PlayStation.Community

2018.02.20. 09:14 Cool-Túra
19 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Black powa’!

Az egész Fekete Párduc-jelenségről (mármint a film kritikai és közönségsiker övezte dicsfényes részére értve) egy dolog jut az eszembe. Megvan a Public Enemy-től (akiknek a plakátja mellesleg ott lóg az egyik jelenetben egy lakás falán) a „Don’t Believe the Hype” című nóta? Na, ez dióhéjban tökéletesen össze is foglalja a Marvel moziverzumának szám szerint 18. darabja körül kialakult hatalmas imádatot, ami olyan monumentális magaslatokig jutott, hogy sokan már egyenesen a stúdió legjobb filmjének mondják, de legalábbis egy nagyon-nagyon bátor alkotásnak, ami „végre középpontba tesz egy olyan sokat mellőzött népcsoportot, akiket a popkultúrában eddig nemigazán láthattunk túlságosan tevékeny szerepekben tetszelegni”.
Előbbi megállapítással kapcsolatban azért érheti némi szó a ház elejét (de erre majd még visszatérünk), ám utóbbi viszont félig-meddig megállja a helyét. Ugyanis a Fekete Párduc, mint film, a feketék egyik hosszú múltra visszatekintő áhítozásának beteljesítése, etnikumuk egy olyan fiktív világba való belehelyezése, ahol abszolút övék a domináns szerep, és ahol végre levetkőzhetik a több száz éves sztereotípiákat, az irányukba tett erős, rasszista felhangokkal együtt.
Ebből a szempontból valóban bátor mű (meg abból is, hogy lélekben már mindenki a Végtelen háborút várja, de azért 2 hónappal előtte még beszúrnak egy sokadik eredet-sztorit), erőteljesen merész lépést tesz az újító szándék felé, miközben megpróbál kicsivel több lenni egy hagyományos, tradicionális szuperhősfilmnél – ami, bár csak komoly fenntartásokkal, de azért mégiscsak sikerül neki valamennyire.

Való igaz, korábban is készültek már afroamerikai főszereplővel operáló képregény-filmek (innen is emlékezzünk szegény Wesley Snipes-ra és lassan a feledés homályába vesző Pengéjére), csak hát a 2010-es évek Hollywoodjában, ahol már egyetlen rossz szótól is valóságos gyűlölethullám söpör végig az egész világon, és ahol már hányásig tolják le az eltúlzott polkorrektséget az emberek torkán, egyre többeknek lesz szelektív a memóriája. De tény, hogy ilyen, elsősorban fekete karakterekkel funkcionáló 200 milliós blockbuster-monstrumot még nem termelt ki magából ezelőtt a filmipar, és hasonló illetőségű, múltbéli társaival szemben itt jóval nagyobb hangsúlyt kap a származás témája is.
Egy ilyen volumenű produkció néhány esztendővel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen lett volna, de a jelenkor hiperérzékeny társadalmában értelemszerűen már bebetonozott helye van (akár még azt is mondhatnánk, hogy szükségszerű volt), ami alapjában véve még nem baj, feltéve, ha az alkotók ismerik a mértéket. Márpedig a Fekete Párduc legalább annyira nem tolja túl a feketék dicsőségének vég nélküli érzékeltetését, ahogy például a Wonder Woman sem tette ugyanezt a szignifikáns feminizmussal.
Lehetséges, hogy ezen a megállapításon sokan derülni fognak, ugyanakkor egy kitalált, külvilágtól elzárt, ultramodern, futurisztikus technológiával működő, ezáltal pedig kvázi önellátó afrikai ország környezetében teljesen magától értetődik, hogy a társadalmat, a berendezkedést és az uralkodói réteget is úgy ábrázolják, hogy az belesimuljon az összképbe (ergo a rászabott keretek között maximálisan hiteles), a karakterek pedig ennek megfelelően reagálnak a hatáskörükön kívül élő fajtársaik örökös és persze a való életben is előforduló problémáira.
Középpontban Wakanda új királyával, T’Challa-val, aki apja tragikus halála után kénytelen a trónra ülni, ezzel egy egész állam irányításának felelősségét és saját népének összes terhét kénytelen a vállára venni.
Kicsivel az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményei után járunk. A világ rohamos iramban változik, ez a változás pedig nemsokára eléri az elszigetelt afrikai országot is, akik eddig nemigen szándékoztak beleavatkozni a Föld többi részének életébe, gondjaiba, ahogy elnyomott testvéreik megsegítésén sem fáradoztak túlzottan. T’Challa a Fekete Párduc emberfeletti erejét és Wakanda uralkodói székét birtokolva igyekszik magára ölteni a jó király szerepét, miközben felül kell emelkednie azokon a hibákon, melyeket ősei követtek el, ezen felül még a trónját bitorló veszélyes ellenféllel is muszáj felvennie a harcot. Ezek alapján csípő nélkül ráaggatható a filmre a szokásos és amúgy egyre inkább fárasztó szuperhős-eredetsztori bélyege, miszerint a viszonylag még tapasztalatlan főhős erejét (jelen esetben frissen megszerzett titulusát) próbálgatva szeretne megfelelni önmagának és azoknak az embereknek, akik a segítségére szorulnak, emellett saját démonaival is le kell számolnia, na meg a kötelező főellenséggel, aki általában a világot szeretné uralni, csakhogy a Fekete Párduc kísérletet tesz arra, hogy ezeket az unalomig ismert kliséket más módon mutassa be.

