PlayStation.Community

2017.12.12. 13:10 Kedvcsináló
23 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Látom, hogy valamiben sántikálsz! *MAGYAR SZINKRONNAL!*

(A Hidden Agenda a PlayLink játéksorozat részét képezi, amelyeket elsősorban okos készülékekkel kell játszani. Ilyen még a That’s You is, amiről ITT olvashatsz.)

A közös sorozatozásnak van egyfajta bája, függetlenül attól, hogy krimit, drámát vagy Trónok harcát nézünk. Kialakul egyfajta bennfentesség a résztvevők között, egy kötelék, ami csak az övéké. Megvitatni a részek közötti izgalmakat, tippelni, hogy mi történik majd ezután. Izgulni, örülni, sírni vagy idegeskedni közösen egy saját élmény, ami még az átlagos, vagy átlagon aluli szériákat is szórakoztatóvá, sőt, emlékezetessé teheti. Egy sorozat rövidebb alkalmi elkötelezettséget jelent, mint például egy film, vagy egy videojáték, de struktúrájából fakadóan fenntartja a csoportos folytatás lehetőségét.
Nos, a Hidden Agenda pontosan az összetartozás, a cinkosság ezen érzését próbálja olyan módon megvalósítani, hogy a videojáték-idegen embertársaink is szórakozhassanak egy jót. És meglepő fordulatként nem csak, hogy magyar feliratot, de egy egész jól sikerült magyar szinkront is készítettek hozzá! (Illetve görögöt is, de ez csak engem érdekel…)
A történet középpontjában egy Orvvadásznak titulált sorozatgyilkos áll, továbbá az ügyében nyomozó rendőr, Becky, és az eljárásban résztvevő ügyész, Felicity. A sztori mintha az Esküdt ellenségek egyik hosszabb epizódja lenne, meghintve a Fűrész filmek egy-két gondolatával. Már itt tisztáznám: se a sztori, se a karakterek nem túl kimagaslóak. Sőt, ha filmkritikát írnék, csalódott és szomorú lennék. Így csak egy mondat erejéig említem meg a fura dialógusokat, a fájdalmas logikai buktatókat, az értelmetlen helyzeteket és a történetbeli hézagokat. De ez nem egy film, hanem egy innovatív eszközöket alkalmazó videojáték, így a szempontok is mások. A cél pedig egy könnyed, de mégis izgalmas közös móka, ami sikerült – többé-kevésbé.

A játékhoz okostelefonokkal, vagy hasonló készülékekkel lehet csatlakozni, a kontroller pedig csak a kezdeti beállításoknál szükséges. Maximum hatan lehet beszállni a buliba, és minél többen űzik az ipart, annál komplexebb lesz az összhatás. A „történet mód” a kooperáción alapul, ahol a nyugodtabb ötletelés és az egyöntetű döntések dominálnak. A dialógusoknál karakterünk válaszait kell megszavaznunk, és a többség felelete valósul meg. Ilyenkor a két opciót a tévén látjuk, okostelefonunk érintő képernyőjével pedig egy minket képviselő színes pettyet juttathatunk el a kívánt lehetőséghez. Amíg döntetlen a helyzet, nem folytatódnak az események, kivéve az időzített helyzeteknél. Sőt, bizonyos szituációkban a teljes egyetértés az egyetlen járható út, így ilyenkor addig kell összedugni a kobakokat, amíg a csapat képes nem lesz egy akaratként elköteleződni.
Néha szavazni kell egymásról is: például ki bírja a társaságban a legjobban a nyomást, vagy ki az, aki a legbátrabb. Jópofa próbája annak, hogy ki mit gondol a másikról, a „győztes” pedig cserébe egyedül hozhat meg egy kulcsfontosságú döntést. (Egy könnyedebb változata a That’s You-nak, amely sokkal jobban próbára tette az ön- és társismeretet.)

