PlayStation.Community

2018.02.22. 19:33 Játékteszt
14 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
And there upon a rainbow / Is the answer to a neverending story

Komoly előtanulmányokat igényelt, hogy felkutassam, utoljára mikor játszottam Szimsszel konzolon. Tekintve, hogy az általam a PSC-n a The Sims 3-ról írott értekezés 2010-ben kelt, simán lehet annak hat-hét éve, hogy sokunk kedvenc digitális életszimulátorával utoljára élvezkedtem még PS3-on. Az oka ennek a nagy hiátusnak csak annyi, hogy utána még rengeteget toltam az anyagot, vagyis a The Sims 3-at PC-n, ami ugye a széria eredeti platformja. PC-n nem csak az alapjáték rendelkezik sokkal gazdagabb tartalommal, de a kiegészítők az utóbbi időkig is jobbára csak számgépre készültek. Én anno a The Sims 3-hoz a Seasons-t, az Island Paradise-t és a non plus ultra World Adventures-t szereztem be; ezek közül a Seasons és a World Adventures olyan mértékben elkényeztetett, hogy a velük töltött hosszú hónapok után nem könnyű most visszaszokni a konzolos Simshez, még ha a legújabb eljövetelt a PlayStation 4 (Pro) erőművén szólíthatom is magamhoz. Mivel az utóbbi időkben különböző okok miatt nem volt lehetőségem, hogy a PC-s The Sims 4-be akár csak beletekinthessek, így legalább a jelen generáció tekintetében nincs ott a nagy ellenfél platform, hogy megmutassa, hozzá képest a PS4-es változat esetlegesen csak gyenge próbálkozás. Még így is hiányolok dolgokat, melyeket a számgépen megszoktam, de immáron legalább 50-60 óra játék után tiszta szívvel merem ajánlani a PS4-es Simset is minden érdeklődőnek.
A jól tartott Sim boldog Sim!

Én szerencsére lemezen kaptam meg a saját kópiámat, így elég gyorsan, a szükséges dolgok mindösszesen tizenöt perces letöltése után nekieshettem a játéknak. Pontosabban a játék előkészületeinek, ami alatt a Simünk megkreálását kell érteni. Akinek van már gyakorlata, egyáltalán nem ajánlom a tutorial bekapcsolását – nagyon nehezen kezelhető volta révén, és mivel a kontrollban is vannak kívánnivalók, vagy háromszor kezdtem elölről a kényes műveletet. Aztán végül az egész vasárnap délelőttöt a csajom életre hívásával töltöttem, ám a komoly munka meghozta a gyümölcsét – a mellékelt illusztrációk alapján ezzel remélem még a kényesebb ízlésű olvasók is egyetértenek. A konzolos The Sims 4 sok fejlődést tud felmutatni elődjeihez képest (így hét évvel később ezt mondjuk el is várjuk), és ez már a Sim-kreálásban is tetten érhető: a nem kiválasztása után most először akár gyerek vagy tini karakterrel is kezdhetünk. Belőhetjük emberünk hangszínét, járási stílusát, majd az aspirációkat. Az utóbbiak alatt életcélokat kell érteni, melyeket különféle sorsterületeken kalibrálunk be; pl. ha én a szerelem sorsterületen a Soulmate-et választom, akkor az életem egyik célja bizonyára a lehetőleg 100%-os lélektársam fellelése, míg ha Serial Romantic irányba megyek, egyszerre több, jobbnál-jobb pasival kavarok (akik közül az első rögtön szinte a megszólalásig hasonlít Nathan Drake-re, mint a mellékelt ábrák is illusztrálják.) Az aspirációkon túl jellemző tulajdonságokat is kell keresnünk Simünknek, mint teszem azt aktív, vidám, romantikus, vagy elkötelezettség kerülő. (Mint az imént emlegetett Nate-hasonmás, aki eme tulajdonsága miatt rendszeresen feszültté válik, amelyet – számomra kevésbé érthető módon – fürdőkkel vagy saját tükörképéhez intézett monológokkal vezet le.) Miután ezekkel megvagyunk, jöhet a külső megalkotása: a bőrszín megadása után a testalkatot a rendelkezésünkre álló csúszkákkal szabályozva gyakorlatilag bármilyen formát életre hívhatunk, és ugyanez igaz az arcra is. A ruha, smink, frizura, kiegészítők tekintetében a választék minden igényt kielégít... azaz szinte minden igényt, mert PC-n már az előző generációban akár saját mintákat is létrehozhattunk, míg itt csak ugye standarden legyártottak vannak.

