PlayStation.Community

2017.12.03. 12:50 PlayStation.Community
75 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
...és persze az Instant Game Collection kínálatáról.

Ahhoz, hogy a Sony Interactive Entertainment előfizetős, a PlayStation Networkhöz szorosan kapcsolódó rendszerérről, a PlayStation Plus szolgáltatásról egyáltalán elkezdhessünk érdemben diskurálni, szégyenszemre fel kellett csapnom a Wikipédia idevágó jegyzékét, hisz már egyáltalán nem emlékszem arra, mikor is indult el ez az egész... nekem már úgy tűnik, mintha mindig is lett volna.
Nos, a Wiki szerint 2010. június 29-én, ami bizony már több mint 7 éve volt...

A PS+ rendszere az eltelt évek során folyamatosan formálódott és változott, mely átalakulás talán legfontosabb és legkritikusabb eleme volt a PS3 korszak után, a PlayStation 4 éra eljövetelével az online játék hátterét biztosító struktúra fizetőssé válása.
Ez a lépés a Sony részéről nagy mértékben dimenzionálta át a PlayStation Plus definícióját, hisz gyakorlatilag ez a fő ok jelenleg a PS+ létére: ha online akarsz multizni, PS+ tagnak kell lenned - a Store-os kedvezmények, az IGC játékok, a Share Play opciója, valamint a 10GB online tárhely a PS4 játékmentéseidnek csak "másodlagos" bónusz hozadék lett.
Attól függetlenül, hogy a PlayStation Plus hivatalos leírása szerint "extra szolgáltatásokat és kedvezményeket is nyújt" előfizetői számára, a rendszer talán legfontosabb eleme a játékosok oldaláról - hazánkban szerintem mindenképpen - mégis az Instant Game Collection nevű résszolgáltatás, mely 24 darab ingyenes PlayStation 4 játékot biztosít az előfizetőknek évente. (Emellett egyelőre PS3 és PS Vita címek is vannak a havi kínálatban, és néha speciális ajándék játékok az alapból járó 2db mellé.) A letöltött IGC címeket addig használhatod, ameddig van élő PS+ előfizetésed.

Az IGC-s "ingyen játékok" hónapról-hónapra való kihirdetése és a felhozatal értékelése mindig komoly össznépi ramazuriba torkollik, természetesen itt a PSC-n is. Ahhoz, hogy jobban látható legyen a kínálat minősége, nézzük meg, 2017-ben mit is kaptunk PS4-re (extrák nélkül, EU kínálat):

Január - Day of The Tentacle Remastered
Január - This War of Mine: The Little Ones
Február - LittleBigPlanet 3
Február - Not a Hero
Március - Disc Jam
Március - Tearaway Unfolded
Április - Drawn To Death
Április - Lovers in a Dangerous Spacetime
Május - Tales from the Borderlands
Május - Alienation
Június - Killing Floor 2
Június - Life is Strange
Július - Until Dawn
Július - Game of Thrones: A Telltale Game Series
Augusztus - Just Cause 3
Augusztus - Assassin's Creed: Freedom Cry
Szeptember - inFAMOUS: Second Son
Szeptember - Child of Light
Október - Metal Gear Solid: The Phantom Pain
Október - Amnesia: Collection
November - Worms Battlegrounds
November - Bound
December - Darksiders II: Deathinitive Edition
December - Kung Fu Panda: Showdown of the Legendary Legends


Ez egy több szempontból is impozáns lista. A kérdés csak az, hogy az egyénre vetítve milyen értéket hordoz?

A PSC ezen elmélkedő cikkében arra vagyunk kíváncsiak, te hogyan ítéled meg a PlayStation Plus szolgáltatás minőségét? Tag vagy? Tag voltál? Tag leszel? Te hogyan számolod az értékét? Neked mi a fontos belőle? Amikor a PS+-ról beszélsz, az online játékra gondolsz, a Store-os kedvezményekre, vagy az IGC-re?

Meséljetek!

