PlayStation.Community

2018.02.20. 13:33 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: Szativolution
Értékeld a cikket!
Az megvan, amikor a csirke, a ló és a mosómedve bemennek a bárba…?

Közeledik a szombat este, a srácok jönnek át és jó lenne valami marhulós játék? Mondjuk valami egyszerű, amit azért a bevitt alkoholos italok ellenére is lehet követni és élvezni. Nos, az Ultimate Chicken Horse pont ilyen, ne tévesszen meg benneteket se bolond címe, se kezdetleges kinézete.

A game lényege, hogy egy pályán el kell jutni A pontból B-be. Egyszerű, nem? Az alap valóban az, választunk egy állat karaktert (khmm), amit ha szeretnénk, minimálisan testre is szabhatunk a megszerzett ruhadarabok egyikével. Majd kiválasztunk egy pályát, melyeket szintén egyre-másra oldhatunk fel. Ezen javak megszerzése egyébként a pályákon random megjelenő dobozok elérésével abszolválható.

Nos, általában a két végpont között szakadék tátong, így az utat magunknak kell megépíteni azokból a tárgyakból, amiket a kör elején véletlenszerűen kapunk az úgynevezett Party Box-ból. Mindezt viszont úgy kell összehozni, hogy mi célba érjünk, azonban a többi játékos erre ne legyen képes. Ezek a random cuccok lehetnek sima deszkák, lépcsők, mozgó platformok, valamint csapdák is. Mindenféle örökmozgó, zúzó eszközök, fűrészek, labda kilövők, de kisebb szenyóságok is, mint pl. drótkerítés, jég, vagy méz, melyet bármire rárakhatunk, megnehezítve a továbbjutást. Ha már túl sok minden van a pályán, néha bombákat is felszedhetünk, melyekkel kicsit tisztíthatjuk a terepet.

Miután lepakoltuk cuccosainkat az úgynevezett tervezési fázisban, elindul a tényleges játékmenet és mehet a küzdelem. Tényleg az, mert a fizikának nagy szerepe nincs, habár tudunk futni, ugrani (annál nagyobbat, minél tovább tartjuk nyomva a gombot), de egy függőleges falon is tudunk felfelé ugrálni. Nem egyszerű, de kis gyakorlással egész szép manővereket lehet összehozni. Egy kör addig tart, míg mindenki át nem jut, vagy meg nem hal. Ezután pontokat kapunk, és jöhet a következő kör, újabb mókák felvételével. Ha mindenki célba ér, senki nem kap pontot, mert akkor "túl könnyű volt" a kör. A pontok függhetnek még attól is, hogy elsőnek értél-e be, valaki a te csapdádnak köszönhetően bukott el, vagy szedtél-e fel bónusz érmét. Öt kör után pedig győztest hirdetünk, majd mehetünk vissza a lobbyba új pályára szavazni.
Innentől kezdve el lehet képzelni a játékélményt, ahogy együtt anyázunk egy tökéletesen szemét helyre lerakott nyílpuskán, és röhögünk fel hangosan a legidiótább elhalálozásokon. Amennyire
egyszerű az ötlet, annyira tökéletes a koncepció egy élvezetes partijátékhoz. Már két ember is el tud hülyéskedni, aztán ahogy többen leszünk, hatványozódik az élmény. Egy idő után már szinte
követhetetlen, ami a képernyőn történik, így simán bekövetkezhet, hogy a tökéletesen végigszlalomozott menet után, a cél előtt talál arcon minket egy hokikorong, amiről azt se tudtuk, hogy ott van. Rendesen ki lehet szúrni saját magunkkal is: online meccsen volt úgy, hogy szinte megközelíthetetlenné tettük a célt, ám mégsem akartunk kitörölni semmit, mert kíváncsiak voltunk, hátha végül sikerül-e valakinek. Nem sikerült...

Ha egyedül játszanánk, lehet a Creative módban mókolni és új pályákat létrehozni, melyet meg is oszthatunk másokkal. Ugyanígy mazsolázhatunk a sok mások által épített, elborult, vérpisilős kihívást tartogató pálya között. Van egy pár tényleg jópofa ötlet, de a legtöbb szimplán a nettó szívatásból állt, így nem sok időt töltöttem el errefelé.

