PlayStation.Community

2018.01.12. 19:18 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Csend és nyugalom.

A videojáték szóösszetétel már rég nem pontos meghatározása ennek a műfajnak, főként a „játék” szó jelenléte miatt. Előítéleteket szülhet a rajongók között is, akik csalódásként élnek meg egy olyan alkotást, amely nem „játékként” funkcionál. Elvégre egy játék interaktív, versenyszerű, és van győztese, csak hogy pár kapcsolódó gondolatot soroljak fel. Ma már sokkal többről szól ez a világ, mint ahonnan indult. A Far From Noise sem játék, nem szeretne az lenni, és ezt büszkén vállalja. Inkább egy minimálisan interaktív, meditatív, transzcendentális, egzisztencialista szösszenet, ami az év eleje környékén nyújt valamit, amin érdemes elgondolkodni.

Történetünk főhőse egy fiatal lány, aki régi járgányával szó szerint az élet peremén találja magát: billeg egy szakadék szélén, az autó pedig sehogy nem akar elindulni. Az állandó és egyetlen helyszín így a képeken is látható hegyoldal lesz, balunkon egy gyökereivel határozottan kapaszkodó fával, előttünk pedig a végtelen éggel és óceánnal. Karakterünk elkezd kezdetben önmagával, majd egy arra botorkáló szarvassal beszélgetni az élet nagy dolgairól, és saját helyéről a világban.
Mint „játékos” kiválaszthatjuk néha, hogy mit válaszolunk, de ezek az opciók nem túl informatívak, így az esetek többségében nem egyértelmű, hogy az adott mondat melyik irányba tereli a dialógot. Emiatt az angol nyelvtudás alapszükséglet az értelmezéshez és élvezethez. Ezen kívül pedig semmi interakció nincs: egyszerűen csak egy remek filozófiai elmélkedés. Érdemes ráhangolódni, hátradőlni, és elmélkedni mondatain. Ezt a célt szolgálják a remek, nyugtató hangeffektek is, mint a szellők fuvallata, a hullámok csobbanása vagy a madarak csicsergése. Még a vadabb természeti jelenségek is jellegzetes nyugalommal árasztottak el, miközben teljesen átadtam magam az élménynek.
A monodrámára hasonlító „cselekmény” nagyjából egy napot ölel fel, így végignézhetjük a fantasztikusan megjelenített naplementét, megtapasztalhatjuk a csillagoktól sziporkázó eget, átélhetünk egy villámokkal teli vihart és ott lehetünk, amikor az egész természet ébredezik. Néha kisebb állatok is megszemlélik a billegő autót, újabb beszédtémát biztosítva. Kifejezetten érdekes, hogy míg racionálisan egy halálcsapda a peremen egyensúlyozó jármű, mégis, elvonatkoztatva, hozzájárul az egész alkotást átitató nyugalomhoz.
A mű fő inspiráció Henry David Thoreau, John Muir és Ralph Waldo Emerson természettudósok írásai, akik az emberiség elidegeníthetetlen részeként határozták meg a természetet. A természet spirituális és transzcendentális értékei, illetve ez a fajta értelmezés ragyogja át a Far From Noise-t. Felmerül az emberek aprósága az univerzum hatalmassága előtt, és a döntések valódi jelentőségének hiánya. Mindez azonban nem a kétségbeesés szemléletéből, hanem a mérhetetlen nyugalom, a boldog beletörődés szempontjából értendő. A társadalom, a városiasodás és az iskola, a munka és általában az élet által halmozódó terhek, elvárások és követelmények néha összeroppanthatják az embert.

A Far From Noise egy remek élmény, ha nem játékként tekint rá az ember. És miért is tekintene, amikor semmi nem utal erre. Egy békés, lassú tempójú elgondolkodás, bájos filozofálás remekül megírva, egy csodálatos háttérrel. Néha a nehéz döntéseknél segít a csend és nyugalom a természet lágy ölén. Néha elég egy ilyen „játék”.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: George Batchelor Limited
Fejlesztő: George Batchelor Limited
Megjelenés: 2017.11.16.
Ár: 2029Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 349.96MB
Web: https://www.georgebatchelor.com/farfromnoise
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2018.01.21. 13:37:37
LV11
Egyszer tuti beszerzem majd :) köszi az írást
5. bobacrom  PlayStation.Community tag
2018.01.21. 09:13:23
LV6
ZAJTALANSÁG :D
inkábbazunalomöljönmegmintamunka
4. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2018.01.21. 04:22:35
LV24
Végre valami nem hétköznapi.
Playstation
3. Damonati  PlayStation.Community tag
2018.01.20. 13:42:34
LV1
A cikk olvasása közben ugyan az fogalmazódott meg bennem, hogy néha tényleg elég egy ilyen játék. Nem kell mindig, mindent túlspilázni.
2. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.01.20. 13:35:38
LV17
Jó a zenéje . Bejönne , pont nekem való .
psn/sen id: pcpmate
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.01.12. 19:49:55
LV12
+1
Megjelenés óta szemezek vele, pont az elvetemült ízlésemnek való játék ez.
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Far From Noise
George Batchelor Limited
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Megláttam a szarvast a képen, és azonnal beleszerettem a programba. (És akkor a trailert még nem is néztem meg!) De atom lenne egy vadászós game ezzel a látványvilággal!