Milyen platform(ok)on játszol még PlayStation mellett?
Te hogyan képzeled el a videojátékozás jövőjét?
Számít-e az neked valamit, ki/mi egy játék főhőse?
Hogy fér össze család / kapcsolat / gyerek / munka és videojáték?
Milyen szintű játékosnak tartod magad?
Mit gondolsz a videojátékos bloggerekről és YouTube-erekről?
Te milyen videojátékot készítenél?
Szerinted luxushobbi a videojátékozás?
Hogyan és mikor lettél videojátékos?
Milyen érzés számodra videojátékban gyilkolni?
Az eddigi legjobb / legrosszabb Online játékélményed
Könnyeztél már meg videojátékot?
Életed legnagyobb videojátékos csalódása
Életed legmeghatározóbb játéktesztje
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
75. Tuco  PlayStation.Community tag
2017.12.11. 09:12:42
LV1
Válasz 73. mekkstation üzenetére:
Igen igazad van sok mindenben. Elég sokáig játszottam pc-n! Viszont nekem a kedvenc játékaim szinte mind sony exclusivok emiatt mindenképpen vettem először ps3-at utána meg a megjelenéskor ps4-et. Aztán azt tapasztaltam,hogy a gamer pc-t alig kapcsoltam be mert mindennel inkább ps-en játszottam úgyhogy eladtam.
Az meg,hogy pc-n magasabb az fps vagy kicsit szebb a grafika nekem a legtöbb esetben fel se tűnik.
Nekem egyedül talán a játékmagyaritások hiányoznak.
74. kovbaj  PlayStation.Community tag
2017.12.09. 19:14:51
LV2
Válasz 73. mekkstation üzenetére:
És ne hagyd ki azt sem, hogy két óra után vissza kérheted az árát a játéknak, hogy ha nem tetszik.
73. mekkstation  PlayStation.Community tag
2017.12.07. 23:35:53
LV1
Válasz 72. Tuco üzenetére:
Az tény, hogy egy erős gamer PC nagyon drága, alaphangon a PS4 Pro duplája, viszont cserébe szebbek és gyorsabbak rajta a játékok... de nem is erre gondoltam, hanem arra, hogy ilyen-olyan szolgáltatások, mint pl Steam, Origin, és egyéb alkalmazások, amik simán ugyanazt nyújtják, mint a PSN, csak nem kell fizetni érte, és a szervereik is jobban működnek, illetve pl nem kell még egyszer megvenni egy játékot, ami már az előző generációban megvolt, gondolok pl a Skyrim: Special Editionre, amit a PC-sek ingyenes frissítésként kaptak meg, aki már megvette, a PS-eseknek pedig újra meg kellett venni. Meg úgy általában véve PC-re minden egyes játék csak feleannyiba kerül, mint konzolra. Én ilyenekre gondoltam, amikor azt mondtam, hogy PC-n nem engedhetik meg maguknak ezek a cégek, hogy lehúzzák az embert, mert akkor a gamer más alternatívát fog választani, mert vannak opciók. Konzolon nincs. Vagy fizetsz, vagy nem multizol. Vagy átpártolsz egy másik, szarabb konzolra.
72. Tuco  PlayStation.Community tag
2017.12.07. 19:50:40
LV1
Válasz 71. mekkstation üzenetére:
Hát én nem nagyon vettem észre pc-n ezeket a jó minőségű cuccokat! Pont az a helyzet,hogy egyre silányabb konzol portokat kapnak irtózatos gépigényekkel.
71. mekkstation  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 20:16:35
LV1
Válasz 70. mentoloshypo üzenetére:
De számít, ez jelentős mértékű. Anno volt egy cikk, hogy a PS3-asat veszteségesen adta a Sony, azaz az előállítási költsége több volt, mint az, amennyiért kiadták a boltokba (kb 10-20k mértékű összeggel), és 5-6-7 játékot kellett venni minden felhasználónak a konzolra, hogy ez a mérleg negatívról pozitívra kerüljön át. Minden eladott játék után kapnak bizonyos összeget, de csak pár százalékot, a nagy része a kiadóé és a fejlesztőcsapaté, kivéve, ha Sony címről van szó, mert akkor értelemszerűen nagyobb részesedést kapnak a játékok után. De akkor még nem volt PS Plus. Az, hogy van, és a felhasználók nagy része évente kifizet akkora összeget olyan dologért, amibe a Sonynak kb nincs előállítási költsége, max egy kis karbantartás, szóval igazából zsebükbe megy az egész, ez igenis nagymértékű profit. Ráadásul a PS3-mal ellentétben a PS4-et már nem veszteségesen, hanem nyereségesen adják el, és ugyanúgy kapnak a játékok után, szóval biztos jól megy most a Sonynak ezen részlege. (olvastam ilyen hírt is, ami ezt alátámasztja)

