PlayStation.Community

2018.01.03. 11:53 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Értékeld a cikket!
Építs, vezess, pusztíts!

A Targem Games úgy gondolta, hogy nem lenne botor gondolat kifejleszteni egy olyan játékot, amiben a játékosok saját kezűleg készítette járművekkel eshetnek egymás benzintankjának egy, a Mad Max: Fury Road című film ihlette világban. A Gaijin Network támogatta az ötletet, így 2015. május 20-án bejelentették a Crossout című Free to Play MMO akciójátékukat, ami 2017 májusában vált mindenki számára elérhetővé PlayStation 4-en.
Ebben a poszt-apokaliptikus világában csupán sofőrök vagyunk, akik különféle halálos versenyeken szeretnék bizonyítani rátermettségüket. Ehhez először szponzorra lesz szükségünk, akik segítenek utunkon, ellátnak alapanyagokkal, legyártják a kért alkatrészeket, valamint megbíznak különféle feladatokkal. Először a Mérnökök fognak a szárnyai alá venni bennünket, majd ha már elégé megszilárdítottuk velük a kapcsolatot, akkor átpártolhatunk a Holdkórosokhoz, a Nomádokhoz, vagy a Guberálókhoz. De ne siessünk ennyire előre.

A teendőinket két dolog fogja kitenni. A harc, és a menedzselés. Új harcosként egy rövid betanuló szakasz lesz segítségünkre a hadivasak kezelésének elsajátításában, valamint megtanulhatjuk mi más feladat adódhat még a garázsukban.

A járgányokat a jól ismert séma alapján irányíthatjuk. A ravasz gombokon kapott helyet a gáz, és a rükverc, az L1-R1 gombokkal pedig a különféle fegyvereket süthetjük el. A bal analóg kar a kormányzást, míg a jobb a nézelődést, valamint a célzást szolgálja. Ebből már sejthető, hogy gyakran lesz olyan, hogy nem arra fogunk nézni, amerre haladunk, és szerintem nem kell ecsetelnem, hogy ez mennyire kényelmetlen, illetve milyen veszélyeket rejt.
Tudni kell, hogy ha kilőtték a járgányunkat, akkor nincs respawn. Tehát az „élek, halok, újra élek” hit ereje ebben a játékban nem érvényesül. Szóval egy normál ütközetben egy életünk van, és ha azt elveszítjük, akkor már csak a csapattagok küzdelmét izgulhatjuk végig. Másik nagyon lényeges pont, hogy a járgányok teljes mértékben leamortizálhatóak, ami némi taktikai lehetőséggel kecsegtet. Egyrészt ha kilőjük a kerekeket, akkor lelassíthatjuk, vagy mozgásképtelenné tehetjük az ellenfeleinket, másrészt a fegyverrendszert megsemmisítve ártalmatlan, guruló céltáblává degradálhatjuk halálosztó gépezetüket. Természetesen ezeket velünk is megjátszhatják, és nincs megalázóbb annál, mint amikor kerekeinket veszítve csupán egy átlagos lövegtorony szerepét játsszuk, de az se jobb, amikor fegyverzet nélkül, csak menekülünk.
Hogy járműveink milyen képességekkel és tulajdonságokkal bír, az főképp rajtunk múlik, mivel nekünk kell összeszerelni a rendelkezésünkre álló alkatrészekből. Aki a fél gyerekkorát szénné legózta, annak nem lesz probléma felépíteni a lehető legdurvább, és a leghatékonyabb sivatagi-kocogót.
A jármű központi, illetve legfontosabb része a pilótafülke. Egyrészt azért, mert ez határozza meg a járgány maximális súlyát és az energiaellátás mennyiségét, valamint ez az az egység, amit ha kilőnek, akkor indulunk a Valhallába. Már csak ezért is érdemes ezt az egységeket pluszban beburkolni, hogy jobban védjük a sérülésektől. Ezután már csak vázat, kerekeket, illetve némi fegyvert kell installálni a vasra, és már gurulhatunk is az arénába, de előtte le is tesztelhetjük a gépet, hogy minden igényt kielégít-e. Tulajdonságmódosító egységeket is felszerelhetünk, amikkel gyorsíthatjuk a fegyverek lehűlését, kitolhatjuk a radar hatótávolságát, de elláthatjuk robbanóhordókkal is, amik elhalálozás, illetve önmegsemmisítésnél elég nagyot szólnak ahhoz, hogy az ellenséget is magunkkal rántsuk. Alkatrészeket kaphatunk a sikeresen teljesített küldetésekért, építtethetünk a frakciónkkal, de vásárolhatunk is a feketepiacon.
A lehetőségek tárháza igen széles, többszáz fajta komponenst szerezhetünk be, és ezekből elképesztően eszement járműveket rakhatunk össze. Elég csak benézni az Exhibition menübe, hogy megleshessük mások alkotását, amiket ki is próbálhatunk a garázs körül, majd ha elnyerte tetszésünket, akkor letölthetjük a tervrajzát.

Ha már belemásztam a menübe, akkor lássuk milyen lehetőségeket tartogat számunkra.

