PlayStation.Community

2018.03.23. 12:27 Játékteszt
35 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Kezdődhet a farmolás!

A játékok döntő többségét mindig valamihez hasonlítjuk.
A legtöbb esetben van egy etalonnak számító cím az adott stílusokon belül. A mezőgazdasági szimulátorok körében egyértelműen a Farming Simulator, ami minden évben elnyeri a babérkoszorút. Idén a Dying Lightért is felelős Techland Publishing csapata próbálja meg elhódítani a trónt, pénzt és energiát nem sajnálva. Állításuk szerint a Pure Farming 2018 éppúgy kedvez a gazdálkodás mestereinek, mint a kezdőknek, akik csak most ismerkednek a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. A célközönség tehát kifejezetten tág, és ezt értem azokra is, akik nem rendelkeznek idegennyelvi ismeretekkel, mivel a játék magyar felirattal került a boltok polcaira!

Egy rövid telepítés-frissítés kombó után rögtön a menüben találjuk magunkat, ahol érdemes az „Első farmom” nevű játékmóddal indítani. Tulajdonképpen egy kampánnyal egybekötött tutorial módot kapunk, ahol megtanulhatjuk a profi gazdálkodás minden csínját-bínját. A fejlesztők meglepő módon mindenre gondoltak, így a célunk nem más, mint néhai nagyapánk farmjának rendbeszedése és fejlesztése. Kezdetben néhány apróbb munkát vállalunk el, majd később be kell ruházni új gépekre és földre, amivel tovább bővíthetjük a rezidenciát. Túlzottan nagy kihívást nem fog nyújtani a történetmód, viszont egy kellemes körítést ad az egésznek, avagy megindokolja a játék, hogy mit is keresünk egy farmon.

Rend a lelke mindennek

Amint sikerült visszafizetni nagyfater adósságát, törekedhetünk a fejlődésre. Ezt bizony többféleképpen is elkezdhetjük. Mehetünk állatokat tenyészteni, vagy akár a megújuló energiára is összpontosíthatunk. A lehetőségek tárháza igen széles, az már csak rajtunk múlik, hogy mihez kezdünk. Ha nincsenek nagyravágyó terveink és a gyűjtögetést helyezzük szem elé, akkor is sok mellékküldetés közül tudunk szelektálni, mivel a tanya körül mindig elkél a segítség. Olykor egy kis szállítmányozásra kérnek meg minket a lakók, máskor pedig az aratáshoz hívnak. Feladatokból tehát bőven lehet majd válogatni, és ha kedvünk tartja, a világ felfedezése közben még drágaköveket is keresgélhetünk fizetéskiegészítés gyanánt.

Az úgynevezett "kampány" mellett még jó pár másik játékmóddal is elüthetjük az időnket. Ezek közül talán az egyik legegyértelműbb a sandbox. Temérdek mennyiségű pénz és rengeteg üres telek, ami csak ránk vár. Ebben a szegmensben igazából teljesen a magunk urai lehetünk, nem lesznek feladatok, megbízások. Ha igazán magunkénak érezzük a mezőgazdász életvitelt, akkor itt aztán tényleg kiteljesedhetünk.
A komolyabb szaktudást és ügyességet igénylő feladatokat pedig a „Kihívások a farmon” menüpont alatt tudjuk elkezdeni. Eleinte egyszerű, majd később egyre nehezebb küldetések várnak teljesítésre.
A tartalomra tehát nem lehet panasz, de ez persze csak akkor igaz, ha feltételek nélkül képesek vagyunk több órát eltölteni a nagypapa veteményesében.
A technikai csodái

