PlayStation.Community

2018.01.18. 08:16 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
Réges-régen, egy poligon-, és textúraszegény galaxisban...

Úgy tűnik, hogy a csillagok közötti utazás, valamint a bolygók felfedezése egyre vonzóbb téma a független videojáték-fejlesztők körében. Ugyan nem dúskálunk a címekben, de azért van pár választható alternatíva, ami az űrhajózás-felfedezés szerelmeseinek rendelkezésére áll. Ezen játékok körét bővíti, a We're Five Games fejlesztette Morphite is, ami ugyanazokat a lehetőségeket kínálja, mint a zsáner többi tagja, csak persze jóval szerényebb tálalásban.
E csillagközi kaland főszereplője egy Myrah Kale nevű hölgy, aki egy űrállomáson cseperedett fel, és már nagyon várja a pillanatot, hogy kimerészkedhessen a végtelen vákuumba bolygófelfedezés céljából. A neves nap el is érkezik, a lány nevelőapja, Mr. Mason megbízza az első feladatával, ami beindítja az eseményeket, és arra sarkalja főszereplőnket, hogy naprendszerről-naprendszerre utazva a titokzatos, és igen ritka morphite nevű anyag után nyomozzon, miközben a nyomában van egy ellenséges, idegen faj akik szintén az ősi matériát akarják megkaparintani.

A sztori egy rövid tutoriallal indít, amiben elsajátíthatjuk a mászkálás, és a harc alapjait, majd a nevelőapánkkal folytatott rövid szóváltás után már kezdetét is veszi a kaland. Hajónkon átnézhetjük a küldetéseket, navigálhatunk a csillagtérképen, vagy a menüben áttekinthetjük a felszerelésünk állapotát. A történetet továbbgördítő helyszínt kijelöli a térkép számunkra, de kedvünkre utazgathatunk más naprendszerekre is, ha alapanyagokat szeretnénk harácsolni.
A csillagközi utazás teljesen automatikusan történik, miután kiválasztottuk a kívánt csillagot, majd annak egyik bolygóját, már landolunk is. Vannak bolygók, amiken extrém időjárási viszonyok uralkodnak, a megfelelő fejlesztések nélkül rövid idő alatt kifekszünk, és megtérünk az utolsó mentett álláshoz. A terepeken FPS-nézetben tevékenykedhetünk, ami a felfedezésen túl szólhat a flóra és fauna szkenneléséről, a kristálytömbökből kinyerhető alapanyagok begyűjtésről, vagy az életünkre törő létformák likvidálásáról.
Amennyiben a sztoriküldetés helyszínén vagyunk, akkor mindig ki lesz jelölve a cél, amit el kell érnünk, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a feladat megoldásához. Közben Myrah folyamatosan kommentálja, valamint megvitatja az eseményeket segítőjével Kitcattel, a robotmacskával, akit Mr. Mason akasztott a nyakunkra, hogy segítségünkre legyen a kaland során, valamint hogy ne érezzük magunkat teljesen egyedül. Dolgunk végeztével a kapszulával hagyhatjuk el a planétát, és térhetünk vissza a hajóra.
A naprendszerekben a bolygókon túl űrállomások is keringenek, ahol leginkább az üzleti tevékenységeinket bonyolíthatjuk le. Pénzzé tehetjük a leszkennelt élővilág adatállományát, vagy a nyersanyagokat, emellett fejleszthetjük űrhajónkat, hogy egy ugrással távolabbi csillagokat érhessünk el, vagy hogy hatékonyabban vehessük fel a harcot a véletlenszerűen ránk támadó agresszorokkal. Az űrállomásokon császkálva alkalmunk nyílik még arra, hogy fejlesszük felszereléseinket, beleértve a ruházatunkat, a fegyvereinket, vagy más eszközeinket. A fejlesztésekért pénzzel, illetve a követelt nyersanyagokkal fizetünk.

A textúrázatlan, alacsony poligonszámú grafika noha elsőre igénytelennek tűnik, valójában ez egy Low-Poly Art névre hallgató megjelenítési stílusirányzat. Valamennyire felelevenít a '80-as, vagy inkább a korai '90-es évek 3D-s játékainak látványvilágát, de a hangzással együtt egy olyan elegyet alkot, ami bennem leginkább a synthwave stílus hangulatát idézte meg némileg. A játékmenetben külön jó pont a régimódi célpontbefogás megléte, ami úgy néz ki, hogy a gombnyomásra befogott célpontra nem a kamera szegeződik rá, hanem a fegyver, ami kényelmesebb, és lazább, mint a hagyományos metódus. Csak kár, hogy a szkennelővel nem foghatjuk be a célpontot, mert az egyes rovar, illetve madárfajokat baromi nehézkes letapogatni, mivel folyamatosan változtatják a helyüket, s ha lecsúszik róluk az analizálósugár, akkor kezdhetjük elölről a szkennelést. A program audiorészével nincsenek komolyabb gondok, bár kiemelkedni sem tud az átlagból. Tartalmilag bőségesen el leszünk látva elsődleges, és másodlagos feladatokkal, valamint bejárható tereppel. Hébe-hóba véletlenszerű eseményekbe is csöppenhetünk, például hogy ránk támadnak az űrben, felbukkan egy kereskedőhajó, amivel üzletelhetünk, vagy belerontunk egy aszteroidamezőbe, amiből manuálisan kell járgányunkat kijuttatni.

Komolyabb programhibával nem találkoztam, az egyetlen zavaró dolog az volt, hogy látni lehetett a különböző pályaelemeket, amikből összeáll a terep, s így többször is előjött az „ugyanilyen volt a táj 50 méterrel arrébb” érzés. Apróbb anomáliákba is belefutottam, például hogy a lények félig eltűnnek a falakban, vagy hogy éppen a föld felett lépkednek 30 centivel. S ha már a lépkedést szóba hoztam akkor meg kell említenem az animációt, aminek egyszerűsége a grafikáéval vetekszik. Az is érdekes, hogy a leírások – köztük a PSN store-os is – procedurálisan generált bolygókat emlegetnek, holott a csillagok, és a bolygók pozíciója, valamint a planéták felszíne fix (legalábbis két különböző profillal nézve ugyanott, és ugyanolyan volt minden).
Összességében nem rossz játék a Morphite, de a jótól is távol áll sajnos, és ez leginkább a látványnak köszönhető. Ezzel a stílussal sokkal komolyabb megjelenést el lehetett volna érni, és az animációkkal is foglalkozhattak volna többet. Mindenesetre aki belevág a kalandba az jó ideig ellesz, mire kifejleszt mindent, bejárja az egész galaxist, és teljesíti a feladatokat. Hangulatos kis játék lett, ami annyira lesz komplex, és mély, amennyire a játékos engedi. Ha bejön a téma, és a látvány nem csípi a retinádat, akkor érdemes vele egy próbát tenned.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)
 
Kiadó: Blowfish Games
Fejlesztő: Crescent Moon Games/We're Five Games
Megjelenés: 2017.09.20.
Ár: 4590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 394MB
Web: http://crescentmoongames.com/wordpress/morphite/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények