PlayStation.Community

2018.02.28. 08:44 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Régi idők akció-platformere.

(A teszt a PlayStation Vita verzió alapján készült.)

Manapság csak úgy dúskálunk a retro stílusú címekben, így a Cursed Castilla (melyhez a Maldita Castilla EX alcím szintén hozzátartozik) nem hozott különösképpen lázba, pár óra játék után viszont sikerült olyannyira ráfüggenem a mókára, hogy a kórházban majdnem elsiklottam afelett, hogy éppen az én nevemet szólítja a doki. Nincs pedig semmi igazán különleges ebben a pár évvel ezelőtti ingyenes PC játékra épülő cuccban, egyszerűen csak egy különösen jól sikerült Ghosts'n Goblins variációról van szó.
A játékban Don Ramiro szerepét veheted át, akit a király személyesen kér fel arra a nemes feladatra, hogy kiűzze a vidéket rettegésben tartó démonokat. Itt igazából vége is szakad az epikusnak nem nevezhető történetmesélésnek, ennek ellenére a cucc döbbenetes módon 4(!!) különböző befejezéssel rendelkezik attól függően, hogy milyen tárgyakat szedtél össze útközben.

Mindemellet azt is nézi a cucc, hogy hányszor használod a continue lehetőséget, melyből ugyan végtelen számú áll rendelkezésedre, de az első végigjátszásod végén borítékolható, hogy a rossz befejezést kapod majd meg, mely az utolsó helyszínre már be se enged. Para persze egy szál se, mert ez a szándékoltan hardcore akció-platformer ugyan kifejezetten nehéz helyenként, unfairnek azonban mégsem mondanám és ha hajlandó vagy belefeccölni az időt és az energiát, akár elhalálozás nélkül is végigtolhatod a pályákat.
Ezt persze könnyebb leírni, mint megvalósítani, hiszen sok helyszín első blikkre teljesíthetetlennek tűnhet, főleg ha az egyszeri gamer nem próbálta anno a műfaj klasszikus darabjait, de a megengedő checkpoint rendszer és a felszedhető segítségek a kitartó játékost a továbbjutás ajándékával jutalmazzák meg, az első pár pálya után pedig az egyes szakaszokon történő továbbjutás igazi katartikus élménnyé válik.
Az előrehaladásban az ügyességed mellett bátran számíthatsz a különféle felszedhető fegyverekere (alapból egy kardod van, mely a harcra ugyan alkalmas, de nem egy túlságosan hatásos eszköz), melyek hatalmas segítséget fognak nyújtani kalandodban. A ládákból random kiverhető cuccok között találsz bombát, tőröket, vagy éppen a bumerángként pörgő sarlót, melyek mindegyike kifejezetten hasznos bizonyos szituációkban, de mivel véletlenszerűen kapod meg őket, még az olyan pályaszakaszokon is érhet pozitív vagy negatív meglepetés, amiket már jól ismersz. Felvehetőek a pályákon szintén ládákból olyan kiegészítők is, mint a dupla ugrást lehetővé tévő csizma, az egy találatot kivédő pajzs, vagy a másodlagos támadási felületként szolgáló tündér.
Sajnos minden elhalálozásnál elveszted az összes elsődleges és másodlagos funkciót betöltő tárgyat, de elég jól ki van balanszolva a játék ahhoz, hogy ez ne okozzon problémát az előrejutásban. Amint a mellékelt képeken is látszik a cucc pontosan úgy néz ki, mint ahogy az elvárható, illetve itt kell megjegyeznem, hogy a screenshotok kissé furcsa jellege arra vezethető vissza, hogy a játékot teljes képernyős módban toltam, mivel egy magam által sem értett titkos fóbia miatt baromira idegesít ha a fél képernyőt elfoglaló keretek szegélyezik a játékteret.

A zenék teljesen korrektek, full jól hozzák a műfaj nagy klasszikusainak stílusát és a cucc hosszúsága is pont jól van belőve, főleg ha számításba vesszük a megnyerések miatt a többszöri végigjátszhatóság lehetőségét is.
A Cursed Castilla felettébb szimpatikus módon nem akarja alapjaiban megrengetni a zsáner alapjait, egyszerűen csak szórakoztatni szeretne és nosztalgiától könnyes szemmel megidézni egy letűnt korszakot, mely célokat maradéktalanul teljesíti is, így ha egy kis régi stílusú akció platfomrerre vágysz, ne légy rest kipróbálni ezt a gyöngyszemet!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Abylight Studios
Fejlesztő: Locomalito
Megjelenés: PS4: 2017.01.11. / PSV: 2017.11.09.
Ár: PS4: 3690Ft, PSV: 3690Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: PS4: 117MB, PSV: 114.94MB
Web: https://www.locomalito.com/maldita_castilla.php
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Janinja82  Mérges Sárkány
2018.03.03. 13:51:14
LV3
Nagyon érdekel a játék a teszt is jó lett. Befogom szerezni csak ki kellene 100%-olni még a Ms. Pac-Man-t :)
1. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2018.03.03. 09:29:23
LV21
Vr-ral megskubiznám. Beteg lehet. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Cursed Castilla
Abylight Studios
REMEK