A Pure Farming mondhatni élen jár a legfrissebb kütyük játékba importálásával. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a legjobb barátunk a tablet lesz. Jóformán minden ügyes-bajos dolgot elvégezhetünk rajta, miközben a verandán ülve limonádét szürcsölünk. Vehetünk néhány új mezőgazdasági monstrumot, egy pár földrészt, néhány állatot, üzemanyagot a traktorba, majd ha mindennel megvagyunk, egy kis kölcsön a banktól, és kezdődhet előröl az egész.
Ha már 2018 és technika, akkor egy professzionális drón sem hiányozhat a repertoárból, amivel akár az egész környéket bejárhatjuk.
Az egyetlen eset, amikor tényleg ki kell kelni a kényelmes hintaágyból, az akkor van, ha a földeken kell munkálkodni. Gyorsan beröffentjük a hűséges Zetor gépcsodát és indulhat a móka. Ha megvan a az aratás, irány a DAF kamion, amivel bevisszük a városba a termést, ahol jó áron továbbadhatjuk. Egy nehéz nap után pedig beállunk a garázsba a Mitsubishi terepjáróval és leveretjük a Kärcher magasnyomású mosóval. Kétségtelen, hogy a Pure Farming nincs tele felesleges reklámokkal, viszont a hivatalosan licencelt eszközök és gépek igenis nagyot dobnak a játékélményen. Kidolgozásuk lenyűgözően élethűre sikerült, bátran jelentem ki, hogy a földművelési eszközök jelentik a játék grafikai csúcsát!

Szánt az eke hegyen-völgyön át

Tény, hogy a Pure Farming egy friss széria, így az elvárásaim se voltak túl magasak a játék elindítása előtt. A grafika igazából hozta a várható szintet. Annyi biztos, hogy nem emiatt a játék miatt fognak az emberek sorban állni 4K képes megjelenítőkért. Maga az effektek minősége kifejezetten szép, az árnyékjáték, az eső és a naplemente teljesen rendben van. Ami kissé szemet szúrt, az a távolban elhelyezkedő fák és épületek, mintha kirajzolódásuk hiányos és olykor homályos lenne. Talán nem véletlen, hogy a korábban említett drónnal csak a földet tudjuk kémlelni.

Az alap dolgok mellett van egy olyan funkciója is jelen teszt alanyának, amivel kiemelkedik a hasonló játékok tömegéből. Ez nem más, mint a különböző vidékekre való elutazás. Összesen négy országban tudunk gazdálkodni, és ha nem porzik a pénztárcánk, akkor akár egy németországi térképtípust is bezsebelhetünk.
Változatossággal persze az alap négy ország is szolgál. Ha úgy tartja kedvünk, elutazhatunk Olaszországba, ahol szőlőt és olívabogyót termeszthetünk a közeli vulkán lábánál. Választhatjuk úti célként még a felkelő nap országát, a dél-amerikai Kolumbiát vagy a legnagyobb alapterülettel rendelkező, Egyesül Államokban található Montana vidékét. Mindenhol különféle növények és épületek találhatóak, és akkor se lennék meglepve, ha később még ennél is több helyre kapnánk bebocsájtást.

Jó gazdasszony vagyok én

Minden jó, ha jó a vége, és bizony a Techland Publishing első farmos játéka jó pár kellemes órával ajándékozott meg. Az elején kissé félve merültem bele a farm körüli teendőkbe, tartva a negatív élményektől. Összességében viszont azt kell, hogy mondjam, kellemesen csalódtam! Való igaz, technikailag még van hova fejlődnie a játéknak, illetve a használható gépek mennyisége is elmarad a nagy riválistól, viszont szégyenkezésre semmi ok. A használható készlet a célnak így is tökéletesen megfelel, bár meg kell hagyni, hogy a kolumbiai termesztés kissé kiaknázatlan maradt - talán majd egy későbbi kiegészítő helyre teszi a hiányosságokat.
Véleményem szerint a Pure Farming 2018 ugyanúgy szól a kezdő gazdáknak, mint a profi termelőknek, ezért ha valaki idáig halogatta volna a tanyasi élet kipróbálását, akkor ennél jobb alkalma nem lesz rá. További pozitívum, hogy a magyar nyelvű fordítás igényesen sikerült, sőt továbbmegyek, még a trófealista is megkapta a honosítást. Nyomott ára és a játékmenet megnyugtató mivolta okán bármelyik nemnek és korosztálynak szívesen ajánlom a játékot. Ha csak virtuálisan is, de igazán jól esett kilátogatni a nagyapám farmjára, learatni pár búzatáblát és bámulni az üveges tekintettel legelő teheneket.

