha hajlamos vagy a játékokban a nyakló nélküli felfedezésre, készülj fel arra, hogy a Ni no Kuni II-vel egy igazi sohavégetnemérős élményben lesz részed, mert kb. akármerre csalinkázol is el, tutibiztos' belebotlasz majd valami teljesen új élménybe. A nagyobb tájegységeket elérve aztán végre magad mögött hagyod a nagyfejű karaktereket és elmerülhetsz az elképesztően változatosan megalkotott helyszínekben. Ezek a területek szintén szó szerint tele vannak pakolva tartalommal és mindenféle kisebb-nagyobb mütyürrel, masszívan mértékben segítve az egyszeri kalandozó viszontagságokkal teli életét.

Nem esett még szó a játék sava borsát alkotó harcokról, melyhez a Level-5 fejlesztői túlzás nélkül a zsáner egyik legjobban kitalált és legváltozatosabb rendszerét alkották meg. Ellentétben az első résszel, a csaták valós időben zajlanak, a csapatodban éppen aktuálisan lévő karakterek pedig szintén ott küzdenek melletted a csatatéren ÉS szerencsére pátyolgatni sem kell őket, mivel meglehetősen magas hatékonysággal irtják az ellent, ami kifejezetten kellemes meglepetés azoknak, aki belefutott már szörnyen leprogramozott AI-okkal rendelkező címekbe (= kb. minden gamer evör). A különböző típusú földi és levegőben történő támadások mellett a karakterek bevethetnek természetesen extra skilleket is, melyek jellege és hatásfoka teljes mértékben az adott karakter jellegétől függ.
Szimpatikus módon a bevezető szakaszt követően teljesen szabad kezet kapsz azt illetően, hogy kit szeretnél irányítani, így bekalibrálhatod, hogy agilis varázslóként, bátor kardforgatóként vagy egy lassú, de irtózatosan durva sebzéseket kiosztó tank karakterként szeretnél érvényesülni. Emellett a csapatod összetételét is teljes mértékben te szabhatod meg, ez azonban még nem minden, hiszen a hozzád csatlakozott, Higgledy nevű lényeket is beveted a csatában. A kis manószerű és a Ghibli stúdiótól elvárható módon természetellenesen aranyos kis vackok kissé passzívabb támogatási rendszert nyújtanak, mint az előd Pokémon szerű familiarjai, közvetlenül nem is tudod átvenni felettük az irányítást, ellenben ha a kis lények által alkotott körbe állsz, azzal elképesztő erejű támadásokat és hasznos képességeket aktiválhatsz. A Higgledyket a világban mindenfelé megtalálod, sokszor az egyértelmű útvonaltól eltérő rejtett részeken, így érdemes mindent jól átkutatni, mert a lényecskék más és más képességekkel rendelkeznek.
Vannak azonban még ezen kívül is teljesen egyedi elemei a Ni no Kuni II-nek, melyek Evan személye révén kerülnek bele a történetbe. Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a csávónak sikerül királlyá válnia még a sztori elején, de mit ér egy uralkodó, ha nincs meg a királysága hozzá. Nos, erre a megoldás, hogy kell csinálni egy saját, Evermore névre keresztelt birodalmat, ahol mindenki heppi, az összes választási ígéret beteljesül, és talán még a csapból is sör folyik... na jó ez utóbbit lehet csak én találtam ki. Lényeg, hogy uralkodó lévén te fogod meghatározni, hogy királyságod milyen ütemben épüljön, illetve milyen létesítményeket kívánsz létrehozni vagy éppen fejleszteni, hiszen mindegyik épület új lehetőségeket nyit meg, így érdemes jól átgondolni mire költöd el a nehezen összeszedett valutádat.
Amellett, hogy elszórakozol a birodalom fejlesztésével, rendszeresen bele fogsz futni olyan csatákba is, ahol kis csapatod nem képes egyedül boldogulni, ilyenkor pedig jönnek a nagyobb volumenű összecsapások, melyeket valós időben irányíthatsz egyfajta leegyszerűsített RTS-minijátékként. Az ideiglenesen ismét buborékfejűvé váló Evant ilyenkor társai helyett az általa irányított csapatokat szimbolizáló haderők veszik körül, akik egyfajta kő-papír-olló rendszerrel viszonyulnak az ellenességes haderőkhöz, így folyamatos ügyeskedéssel mindig az éppen aktuális szituációhoz kell igazítanod egységeidet, akiknek persze szintén egyedi képességeik és tulajdonságaik vannak etc.

