PlayStation.Community

2018.01.02. 11:24 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Ó Texas, te csodás!

A texasi láncfűrészes mészárlás eredeti, 1974-ben készült verziója minden idők egyik legjobb, egyben legnagyobb hatású horrorfilmje. Olyan alkotás, melynek (legyen bármennyire is furcsa és meglepő) valóságos filmművészeti értéke van – mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egy kópiáját ott őrzik a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. Hosszan lehetne sorolni az érveket nagyszerűsége és mély mondanivalóval rendelkező expozíciója mellett, de jelen esetben már csak azért sem fogok ebbe részletesebben belemenni, mert minden egyes további szó teljesen felesleges, sőt, méltatlan ahhoz, hogy ezen cikk tárgyával egy lapon legyen említve.
Történt ugyanis, hogy a mozikba került (igen, Magyarországon is) a frencsájz immáron nyolcadik filmje, a Bőrpofa, egy klasszikus legújabb megcsúfolása, de ezen igazából az ember már meg sem lepődik, tekintve, hogy a legelső rész bemutatása óta elő-előrángatják egy évtizedben minimum kétszer az ikonikus horrorkaraktert – ez pedig mindig egy-egy következő szöget jelent a már amúgy is eleve döglött széria koporsójába.

Elhivatott slasher rajongóként alapjáraton nem zavar, ha egy híres produkcióhoz több folytatás is készül.
A Rémálom az Elm utcában sokadik epizódját is elnézegetem (ráadásul egyik másik még majdhogynem az eredetihez is felért), a Péntek 13 szériából az sem zavarna, ha félévente jönne egy új darab, akkor is ugyanolyan derűs mosollyal ülném végig, a Sikoly filmek gyakorlatilag új lökést adtak ennek a sokszor méltatlanul lenézett alműfajnak.
Amit azonban A texasi láncfűrészessel művelnek, az megbocsáthatatlan – pont azért, mert egy vitathatatlan alapvetést erőszakolnak meg, újra és újra. A Bőrpofa sem más, mint görcsös bizonygatása annak, hogy van még mit elmesélni a belterjes Sawyer-család agybeteg krónikájából, hogy létezik még annyi potenciál a témában, amivel ki lehet tölteni egy egész estés produkciót – a gyengébbek kedvéért megsúgom a választ: rohadtul nem.
A filmipar azonban másként gondolta, és hát a legutóbbi, 2013-as Örökség (ismert még úgy, mint az utóbbi évek legszarabb horrorja) is hozott egy kis pénzt, szóval a gépezet nem állhat le, berregnie kell annak a láncfűrésznek, amíg van benne elég szusz. Márpedig ebben a frencsájzban van még egy történet, amit nem mondtak el, nevezetesen a manapság oly’ divatos eredetsztori. A 2003-as, egyébként nem annyira rossz, de az eredetijéhez mégis felérni képtelen remake előzményét, ami első 10 percében le is tudta a kötelező köröket, hogy aztán agyatlanul üres vagdalkozásba csapjon át, most nem érdemes idevenni – a legújabb mozi a ’74-es változat prequeljeként funkcionál.