(Ezt a játékot partnerünk, a Magnew Kft. biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából meg is rendelhető, akár gyűjtői verzióban is.)
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
35. zoliander  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 22:33:12
LV1
3szor voltam traktor húzó versenyen. Jóféle szórakozás..
34. ginfoart  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 22:11:30
LV1
Pár hónap múlva költözöm vidékre, lehet nem lenne rossz felkészülni arra ami vár ott :)
33. Zsolti  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 21:24:35
LV1
Kíváncsi vagyok rá
psn id: K_Zsolti
32. Binder  Drift & Photo
2018.11.13. 21:15:01
LV22
Szeretném megnyerni, mer egy paraszt vagyok. ;)
31. totyak  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 20:41:40
LV1
Azért szeretném megnyerni a játékot, mert szerintem nyugis kikapcsolódást nyújtana, nem a lövöldözés, meg az adrenalingőzös versenyek világa ez, hanem az ésszerű termelésé. Nem utolsósorban pedig tetszik, hogy már évek óta foglalkoznak a magyar lokalizációval.
30. Zoli82  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 20:34:29
LV8
Kíváncsi lennék rá milyen, és lehet tök jó kikapcsolódás lenne :)
29. Papi1126  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 19:54:16
LV2
Érdekel a virtuális mezőgazdaság
28. Ritual893  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 19:44:28
LV2
kiprobalnam milyen egy jo praszt napja :D
27. kisfrancz  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 18:55:39
LV1
Kipróbálnám, hátha lehet traktort is tuningolni :D
kisfrancz
2018.11.13. 18:52:02
LV1
Már az oviban is gumicsizma volt a jelem! Azon kívül imádom túrni a fődet a valóságba, kipróbánám virtuálissan is legalább nem büdös a gané!;)
25. tsz  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 10:36:52
LV1
Ez ek a nyugis dolgok jól esnek a mai világban. Ahol látható fejlődés gyarapodás a villággal ellentétben. Érdekel.
24. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 09:03:22
LV17
Van egy 10 hektáros fődem, azt szeretném szimulálni, hogy nől-e rajta papaya. :)
psn/sen id: pcpmate
23. Attila1971  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 08:25:35
LV7
szeretném,mert jól esne újra parasztnak:)lenni a Farming Szimulátor után.
"Ami krumplileves,legyen krumplileves"
22. LyozsFM  PlayStation.Community tag
2018.11.13. 07:49:53
LV4
Mert megèrdemlem;)
Lüvüdözös gyerek !!!
21. HUN_hatrix  The Saboteur
2018.11.13. 07:37:10
LV29
Azért szeretném, mert én vagyok itt a legnagyobb online paraszt. :)
Anno PS3on a Farming Simulator-t már kimaxoltam, ideje lenne egy másik farmolós játékot is kipróbálni.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
20. II-Kornel-II  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 21:34:49
LV1
Mindig is tetszettek a simulator gamek ! :)
poWa LEADER
19. Damonati  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 21:02:29
LV1
Tetszett a cikk, rövid, tömör. A játékot szívesen játszanám, mivel még eddig kimaradt nálam ez a gazdálkodó ágazat. Virtuális parasztnak milyen lehet lenni, majd kiderül. :) A magyar felirat csak hab a tortán.
18. ZsupiDav  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 20:33:47
LV2
Mert GAZDÁLKODNÉK.
17. gabor96  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 19:56:52
LV5
Érdekel mivel én is mezőgazdász vagyok.:)
Brugge egy rossz hely.
16. Uzsonna  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 19:44:29