Csak hát általában az szokott lenni, hogy akkor megy jól a cégnek, amikor a felhasználói szempontból nem jó kínálatot nyújtanak, ár/érték arányban, és én egyébként ezt is érzem ebben a generációban, ezért pártoltam vissza részben PC-re. PC-n legalább rá vannak szorulva a szolgáltatók, hogy jó minőségű, jó árú cuccokkal nyűgözzék le az embert, mert ott sok más alternatíva van. A konzolosokat meg most nagyon meg lehet fejni, és meg is fejik.
70. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.06. 19:50:41
LV28
Válasz 67. mekkstation üzenetére:
Én csak a hivatalosra vagyok kíváncsi, az hogy ki mit gondol a kis fejében nem mérvadó. Azért kérdeztem mert jobbról-balról azt olvasni ilyenkor, hogy "de a Sony azt mondta a szerverek fenntartása miatt kell".
Gondolj bele, manapság iszonyat pénzek vannak a játékiparban, hardver és szoftver ágazatban egyaránt, és ez csak bővül az egyre szélesedő piac miatt. Ez az évi 15 ezer (vagy 17, nem tudom mennyire emelték de mindegy) ekkora összegek mellett csak csepp a tengerben, olyan szinten nincs rászorulva a Sony/MS páros, hogy meg se éreznék ha ingyenessé tennék a multit.
69. cratoska25  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 19:44:54
LV5
Az árral és játékkal nincs gondom, de ami kell, azt megveszem és, ha nem lenne fizetős a multi.... rá se néznék.
Eddig ez volt az álláspontom..
Viszont 1 hónapja fájó szívvel, de eldöntöttem, hogy digitalizálódok és alig veszek lemezes verzát :( és psprora váltottam a normálisabb játékélmény miatt.
Így már jónak tekinthető a plus a kötelezőn kívül is.
Olcsóbban hozzá juthatok az épp akciós játékokhoz és amíg van plusom, addig bérbe kapok játékokat is, bár nem a legjobbakat, de az is valami. Bár a váltás után digitális gamekre ráköltöttem egyből 300 rugót, szal kinek mi az olcsóbb :D

1. CSak psen tolom már.
2. Vr féle megoldásban látom a jövőjét.
3. Számít a főhős.
4. Nem fér össze a felsoroltak egyike sem.... ..............
5. Közép és közép felső kategóriás játékosnak tartom magam. Balfékeskedhetek, de ha megtetszik 1 játék és elég időt beleteszek, akkor majdnem mindent meg tudok csinálni.
6. Megélhetési lotyók, akik nem épp abban a felállásban használják a szájukat..... Én ismerősnek, rokonnak streamelek vagy valami kioldható jutalomért..
7. Soulslike játékot, mert szeretem a kihívást viszonylag ferr mértékben és a karakterfejlődést, loot rendszert...
8. Ha nem is luxus, de életstílus, ami miatt sok mindenről le kell cserébe mondani.
9. Azóta tekintem magam igazi játékosnak mióta psem van és ide regisztráltam. 2013 ps3 korszak God of War miatt.
10. A cél szentesíti az eszközt, szimpla logikai feladvány a továbbjutás miatt, farm miatt, vagy csak a menő mozdulatok miatt.
11. Legjobb a Destiny 1ben Vault of Glass raid... imádom!!! A legrosszabb kb az online játékok 90%a, a lagg miatt...
12. Igen.
13. Unity a bugtengere miatt, de azóta elég jól javították és jó kis játék lett összességében. Destiny 2 bár elég jó, de az 1hez képest 0.... A mostani dlcbe benéztem és bár most nehéz játékokat tolom, de frusztrálóan könnyű minden, az igazi kislányos szint....
14. Pcgurus darts a Gow3 videójával, de mindegyik vidi amit ő csinált számomra tökéletes előadás volt. Best teszter ilyen téren! De a Gowról volt 1 vidije az ows Zolynak is ami jó lett, bár nem sokat vágott a játékból, ami a mostaniakban sem változott meg :D de legalább a videó jó lett.
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
68. Quentaro  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 17:30:50
LV5
Teljesen rendben van a szolgáltatás! 1300 Forintot havonta lazán megér. 2 nagyobb, 3 kisebb címet kaptam idén, amit egyébként is megvettem volna, és néhány plus-os akcióra is lecsaptam. Nemhogy "visszahozta" az árát, de még jól is jártam.
Igazából az Online multi miatt egyébként is fizetnék érte, ha semmit nem adnának hozzá, akkor is (szerencsére nem ilyen khecseg a Sony).
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
67. mekkstation  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 17:23:40
LV1
Válasz 65. mentoloshypo üzenetére:
Hivatalos indok nincs, a valós indok az, hogy mivel az előző generációban a MS már meglépte ezt, ezért nem fog közfelháborodást kelteni, ha most már a Sony is megcsinálja, így van még valami, amivel komoly negatív visszajelzés nélkül jobban le tudják húzni a felhasználóbázist. Húznák ők le legszívesebben többel is, csak tudják, hogy akkor sok fikázást kapna a cég, ezért csak szépen lassan nyúlnak bele egyre jobban az emberek pénztárcájába.