Vegyük tehát a klasszikus film alapgondolatát, töltsük meg a szokásos brutalitással és gusztustalansággal, adjuk hozzá a mai Hollywood beteges látásmódját, miszerint az égvilágon mindent meg kell magyarázni, minden híres mozgóképes ikonnak hátteret, motivációt kell adni, még a legsötétebb zegzugokba is kötelező jelleggel, vakuval bevilágítani, nehogy a végén valami felderítetlenül maradjon – szóval tegyük össze, amink van, arra szórjuk még egy kis Született gyilkosok arculatot, és kész is a Bőrpofa.
Az első dolog természetesen rosszul sül el: a ’74-es kultusz-darabot ugyan nem szégyeníti meg, de még így is feltűnően pofátlanul élősködik rajta. Ha sokkolásról van szó, abban viszont élen jár a film: agybajos erőszakorgia az egész, nyers brutalitással, néha eléggé túltolt, öncélú vérengzéssel, gyomorforgató, undorító, hányingert keltő, és még ezer más hízelgést nélkülöző jelzővel illethető pillanattal, amit egy nekrofiliával dúsított szexjelenet koronáz meg, mely után teljesen más szemmel fogod nézni a messzi Texas kantárfarmeres, búzalevelet rágó, baseball sapkás redneckeit.
A Julien Maury-Alexandre Bustillo rendezőpárostól azért ennyi minimum elvárható, sőt, még jóval több is, tekintve, hogy nem olyan rég elismerést elismerésre halmoztak francia horrorjaikkal – azóta úgy látszik nagyot fordult a világ, inkább jó pénzért eladták magukat, és bólogató iparosokká transzformálódtak át.
De az előző merénylettel ellentétben itt legalább nem kívánunk minden áron egy bekapcsolt láncfűrészt a direktorok végbelébe – már ez is nagy szó.
Ugyan a Bőrpofa halványan kacsintgat egy olyan irány felé, amibe Az ökörség, pardon, Az örökség fejest ugrott, szerencsére azonban ezúttal elkerülték, hogy a retardált, több száz embert megkínzó, legyilkoló és megfőző Sawyer-famíliát szerencsétlen áldozatoknak állítsák be, akiket megbélyegzett és kikezdett a csúnya nagy korrupt igazságszolgáltatás.
Ehelyett mindenki elmebeteg a filmben, a fiatal és csinos ápolónőt kivéve, akit első munkanapján rögtön elrabolnak a helyi erők az elmegyógyintézetből, ahol Sawyer mama (Lili Taylor meggyőző tolmácsolásában) balul elsült látogatása után lázadás tör ki. Többek közt ide zárták a hírhedt texasi család legifjabb tagját, még kisgyerekként, miután idősebb testvéreivel megölték a seriff lányát, 10 évvel korábban.
A szépreményű ifjú tehát három, szintén úton-útfélen épelméjűségének hiányáról bizonyítékot adó társával együtt megpattan az intézményből (ahol egyébként nem meglepő módon az igazgató sem volt teljesen normális), a csapat két vezére túszként magával viszi a már említett nővérkét is, és igazából a lány mellett a másik három ápolt sem nagyon akarná a csoport egységét erősíteni, ámde persze végül rákényszerítik őket. Az úti cél Mexikó lenne, de persze a vezér-szerelmespár nem bír magával, így amerre járnak, esztelen gyilkolászásba kezdenek, ami nem épp hasznos, tekintve, hogy a rendőrség is a nyomukban lohol, azzal a bosszúszomjas seriffel az élen, aki előszeretettel lőné fejbe mérlegelés nélkül a szökevényeket.
Őt egyébként a manapság az ismeretlenség homályában tengődő Stephen Dorff alakítja, méghozzá szórakoztatóan perverz örömmel, ez megdobja kicsit a film élvezeti-faktorát, igaz nem annyira nagyon.

Továbbá az sem erősít a színvonalon, hogy mivel szinte az összes karakter elmeháborodott, így nehéz bármelyikükkel szimpatizálni, vagy együtt érezni – bár ezért a vázlatos forgatókönyv is hibás, ami csak néhány jellegzetes vonást aggat a karakterekre, motivációikat pedig borzasztóan lesarkítva mutatja be.
A Bőrpofa ezen kívül megpróbálkozik azzal, hogy új színt vigyen a franchise-ba, azaz a film nagyjából háromnegyed részében ködösít, és megpróbálja összezavarni a nézőt, mivel az intézetből elszökött szereplők eredeti nevét megváltoztatták, így nem tudhatjuk ki a legfiatalabb Sawyer gyerek, és hogy melyikükből fog végül megszületni Bőrpofa alakja. Na, azért akkora rejtélyre nem kell számítani, már a legelején rá fog jönni mindenki a „szerencsés nyertes” kilétére – ennél fogva a játékidő felére nagyjából már ki is alakul egy kép az emberben, hogy milyen is lesz az egész film.
Az összes trükkje átlátszó, karakterei semmilyenek, a tempó úgy döcög, mint a félig kilapított, haldokló prérifarkas a texasi országút szélén, ráadásul eredeti funkcióját sem képes rendesen betölteni, azaz egy teljesen inkompetens eredettörténet, hiszen az égvilágon semmit sem tesz hozzá a frencsájzhoz (igaz, nem is vesz el), nem árnyalja tovább a neves horrorikon karakterét, nem mutat be érdekes eseményeket, melyek alapján a korábbiaknál drámaibb színben tűnne fel a vásznon, nem keres nyomós okokat, magyarázatokat, hogy miért lett olyan, amilyen (bár talán jobb is), azaz a produkció nem tesz semmi olyasmit, ami indokolná létezését, és azt, hogy megérte elkészíteni.

