PlayStation.Community

2018.01.26. 09:00 Játékteszt
17 hozzászólás
Szerző: Masamune
Értékeld a cikket!
A célom az, hogy jó legyek...

Az első dolog, ami eszembe jut a Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory bevezető kisfilmjénél, hogy ez marha jól néz ki és stílusilag is látszik, hogy a fejlesztőknek nagyon bejött a Persona 5. Elkezdek vele játszani és arra jövök rá, hogy jópofa stílusos zenéje van. Ahogy tovább játszom vele rádöbbenek, hogy ez egy jó kis JRPG, beleépítve a Digimon világába, ami nem is annyira róluk szól ezúttal, hanem a harcról az etikus hackerek (mi) és a gonosz trollok között.
Aztán ahogy tovább játszom rájövök arra, hogy a sztori ennél mélyebb. A Netflixen amúgy elkezdtem nézni a Digimon Fusion nevezetű animét, ami csak német szinkronnal van fent (wunderbar), hogy közelebb kerüljek a témához. Ugyanis eddig meggyőződésem volt, hogy ez a franchise a szegény ember teszkósított Pokemonja, de ennél sokkal többről van szó. Ez egy borzalom. Főleg németül, de azért igen komoly különbségek vannak a Pokémonhoz képest. A Digimonok a saját világukban érhetőek el ugyanis, tehát a hősnek mindig át kell lépnie a DigiWorldbe, hogy ott a különféle szörnyekkel összehaverkodva jusson előre. A Digimonok természetesen nagyon beszédesek és mindegyiknek van valamilyen ambiciója, no meg oka arra, hogy segítsen nekünk, vagy éppenséggel ne. A játék viszont teljesen különálló sztori a sorozattól, de természetesen visszaköszönnek ismerősök belőle.

Nos, a játék maga végeredményben egy plusz sztori az alap Digimon Cyber Sleuth-hoz, de teljes értékű kalandról van szó. Nagyon is. Rögtön nevet adva a karakterünknek már bele is ugorhatunk a digitális világba, EDEN-be.
Kowloonban kezdünk. Egy kedves kisfilmet végignézve megismerkedünk 3 pajtásunkkal, akik avatárok mögé bújva adják elő a gazemberbeszédet. A főhősünk profilját lenyúlta egy Yuuji Shiga nevezetű delikvens, így a mi célunk a Hudie hacker csapat színeiben az, hogy ezt a gonosz trollt elkapjuk és megpofozzuk.
A játék a már megszokott JRPG-s elemekkel indít. A kezdőponton a Kowloonban lézengő NPC-ktől megpróbálunk információt szerezni Zsigáról és közben magáról a világról. Ezt a részt felfoghatjuk egy tutorialnak is, aminek az ismertetésétől most eltekintenék. Tovább haladva és vadul ingatva a fejem a zenére, egy visszaemlékezés keretében végre belebotlunk a játék címadóiba, a Digimonokba, egy nagybani árussal karöltve. A kedves, fekete lelkű feketepiacos fiatalember elmondja, hogy csövesek vagyunk, de a ratyimonokból kaphatunk. Nos, itt van három választási lehetőségünk, ami számomra annyira jelentéktelen és semmitmondó volt, hogy teljesen random választottam valamit. Van kőmon, meg aranyosállatkataréjjalmon és robotbogármon. Kőmont választottam, de megbántam, mert retardált szegény. A srácnak igaza volt: ezek tényleg ratyimonok, de később majd lesz sukármonod is, szóval nincs para!

A Hudie csapat:
- Ryuji Mishima: Mivel szandált hord zokni nélkül és trikót, meg szürke-ezüst hajat, ezért természetesen kemény gyermek. A Hudie hacker csapat vezére.
- Erika Mishima: A már említett szandálos hacker vezír kishúga. Azon kívül, hogy szeret másokat ütlegelni bálna alakú plüss billentyűzetével ( te jó ég...), ő a csapat profil-szakértője.
- Imai Chitose: Egyfajta piperkőc, aki digitális striciként futtatja a programjait EDEN világában.
Hű társam oldalán