Voltaképp egy királydráma ez, annak minden elvárt színpadiasságával együtt, de a szokásos sablonoktól függetlenül (hiszen ezt már a Thor is tudta korábban) érdekes politikai szálat csempész bele a történetbe, és a való világ társadalmi gondjaira sem felejt el úton-útfélen reflektálni. Mert annak ellenére, hogy Ryan Coogler rendező és a filmért felelős szakemberek (túlságosan is) csúcsra járatják a sci-fi hangulatot/díszleteket, tele rakják a történetet mindenféle csúcs-szuper kütyüvel, jövőszerű technológiával, spirituális álomterekkel, sőt, még páncélozott harci orrszarvúkkal is (ennek köszönhetően Wakanda úgy fest, mint egy bolygó A galaxis őrzőiből), a téma igencsak személyes és emberi hangulatot üt meg. Az elzárt ország akármennyire szeretne kimaradni a külvilág nyűgjeiből, a közösséget belülről különféle, népet széthúzó konfliktusok rágják, ami magával hozzá azokat a kérdéseket, hogy vajon jó dolog-e kivonni Wakanda népét a globalizáció lehetőségeiből, és T’Challa, mint király, tovább örökítse-e ősei elzárkózó hagyományait, vagy inkább mutassa meg királyságát a világnak, ezáltal biztosítva országa jövőjét és a szegények, elesettek megsegítését?
Gyakorlatilag a Fekete Párduc ebben próbál meg elkülönülni a zsánerbéli társaitól: közérthető, mégis fajsúlyos, nagyon is aktuális üzeneteket szeretne közölni, némiképp túlmutatni megszokott Marvel-mintán – azaz elsősorban szórakoztatni, de közben azért elgondolkodtatni is.
A szórakoztatás zokszó nélkül sikerül neki. Bár nincs új a nap alatt, ahogy a speciális effektusokat is láthattuk már ezer másik helyen, más formában, a koreográfiák hozzák a kötelezőt, mindenféle plusz nélkül, és hát az MCU-filmeknél már tényleg kötelező jelleggel szereplő infantilis poénkodás sem maradhat ki (amiből mondjuk most legalább kevesebb van, de ami van, azt pont a lehető legrosszabb pillanatokban sütik el), azt nem lehet tőle elvitatni, hogy végig leköti a nézőt, és immár sokadszorra kalauzol el minket egy csodálatos, lenyűgözően színes-szagos univerzumba, ahol mindig jó részese lenni egy új kalandnak.
Sőt, ezúttal a találó alapkonfliktushoz végre egy valamirevaló főellenség is társul: Erik Killomonger nyugodtan beállhat a kevés igazán jó MCU-s protagonista mellé. T’Challa és a közte lévő szembenállás két szélsőséges álláspont egymásnak feszülése, amit nem lehet szép szavakkal és normális kommunikációval elsimítani, ez az ellentét vért kíván, méghozzá olyan sokat, hogy abba egy egész ország beleremeg. Míg előbbi az izolációt és saját népe védelmét tartja szem előtt, addig utóbbi kíméletlen bosszút állna minden egyes elnyomón és azok összes családtagján.
A színészek nagyszerűen elvégzik a rájuk kiszabott feladatot: Chadwick Boseman remekül alakítja a főhőst, Michael B. Jordan karrierje egyik legjobbját nyújtja (időnként még a főszereplőre is rálicitálva), a gyengébbik nem felhozatala sem elhanyagolható, határozottságot és erőt sugároznak, anélkül, hogy feleslegesen túltolt beleerőltetés-szaga lenne a dolognak.