És akkor nagyjából most jutottunk el arra a pontra, hogy elkezdhetjük a konkrét játékot. Amely gamer nem tart igényt arra, hogy teljesen egyéni ízlésvilágának megfelelő Simekkel vesse bele magát a dolgokba, random embereket is létrehozhat pár perc alatt. Mert természetesen nem csak egy karaktert gyúrhatunk össze, hanem akár egy teljes családot vagy baráti társaságot is. Ezután ki kell választanunk, hogy a rendelkezésünkre álló helyszínek közül melyikben kívánunk gyökeret ereszteni: a kisgyermekes családoknak ideális Willow Creekben, a nagyvárosi életet kedvelő, karrierista fiatalok által preferált Newcrestben, vagy az enyhén sivatagos Oasis Springsben. Én Newcrestet választottam, és onnan őszintén szólva nemigen mozdultam ki, de az a hosszú távú tervem, hogy természetesen az összes helyszínen eltöltök majd rövidebb-hosszabb időt.
Tudtad, hogy egy sütő minősége megállapítható abból, hogy mekkora az ablaka?

Én ezt bizony nem tudtam, és el is merengtem rajta, hogy bizonyára akkor csakis ez és nem más a magyarázata annak, hogy imádom az új Electrolux sütőmet, amit nálam való létezésének eddigi két hónapja alatt nagyjából havonta egyszer, tehát rendszeresen használok. Persze a Simsekben hagyományos módon rengeteg ilyen és ehhez hasonló bölcsességet olvashatunk, amikor építkezés módban válogatunk teszem azt a sütők között. De ne szaladjak ennyire előre, csak muszáj volt megmagyarázni a fenti idézetet.

Férfiasan bevallom, nekem két napba tellett, míg rájöttem, hogy az adott várost is nekünk kell berendezni a különböző rendeltetésű lokációkkal, melyek korábban fixen adottak voltak. Vagyis ha azt szeretném, hogy az edzőterem, a könyvtár és a park a közvetlen szomszédságomban legyen, ennek semmi akadálya nincsen; a Manage Worlds menüből a My Library-ben találjuk egyrészt a középületeket, másrészt a készen vásárolható lakóházakat. Utóbbiakat megvehetjük bútorozva vagy nélküle, de természetesen a nulláról is építkezhetünk a saját szájízünk szerint. Utóbbinak én csak a PC-s Simsekben váltam barátjává, mert ott stílusok szerint válogathattad össze magadnak az épület részeit, így csodás spanyolos aurájú szállodakomplexumot volt lehetőségem kiépíteni az Island Paradise-ban. Szóval én konzolon maradok az előre legyártott otthonoknál, és azokat igyekszem medencés luxusvillákká alakítani. Az otthonok berendezése nagyjából a szokott módon történik: választhatunk az adott helyiség (pl. konyha, dolgozószoba, hálószoba) szokásos felszerelése, vagy a tárgyak kategóriája (pl. virágok, ülőbútorok, elektronikus eszközök) között, és érdemes figyelni a háztartás saját eszköztárát is, mert a különböző hőstetteinkért kapott jutalmak ott kerülnek elhelyezésre. (Ez utóbbit egy hét játék után, ma vettem észre, de szerintem még egy hónap múlva is ráébredek majd újdonságokra.) Természetesen rengeteg időt lehet a lakberendezéssel eltölteni, nálam olykor egy-egy összeillő színárnyalat megválasztása is izzadságcseppeket csal a homlokomra.

Mivel nem csak az ember, de a Sim is pénzből él, mint mindig, most is sokféle karrierlehetőség közül választhatunk, és nem csak a legális szférát tekintve. Mindig irigyeltem, hogy ők azonnal megkapják a kiválasztott állásukat. Mi több, a saját Simem egy postázó állásból röpke három hét alatt jutott el abba a pozícióra, ami nekem nagyjából tizenöt év után sikerült, és azóta már persze Vice President lett – nő létére ez nem kis teljesítmény. Az előrelépés feltétele a különböző képességek, mint pl. karizma vagy logika fejlesztése, a napi feladatok elvégzése, és az, hogy lehetőség szerint minden nap napsugaras jókedvvel menjünk be dolgozni. Apropó, az alaphangulatot több dolog befolyásolja, de nem nehéz a Simünk jólétét elősegíteni. Egyrészt a tiszta, rendes, mi több, dísztárgyakkal teli környezet javasolt, másrészt ha mondjuk kirakunk a nappaliba egy kördiagramot ábrázoló képet, attól az egész család fókuszált állapotba kerül (haha, miért nem történt meg ez velem soha az előző munkahelyemen töltött, utolsó egy év folyamán?) Ezenkívül a jó étel, az aktív Simeknél a sportolás, egy romantikus film megtekintése, egy forró fürdő, s még egyéb, az előző tételekből következő tevékenységek jól sikerülte is pozitív hatással lehet Simünk közérzetére. (Viszont éhesen vagy bármilyen okból feszült állapotban ne szexeljünk, mert csak ront a helyzeten.) Úgyhogy ezt a rendszert is durva jól kitalálták.

Nem akarok nagyon hosszúra nyúlni, így még a kontrollról pár szót. Hát, nem túl felhasználóbarát: egyrészt a jobb analóg karral irányíthatjuk a kurzort – kevésbé gördülékenyen –, másrészt a tapipaddal az alsó és a felső menüsor ikonjai között ugrálhatunk. A váltást a két mód között a tapipad jelenti, de nekem még egy hét intenzív játék után sem áll teljesen kézre. A látvánnyal nincs gond. A képek egy része Pron, másik része a sima PS4-en készült, azért remélem, meggyőzőek. Nekem csak annyi bajom van a látnivalókkal, hogy nincsenek évszakok, mindig ez a kora nyári szezon érhető el csak. De az animációk eszméletlen jók, pl. amikor a nem túl gyakorlott szakácsok főzési tevékenységét nézzük közelről. Az audiót gyakorlatilag a környezeti zajok, a sztereókban hallható, nem túl változatos zenei csatornák, meg persze a Simek sajátos nyelve jelenti, ezek hozzák a szokott színvonalat. A korábbiakhoz képest változás, hogy már a konzolos Sims 4-hez is vásárolhatunk kiegészítőket, mint pl. a Cool Kitchen konyhaberendezés, vagy a City Living expansion pack – ez utóbbi nem kevesebb, mint 32 font, melyen kicsit elhűltem, de én nem lennék én, ha majd ezek nagy részét meg nem vásárolnám a közeljövőben. Ha a kontroll nehézségeitől, meg attól eltekintünk, hogy PC-n mennyivel többet tudhat a cucc, szerintem a The Sims 4 megéri az árát; jómagam már most alig várom, hogy folytathassam ezt a valóban soha véget nem érő történetet.

