PlayStation.Community

2018.02.23. 11:57 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Do-Re-Mi-Fe.

A videojátékok egyik fontos – talán legizgalmasabb – sajátossága a diverzitás, sokoldalúság, változatosság. Ezért (is) az érdeklődők, rajongók széles spektrumát tudják kiszolgálni. Van, aki rettegni szeretne – mindegy, hogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben. Van, aki a belső nézetes háborús művek szerelmese. Van, aki fiktív lényeket akar kaszabolni, míg más stratégává válna pár órára. Van aki, a közösségre vágyik a videojátékokban, míg más magában, egyedül szeret belefeledkezni felfedezésre váló világokba. A Fe az utóbbi közönségnek szól és őket kecsegteti egy mágikus természettel.

Főhősünk a címadó kis lény, aki egy különféle flórával és faunával teli erdőben találja magát. Elkezd bóklászni és hamar szembesül a ténnyel, hogy az idillt robotszerű lények zavarják meg, elkapva az állatokat és megbontva a természet rendjét. Az aprócska szerzetet irányítva így az a feladatunk, hogy segítsünk az állatokon.
Figuránk szerethetően tréfás énekre képes, amivel kommunikálhat a többi állattal – a hangszín például a ravasz lenyomásának függvényében változik. Az új dalok megtanulása által újabb állatokkal kommunikálhatunk, valamint a hangjukra reagáló növények is „hallgatnak ránk”. Így utak nyílnak meg előttünk, és haladhatunk a következő kihíváshoz. Fokozatosan a lehetőségünkre álló képességek és eszközök gyarapodnak, és egyre komplexebb próbatételeket gördít utunkba az alkotás.
Maga a játékmenet nem mutat túl sok újat – egy egyszerű platformerről van szó, ahol az új képességek beépülnek a feladattárba –, és a kezelés macera lehet, valamint kissé monotonná és önismétlődővé válnak az egyébként sem túl nagy kihívást jelentő próbatételek. Az előadásmód azonban mindenért kárpótol!
A Fe képi világa nagyon jellegzetes, színei a neonfényeket idézhetik. Azonban, szemben a neon hagyományos konnotációival, itt egy pillanatig sem kérdőjelezzük meg, hogy a természet csodálatos, lágy ölében barangolunk. A neszelések, az apró, szállingózó képi elemek, az állatok búgása, csivitelése és bőgése mind egy bájos, fantasztikus összképet (és összhangot) alkot, ahol állandóan azon kaptam magam, hogy vagy mosolygok, vagy enyhén tátott szájjal szökkenek egyik pontról a másikra. A különféle vizuális eszközök által néha teljesen álomszerűen hat az egész, mintha egy kába lázálom részesei lennénk, és a felfedezés csodálatos érzése az első pillanatoktól az utolsókig jelen van. Bebóklászni egy eldugott zugba, vagy belibbenni egy másikba az, ami a varázsát adja az alkotásnak, attól függetlenül, hogy számos játékmechanikai eleme ellene dolgozik.
A pár órát felölelő történet szöveg nélkül, képi elemekkel közvetíti – talán kissé felületes – mondanivalóját, így a Journey rajongók ne számítsanak hasonló kaliberű, mélyen szántó gondolatokra. Ettől függetlenül egy szeretnivaló és kellemes kis mese arról, hogy mennyire fontos együttműködni a környezetünkkel. Természetesen vannak gyűjtenivalók, amelyek újabb, a kalandot könnyítő képességekkel ruházzák fel kis kreatúránkat.

A Fe egy csodálatos kaland, amelyen érezni az alkotók mérhetetlen szeretetét. Sajnos játékként hagy kívánnivalót maga után, de atmoszférája mindenért kárpótol. A kezelés nem mindenkinek állhat rá a kezére, a dal-mechanika pedig elsőre izgalmasabbnak tűnik, mint ami valójában, de így is egy nyugodt és boldog kaland, amely igazán üdítő ötleteit első felében süti el. Ebben az árkategóriában viszont hiba lenne kihagyni, mert több mosolyt csal az arcra, mint frusztrált szemöldökráncolást – és néha ez bőven elég.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: EA Swiss Sarl
Fejlesztő: Zoink Games
Megjelenés: 2018.02.16.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.1GB
Web: https://www.ea.com/games/fe
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Richard  PlayStation.Community tag
2018.02.23. 15:59:39
LV5
+1
Először a Tearawy jutott róla eszembe. Tetszik, majd beszerzem én is, csak előbb elfogyasztok ezt-azt, mint ahogy mentoloshypo is írta.
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.02.23. 15:32:33
LV28
Borzasztóan megfogott ezt a szín és képi világ, biztosan beszerzem amint eltüntettem néhány backlog elmaradásom.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››