Jogos kérdés, hogy miután ennyi szépet és jót írtam a Fekete Párducról, akkor mégis mi lehet vele a probléma, ami miatt értetlenül állok az előtt a hatalmas hype előtt, ami már a bemutatása előtt körülölelte az egész produkciót? Nos, attól függetlenül, hogy Coogler már többedszerre bizonyítja be, hogy nagyon ért a rendezéshez, a karakterekhez és a személyes, emberi témák kihangsúlyozásához (ami egy több száz milliós látványfilmnél elég nagy szó), a politikai szál néhol meg-megbicsaklik, amíg végül nincs más hátra, minthogy a nagyjából 2 óráig gyűrűző, lassan építkező konfliktust közönséges bunyóval rendezzék le, mintha azzal a világon bármit meglehetne oldani. És végül is meg is lehet, hiszen egy szuperhősfilmről van szó, csak az arányokat nem találták el megfelelően.
Ehhez jönnek még a szokásos problémák, túlságosan kiszámítható a történet, az egész sokkal maradandóbb, sokkal nagyobb volumenű prezentálást indokolna, ámde a lehetőségeket legtöbbször csak nyögvenyelősen tudták kiaknázni. Az vitathatatlan, hogy egy ilyesféle sztorit érdemes elmesélni, hiszen könnyen hozzájárulhat ahhoz, hogy a Marvel stúdió filmjei valamivel felnőttesebbek és komolyabbak legyenek, ne csak a megszokott színvonalat nyújtsák, de a Fekete Párduc, ellentétben például a Polgárháborúval nem elég bátor és kidolgozott, hogy ezt jobban csinálja – mondom ezt úgy, hogy már az sem volt minden ízében tökéletes film, sőt!

Mindazonáltal egy érdekes színfoltja ez a Marvel moziverzumának, még ha félre is ment egy kicsit, ez a cica attól még eléggé élesen karmol.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. Matichku  PlayStation.Community tag
2018.03.01. 01:26:59
LV14
Nem volt rossz. Thor hasonlat nagyon adta magát, ugyanaz csak párduccal. Zenék jól szóltak, akciókban olyan sok egyediség vagy emlékezetes nem igazán volt. Nekem megfelelt.
Ja és a karakterek rendben voltak, Forest Whitakert mindig jó látni. A kaszinóban persze Stan Lee a nyerő, ki lehetne más? :)
Nil Satis Nisi Optimum
18. PSti  PlayStation.Community tag
2018.02.24. 16:09:25
LV5
Válasz 17. mentoloshypo üzenetére:
Ázsiai szuperhős: https://www.youtube.com/watch?v=oaHzNyThfqM
17. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.02.23. 06:57:52
LV28
Ázsiai szuperhősre már vannak ötletek vagy tervek?
Nem harmatos poénnak szántam, ugyebár jó sok ázsiai ember van akinek a piaca durván bővül.
16. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.02.21. 22:22:56
LV2
Válasz 15. VictorVance üzenetére:
Halmozottan hátrányos. Viccet félretéve, Gal AAAs nő, már ha van ilyen kategória.
ヤレヤレ、ダゼ。
15. VictorVance  Szerkesztő
2018.02.21. 11:36:56
LV18
Válasz 14. martin üzenetére:
Szegény, nem elég, hogy lány, de még zsidó is????
Örülünk?
14. martin  Főszerkesztő
2018.02.21. 10:42:58
LV27
Válasz 13. Itachi üzenetére:
Na ja, de abban volt egy nagyon szép zsidólány.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
13. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.02.20. 21:47:34
LV2
Szerintem a Wonder woman is ilyen volt, ugyanannak az SJW rétegnek véres kardja, csak míg a BP az BLM nek lehet ikonja, a WW a metoo-retardáltak kedvence.
ヤレヤレ、ダゼ。
12. VictorVance  Szerkesztő
2018.02.20. 21:29:04
LV18
Válasz 11. Onimushaman üzenetére:
Biztosan létezik egy olyan dimenzió, ahol az a film jól fog sikerülni, de az is biztos, hogy nem a miénk lesz az :D
Örülünk?
11. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.20. 21:22:05
LV24
Válasz 9. VictorVance üzenetére:
Tomb Raidert is nagyon várod. Te leszel a hibás, ha a játék kedvelőjeként nem jön át.
señor
10. VictorVance  Szerkesztő
2018.02.20. 21:04:52
LV18
Válasz 6. Lucsy üzenetére:
Ups, my bad....
Örülünk?
9. VictorVance  Szerkesztő
2018.02.20. 21:04:21
LV18
Válasz 5. Lucsy üzenetére:
"Ez tipik az a film, amit a kritikusok nem mertek lehuzni. "

