PlayStation.Community

2018.03.27. 08:30 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Végül a legkisebb számít a legjobban.

Akárhányszor előkerül témaként a Sony VR-ja itt az oldalon, mindig megjelennek a vészmadarak is. Általában - hacsak nem egészségügyi okokból támadják a technológiát - erősen vakarni szoktam a fejemet. Rengeteg műfajban, sokféle élményben lehet része annak, aki megfelelően tájékozódik PSVR témában, és így maradandó érzésekkel, emlékekkel gazdagodhat.
A legeslegjobban most is a nyitottabb, kíváncsi játékosok járnak. Aktuális tesztem tárgya a Polyarc stúdió munkája, amely egy csodaszép mesét tár elénk. Ez a Moss.

Egy nagy katedrálisban állunk mesekönyvünk előtt, aminek a lapjain követhetjük nyomon a cselekményt. A mesélő hölgy minden szereplőnek egyedi hangot kölcsönöz, így az egész tényleg olyan, mint amikor szüleink olvastak nekünk az ágyunk mellett. Minden fejezet így kezdődik, majd pár oldal után átkerülünk magába a könyvbe. Külső szemlélőként, egyfajta segítőként láthatjuk ezt a különös világot, az avarszinten, ahol emberi tulajdonságokkal megáldott egérkék élnek.
Hősünk, Quill, egy egérlány szőrébe bújva teljesíthetjük a kalandot. A szoftver a DS4 kontrollert használja és annak fénysávját követi főként, így most fokozottan fontos, hogy a kameránk jól lássa (mindig felé tartsuk). Míg egerünket a bal karral külső nézetből mozgathatjuk szabadon, addig belső nézetből a rejtélyes segítőként a mozgásérzékelésen lesz a hangsúly (a fénygömbünket használva). Így kapunk egy remekül működő hibrid játékmenetet jó puzzle elemekkel, és némi harccal, ahol Quill létezik fizikailag a világban, míg a segítő egyengeti útját.
Míg a belső helyszínek egy színházhoz hasonlíthatóak, addig a nyitott, természetben játszódó szakaszok több esetben is lélegzetelállítóak! Az első képernyőkön tátott szájjal sétáltam végig az erdőben és nem győztem kapkodni a fejem (kívülről viccesen nézhettem ki, de biztosan nagyon boldognak is). Gyönyörű az egyik rész például, ahol a Disney csipkerózsikás kastélyához hasonló esti panorámában gyönyörködhetünk: valami lélegzetelállító. Telihold van, csillagok az égen, zászlókat fúj a szél, alattunk érzékelhető a mélység, az egész egy élmény! Szinte minden új területen felálltam kukucskálni, mert ilyenkor rendesen bele lehet lesni a játéktérbe. Sokszor így fedeztem fel a Moss gyűjthető tárgyainak egyikét, a kis papír tekercseket.
Quill fel tud kapaszkodni bizonyos helyeken, ezeket jellegzetes módon jelöli a program (néha nehéz kiszúrni vagy eldönteni, hogy az egérke eléri-e az adott magasságot, de ahol ilyet látunk a válasz igen, eléri). Hősünk egy egyszerű ütés-védekezésen alapuló harcrendszer keretein belül néhol aréna jelleggel kénytelen felvenni a kesztyűt a fura bogárlényekkel. Az ellenfelek buták, de erősek és sokat sebeznek, valamint halálpontosan lőnek. Két-három bekapott találat elég a jobb létre szenderüléshez, bár ha jó tempót futunk, valós időben is meg tudjuk gyógyítani gyámoltunkat. A támadókat még le is foghatjuk egy rövid időre, amíg ütlegeljük, de ehhez jó koordinációs készség kell.

Negatívumként csupán a változatosság hiányát tudnám felhozni. Keveslem a képességeket és az ellenfelek számát, valamint a nyerges mókusra is felpattanna az ember (megnéztem volna egy faágakon átugrálást, mászást a magasban).
A Moss jó alapja egy franchise-nak. Kis hőse, világa szerethető, de még is prológusnak hat. Jelzi a végén, hogy ez volt az első könyv, így türelmetlenül várhatjuk a folytatást. Az egyik legjobb VR-játéknak írnám le, amire megéri befizetni teljes áron is. Quill kalandja bájosan lebilincselő, ami szó szerint megelevenedik a mesekönyv lapjain, amelyet a két szinten folyó játékmenet tesz egésszé.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Polyarc
Fejlesztő: Polyarc
Megjelenés: 2018.02.27.
Ár: 9190 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 6.35GB
Web: https://www.polyarcgames.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. kluft  PlayStation.Community tag
2018.03.28. 23:29:55
LV8
Nagyjából semmit nem vártam ettől a játéktól de a demó és a teszt is meggyőzött arról, hogy ezt meg kell venni.
Semper Fidelis
2018.03.27. 18:14:49
LV2
+1
Demót próbáltam,nekem nagyon bejött.
2. DrZaius  Szerkesztő
2018.03.27. 13:56:01
LV3
Legközelebb videóanyagot is kérünk a tátott szájú, fejét kapkodó Oni-ról! :D
1. Richard  PlayStation.Community tag
2018.03.27. 13:44:57
LV5
Ez VR nélkül is jópofiság lett volna.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››