Apropó digimonok: van belőlük 327 darab. Háromszázhuszonhét. Tehát gyűjtögetheted őket kedvedre. A harcok során majd észreveszed, hogy a harc legelején szkennelésre kerülnek az ellenséges digimonok. A szkennelés százalékától függően ezeket a digimonokat később majd digitalizálni tudod, és a csapatodba pakolhatod őket. A szkennelés százaléka - ami maximum 200 lehet - pedig attól függ, hogy hányszor találkozol velük harcközben. 100%-tól már digitalizálhatóak, viszont 200%-tól érdemes őket megcsinálni, mert erősebbek lesznek alapjáraton. Természetesen mindegyik digimonod fejleszthető, egészen 99-es szintig, és a játék van annyira jó fej, hogy nem csak azokat a lényeket fejlesztheted, amik a csapatodban vannak, hanem azokat is, amik épp nincsenek.
Erre szolgál a DigiFarm, ahová a már digitalizált digimonokat pakolászhatod. Itt azon kívül, hogy elvannak maguknak egy Minecraft ihlette kis szigeten, tudnak gyúrni, meg szórakozni. Érdemes ide bepakolászni a nem használt digimonokat, mert amíg te a nagyvilágban kalandozol, addig itt kinevelheted a többieket. Az edzés maga természetesen időt vesz igénybe, amiből három fajtát választhatsz: 120 perces, 60 perces, 30 perces. A különbség köztük a "CAM", vagyis camaraderie mértékének csökkenése. Ez a CAM adja meg a barátságod szintjét a digimonokkal, ami a játék során többféle módon is befolyásolható, de az edzés olyan mértékben hat rá, hogy az minél gyorsabb, annál megterhelőbb, tehát nem fognak érte szeretni minket a kis rohadékok. A CAM persze javítható is, pl. azzal, hogy csetelünk velük (...) és ajándékokat adunk nekik. E mellet még abban is segítenek, hogy keresgélnek neked plusz küldetéseket és tárgyakat.
Hű társaidnak nem csak a szintjét növelheted, hanem arra is képesek, hogy átváltozzanak egy fejlettebb formába. Tehát a kis plöttyedt izéből, lehet nagy plöttyedt izé, a ratyimonból pedig sukármon. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy minimum 5 választási lehetőséged van, aztán még mehetsz tovább. Ez a Digivolve. A Digivolve-nak persze vannak követelményei, amiket a lénynek el kell érnie. Ha a kritérium teljesítve van, akkor mehet az átváltoztatás. Ha valamelyik nem tetszik, akkor pedig lehetőséged van visszafelé haladni. Marhára bejön a játék ezen része. A World of Final Fantasy-ban találkoztam ilyen fajta fejlesztgetéssel, de ez pl. a Digimon világában már nagyon régi dolog és tényleg klassz, hogy olyan csapatot dobsz össze, amilyet csak akarsz. ÉS akkor még ott van a DNA Digivolve... nah az, ahol össze lehet fuzionálni a digimonjaidat, hogy még erősebb digimont kaphass... beszarásmon!

Készülj a harcra!

A harc a sokak által szeretet körökre osztott, a Final Fantasy X-ből már ismert CTB rendszer. Magyarul, amikor te jössz nem kell sietni, ameddig ki nem választod, hogy mit szeretnél csinálni, addig nem fognak meg támadni. Random összetűzésekbe fogunk kerülni a pályákon, mászkálás közben: az elleneket nem látjuk, de klasszik' módon a képernyő elmosódása jelzi majd, hogy hirig lesz. A bal oldalon láthatod a sorrendet, hogy ki és mikor jön. Így eltudod tervezni a lépéseket. Érdemes sűrűn mentegetni, mert ha kiporolnak, akkor gémovermon. Szerencsére menteni a menübe lépve bármikor tudsz.
Három digimon kísérhet el a harcba, de szabadon váltogathatod őket a Reserve-be pakolászván (ott is fejlődnek ám). A lények memóriát foglalnak, viszont tehát érdemes odafigyelni, hogy mennyit tudsz elvinni magaddal. Legyen tipikusan olyan, amelyik gyógyít, amelyik a buffokat adja (sebzés, védelem), és egy olyan, amelyik nagyokat csapkod. Ha jó csapatot raksz össze, akkor van egy tuti dolog - már amennyiben vevő vagy rá -, ez pedig a Colosseum mód. Ez takarja az online PVP-t. Perverzeknek ajánlom, mert ahhoz képest, hogy mennyire friss a játék, komoly arcok vannak már fent. És ahogy nézegettem, a játékban elég kellemes PVP összeállítások léteznek. Hogy ide beszagolj, nagyon magas szintű digimonok kellenek, de nem kell aggódni mert a játék szó szerint bátorít a fejlesztgetésre és ehhez minden segítséget meg is ad.
Szerezd meg hát mind!

A játék telepített mérete 4.58GB. Ennyi. Most azt gondolod, hogy ez kevés. Nos ezt kapd ki... van benne 70 óra játékidő. Az azért elég finom, nem? És ez a sztori... Feljebb viszont láthatod, hogy ezt még meg lehet tolni, és az online Colosseum, meg a mellékküldetések ezen csak húznak. Klasszikus JRPG játékmenet? Mindig sírtok érte, hát itt most megkaphatjátok. Stílus és grafika? A karakterekért Suzuhito Yasuda felel, aki a Shin Megami Tensei-be szállította a karakterdizájnt, grafika stílusos cel-shaded, míg a pályadizájn megfelel ennek a digitális környezetnek. A zene egyáltalán nem kiemelkedő, de illik a témához és volt egy-kettő, amit kedveltem.
Akár Digimon fan vagy, akár nem, ez a játék nagyon élvezhető, főleg, hogy nekem aztán mindenféle kötődés nélkül sikerült elmerülni benne a klasszikus JRPG elemek miatt. Egy Digimon fanatikusnak viszont, szerintem telitalálat.
Szóval összességében örülök, hogy tesztelhettem, mert kellemes csalódás volt. A sztori nem annyira mély, de "egynek elmegy" alapon simán elszórakoztat. A játék teljes mértékben a digimonos fejlesztgetésre összpontosít és ez a része nagyon faja, de talán a hangulati része pont ezért egy picit elhanyagoltnak tűnhet. Ami talán a hibája még, az maga a választott téma, hogy rétegjáték. A Digimon Japánban nagyot megy ám, de Európa és Észak-Amerika Pokémonos inkább. Ettől függetlenül én azt mondom, hogy simán jó game. Digimon fanok, szerezzétek be. JRPG fanok, nem fogtok csalódni. Az értékelés a digimonosoknak szerintem egy 8-as, JRPG műfajkedvelőknek egy erős 7-es. Szerintem. Basszus.. .hányszor írtam le, hogy digimon?

