.
 

PlayStation.Community

2018.01.05. 15:16 Játékteszt
8 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Tessék, csak tessék! Megtekinthető a világ első bullet hell platformere!

(A teszt a PlayStation Vita verzió alapján készült, de a játék elérhető PS4-re is.)

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a fősodorból kieső címek bátran kísérleteznek a műfajok határaival, melynek köszönhetően idén többek egy zseniális golf / RPG hibrid is megjelent. Tesztünk alanya, a magyar nyelven meglehetősen viccesen hangzó Rabi-Ribi pedig egy RPG elemekkel fellocsolt és a szivárvány leggiccsesebb színeit büszkén magán viselő 2D metroidvania platformer, mely az ugrándozás mellett a bullet hell shooter(!!!) elemeit egyaránt magán viseli
Az eredmény egy érdekes műfajkoktél, mely képes a két, egymástól erősen elütő zsáner elemeit úgy keverni, hogy a végeredmény igazán egyedi legyen. Már csak az a kérdés mennyire bírod az anime klisék vonalán építkező karaktereket, ebből a szempontból ugyanis a cucc teljesen klasszikusnak mondható, ami kissé csalódást keltő a játékmenet merész újításai mellett. Az RR-ben Erina bőrébe bújhatsz bele, aki egy hamisítatlan csöcsi karakter... nyuszi jelmezben, nyilván hogy még magasabb legyen a fanservice faktor, de itt jön a csavar! Erina valójában egy igazi nyúl, aki általa ismeretlen okok miatt egy nap emberi formában ébredt fel.
A feladat ezek után természetesen a különös átváltozás okának kitalálása, na meg a nyúlcsaj eltűnt mesterének felkutatása lesz. Miközben főhősünk könyékig benne van az eseményekben, összefut egy Ribbon névre hallgató tündérrel, akinek égető szüksége lenne Erina segítségére az elrabolt spanjai megkeresésére, így a páros összefog, hogy együttes erővel járjanak utána a dolgoknak.
Nos igen, nem az elképesztően csavaros történetvezetés a Rabi-Ribi erőssége, de arra legalább jó, hogy irányba állítson és adjon némi motivációt a továbbiakra nézve. A játékmenet, ahogy arra már korábban is utaltam – az igazi erőssége a cuccnak, ilyen kombinációjával ugyanis még soha az életben nem találkoztam a bevezetőben említett stílusoknak. Adott első körben egy klasszik', nem lineáris, pixelgrafikás 2D platformer milliónyi felfedezhető biszbasszal, a legszebb metroidvania hagyományokkal felruházva. Ez persze magával hozza, hogy a kalandod során szerzett új képességek és felszerelési tárgyak segítségével a kissé talán már túlságosan is terebélyes térkép egyre nagyobb részét tudod majd bejárni, ami már önmagában képes volna arra, hogy lekössön, hiszen a pályarészek kellően jól vannak összerakva ahhoz, hogy élvezet legyen újra és újra bejárni őket felszedhető vackok után kutatva.
Ez már csak azért is szorgalmazandó, mivel a térkép bizonyos pontjain olyan löttyök vannak elrejtve, melyek megnövelik a támadásod, HP-d vagy éppen a manád értékét. Érdemes tehát minden egyes helyszínt alaposan átfésülni, mert a játék nem tartozik a könnyen kivégezhető darabok közé, így minden lehetséges segítségre szükséged lesz ahhoz, hogy a kaland végére érj. Ribbon szerencsére nem csupán a tipikus rád aggatott cullang szerepét tölti be, hanem aktívan kiveszi a részét az összecsapásokból, és míg Erina egy komikusan túlméretezett kalapáccsal csapkodja az ellent, a meglehetősen idegesítő személyiségjegyekkel felruházott tündér gyakorlatilag a távolsági fegyver szerepét tölti be a játékban, akivel több, egymástól teljesen különböző hatású lövedéktípust ereszthetsz rá opponenseidre.
A változatos ellenfélarzenál mellett természetesen mindenféle méretben és típusban rád támadó bossok is megkeserítik majd az életed és pontosan az efféle összecsapásoknál jön elő a bevezetőben említett bullet hell aspektusa a játéknak. A cukiság mind az ötven árnyalatát magukon viselő főellenfelek ugyanis szó szerint beborítják a képernyő teljes felületét a legkülönfélébb típusú és színű lövedékekkel, így ezeknél a küzdelmeknél egy hamisítatlan hardcore lövöldében érezheted magad. A műfajok ilyen stílusú keveredése miatt egyik pillanatban még önfeledten ugrálsz az erdő közepén, majd fél perccel később már élethalál harcot vívsz a látómezőt eltakaró lövedékhalommal. És ez jó. Nagyon!
Ez a különös műfaji koktél megdöbbentően jól működik, a kezelőfelület azonban arról árulkodik, hogy a célplatform nem a PlayStation Vita lehetett: az inventory, vagy a status menüpont tartalma ugyanis egész egyszerűen olvashatatlan a hordozható konzol kijelzőjén. A másik fájó pont a Vita verziónál a grafika, mely sajnos látványosan homályosabb, mint PS4-en, ezt leszámítva azonban a két verzió teljességgel identikus.