A Hidden Agenda inkább egy interaktív film, mint hagyományos értelemben vett játék, ahol a cselekmény állandóan halad előre, és szünetel a döntéseknél. Akciójelenetekkor időre kell eltalálni kurzorunkkal a célpontot, míg a nyomozásoknál elég könnyen fellelhető bizonyítékokat kell kiszúrni a terepen. A siker jutalma – a sztori alakulása mellett – egy úgynevezett „irányítókártya”, ami lehetővé teszi, hogy egyedül hozzunk meg döntéseket. Ergo, ha próbálsz mindenkit meggyőzni arról, hogy nem jó ötlet egyedül bemenni, de nem hallgatnak rád, akkor ez a megoldás – és egyben igazolása egódnak is, de ez már más kérdés.
Az egész megvalósítás olyan, mint egy leegyszerűsített, fogyaszthatóbb és rövidebb változata a Supermassive előző játékának, az Until Dawn receptje alapján. Nem lehet például közvetlenül irányítani a karaktert, és sok történés túl hirtelen következhet be, ahol a köztes jeleneteket a fantáziánkra bízza a játék – kétségtelenül a költségvetés és az ár alacsonyan tartása érdekében. Ami igazán zavaró lehet, az az arcok természetellenessége, de idővel hozzászokhat az ember. Vagy poénkodhat rajta végig, ami valószínűleg nem tartozott az eredeti célok közé, de ettől függetlenül szórakoztató.
A „verseny mód”, amikor egymás ellen játszunk, sokkal izgalmasabb. A fontos döntéseknél az egyik játékosok kaphat egy „hátsó szándékot” (innen a cím), aminek beteljesítésével pontokat kap. Ezeket nem szabad másokkal megosztani, de van egy kör, amikor mindenki tippelhet, hogy kinek van hátsó szándéka, a beigazolódó tipp jutalma pedig szintén pont. Ez kihozhatja mindenkiből a rafinált ént, és kiderül, kinek a legjobb a pókerarca. Értelemszerűen nem szabad elárulni, és úgy kell manipulálni a többieket, hogy maguktól arra a döntésre szavazzanak, amire szeretnénk.
A Hidden Agenda nem egy jó játék, de egy nagy élmény a megfelelő társasággal. Egy igazán remek ötlet, amellyel olyanokat is rávehetünk a játékra, akik egyébként bottal sem piszkálnák ezt a nemes hobbit. Két-három órás végigjátszásával elég rövid ahhoz, hogy egy összejövetel programja legyen, de a többféle befejezés – értsd: rengeteg módon szúrhatod el – igazolja a kísérletezést és az árat. A sztori nem a legeredetibb és az interaktivitás is gyakorlatilag a lehető legminimálisabb, de van egyfajta varázsa az egésznek, ami kifejezetten szórakoztatóvá teszi. Bár összességében a That’s You-t jobb megvalósításnak tartom, jó, hogy ebbe az irányba is elmozdult a PlayStation.
Nincs szükség drága kütyükre, csak egy az átlagnál picivel nyitottabb társaságra. Még ha kiszámítható is a sztori, és nem mindig egyértelmű, hogy ki-mit-miért csinál, akkor is poén morfondírozni, beszélgetni, vagy csak nevetni egymáson. Ilyen jellegű és ennyire kompakt élmény még kevés van a piacon, ez pedig talán az egyik legmegközelíthetőbb. Egy biztos: egyedül nem szabad játszani vele. Viszont érdemes megfűzni a baráti kört. Sőt, mondok durvábbat: a családot. Nem fogsz csalódni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Sony Interactive Entertainment Europe
Fejlesztő: Supermassive Games
Megjelenés: 2017.11.22.
Ár: 5990Ft
Játékosok száma: 1-6
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 18.64GB (PS4), 213MB (Android), 149.7MB (iOS)
Web: http://www.supermassivegames.com/games/hidden-agenda
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
23. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2018.03.14. 19:19:08
LV4
Minimum hány ember kell, hogy játszani lehessen vele?
I love games!
22. Joel1970  PlayStation.Community tag
2018.01.27. 05:23:02
LV1
Ez az egyik legjobb játék,amivel valaha játszottam.
RESIDENT EVIL 2
21. Sakamoto_14  A bölcs
2017.12.23. 19:05:26
LV20
A szinkron miatt érdekelne, de mégis kimarad. Reméltem, hogy egy személyben is hasonlóan élvezetes lesz, mint az Until Dawn, és a telefonozás csak extra.
20. zola0306  SonsOfSaRock
2017.12.21. 05:22:40
LV16
Válasz 19. BIOlogic üzenetére:
Nem,én lehúztam magyar storerról,fain magyar szinkronos!
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
19. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2017.12.20. 15:31:43
LV1
Válasz 15. ps2true üzenetére:
Rosszul fogalmaztam megnéztem az uk store-on és nem volt feltűntetve a magyar nyelv!Akkor lehet hogy csak a lemezes verzió magyar szinkronos?!
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
18. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.12.15. 06:32:03
LV16
Válasz 16. mentoloshypo üzenetére:
A poén itt az, h anno unokatesóm megvette a magyar store-on az AC3-at, ami ugye magyar feliratos volt lemezesen, de a store változat ezt nem tartalmazta. Lestünk is, h ez most mi?!
R.I.P. Brúnó :-(
17. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.12.14. 08:16:09
LV21
Válasz 15. ps2true üzenetére:
Valóban nincs emiatt vacilláltam UK storon is megvételen, de aztán megerősítették a vonatkozásokat, tuti hogy van rajta.
16. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.13. 20:30:39
LV28
Válasz 15. ps2true üzenetére:
Mert a magyar Store az valójában angol amiben fizethetsz forinttal. Szinte sosincs feltüntetve, hogy ha van magyar felirat. Hány éve is van "magyar" Store?
15. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2017.12.13. 19:47:35
LV24
Válasz 14. BIOlogic üzenetére:
Pepdig a magyar storeban sincs feltüntetve,hogy magyar.
Playstation
14. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2017.12.13. 13:25:28
LV1
Megnéztem a detailsben és csak a magyar store-os magyar,logikusan sajna,így marad a planet of the apes! :(
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
13. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2017.12.13. 13:21:34
LV1
A kérdés már csak az hogy a magyar szinkront csak akkor kínálja fel ha magyar accról veszem?ugyanis én uk-t használok!nem tud valaki infót erről?
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
12. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.13. 12:19:12
LV28
Válasz 8. ps2true üzenetére:
Legyen igazad.
11. zola0306  SonsOfSaRock
2017.12.13. 12:10:18
LV16
Válasz 10. BIOlogic üzenetére:
Meg,Folt komától behúztam!