A Steam azért ingyenes, mert PC-n a kalózokkal is küzdeni kell. Konzolon nincs ilyen probléma, ráadásul most az Xbox sem igazán konkurencia, így a Sony megteheti, hogy mindent túláraz, pl a PS4 hardvere is dupla annyiba kerül, mint amennyit a teljesítménye alapján érne.
66. Tuco  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 12:55:56
LV1
+1
Válasz 64. martin üzenetére:
Szuper!!! Kiváncsi vagyok,hogy működik ez.
Arra meg pláne,hogy a sony hajlandó lesz-e ezt elmondani..
Egyébként nekem is van plusszom :)
Elsősorban a ds-nioh pvp miatt.
Mostanában egész jó cimek jönnek ps4-re.
Csak azt sajnálom,hogy ps3-ra az utóbbi évben számomra semmi nem volt.
Egyébként nem rossz dolog azt a kevés lóvét amennyibe havonta kerül kb.észre se veszi az ember.
65. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.06. 12:50:30
LV28
Válasz 61. Tuco üzenetére:
Nem kontrázni akarok, de amúgy kijelentette valaha a Sony, hogy szerver üzemeltetés miatt kell Plus tagság a multihoz?
Én annyira emlékszem, hogy PS4-en már kell tagság, pont. Hivatalos indoklás nem rémlik, de ha volt akkor mutasd meg.
Feltételezem a PSN fenntartásához szükséges, PS3-hoz képest nagyságrendekkel többen használják, sokkal több vele a meló ebből kifolyólag. Ha csak arra gondolok, hogy streamelnek orrba-szájba nagyon sokan már az leterheli a PSN szerver parkját és akkor még ott a többi.
Viszont azt is alá kell írni, hogy a Steam ingyenes. A Valve jó érzékkel nem hárította ezeket a költségeket a felhasználóira, jár a piros pont nekik.
64. martin  Főszerkesztő
2017.12.06. 11:39:49
LV27
Válasz 63. Tuco üzenetére:
Adtál egy nagyon jó ötletet egy hivatalos Sony interjúhoz, amit megprobálok összehozni. Talán kapunk egy komplex választ ennek a hátterére.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
63. Tuco  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 11:29:07
LV1
Válasz 62. martin üzenetére:
Akkor okosits ki kérlek,hogy hogy van ez a valóságban!
62. martin  Főszerkesztő
2017.12.06. 08:41:56
LV27
Válasz 61. Tuco üzenetére:
Ez a te kis saját elképzelésed.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
61. Tuco  PlayStation.Community tag
2017.12.06. 00:06:40
LV1
Válasz 33. martin üzenetére:
A gond csak ott van Martin,hogy a sonynak fizetsz a multiért viszont a sony gyakorlatilag nem csinál semmit mert a szervereket nem a sony üzemelteti! Tehát ez elég nagy lehúzás. Akik tényleg felelnek a multiért azok gyakorlatilag ebböl a pénzből egy kanyit se látnak mert ugye az ő számukra a multi benne van a játék árában...
60. MrZ  La Peste Noire
2017.12.05. 23:56:08
LV12
+1
Csendben megjegyezném, hogy a bejegyzés avatar képe zseniális XD
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
59. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2017.12.05. 22:48:12
LV21
A Bloodborne idején ( 2015) szintén volt Plus-om, aztán vettem XOne-t és előfizettem 1 évre a Gold-ra is, bár ott inkább az adott játékok vonzottak, mint a multi.
A Plus-om PS4-en lejárt, a Bloodborne-on kívül más multi nem érdekelt, és valahogy nem éreztem késztetés, hogy újra előfizessek. Dark Souls 3-hoz is csak 2 napos triált mókoltam hébe-hóba, viszont most a Monser Hunter Worldnél megvagyok fogva. Már a bétájához kell a Plus ugye.
Igaz, megvehetném Boxra is, mer Gold-om továbbra is van, de látszik, hogy Sony orientált nagyon a cím.
58. jabulani  MINDENHATÓ
2017.12.05. 21:09:20
LV21
+1
-1
Hulladék!
One Shot-One kill. No luck,Just skill
57. MrZ  La Peste Noire
2017.12.05. 20:30:15
LV12
+2
Válasz 56. zodiac55 üzenetére:
Lepúzás!!!!!
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
56. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.12.05. 16:02:19
LV12
Válasz 54. martin üzenetére:
Még nincs, de ha lesz, akkor sem fizetne elő, hát nem evett meszet! tudatosjátékos.hu
"Si vis pacem, para bellum."
55. Makaveli  PlayStation.Community tag
2017.12.05. 15:53:32
LV1
2015 óta van PS4-em, azóta gyakorlatilag folyamatos a PS Plus tagságom! Most is meg van egészen 2019 januárig!
Az online részét kis mértékben használom (egy kis Fifa meg néhány apróság), viszont a kedvezmények, a "free weekendek" na meg az igc miatt simán megéri (pláne, hogy nekem 1000 forintba van egy hó, mivel az emelés előtt mégvolt egy jó akció)!
Az ingyen játékok miatt állandóan megy a fanyalgás, hogy megint valami indie sz*r, meg miért nem AAA cím, de ha alaposan megnézzük a listát, olyan igazán élvezetes játékokat adtak idén (sokkal erősebb, mint a tavalyi év volt), mint:
Tales from the Borderlands
Until Dawn
Life is Strange
Game of Thrones
Just Cause 3
inFAMOUS: Second Son
MGS V
Amnesia
Worms