A zenék és hangok ellenben teljesen rendben vannak... de kiemelkedőnek azért nem nem mondanám egyiket sem. Továbbá néhol még az én kreténségekben edzett lelkem is zavarta, hogy a bugyuta sztori többször is a játékmenet útjában áll - persze tudom, hogy fanservice van, meg minden, ettől függetlenül én kicsit sokalltam a szereplők csipogását.
Ezeket leszámítva azonban a játékot csak ajánlani tudom, hiszen ennyire egyedi koncepcióval biztosan nem mostanában fogtok találkozni PlayStation Vita... vagy igazából bármilyen más platformon.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A játék megvásárolható a PlayStation Store-ból PS4-re 7490Ft-ért és PS Vitára 5990Ft-ért.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. jime  non-alcoholic
2018.01.17. 14:08:18
LV29
Mióta az elmélkedö van legfeleül, többnapos késésekkel veszek észre teszteket :D
"wake up, you're dead!"
7. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2018.01.17. 13:16:41
LV11
Nem lehet rossz ez a játék, köszi a tesztet!
6. eszg_  Szerkesztő
2018.01.08. 13:16:48
LV13
Válasz 3. talos86 üzenetére:
Jahh, tényleg elég hárdkórra sikeredtek a bossfightok. A nehezebb játékmódot emiatt már nem is mertem kipróbálni. :D
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
5. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2018.01.06. 14:51:43
LV1
+1
A címről az jut eszembe amikor a sword art onlineban a silica nevű csaj pina nevű sárkánya meghalt, nagyon megható jelenet volt, a bunkó magyarok meg röhögtek rajta :)
asia.playstation.com www.play-asia.com
4. VictorVance  Szerkesztő
2018.01.05. 20:23:20
LV17
Válasz 2. martin üzenetére:
Egy menetre talán jó lesz nekik ez a rabbi-ribi.
Örülünk?
3. talos86  PlayStation.Community tag
2018.01.05. 19:13:19
LV3
Nem rossz cucc, ellenben egy idő után baromira nehéz. Elég egy dodge-ot elrontani és kb instant kivégeznek a bossok.
2. martin  Főszerkesztő
2018.01.05. 16:17:25
LV27
+1
Válasz 1. VictorVance üzenetére:
Tibi atya országában? Simán!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. VictorVance  Szerkesztő
2018.01.05. 15:23:31
LV17
+1
A címe talán kicsit megdobja majd az eladásokat.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
RABI-RIBI
PQube Ltd.
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
7/10
Pozitívum
Egy igazán egyedi műfajkoktél...
Negatívum
...amely PS4-en mutatja meg legjobban az erejét

MARTIN BELESZÓL
Vajon hányan kapnak majd merevedést a "ribi" szót olvasva...? Há' nézzed' mán' mi a gámma címe, Ribi, he!