Engem is érdekel a Planet!
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
10. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2017.12.13. 09:23:58
LV1
+1
Válasz 7. zola0306 üzenetére:
Megvetted?Lehet benevezek rá én is meg a Planet of the Apes-re is mind a 2 érdekel..
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
9. Richard  PlayStation.Community tag
2017.12.13. 08:22:51
LV5
+1
Válasz 7. zola0306 üzenetére:
Igaz! Meló közben néztem fel gyorsan az oldalra, nem olvastam el.
8. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2017.12.12. 23:59:44
LV24
+2
Válasz 6. mentoloshypo üzenetére:
Lehet felmérés a Sony részéről. Kis cím. Ha jól megy esetleg a Detroit Become Humant leszinkronizálják. Azért ezt mert ehhez kell kicsit több angol mint mondjuk egy God of Warhoz. Egyébként a többi Play linkedls játékot is év végéig magyarítják ha lehet hinni a Kozolvilág reklámújságjának.
Playstation
7. zola0306  SonsOfSaRock
2017.12.12. 23:04:59
LV16
Válasz 5. Richard üzenetére:
SZINKRONNAL! :)
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
6. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.12. 16:12:13
LV28
+1
Válasz 2. soliduss üzenetére:
Ha ezért pacsi jár nekik akkor mit csinálunk ha pl AC Origins méretű játékot szinkronizáltatnak? :D
Na mondjuk ez a veszély nem fenyegeti a magyarokat. Tanuljanak meg angolul.
5. Richard  PlayStation.Community tag
2017.12.12. 15:58:38
LV5
+1
Nagyon jó, hogy magyar felirattal adták ki. A magamfajta nullához közeli angol nyelvtudással bíró embereknek kincs az efféle alkotás.
2017.12.12. 15:31:29
LV2
Kár, hogy nem sikerült jobban.:( Pedig nagyon bíztam benne, mert az UD a generáció egyik legjobb játéka nálam! Mind1, azért a család miatt be lesz szerezve a HA is idővel.
3. xerox  PlayStation.Community tag
2017.12.12. 15:24:26
LV18
Hatásos kedvcsináló volt! Ebben a percben adtam le a rendelést :D
Köszönet! :)
psn id: zomimi78
2. soliduss  A Krónikás
2017.12.12. 15:17:41
LV25
+1
Már csak a Magyar szikron miatt is kötelező vétel. Hátha így még jobban odafigyelnek ránt a nagy kiadók :D pacsi a szinkronért a sanyinak :D
1. B_Renato97  Szerkesztő
2017.12.12. 15:13:52
LV4
Mindenképpen beszerzésre kerül! Köszi a cikket.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Elmélkedő - Virtuális Futballigazság Döntő
2019.07.25. 22:00 PlayStation.Community
12 hozzászólás
Szerző: martin
...azaz csapatért játékot, vagy játékért csapatot?
Slay the Spire (PS4, PSN)
2019.07.19. 09:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Na még egyszer, utoljára.
DRAGON QUEST BUILDERS 2 (PS4)
2019.07.17. 17:06 Játékteszt
7 hozzászólás
Világokat építünk!
18 Floors (PS4, PSVR, PSN)
2019.07.16. 09:47 PlayStation Network
9 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négyemeletnyi borzalom.
Képregény - A sötét lovag visszatér
2019.07.14. 10:35 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az utolsó szuperhős-képregény.
Vaporum (PS4, PSN)
2019.07.14. 10:21 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy elfeledett zsáner feltámadása, ráadásul magyar nyelven!
Sorozat - Stranger Things: Season 3 (2019)
2019.07.13. 18:10 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Végtelen történet.
BLOODSTAINED: RITUAL OF THE NIGHT (PS4)
2019.07.12. 13:34 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Klasszikus képlet, komoly vérfrissítés.
Irony Curtain: From Matryoshka With Love (PS4, PSN)
2019.07.11. 11:27 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Oroszország anyácskában point and click játszani végig téged.
F1 2019 (PLAYSTATION 4)
2019.07.10. 09:16 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Újabb esztendőnyi formaautózás.