.
 

PlayStation.Community

2018.02.19. 08:03 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Lehet-e arany az ezüstből?

Suda51, avagy Goichi Suda rendező nevét szerintem sokaknak nem kell bemutatnom, hiszen bizonyos szempontból ő a japán videojátékozás Quentin Tarantinója. Olyan, mára kultikus címek kötődnek hozzá, mint a No More Heroes sorozat, a Killer7, a Shadows of The Damned, a Killer is Dead, vagy a tavalyi, ingyenesen letölthető Let It Die.
Suda sajátossága, hogy az általa rendezett játékok javarészt olyanok, mintha egy végletekig vulgáris, vérbő tragikomédiába csöppennénk, tele őrült karakterekkel, eseményekkel és helyszínekkel. Maradjunk annyiban, hogy ez a merőben sem átlagos recept nem mindenkinek jön be, ám azok számára, akiket megdelejez, nincs menekvés. Talán ez a réteg lehet az apropója annak, hogy Suda legelső, eddig csak Japánban megjelent - egyébként zseniális - rendezése ellátogathatott PlayStation 4-re, jelentősen felújítva. Ez nem más, mint a The Silver Case.

Annyit elöljáróban leszögeznék, hogy a játékot hagyományos keretek közt értékelni és pontozni elég körülményes feladat lenne. Nem egy átlagos címről van szó ugyanis: amellett, hogy javarészt egy vizuális novellaként működik, a The Silver Case egy lassú, vontatott, nyomozós játékmenettel operál, amely a legtöbb, mai standardekhez szokott játékost szinte biztos, hogy elijeszt. A történet kibontakozása sem a megszokott, lineáris mederben zajlik, két fő szálon halad ugyanis a cselekmény, amelyek - egy bizonyos ponttól - szabadon abszolválhatóak. Természetesen a két vég összefonódik, így téve teljesen érthetővé az egyébként igencsak komplex sztorit.
A történet valamikor a '90-es években játszódik, Japánban, a 24 Wards nevű kitalált, futurisztikus városban. A világ épp a digitális forradalom közepén van, az emberek kezdik elhagyni az analóg-megokolásokat és modernizálódnak.
Ezen körülmények közt játszódik a két fejezet: a "Transmitter" és a "Placebo". Előbbiben egy névtelen ügynököt irányítunk, aki több társával együtt egy sorozatgyilkos, Kamui Uehara nyomaira bukkan, feladatuk pedig kézre keríteni őt. A Placebo során egy szabadúszó riportert, Tokio Morishimát terelgethetjük, akit arra béreltek fel, hogy találja meg Kamuit és írjon riportot az esetből. A két szál merőben eltérő lehetőségekkel kecsegtet, mind sztori, mind játékmenet, mind prezentáció terén.

A Transmitter inkább játékmenetet tekintve jelentős: itt többet fogunk mászkálni, vizsgálódni és fejtörőket megoldani, azonban a karakterünk inkább csak egy nézőpontként funkciónál. Rajta keresztül tudjuk meg, mi is zajlik körülöttünk, ám nem ő az igazi főszereplő. Saját párbeszédei sem igazán vannak, sem választási lehetőségei ezek során. Sokak számára a névtelen ügynök ebből adódóan egy egyszerű, üres bábként hathat.
A Placebo főszereplője ezzel szemben egy sokkal érdekesebb figura. Tokio gondolatmenetét teljes mértékben végigkövethetjük, emellett folyamatosan jegyzetel a történettel kapcsolatban. Minden apró mozzanathoz van hozzáfűznivalója, ám ez farag a játékmenetből: jelentősen kevesebb az érdemi nyomozás és kutatás vele. Leginkább e-mailek küldözgetése, a naplójának vezetése és a neten keresztül történő kommunikáció vele a feladatunk.

A Silver Case újragondolásának érdekessége, hogy bővült két új fejezettel, amelyek az eredeti cselekményt követően játszódnak. Ezek a "Yami" és a "Without Prologue" névre hallgatnak, előbbi néhány hónappal, utóbbi jóval a jövőben játszódik az eredeti befejezéshez képest. A Without Prologue érdekessége, hogy összekapcsolja a sztorit a The 25th Warddal, amely a Silver Case folytatása. Ez újfent csak Japánban jelent meg, azonban idén márciusban szintén megjelenik PS4-re a felújított változata. A két új fejezetre emellett azért volt szükség, mert az eredeti befejezés nem teljesen adott magyarázatot mindenre, általuk pedig sokkal érthetőbb lezárást kap a cselekmény, mielőtt bekanyarodna a folytatásba.

