PlayStation.Community

2018.01.10. 11:08 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Masamune
Értékeld a cikket!
Do you BLEED?

Indie. Szeretjük vagy utáljuk? A téma fekete-fehér. Állítólag arany középút nincs.
Ismerek olyat, aki éjjel-nappal indie címekkel tolja, erre építi a YouTube és Twitch csatornáját, és ismerek olyat is, aki Sátántól valónak tartja, és ha bekerül a PS Plus kínálatba, a Sony-nál dolgozó tartalomfelelősök heves csuklásba kezdenek.
A magam részéről úgy vagyok vele, hogy szeretek játszani így 40... vagyis 30 évesen is, még nem „égtem ki”, ahogy sok társam már igen. (Soha sem értettem ezt a „kiégtem” kijelentést mellesleg, hiszen a PlayStation.Community közösségét követve az idősebb korosztály is aktívan játszik, pld. Penge70 is, pedig már 60 éves kisnyugdíjas...)
Tehát nem égtem még ki, szeretek játszani, a hobbim része, és ha látok valami jó dolgot legyen az indie, vagy nagy studiós játék, akkor nagyon szívesen ráugrok - szóval igazi kezsüel vagyok.

Hajadismijen

A játék főhősnője Wryn, aki szeretne a videojáték-hős toplista élére kerülni. Ő egy rózsaszín séróval megáldott lányka, aki szerint ez úgy kivitelezhető, ha megöli a jelenlegi 6 darab Hőst. Logikája hibátlan, mi ehhez pedig természetesen asszisztálunk.
Ennyi. Többet vártál? Neked semmi sem jó. Ez egy A-listás sztori, egy erős, független női főszereplővel és a mesebeli számok mentén tálalt „gonoszokkal”. Aki mélyebb motivációra és történetvezetésre várt, annak ajánlom a Szomszédok c. klasszikus sorozatot.

Run and Gun

A BLEED is az indie tábort erősíti, immáron PlayStation 4-en is. Eddig nem lehetett szerencsétek hozzá, legalábbis a Sony masináján nem, de a játék az 5. évét tapossa. Ez nem probléma, hiszen a game a jó kis pixel shooterek vonalába esik, ami, ha grafikailag nem is a legdecensebb, de nem öregedett rosszul. Sőt. Maga a tálalás, a játékmechanikával és a lüke bájjal, ami átlengi a sztorin keresztül a művészeti részt is, szerintem rendben van. Meggyőződésem, hogy mindent a megfelelő szemmel kell nézni. A zenei rész teljes mértékben elhanyagolható viszont, pedig élek-halok a chiptune, midi, és egyéb 8-bit dallamokért.

Ez egy tipikus Contra-stílusú shooter: balról-jobbra szaladunk és lövünk mindenre, amire csak lehet. Ami plusz, hogy van egy lassítós funkció beépítve, ami nagyon jól jön akkor, ha a képernyőn megjelenő lövedékmennyiségtől már nem is látunk. A dash és a lassítás együttese nagyon finom manőverezést tesz lehetővé, vagyis képesek vagyunk siklani a levegőben négyszer, és ezt lassítással használva sebészi pontossággal kerülhetjük el a támadásokat. E mellet a falról is ugorhatunk, ami valamiért (ezt nem is értettem) annyira rosszul kivitelezett, hogy az elképesztő!
A lövedékek elkerülését és az ellen ritkításának együttesét rátázza a játék a jobb felső sarokban D-től S-ig. Ha esetlegesen találat ér, az eredmény romlik. A kapott pontokból lassításhoz szükséges energiát vehetünk, életerőt és fegyvereket, habár bevallom nektek, hogy az alap dupla pisztoly és rakétavető bőven elég volt a Normal módon való végigjátszáshoz.

A 6 Hős, akiket Wryn el szeretne tenni láb alól, még kiegészül a szintenként legalább 1 darab plusz al-boss-sal, akiket szintén nem érdemes félvállról venni, mert ha nem figyelünk, hamar végünk. Apropó boss-ok: megjegyzem, hogy a legpoénabb momentuma a játéknak a 6 Hős, hisz rém bugyuták és jópofák, plusz mindegyiknek van valamilyen különlegessége, amitől a harc érdekes és frusztráló.
A pályák nem kiemelkedőek viszont. Egy-két különlegességet leszámítva csak át akarsz rajtuk futni, minél hamarabb, ami rendben is van... de csak gondolj bele, hogy volt egy Metal Slug ezelőtt, sőt egy Mega Man (nem is egy), és azok már idősebbek, mint Penge70... majdnem. Ennek ellenére mégis változatos és szórakoztató környezetben rohangálhattál végig, a BLEED világa ezzel szemben nagyon lepusztult, sajnos.

Kezdet és Vég

A játék szerintem nagyjából egy óra alatt végigpörgethető. És ezzel el is jutottunk a „problémához”. A BLEED erőteljesen épít az újrajátszásra, a különféle nehézségi szintekkel, a Boss-ok időlimites legyőzésével, és ez szerintem csak a maximalistáknak fog imponálni, az egyszeri játékosnak nem. A multi rész nem kiemelkedő, a jutalomrendszer szintén nem.
Újrajátszás és indie stílus ide vagy oda, ez szerintem 2017-ben nagyon kevés, főleg azt beleszámítva, hogy 5 év után semmi extrát nem kaptunk szinte. Amiért talán mégis megéri a BLEED, az a jópofa hangulata, meg a nosztalgia-faktor. Bárcsak többet írhatnék róla, de nincs mit. Ehhj... na végignyomom a Contra-t.

Kiadó: Digerati Distribution
Fejlesztő: Bootdisk Revolution
Megjelenés: 2017.08.23.
Ár: 3090Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 76.68MB
Web: http://www.digeratidistribution.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. martin  Főszerkesztő
2018.01.10. 11:39:16
LV27
Válasz 1. TCr64EU üzenetére:
Túl sok a fura szám, itt valami titok lappang!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. TCr64EU  Choose life
2018.01.10. 11:32:57
LV22
+1
Méret: 76.68MB

Epic.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
BLEED
Digerati Distribution.
CSAK ÓVATOSAN

MARTIN BELESZÓL
A játékban 7 pálya van, 4 nehézségi fok, 3 megnyitható karakter, 2-playeres helyi multi, és 1 életből végigjátszós challenge. Nesze neked számmisztika!