(A játék megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, de ha akarod, webshopjából kényelmesen meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. martin  Főszerkesztő
2018.03.03. 12:30:34
LV27
Válasz 12. Joel1970 üzenetére:
Ne udvarolj annyira! :)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
13. Greg  PlayStation.Community tag
2018.03.03. 02:57:56
LV25
Valahogy egy Sims-et sem "mertem" eddig kipróbálni. Úgy érzem hogy ez nekem kevés lenne. Bár aztán ki tudja...
LV426
12. Joel1970  PlayStation.Community tag
2018.02.26. 11:26:10
LV1
Jó teszt!Tök jól néz ki a karaktered ;)
RESIDENT EVIL 2
11. macilaci  PlayStation.Community tag
2018.02.24. 12:33:58
LV1
A pàromnak én is beszereztem pc-re.☺Az előző rész is megvolt neki.
10. PSti  PlayStation.Community tag
2018.02.23. 17:26:16
LV5
Válasz 6. Petunia üzenetére:
Ja így már világos, köszi!
9. Richard  PlayStation.Community tag
2018.02.23. 12:49:45
LV5
Válasz 8. Petunia üzenetére:
Lehetne, max. a karakter kreálás után 1 óra múlva mondjuk letiltana. :)
Félek látatlanba megvenni, mert barátnőm nem egy nagy konzolos.
8. Petunia  Szerkesztő
2018.02.23. 10:50:05
LV12
Válasz 5. Richard üzenetére:
Szted hogy lehetne ebből demó PS4-en? :)
Endure and Survive
7. Petunia  Szerkesztő
2018.02.23. 10:48:22
LV12
Válasz 4. Richard üzenetére:
Biztos nem olyan, mint a PC-s, egyetértek. :) Engem is érdekelne, hogy a PC-s amúgy milyen, de időhiány és egyebek miatt (értsd: a melós gépre nem akarom felinstallálni :D) erre egyelőre sztem nem lesz lehetőségem.
Endure and Survive
6. Petunia  Szerkesztő
2018.02.23. 10:46:37
LV12
Válasz 1. PSti üzenetére:
Ez egy olyan szintű metafizikai kérdés, mint az élet értelmére keresendő válasz örök problémája. :D Sztem nagyjából az, hogy mindig legyen cél előtted, amiért küzdesz. ("A cél halál, az élet küzdelem, / S az ember célja e küzdés maga." - Madách I.) A Simsben alapvetően olyan dolgokat tehetsz, amiket az életben nem - Martin jól megfogta a Nathan Drake hasonmással :D -, meg nekem baromira tetszik ez a lakberendezés, kertrendezés, sőt most már városrendezés opció is. Plusz a rucik, sminkek. Persze a Platinázás is cél nálam, de sztem legkevesebb hónapok kérdése, ha mindent meg akar az ember csinálni. Nem is írtam, hogy az öregedés opciót pl. ki lehet kapcsolni, akkor mindenki örök fiatal marad, meg a saját akaratot, vagyis azt tegyenek, amit én mondok és kész. :)

Utólag úgy érzem, még rengeteget lehetett vna hozzá tenni, csak nem akartam olyan szintű szöveget, amit meglátva mindenkinek elmegy a kedve az olvasástól. A kiegészítők tényleg brutálisak árban, de ezt írtam is, viszont az alapjátékkal is el lehet lenni azért elég sokáig. :)
Endure and Survive
5. Richard  PlayStation.Community tag
2018.02.23. 10:30:58
LV5
Nincs ebből demo?
4. Richard  PlayStation.Community tag
2018.02.23. 09:56:44
LV5
3 hete buzeráljuk a számítógépemet, hogy felmenjen a Sims a gépre és barátnőm tudjon vele játszani, de mindig van valami gond. Mocskos pc....

De persze barátnőmnek az nem jó, ha megveszem a Sims4-et PS4-re, mait csak be kell tenni a gépbe "mert az nem olyan".

Azért ezt a tesztet megmutatom neki!
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.22. 23:01:52
LV24
Válasz 1. PSti üzenetére:
Nagyon szerettem PS2-n az első Sims játékot. Rengeteg szót tanultam belőle, meg jók ezek az isten-szimulátorok.
señor
2. martin  Főszerkesztő
2018.02.22. 22:56:49
LV27
Válasz 1. PSti üzenetére:
És a randi egy Nathan Drake külsejű pasival egy mediterrán villában, az azért nehezebb téma.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. PSti  PlayStation.Community tag
2018.02.22. 21:50:48
LV5
Nem beszólás, de tényleg nem világos, hogy a Sims játékoknak mi az értelme? Hétköznapi dolgokat lehet benne csinálni. Ahogy a képeken is látni, Krisztina Gamegirl (a név 5*) főz, dolgozik, mászkál össze-vissza, stb. Úgy értem ezt a valós életben is meg lehet csinálni, de pl. Nathan Drake kincskereséseit nem igazán.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE SIMS 4
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Sok újítás a PS3-érához képest; gazdag tartalom
Negatívum
A kiegészítők fizetősek; a kontrollt szokni kell; nincsenek évszakok

MARTIN BELESZÓL
A teszt pazar. (Kösz az infót a sütőről - akkor én is jót vettem a héten...) A játék nekem már ijesztően életszerű. Kissé talán betegesen is.