A Silver Case előadásmódja - a Suda tradíciókhoz hűen - egészen egyedi. A későbbi Suda-játékokhoz mérten talán még komolyabb és felnőttebb mondanivalóval is bír, amelyet egy mélybe húzó atmoszféra tesz még nehezebben emészthetővé. A prezentáció szintén nem hétköznapi, ugyanis állóképek, 2D-animációk, élőszereplős átvezetők(!), valamint CG-animációk mind találhatóak a játékban. Ez elsőre kissé kaotikusan hathat, ám a megfelelő időben, megfelelő helyen alkalmazva új értelmet nyer.

A játék legnagyobb problémája saját maga - azaz a játékmenet. Ez egy nagyon nehezen emészthető, szinte faék egyszerűségű mutatvány. Mindössze lépkednünk kell az adott termekben FPS-nézetben, míg a kijelölt tárgyakkal valamiféle interakcióba nem tudunk lépni. Amint ezeket teljesítjük, általában egy párbeszéd vagy átvezető következik, ezek váltják egymást a játék végéig. Sok esetben a helyszínek elég ismétlődően hatnak, sajnos ezzel nem foglalkoztak eleget a remaster készítésének során. Emellett az irányítás is hagy bőven kívánnivalót maga után, szinte tényleg olyan, mintha a PS1-es irányítási sémát alkalmazná a program. Nagy kár, ugyanis, ha ezeket megfelelően eltalálták volna a fejlesztők, egy új klasszikusról beszélhetnénk. Így mindössze egy kultikus (nagyon)rétegjátékká válhat, amely a Suda-mércén természetesen még emellett is remekül fest.

Összességében a Silver Case-ről elmondható, hogy csak nagyon keveseknek való. Érdemes róla néhány videót nézni, azonban, amennyiben egy igazán eredeti, fordulatos és összetett történetre vágysz, emellett nem riadsz meg a furán prezentált játékmenettől, érdemes beleugrani. Az újraálmodott zenék, használható klasszikus menürendszer és az egyéb újdonságok mind-mind dobnak a játék értékén. Ez egy nem mindennapi kaland, nem mindennapi módon prezentálva. Ha szereted a komplex, fura és átlagtól eltérő kalandokat, ezt imádni fogod, ellenkező esetben magadnak teszel szívességet, ha elkerülöd.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: NIS America
Fejlesztő: Grasshopper Manufacture, Active Gaming Media
Megjelenés: 2017.04.21.
Ár: 8990Ft
Játékosok száma: 1
Demo: Nincs
Méret: 5.25GB
Web: http://thesilvercase.com/en/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Elmélkedő - Megérte / megéri szerinted PS4 Pro-ra váltani?
2018.03.25. 08:30 PlayStation.Community
32 hozzászólás
Szerző: martin
Ha váltottál / ha váltanál / ha nem váltanál.
Hole New World (PS4, PSN)
2018.03.18. 17:15 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: martin
Csöbörből vödörbe.
Mozi - A víz érintése (2017)
2018.03.17. 07:47 Cool-Túra
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Amélie csodálatos élete a Fekete Lagúna szörnyével.
YAKUZA 6: THE SONG OF LIFE (PLAYSTATION 4)
2018.03.15. 09:00 Játékteszt
9 hozzászólás
Szerző: Sanada
A sárkány megpihen.
Crossing Souls (PS4, PSN)
2018.03.15. 08:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A múlt szellemei.
Beholder Complete Edition (PS4, PSN)
2018.03.13. 13:17 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A Párt mindenek felett!
Elmélkedő - Mennyire fontos neked videojátékban a magyar nyelv?
2018.03.11. 16:00 PlayStation.Community
83 hozzászólás
Szerző: martin
Idegen nyelv vs. honosítás.
METAL GEAR SURVIVE (PLAYSTATION 4)
2018.03.10. 13:22 Játékteszt
31 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Amikor maga a játék a legnagyobb túlélő.
BRAVO TEAM (PS4, PSVR)
2018.03.10. 09:23 Játékteszt
40 hozzászólás
Bravó a próbálkozásért - de ez most ide kevés lesz.
Shoppe Keep (PS4, PSN)
2018.03.09. 08:00 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: Chester013
K***a jó lenne ez a meló, ha nem lennének vevők...