.

PlayStation.Community

2017.12.07. 10:33 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Mikee
Értékeld a cikket!
Old-school kincsvadászat.

A dungeon shooterek szerepe megkérdőjelezhetetlen a játékvilágban, a mai game-ek valószínűleg egészen más képet mutatnának nélkülük. Az egyik műfaj, mely szinte elsőként implementálta rendszerébe az RPG elemeket, egy olyan szegmenst, ami nélkül manapság nemigen jelenik meg videojáték. S habár a műfaj fénykora a '80-as évekre tehető, rajongói mindig örömmel látják, ha egy közel harmincéves kedvenc hangulatát, atmoszféráját idézi fel egy-egy új program.
Valószínűleg ezt a nosztalgikus érzést szerette volna felébreszteni a játékosokban a Tikipod fejlesztőcsapata 2017 júliusában, PS4-re megjelent, Iron Crypticle címmel ellátott játékával, tesztünk alanyával. S ha nem is maradéktalanul, de azt kell mondjam, sikerült is nekik.
Az Iron Crypticle egy, a '80-as évek hangulatát megidéző twin-stick dungeon shooter, RPG elemekkel megfűszerezve. Világát kétségtelenül inspirálta a Ghost and Goblins, míg játékmenetére legnagyobb hatással a Smash TV volt.

Kalandunk kezdetén Cryptonia királyának testőreként tengetjük unalmas napjainkat, a felség palotájában levő ételekre, kincsekre felügyelve. Generációk óta nem raboltak a király palotájából, most azonban valamilyen titokzatos módon, ismeretlen személyeknek (szörnyeknek) köszönhetően mégis meglovasították a birodalom kincstárát. Ráadásul a rablók magukkal vitték az uralkodó lányát. Így hát nincs más választásunk, mint a palota közepén tátongó lyukba vetni magunkat, és munkánk velejárójaként visszaszerezni a királyság kincseit és a kiszabadítani a hercegnőt. Félreértés ne essék, a sztori papírvékony, csak egy okot ad arra, miért is járjuk a földalatti alagutakat. Tiszta sor, hogy nem erre fektették a készítők a hangsúlyt.
A játékmenet egyszerűen arról szól, hogy a dungeonben megtalálható szörnyek mindegyikével végezzünk, ezzel minél több ételt és kincset visszaszerezve a tolvajoktól. A játék különböző szintekből áll, szintenként sok-sok random generált „szobával”. Ezen szobákat kell minél rövidebb idő alatt kipucolnunk, amihez több eszköz is segítségünkre lesz. A leghatásosabb mód a cél érdekében távolsági fegyverünk lesz, ami alapesetben balta, de szobáról szobára találunk új fegyvereket is. Ezen kívül van egy nagyon OP támadásunk, ami egy körülöttünk levő körön belül megsemmisít mindent. Érdemes spórolni ezzel a képességünkkel. Szorult helyzetben, ha nagyon bekerítettek minket a rusnyaságok dash-elve odébb is állhatunk, ha kedvünk tartja.
Minden szint végén vár ránk egy boss és csak a legyőzése után mehetünk a következő szintre. Ha szerencséje van az embernek, az egyik szobában találhat egy árust, akinél nagyobb sebzést, több életet vásárolhat, a szobákban összegyűjtött érmék ellenében, így nagyobb az esély arra, hogy nem vérzünk el egy erősebb boss-nál. Az érmék gyűjtésének egyébként van egy másik módja is, 2D-s pályákon, platformokon ugrálva, Mario játékokhoz hasonlóan zsebelhetjük be őket.

Ez így elmondva valóban jól hangzik, azonban nem mehetünk el szó nélkül a játék hiányosságai mellett. A legnagyobb probléma véleményem szerint az akció változatossága. Egy idő után, szóbáról-szobára járva ismétlődni fog a pályák designja, az ellenfelek típusai. Ebből következik, hogy a játék nemes egyszerűséggel monotonná, unalmassá válhat. Ha valaki nem rajongója a stílusnak, nem hinném, hogy ez a játék fogja megszerettetni vele.
Ettől függetlenül az Iron Crypticle egy rendkívül hangulatos játék és mi mást várhatna el az ember egy dungeon shootertől? Nem hibátlan, nem tökéletes, de a '80-as évek hangulatát jól fogja meg és ez elviszi a hátán a játékot. Aki esetleg kedvet kapott hozzá, mert korábban is kedvelte ezt a zsánert, vagy szívesen kipróbálna egy számára új arccal rendelkező játékot, az nyugodtan tehet vele egy próbát. Csodát nem szabad várni tőle, klasszikus nem fog válni belőle, de egy pár kósza órára biztosan élvezetes lesz a kincsvadászat.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Tikipod
Fejlesztő: Tikipod
Megjelenés: 2017.07.11.
Ár: 2790Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 85.2MB
Web: http://www.tikipod.com/ironcrypticle/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.30. 17:09:06
LV28
1. martin  Főszerkesztő
2017.12.07. 10:48:37
LV26
A cica boltos viszi a prímet.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Iron Crypticle
Tikipod
KÖZÉPSZERŰ

MARTIN BELESZÓL
Mikee "Játéktesztelőket keresünk" felhívásunkra jelentkezett. Fogadjátok - olvassátok, véleményezzétek - bemutatkozó írását szeretettel!