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary szállította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából egyszerűen meg is rendelhető a linkre bökve.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
17. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.28. 19:36:24
LV14
+1
Válasz 16. Angyalkus üzenetére:
Orulok, hogy meghoztam hozza a kedved :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
16. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2018.01.27. 10:47:42
LV2
+1
Nem olyan régen vettem meg a két évvel korábbi eredetijét, (imádom a designer munkáit, Devil Survivorben sem csalódtam) még nem volt bent a gépben, de ezek után mindenképpen kipróbálom, ha ezt is leárazák később, beszerzendő.
Prinny DooD!
15. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 18:13:41
LV14
Válasz 14. Onimushaman üzenetére:
Csekkolom!!!
"Na de Gyurma Gyuszi!"
14. Onimushaman  Szerkesztő
2018.01.26. 18:00:45
LV24
Válasz 13. Masamune üzenetére:
Sukamon erősebb változata, két kézen járó kaki. Rózsaszín trutyit dobál.
señor
13. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 16:12:55
LV14
Válasz 12. Onimushaman üzenetére:
Azmiaz? :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
12. Onimushaman  Szerkesztő
2018.01.26. 13:53:02
LV24
Válasz 9. Masamune üzenetére:
Képeket néztem, de ők még picik. Platinum kakit szerezz, ő adja az xp boostot!
señor
11. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 13:43:30
LV6
+1
Válasz 10. Masamune üzenetére:
Épp most akartam megírni csalódásomat e tekintetben... :(

Pótoljuk eme hiányosságot, íme, a puni:
https://orig00.deviantart.net/c79b/f/2014/142[...]
物の哀れ
10. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 12:43:43
LV14
-1
KIHAGYTAM PUNIMONT A TESZTBOL!!!!!!4444
"Na de Gyurma Gyuszi!"
9. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 12:26:18
LV14
A partym a kepeken, a tobbi most chillel a szigeten. Shoutmon benne volt a digimon fusionban es megtetszett. :)
"Na de Gyurma Gyuszi!"
8. Onimushaman  Szerkesztő
2018.01.26. 12:15:40
LV24
Válasz 7. Masamune üzenetére:
Vagy amikor az ovi szigeten mászkálnak húsra várva. Kikkel tolod most?
señor
7. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 12:10:47
LV14
Válasz 6. Onimushaman üzenetére:
En meg tolom. Mokas amikor ezek a hatalmas digimonok kovetnek.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
6. Onimushaman  Szerkesztő
2018.01.26. 12:03:47
LV24
Válasz 4. Masamune üzenetére:
Első részébe 100 órát beletoltam és tényleg csak grindfest akasztott ki.
señor
5. martin  Főszerkesztő
2018.01.26. 11:28:39
LV27
+1
Válasz 1. Masamune üzenetére:
Jo test.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 11:22:43
LV14
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Nekem elegge bejott Oni! :) Pedig kozom sincs hozza. Szerintem csipned nagyon.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.01.26. 11:17:26
LV24
Válasz 2. LaXiKa_hun üzenetére:
Szerintem ez nem neked való. Nekem meg 8 pont. :D
señor
2. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 10:04:58
LV9
+1
Válasz 1. Masamune üzenetére:
XD tényleg magadat fényezed? ettől függetlenül igaz :D a végén még egyszer lehet teszek is vele egy próbát.
PSN ID: LaXiKa_hun
1. Masamune  PlayStation.Community tag
2018.01.26. 09:45:13
LV14
+1
Remek informativ teszt.
"Na de Gyurma Gyuszi!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
DIGIMON STORY: CYBER SLEUTH - HACKER'S MEMORY
Bandai Namco
Látványosság:
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Rengeteg Digimon és fejlesztési lehetőség; online csaták és kellemes szavatosság a "mindenki" által áhított klasszikus JRPG elemekkel
Negatívum
Átcsúszhat kemény grindba; abszolút rétegjáték

MARTIN BELESZÓL
Egyszer Los Angelesben, egy gyanús butikban láttam egy pólót, rajta az összes Pokemon, mindegyik befüvezett fejjel, alul a felirat: Smokemon. Érted: Szmokimon.