Ha ránéztek a csatolt képek bármelyikére, rögtön szembeötlik majd, hogy nem volt még szó a játék egyik legnagyobb erényéről, az elképesztően stílusos és szó szerint meseszép látványvilágról. Ha valaha láttál Ghibli rajzfilmet, akkor nagyjából tisztában lehetsz azzal, hogy mire számíthatsz, hiszen egy az egyben ugyanazt a minőséget fogod látni, mint amit megszokhattunk a cég legmagasabb minőséget képviselő egész estés animéiből. Azzal azonban, hogy a grafika szép még csak a felszínt kapargatjuk, a stúdióra jellemező egyedi látásmód ugyanis maximálisan jelen van ebben az alkotásban is, ami miatt a játékban lévő karakterek, tájak, ellenfelek és a helyszínek szó szerint megtelnek lélekkel. A Ni no Kuni II az a játék, amiben jó elveszni akár több tucat órára is, mert egészen egyszerűen mindig találni fogsz olyan egyedi élményt, ami új löketete ad a felfedezéshez (abszolút kedvencem a közösségi média világát a játékba csempésző Leafbook, melyen a királyság lakói a saját szemszögükből kommentálják a körülöttük zajló eseményeket)
Egyszerűen nem lehet elégszer kiemelni, hogy főleg az egy kaptafára épülő tucatjátékok világában mennyire jó érzés találkozni egy olyan címmel, ahol minden apró részleten látszik a maximális odafigyelés, és melynek szereplőibe idővel óhatatlanul beleszeretsz majd, együtt sírva, nevetve és izgulva végig, ahogy Evan gyámoltalan hercegből méltóságteljes királlyá válik. Mindebben persze óriási szerepe van a zsáner legjobb darabjait megidéző vérprofi zenei aláfestésnek, illetve a japán és angol verzióban egyaránt kiválóra sikerült szinkronnak, még jobban növelve a játékkal kapcsolatos immerziót.
A mindent átható pozitív tapasztalatokat két apróság töri meg: egyrészt a szinkron sajnos csak részleges, ami lehet csak az én vesszőparipám, de egy ilyen kaliberű címnél azért picit idegesítő. A másik, immár a tényleges játékmenetet érintő hiányosság, hogy a harcok túlságosan könnyűek és sajnos nehézségi fokozat változtatás híján, ezen változtatni sem tudsz. Ez persze magyarázható a nagyfokú sztori-orientáltsággal, és a játék meseszerű hangulatához se nagyon illene a vérizzadós hardcore mentalitás, de ettől függetlenül kissé kiábrándító, hogy a bossfightokon kívül szinte soha nem fogsz odaverősebb harcokba botlani, olyan vehemenciával irtják társaid és az általad irányított karakter az ellenség sorait (Higgledyket például be se tudsz vetni a legtöbbször, annyira gyorsan véget érnek a csetepaték).

Ez a két apróság azonban eltörpül a játék egyéb erényeihez képest és teljesen nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy a Ni no Kuni II: Revenant Kingdom nem csak az utóbbi évek, de minden idők egyik legjobb RPG-je is egyben, mely szinte már rémisztően közel merészkedik a tökéletességhez. Így a „csöcsöslányos” zsánerdarabokba belefáradt szerepjáték rajongókon kívül igazából minden PlayStation 4 tulajnak erősen ajánlott beszerezni a játékot, és pár tucatnyi órára elmerülni ebben a varázslatos mesevilágban.