A Garage-ban építhetjük meg járgányunkat, indíthatunk tesztvezetést, illetve innen vonulhatunk csatába. A meccsek lehetnek sima küldetések, raidek, frakcióharcok, vagy kettő a kettő ellen PVP viadal.
A Factions-nél nézhetjük át, hogy melyik frakcióval milyen szinten áll a viszonyunk, építtethetünk velük alkatrészeket, vagy tervrajzokat zsebelhetünk be tőlük, amikhez ha birtokunkban van minden szükséges egység, akkor instant megépül a járgányunk. Át is nyergelhetünk majd egy másik csoportosuláshoz, de előtte az alapnak számító Mérnökökkel kell magasra ápolnunk a kapcsolatot.
A Marketnél vásárolhatunk más harcosoktól alkatrészeket, vagy adhatjuk el feleslegessé, de ugyanakkor nagyobb értéket képviselő tárgyainkat. Az itt használt valuta csak az eladásokkal termelhető, illetve a PlayStation Store-ban vásárolható.
A Storage-nál az összeharácsolt alkatrészeket tekinthetjük át, valamint itt tudjuk fuzionálni, azaz magasabb szintre fejleszteni őket más komponensek beáldozásával.
A Shop pontnál a PlayStation Store-t érhetjük el egyetlen kattintással, hogy valódi pénzért játékbéli valutát, vagy komplett járgányokat vehessünk.
A Season menünél választhatunk küldetéssorozatot, amit végigjárva nagyobb jutalomra tehetünk szert. A feladatok nagyjából az átlagos trófeakritériumok szintjén mozognak, tehát megadott számú ellenfelet kell likvidálni valamelyik fegyverrel, meghatározott mennyiségű meccsen kell részt venni, stb.

Továbbá megtekinthető még az üzemanyag aktuális mennyisége, ami elsősorban a raid küldetések megkezdéséhez szükséges. Idővel magától visszatöltődik, de ha kifogy, akkor az előbb említett csatákban nem vehetünk részt. Látható még a megkeresett pénzünk mennyisége, a karakterlapon megtekinthetőek a megszerzett medálok, avatart válthatunk, és még egy jó pár kevésbé érdekes dolgot művelhetünk. Illetve figyelemmel kísérhetjük az aktuális napi kihívásokat is, amik teljesítéséért lootbox jár a kitartó harcosoknak.

Grafikailag elég jól fest a program, néhol kimondottan részletes textúrázást, illetve kidolgozást tapasztalhatunk, ugyanakkor összecsapott pályarészleteket is láthatunk nem egy helyen.A kezelést illetően feljebb már ecseteltem a problémát, amit ugyan lehet kezelni másfajta, csak a menetirányba figyelő fegyverzet felszerelésével, vagy automata célzórendszer integrálásával. Egyébként a járgányok fizikája, kezelhetősége nagyrészt attól függ, hogy miképpen raktuk össze, mekkora a súlya, az hogyan oszlik el, stb. Hangulatilag kezdetben érdekes, és izgalmas a lepusztult poszt-apokaliptikus világ atmoszférájában darálni az ellenfeleket, egy órányi játék hadakozás után viszont kimondottan unalmassá válik. Kis adagokban jó ízzel fogyasztható, hosszabb idő alatt viszont képes ellaposodni. Hangok terén teljesen átlagos, zene pedig csak a menüben fog szólni.
A Crossoutot leginkább a poszt-apokaliptikus világok, valamint a vehicular combat műfaj szerelmeseinek tudom ajánlani. Feltételezhetően náluk kevésbé laposodik el majd a hangulat, és ők nagyobb türelemmel lesznek majd, hogy betanulják a pályák felépítését, illetve hogy elsajátítsák a járgányok kezelését. Mindenesetre akit érdekel a program, az szedje le, és menjen vele pár próbakört, hátha elkapja a gépszíj.

(A kiadó egy Founder's Pack kódot biztosított. Köszönjük! Ezekre a csomagokra a PS Store-ban lehet lecsapni.)

Kiadó: Gaijin Networks
Fejlesztő: Targem Games
Megjelenés: 2017. május 30.
Játékosok száma: 2-16 (online)
Kép: 1080p
Méret: 2.83GB
Web: https://crossout.net/#/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. birk  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 21:14:38
LV3
Válasz 1. Greg üzenetére:
Én is kicsit Mad Max-re tippeltem volna hasonlóságra :-)
5. Lotar  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 16:42:57
LV18
Nem rossz cucc , és ahogy a Mester is írja , hihetetlen gépeket lehet benne látni . :)
psn/sen id: pcpmate
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.01.03. 12:43:49
LV28
Válasz 3. Greg üzenetére:
A játék jól hozza a film hangulatát, nekem nagyon tetszett.
3. Greg  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 12:40:11
LV25
Válasz 2. mentoloshypo üzenetére:
A játék kimaradt de a film nagyon tetszett.
LV426
2. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.01.03. 12:20:17
LV28
Válasz 1. Greg üzenetére:
Ha tetszett a Mad Max játék akkor próbáld ki. Nem teljesen ugyanaz, de F2P viszonylatban elég korrekt alkotás.
1. Greg  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 12:13:52
LV25
A képek alapján eléggé Mad Max-es a hangulata.
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Crossout
Targem Games / Gaijin Networks
ÁTLAGOS

MARTIN BELESZÓL
Nézegettem a neten, hát emberek hihetetlen járgányokat építettek.