LV1
Fullingyé jöhet
15. zoli12i  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 18:26:47
LV11
Hmmm...mindig is akartam füvet termeszteni.
14. persuid  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 15:36:08
LV3
A Ryu Ga Gotoku:Ishin-ben volt egy nagyon jól kitalált kertészkedős-gazdálkodós mellékszál,ami tetszett,így szívesen kipróbálnám ezt is.
Anri,you are the breast...I mean the best
13. Richard  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 15:29:04
LV5
Kipróbálnám, hogy miért vannak oda érte olyan sokan és miért jelenik meg évről-évre. A magyar feliratozásnak hála még kényelmesebben is boldogulnék vele.
12. alucccard  A retkes
2018.11.12. 15:25:16
LV22
Szalmaban meg nem csinaltam.
11. Ayame90  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 15:20:59
LV13
Érdekel ez a játék, mivel telefonon játszottam már farmos játékokkal. Az ilyen szimulációs játékok mindig is a kedvenceim között voltak és lesznek is.
Praise the Sun
10. Tami  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 15:12:06
LV1
Nekem is tetszenek az ilyen játékok, és szeretném a Farming Simulator-ral összehasonlítani!
PSN ID: stefitomi
9. ROBIEU  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 14:58:41
LV1
Érdekelne mert szeretem a gazdálkodós gamekat
8. lordszusi  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 14:55:29
LV1
Érdekelne, psvitán játszottam farmos játékkal, jó lenne látni miben különbözik a nagy tesós kiadás. + párom oda van a vitás farmos játékér. :D
7. bobacrom  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 14:51:07
LV6
Kiprobalnam, telefonra van sok farmos de ez biztos jobb
inkábbazunalomöljönmegmintamunka
6. feloleny  PlayStation.Community tag
2018.03.27. 14:58:12
LV1
Fasza...láttam ahogy a sáska járást rovarölő permetezéssel oldotta meg...lefújni a sáskákat,meg a termést is...így mind mérgező lesz..pedig ha oda a termés még a sáskát meglehetne enni,vagy etetni a Libákkal tyúkokkal..de kapják be...jó játék...már jókorán megtanítják a gyerekekkel hogy legyél hülye:)
5. B_Renato97  Szerkesztő
2018.03.24. 15:09:06
LV4
Válasz 4. martin üzenetére:
Olyannyira, hogy Leonidas kolléga ébresztett rá arra, hogy a nagy gazdálkodás mellett más kötelezettségeim is vannak. :D
4. martin  Főszerkesztő
2018.03.24. 11:43:43
LV27
+1
Jó hangulatú teszt, látszik, hogy (végre) élvezted a gazdálkodást.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. B_Renato97  Szerkesztő
2018.03.23. 20:04:35
LV4
Válasz 2. gabor96 üzenetére:
Akkor majd találkozhatunk a falu melletti kocsmában :D
2. gabor96  PlayStation.Community tag
2018.03.23. 17:15:38
LV5
Jó teszt. Majd veszem én is. Vonz a paraszti lét.
Brugge egy rossz hely.
1. Noob  PlayStation.Community tag
2018.03.23. 17:10:36
LV5
A magyar felirat miatt jár a piros pont. Végre egy minőségi farmos, jó konkurencia a farmingnak.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PURE FARMING 2018
Techland Publishing
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Licencelt géppark; megannyi játékmód; gazdálkodás a világ minden táján
Negatívum
Grafikai hiányosságok; kisebb technikai és tartalmi lemaradás

MARTIN BELESZÓL
A legjobban az amerikai és a kolumbiai gazdálkodás izgat, elsősorban a szokatlan termények miatt. Jó ötlet volt erre elmenni. Érdekes lenne a világ több országát is beletenni: az avokádó, agávé, az ananász, vagy akár a narancs is bekerülhetne. No és persze a csodálatos szabolcsi alma!