A filmre voltaképp a „felesleges” a lehető legjobb jelző. Kevés jelentéktelenebb darab van ennél az utóbbi néhány esztendő terméséből, az egyetlen, amiért talán megéri időt pazarolni erre a fércműre, az a csúcsra járatott gore-szint (bátor gyomrúak előnyben), és a legnagyobb pozitívum, amit fel tud mutatni, hogy azért mégsem annyira borzalmas, mint az előző epizód. De természetesen ez nem feledteti el a rengeteg hibát, ahogy azt sem, hogy Hollywood megint ott keresgél, ahol nem kellene, és arról akar beszélni, ami szóra sem érdemes.
Paradox módon a Bőrpofa mindettől függetlenül nem rántja magával a ’74-es eredetit a moslékos vödörbe, ugyanis még maga sem tudja, hogy mit akar pontosan, ennek köszönhetően valami olyan töketlenséggel vezényli le ezt az egész eredettörténesdit, hogy még egy tisztességes mítoszrombolást sem tud végbe vinni. El kellene már engedni ezt a szériát.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Resiskull  PlayStation.Community tag
2018.01.05. 11:04:15
LV21
+1
A film nekem elment, viszont annyira unalmas hallgatni erről a sorozatról meg a körülölelő nagy kultuszról főleg hogy lényegében olyan mint "Bőrpofa" nem is létezett de feszt ez a megtörtént események ihlették duma....:S

Akit valóban érdekel kiről mintázták nézzen utána Ed Gein ténykedéseinek
12. Tevez11  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 18:55:00
LV23
Pedig a trailer, nem tűnik bohócnak....
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
11. Greg  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 11:01:35
LV25
Válasz 10. Richard üzenetére:
Én sem értem hova istenítik sehol nincs a 2003-ashoz képest. Az még ma is megállja a helyét.
LV426
10. Richard  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 10:44:28
LV5
Nemrég megnéztem a 74-es verziót. Nem jött be. Nem is értem mitől kultfilm.

A 2003-as verzió tetszett.
9. JINBOBEK  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 23:20:30
LV11
Sajnos osztom a többieket, tényleg harmat gyenge és gagyi!
Mindig legyen egy "B" terv!
8. Peet04  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 21:10:14
LV1
Sajnos nagyon rossz lett. Amik tenlyeg jok az a 74es a 2003as es a 2006os.
7. PSti  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 20:14:02
LV5
Szerintem egyszerire nem rossz ez sem. Sőt, a "sorozat" fejlődött, mert az 1974/86/90/94-es részek kb. hipergagyik a számomra. Lehet, ha ezt frissibe láttam volna más lenne, de nem így történt. A 2003/06/13-as részek is teljesen jók, sőt, kifejezetten tetszettek. Valahogy a rossz oldalon kiváló színészeket válogattak be, pl. R. Lee Ermey mint a seriff, be kell rajta halni.
6. Onimushaman  Szerkesztő
2018.01.02. 17:38:42
LV24
Eszméletlen gagyi lett.
señor
5. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 16:50:41
LV17
Válasz 2. martin üzenetére:
Megnéztem , totálkárosodtam .
psn/sen id: pcpmate
4. VictorVance  Szerkesztő
2018.01.02. 16:10:31
LV18
Válasz 2. martin üzenetére:
Pedig ez semmi az előző részhez képest. Az felér egy természeti katasztrófával. Egy igazi nukleáris hulladék. Minimum stroke-ot kap az ember a nézése közben.
Örülünk?
3. Greg  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 15:15:28
LV25
A 2003-as lett a legkomolyabb.
LV426
2. martin  Főszerkesztő
2018.01.02. 14:14:27
LV27
Zokognék, ha ezt végig kéne néznem. Lehet meg is sérülnék maradandó formában.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.01.02. 13:35:42
LV28
+2
Továbbra is lenyűgöz a filmipar, hogy képtelenek új ötlettel előállni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.
Etherborn (PS4, PSN)
2019.08.11. 23:41 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Délutáni fejtörő.
Toki (PS4, PSN)
2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Retro majomkodás.
Képregény - Megtorló: Végszó
2019.08.09. 19:00 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy utolsó megtorlás.
Blazing Chrome (PS4, PSN)
2019.08.08. 14:30 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Ember Contra Gép.
Verlet Swing (PS4, PSN)
2019.08.07. 10:39 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Amikor Peter Parker elszívja az első trombitát.