PlayStation.Community

2018.03.19. 09:39 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Benne a harmadik, Hell Is Empty és a bónusz, Farewell kiegészítővel.

(Jelen cikk a játék utolsó és bónusz epizódjával foglalkozik, és egyben egy évadértékelő is. A második részről ITT, az elsőről pedig ITT olvashatsz bővebben.)

Az a helyzet, hogy egy pöttnyit megcsúsztunk a Life Is Strange: Before The Storm harmadik, befejező epizódjáról, a Hell Is Empty-ről írott értekezéssel, de cserébe egy tető alatt a játék Digital Deluxe verziójához járó bónusz részről, a Farewellről is szólhatunk néhány szót.
Mondjuk sosem voltam rajongója ennek a széttöredezett megjelentetésnek, mert egyrészt két-három hónapra kiesünk az események sodráról, míg a folytatásra várunk, másrészt – bárminemű értesítés híján – pedig alkalmasint el is felejtjük megnézni, hogy itt van-e már, amit egyébként nagy örömmel vennénk magunkhoz. Sebaj, a Life Is Strange a jelek szerint most már bármelyik felvonásának én az ilyen és ehhez hasonló húzásokat könnyű szívvel megbocsátom, hiszen a Farewell-lel kiegészült, és teljes egésznek tekinthető sorozat most még határozottabban domborítja ki a videojáték valódi értékeket képviselő műalkotás voltát. Mióta tudomásom van arról, hogy az eredeti szériát hegesztő Dontnod visszaveszi a stafétabotot a feladatát egyébként kifogástalanul ellátó Deck Nine-tól, nem merek lezárt történetről beszélni, de legalábbis Chloe „eredettörténete” és a Max Arcadia Baybe való visszaköltözése utáni események minden oldalról megvilágítva, részletesen elő lettek adva.

A Chloe Price saját sztorijának tekinthető Before The Storm előző két részéről, az Awake-ről és a Brave New Worldről is beszámoltam már a Playstation.Community hasábjain. A Hell Is Empty a Chloe és Rachel kettős drámai fordulatokkal teli történetét igyekszik ha nem is lezárni, de valamilyen nyugvópontra hozni. Aki – hozzám hasonlóan papírzsepikkel felszerelkezve – esetleg arra számít, hogy a Life Is Strange-ben a Rachellel kapcsolatban Max által végül is kiderített, szomorú valóságnak itt most közvetlenül tanúja lehet, az téved. Morális kérdésekre alapozott döntéseknek természetesen most sem vagyunk híjával, és a Hell Is Empty alapvetően megnyugtatóra sikerült végével együtt is melankolikus mindenkinek, aki ismeri a nem sokkal később bekövetkező eseményeket.

A történetről ennél többet nem árulok el, inkább csak minősítem azzal, hogy a dialógusokkal, mondanivalóval, a továbbra is zseniális szinkronnal és zenével együtt a videojátékok történetének egyik legjobbját folytatja. Játékmenet tekintetében a Hell Is Empty is rendelkezik érdekességekkel, mint pl. amikor egy bűnöző, a rettegett Damon által támasztott feltételeknek megfelelően bizonyítékokat semmisítünk meg. A Chloe éles nyelvére építő Talk Back emlékeim szerint talán csak kétszer tette most tiszteletét. De ennél szerintem nem is nagyon kell több, mert a Before The Storm – az elődjéhez hasonlóan – kőkeményen a narratívára, a történetre és az érzelmekre épít, és ezt a feladatát olyan tökéletesen, sőt, a műfajban szinte egyedülállóan magas színvonalon ellátja, hogy a player nem is nagyon vágyik másra.
Fanservice

Következzék most a bónusz epizódnak aposztrofált Farewell, melyet én leginkább egy kis ékszerdobozhoz tudok hasonlítani. A címe alapján eredetileg arra gondoltam, hogy Rachel szomorú vége lesz ebben valahogyan kifejtve, de nem így van. 2008-at írunk, főszereplőink a 14 éves Max és Chloe, gyakorlatilag a boldog aranykorban, a felhőtlen gyermekkor alkonyán. Utólag szívszorító abba belegondolni, hogy mindent összevetve a Farewellben elmondott nap talán az utolsó boldog nap, elsősorban szegény Chloe számára. Ismét visszakerülünk Max perspektívájába, aki nemrégiben értesült róla, hogy Seattle-be költöznek, és nem tudja, miként mondja el a hírt Chloénak. Annak a Chloénak, aki most még a Blackwell egyik legjobb tanulója, és vidáman éli csínytevésektől már akkor sem mentes, de egy szép jövő reményével kecsegtető életét a biztos hátteret nyújtó szülői szeretet ölelésében. A történet arról szól, hogy meg kell találnunk a Max és Chloe által öt évvel korábban, a kalóz korszak legvadabb éveinek egyikében elrejtett kincset. Ennek a kutatásnak a során a teljes Price házat végigjárjuk, és a tinik összes kedves, közös emléke fölött velük merenghetünk el – melyek jelentős részét a későbbiekben bekövetkezett eseményekből egyébként már ismerünk. Chloe szüleiről is derülnek ki korábban nem tudott dolgok.

A Farewell nagyon sok újat ugyan nem tesz hozzá a teljes történethez, viszont a rajongók számára egyrészt agyalnivalónak megint ott van egy komoly morális kérdés, amire nincs jó és rossz válasz, másrészt pedig a záróképen végre jól kibőghetjük magunkat, melyre ugye a Hell Is Empty eleje óta készülünk. Igaz, nem hosszú epizód, de ahogy mondani szokás, a minőség, és nem a mennyiség számít, és ebben a másfél-két órában több mondanivaló van, mint más játékoknál tíz-tizenöt órában. Non plus ultra, hogy főszereplőinket – fanservice a köbön – az eredeti színészek, Hannah Telle és Ashly Burch szólaltatják meg, zseniálisan... bár ez utóbbi jelző szerintem minden, a széria készítésében részt vevő színészre igaz, akik szó szerint a karakterek lelkét adják.

Eme két záró epizódnak hála teljes képet alkot számunkra a Before The Storm. Én személy szerint maximális pontszámot adnék neki, és ezt szerintem a saját műfajában meg is érdemli. Viszont ha azt nézzük, hogy a Talk Back jelentősége enyhén lecsökkent az évad végére, és talán a történetben is lehet ellentmondásokat vagy lyukakat találni, az eggyel alacsonyabb pont tűnik a reálisnak, és az még mindig nagyon-nagyon jó. Remegve várjuk a folytatást.

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. A teljes évad megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, de ha akarod, webshopjából kényelmesen meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.03.21. 19:44:07
LV24
Húsvéti vásár van, bemérem a deluxe kiadást.
señor
2. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2018.03.21. 18:07:56
LV4
Belekezdtem és eddig nagyon tetszik!
I love games!
1. Onimushaman  Szerkesztő
2018.03.21. 00:10:24
LV24
Az első nagyon tetszett, kicsit féltem ettől, hogy nem az eredeti team csinálta.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LIFE IS STRANGE: BEFORE THE STORM
Square Enix
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Zseniális, megkapó történet, csodás szinkron és zene.
Negatívum
Kicsit több rejtvényt elbírt volna, nincs sok új megoldás már a vége felé.