PlayStation.Community

2018.02.10. 14:45 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
"Theme Prison Tycoon."

Sosem szerettem igazán a "száraz" gazdasági szimulátorokat, a töméntelen mennyiségű pénzügyi adat és az üzlet fenntartáshoz szükséges elem folyamatos fürkészését és hajkurászását. És bár ezek a játékok elsőre konzolidegennek hatnak, ha jobban belegondolunk, már Super Nintendo-n is volt lehetőségünk például vidámparkot üzemeltetni. Számomra az a trükk, amivel ezek a játékok mégis meg tudnak fogni, az a báj. E mellett pedig nem árt, ha nem veszi magát komolyan a game, és mer inkább játék lenni, mintsem szimuláció.
Anno a mára már kultstátuszban leledző PlayStationre megjelent Theme Hospital is ilyen volt. Könnyed (igaz, csak eleinte), karakterisztikus és önmaga paródiája. Komoly és nehéz témát boncolgatott, de olyan tálalással, ami minden más fejlesztőnek irigyére válhatott. Talán azóta keresem is a következő "Theme Hospital"-t, a következő nagy építkezős, menedzselős játékot, amit a szívembe zárhatnék.
A Prison Architect elég közel járt hozzá, talán közelebb mint bármelyik eddigi próbálkozó, ebben a témában. Ha nem is "ő" a következő Nagy Ő, de így is egy remek produktummal van dolgunk!

A veteránnak számító indie fejlesztőcsapat, az angol Introversion Software ezen játéka igazi sikertörténet. Már korai hozzáférésű státusza alatt egymillió vásárlója akadt, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek, javítgatásoknak, valamint minőségének. Ezt a számot pedig jócskán megnövelték még a konzolos portokkal, amik igazán jól sikerültek. És bár akad néhány nem jól kivitelezett irányítási metódus, összességében olyan jól átültették PlayStation 4-re a kezelést, mint ilyen jellegű játéknál szerintem még soha! Minden egyértelmű, minden adja magát és baromi kényelmes.
Na, de mi is a feladatunk? Börtönt megépíteni, fenntartani és üzemeltetni. Talán nem futott össze a nyál a szátokban, mondván, erre rá kell magam vetnem, de elhihetitek, hogy egy igencsak izgalmas játékkal van dolgunk. Az aranyos grafikai megjelenítés mögött ugyanis egy annyira összetett, logikusan felépített szimulációs rendszer áll, amitől úgy érzed majd, hogy bekerültél egy börtönigazgató reality show-jába, mint egy Discovery dokumentumfilmben. Az ilyen mély tartalommal ellátott játékokba nem is lehet fejest ugrani, mert még a sokat látott gamer is belefullad. Így nagyon okosan készítettek a fejlesztők a játékhoz egy öt fejezetből álló sztori központú tutorialt, ami szépen megtanít az alapokra. Az összesen nagyjából 8-10 órát felemésztő gyakorló fejezetek bár sok mindenre okítanak, de csak annyira elegendőek, hogy neki tudj látni saját börtönöd felhúzásának és a saját bőrödön megtapasztald és felfedezd a börtönépítés "örömeit" és buktatóit. Eldöntheted, hogy vasszigorral és maximális fegyelemmel és megtorlással üzemelteted létesítményed, vagy nagyobb teret engedsz rabjaidnak, kényelmesebbé teszed az életüket, azért cserébe, hogy jobban végezzék munkájukat vagy, hogy kevesebb legyen a lázadás.

Bárhogyan is döntesz, a börtönöd kialakításának, rendszerének felállításához csak a képzeleted szabhat határt. A vég - és egyébként sajnos cél - nélküli "homokozó" módban, a lehető legaprólékosabban testre szabhatod minden tényezőjét leendő börtönödnek. Szobák és épületek tucatjait húzhatod fel, mindent ami egy igazi börtönben megtalálható. Fegyvertár, kantin, cella, zárka, tanterem, pihenő, konyha, kennel, könyvtár, orvosi szoba, hullaház, kivégző terem, zuhanyzó, raktár, műhely, udvar, templom, látogató helyiség, mosoda a teljesség igénye nélkül. Az őrjáratokat megszervezheted, a kaját összeállíthatod, az oktatást megszervezted, a büntetéseket kiszabhatod (jópofa, hogy minden rabnak saját története van). A vízi és villamos hálózatot be kell kötni, utakat, kerítéseket felhúzni. Annyi, de annyi tennivaló van, hogy szó szerint ki sem látni belőle. Ugyan akkor nem válik teherré, mert képes szórakoztatni, nem felejt el játék lenni.

Ha egy kicsit hosszabb lenne a kampánynak is nevezhető tutorial, még egy picit jobban fogná a kezet és egy csipetnyivel több lelke lenne, valamint hangyányit jobb lenne az audiovizuális megjelenítése a funkcionálisnál, akkor született volna meg a következő világklasszis Tycoon-jellegű játék. De ezeket nem is szívesen rónám fel egy ilyen kis költségvetésű indie szoftvernek, hiszen szívvel-lélekkel készült a játékosokért, példátlan összetettségű és okosan felépített, de kétségtelen, hogy azért ezek az apróságok észrevehetőek.

Kiadó: Double Eleven Limited
Fejlesztő: Introversion Software Ltd.
Megjelenés: 2016.06.28.
Ár: 7490Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 239.86 MB
Web: https://www.introversion.co.uk/prisonarchitect/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Melfyce  PlayStation.Community tag
2018.02.17. 20:27:49
LV1
+1
7. kép

Vihetek neki tartalék szappant? :D
1. DrZaius  Szerkesztő
2018.02.16. 10:24:21
LV3
Aki megtalálja az egyik képen a Főszerkesztőt, az bemehet hozzá látogatóba!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Prison Architect: PlayStation 4 Edition
Double Eleven Limited
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Sírok a figuráktól, ahogy ütik egymást az ebédlőben. A pufi néger kétszer akkora, mint a többiek. Zseniális.