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, de ha akarod, webshopjából kényelmesen meg is rendelheted.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2018.04.01. 14:40:47
LV3
Válasz 15. Matichku üzenetére:
Én még nagyjából az elején vagyok. KB 5 órám van benne, de azt sem tudom hogyan kell energiát tölteni, mert még nem kellett.
15. Matichku  PlayStation.Community tag
2018.03.31. 21:45:05
LV14
Válasz 14. CortezCorleone üzenetére:
Nincs még meg a 15 órám. De... Valóban jól indul, nagyon tetszett. Nehézsége az nincs neki ezt is adom. Nemigen néztem még rá csata közben mennyi HP-m vagy MP-m van mert addigra már véget ért. Ezt még azért nem mondanám akkora gondnak.
Nil Satis Nisi Optimum
14. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.03.31. 18:09:36
LV5
Elég lesújtó véleményeket hallottam a játékról az első részt sokra tartó játékostársaktól - az egybehangzó vélemény az volt, hogy jól indul a játék, de az első 15 óra után vontatott, repetitív és iszonyatosan könnyű lesz a játék. Nem jó előjel :\
物の哀れ
13. KAMIKAZE-HUN  PlayStation.Community tag
2018.03.28. 11:44:33
LV7
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
Képernyőről:)
"Örökké nem eshet"
12. DrZaius  Szerkesztő
2018.03.27. 15:38:47
LV2
Nem terveztem, hogy beszerzem, de a teszt és ezek a gyönyörű képek meghozták hozzá a kedvem elég rendesen!
11. martin  Főszerkesztő
2018.03.26. 08:40:21
LV27
Válasz 10. Penge70 üzenetére:
Remélem összevágják egy egész estét filmnek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. Penge70  Veterán PSC tag
2018.03.26. 07:01:18
LV22
+1
Nem vagyok a stílus rajongója, de annyira szépen néz ki a játék, hogy öröm lesni a képeket róla
9. Onimushaman  Szerkesztő
2018.03.26. 03:59:25
LV24
Tegnap délután elhoztam egy Prince kiadást, ez lemászik 4k-ban a képről!
señor
8. achtung_  PlayStation.Community tag
2018.03.25. 17:20:52
LV1
Az első nem tetszett, ennek lehet, hogy adok egy második esélyt.
martin = ostoba
7. eszg_  Szerkesztő
2018.03.25. 16:21:06
LV13
Válasz 5. CortezCorleone üzenetére:
Adni kell neki egy esélyt, mert ha mozgásban látod szinte kizártnak tartom, hogy ne ragadjon magával a hangulata. Én a játék kipróbálása után a Ghibli filmeket is elkezdtem újranézni. :D
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
6. eszg_  Szerkesztő
2018.03.25. 16:11:36
LV13
Válasz 1. Quentaro üzenetére:
Mindenképpen érdemes beszerezni, bár valóban kell hozzá idő nem kevés. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
5. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.03.25. 15:57:38
LV5
Válasz 4. Genya üzenetére:
Szerintem jól be volt lőve az első rész nehézsége - kellett a grind néhány részhez, de kb. hozta azt, amit egy tradicionális felfogású JRPG-hez kell.

A teszt alapján kicsivel több kedvem van a játékhoz, de nekem ez még egyelőre mindig kevésbé bájos/varázslatos, mint az első rész volt. De lehet, hogy csak a tavasz miatt van kevesebb kedvem a tradicionális JRPG-khez, majd ősszel/télen jó lesz ez.
物の哀れ
4. Genya  PlayStation.Community tag
2018.03.25. 12:35:54
LV1
Csak én voltam atom béna, de az első rész az szerintem pont nem volt könnyű. Emiatt annyira nem bánom hogy ez kicsit könyebb lesz. Ott sokszor megöltek a mezei szörnyek egy dungeonben, mert nem volt elég mana gyógyítani stb, és aztán kezdhetted előlről.
3. jime  non-alcoholic
2018.03.25. 10:06:46
LV29
sajnos ez a sorozat is kimaradt még eddig :(
"wake up, you're dead!"
2. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2018.03.24. 15:04:04
LV3
+1
Szerintem beszerzem, mi baj lehet?
Nagyon tetszik a látványvilág. Kell egy kis könnyedség a GOW előtt.
1. Quentaro  PlayStation.Community tag
2018.03.24. 15:03:41
LV5
Tök érdekes... Nagyon belelkesedtem ezért a játékért, de gondoltam megvárom a teszteket. Így, mivel nem rövid játék lehet, gondoltam még van pár hetem a költésig. :)
Erre itt a teszt is. (köszi)
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
NI NO KUNI II: REVENANT KINGDOM
Bandai Namco Entertainment
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Az utóbbi évek legjobb RPG-je, elképesztő látványvilággal és változatos harcrendszerrel
Negatívum
Túlságosan könnyű játékmenet; részleges voice over

MARTIN BELESZÓL
A nagydobozos kiadásért konkrétan sír a gyűjtemény-polcom. Hallom esténként a nyöszörgést: martiiin, vedd meeeeg... hoozd hazaaa...