Elég a screenshotokra néznetek, hogy lássátok, mennyire beteg és egyben stílusos a cucc vizuális oldala. Az egész világ 2D-s, a tárgyak, a figurák, minden. A mozgási fázisok igen minimálisak, de így is tök jópofák és viccesek. Minden állatka máshogy hajol le, máshogy ünnepel. A kütyük is folyamatosan mozognak, csinálnak valamit. Nem is hiszem, hogy ebbe a stílusba kellene sokkal több.
Sőt, úgy gondolom, hogy részletgazdagabb megvalósítással cask átláthatatlanabb lenne a játék, főleg mikor már 30 különböző csapda van a pályára pakolva.
Ami a hangokat illeti, már a cím feltűnésénél garantált a röhögés, ahogy meghalljuk a ló beköszönését. Az összes figurának van saját hangja, melyeket ugrabugrálás és a győzelmi mámor
alatt hallatnak is. Az egész körítés igen minimális, de rendkívül szórakoztató.

Negatívumként az online szegmens kiszámíthatatlanságát hoznám fel. Sosem lehetsz biztos benne, hogy egy meccset végig fogtok tolni, mert a többi játékos sűrűn szereti magára hagyni a többieket,
még akkor is, ha ő maga a host. Volt olyan, hogy percekig próbáltam belépni valahova, de folyton kidobott a matchmaking, bár ennek nem tudom a pontos technikai hátterét.
Ám a legjobb az volt, amikor valahogy a program két játékosnak érzékelt engem, így két különböző karakterrel játszottam végig az egész menetet. Kissé tudathasadásos élmény volt, nem mondom.
Volt egyszer kifagyásom is, de alapvetően stabil a cucc.
Ha hosszú hetekig nem is fogsz rácsavarodni, a megszokottól eltérő játékélmény, főleg ha sikerül pár havert összeszedned rá, szuper parti hangulatot tud varázsolni. Ha mindenki fogékony az ilyesfajta marhaságokra, sima vétel. De ne feledjétek, habár a cél közös, ebben a játékban mindenki mindenki csirkéje…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Clever Endeavour Games
Fejlesztő: Clever Endeavour Games
Megjelenés: 2017.12.18.
Ár: 5490 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 544.6MB
Web: https://www.cleverendeavourgames.com/ultimate-chicken...
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
9. street5daniel  PlayStation.Community tag
2018.03.08. 10:51:31
LV4
Válasz 5. jime üzenetére:
Én is :-D
Bearanyozhatjuk a szart attól még az szar marad!!!
8. adamos  PlayStation.Community tag
2018.03.08. 09:13:18
LV1
Én az elefánt leszek. :)
7. martin  Főszerkesztő
2018.03.08. 08:39:09
LV27
Válasz 4. Lil üzenetére:
Igen, a kis trén dutschwagsch. Ő a kis csíkos állat ebben a játékban.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2018.03.08. 07:38:15
LV24
Ez tetszik!
Playstation
5. jime  non-alcoholic
2018.03.07. 18:47:13
LV29
+1
elolvastam!! :D
"wake up, you're dead!"
4. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2018.03.01. 13:46:55
LV21
Válasz 3. martin üzenetére:
Dávidka? o.o
3. martin  Főszerkesztő
2018.03.01. 13:08:19
LV27
Válasz 2. Lil üzenetére:
Beszélj a Dávidkával, ő szokott ilyen játékokban szerepelni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2018.02.28. 10:00:09
LV21
Én amúgy teljesen odavagyok ezért a designért. Nagyon szívesen vennék részt egyszer valami hasonló játék munkálataiban is.
1. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2018.02.21. 09:44:54
LV10
Nagyon szimpatikus, mindig is imádtam az ilyeneket és szerencsére nem az az igénytelen pixelart.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Ultimate Chicken Horse
Clever Endeavour Games
REMEK