Van ebben is igazság, de azt még hozzátenném, hogy egy ideje, ha bemutatnak egy Marvel filmet, akkor egyből röpülnek az amúgy totál túltolt jelzők, hogy "az eddigi legjobb MCU film", "minden idők legzseniálisabb szupehősfilmje", és stb. Ez az egész hype-osdi kezd már nagyon elmenni egy nevetséges irányba. A Thor: Ragnarök-nél pl. majdnem én éreztem magam kellemetlenül, hogy veterán képregénybuziként nekem nem tetszett, miközben szinte mindenhol csak jót olvastam róla.
Örülünk?
8. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.20. 21:03:58
LV24
Válasz 5. Lucsy üzenetére:
A nagy csata a réten kajak olyan volt, mint egy amerikai polgárháborús emléknap.
señor
7. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.20. 20:56:05
LV24
Még mindig nem tudom eldönteni, hogy tetszett-e.
señor
6. Lucsy  PlayStation.Community tag
2018.02.20. 20:52:39
LV12
Egy aprosag: "Sőt, ezúttal a találó alapkonfliktushoz végre egy valamirevaló főellenség is társul: Erik Killomonger nyugodtan beállhat a kevés igazán jó MCU-s protagonista mellé."

Az antagonista, nem? De lehet, hogy csak nem tudok szoveget ertelmezni. :D
Ja, es Erik Killmonger. :)
nagy volt a pofam, elnezest kerek
5. Lucsy  PlayStation.Community tag
2018.02.20. 20:50:03
LV12
Filmek topikban elkezdtem irni egy rovidet a filmrol, de vegul nem posztoltam. Szerintem verszar volt. Eredeti nyelven neztem es koszonhetoen a "remek" autentikus afrikai akcentusnak es a nehol vergagyi CGI-nek vegig ugy ereztem, mintha valami nollywood-i (igen, n-nel) szuperhos szart neznek. Andy Serkis kiraly volt benne, Fekete Parduc ruhaja kibaszott meno, a zene rendben volt es a fogeci sem volt rossz, de leginkabb csak az alapgondolat volt jo mogotte, a megvalositas mar nem annyira. Kb ennyi. Vegig kibaszott kinosan ereztem magamat a film alatt, de ezzel nem lehettem egyedul: sokan fogtak a pofajukat a film utan, nehanyan sirva rohogtek miutan felgyultak a fenyek. Mindezt Londonban. Tehat egy eleg internacionale kozonsegrol beszelunk, akik mar boven megszoktak, hogy mindenfele rasszal es neppel elnek egyutt es nem fognak butan nezni egy ilyen film lattan mint hal a szatyorban.

Sebaj, legalabb a fekak is kaptak egy szuperhost akivel esetleg azonosulni tudnak. Habar, ahogy korulneztem a film vegen, jelentos reszuk inkabb csak a pofajat fogta a szegyentol, esetleg teli tudobol kacagott. Talan volt 2 ember, akikbol elotort a gyermeki lelkesedes.

Ugyhogy ja, "Don't Believe The Hype". Ez tipik az a film, amit a kritikusok nem mertek lehuzni. Tobb mint nevetseges, hogy a 310 RT kritikabol 300 pozitiv. Arrol mar nem is beszelve, hogy egyesek a legjobb szuperhos filmkent emlegetik a Dark Knight-hoz hasonlitva. Vicc.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
4. Itachi  PlayStation.Community tag
2018.02.20. 19:38:29
LV2
-1
Sajnos az álomgyár ma már SJW fészek...Nekem a filmről valahogy Zamunda hercege jut eszembe...Ott is csak mutatóban volt fehér ember...Nem új keletű az ilyesmi, a különbség, hogy most mivel van átitatva.....
ヤレヤレ、ダゼ。
3. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2018.02.20. 16:15:44
LV9
Válasz 2. martin üzenetére:
you wot m8? :D
PSN ID: LaXiKa_hun
2. martin  Főszerkesztő
2018.02.20. 12:57:46
LV27
Válasz 1. LaXiKa_hun üzenetére:
Brotha meg a sista elmennek megnézni a múvit, onnantól a sista "én király Blekk Panteremnek" kell, hogy hívja brothát.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2018.02.20. 10:09:46
LV9
kíváncsi vagyok erre a filmre. elmgyek végre valamelyik nap moziba asszonnyal és megsasoljuk.
PSN ID: LaXiKa_hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?
STAR WARS JEDI: FALLEN ORDER (PS4)
2019.11.26. 09:48 Játékteszt
19 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Csak az Erőben bízz.