Már csak ez a néhány játék is simán megér 15-18.000 forintot!
54. martin  Főszerkesztő
2017.12.05. 12:32:40
LV27
Válasz 53. Noob üzenetére:
Neked most akkor van PS4-ed?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
53. Noob  PlayStation.Community tag
2017.12.05. 12:13:28
LV6
Drága, lehúzás. PC-n és PS3-on ingyenes a netes játék.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
52. Zangetsu  PlayStation.Community tag
2017.12.05. 08:24:35
LV5
Egy kis érdekesség a cikkhez.
http://www.ign.com/wikis/xbox-one/PlayStation[...]
51. MrZ  La Peste Noire
2017.12.05. 04:18:18
LV12
+1
Én el vagyok vele mint a befőtt. Mikor anno bejelentették, oda meg vissza voltam tőle, hogy ez mekkora jó már. Amikor MGR volt plusban el is lőttem a trialt, örültem mint állat. Aztán vettem joy-t ps3-hoz, és ahhoz is adta 3 hónap plust. Kis ideig viszont hidegen hagyott a dolog. Aztán jött a ps4 én meg Bloodborne-ozni akartam, szal 1 évre beújítottam. Azóta mindig befizetek egy évre. Valahogy engem az a 15k nem basz földhöz, pedig szaré hugyé melóztam anno, és azóta se keresem magam rommá, és az se érdekel, hogy most drágább lett. Ez a hobbim. Ha meg majd lehúzva érzem magam, nem veszek azt kapják be. Addig meg el vagyok. Én kifejezetten szeretem, hogy ilyen játékokat adnak. Nem egy olyan cuccba öltem 10 órákat amiért egy fillért nem adtam volna. Lehet, hogy hülye vagyok, viszont nálam nem porosodik a gép mert mindig van mivel játszanom (más miatt porosodik). Remélem a Sony hamarosan utalja azt a fél millát amiért ezt a szép kommentet írtam. Hail Satan!
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
50. HUN_hatrix  The Saboteur
2017.12.05. 00:06:57
LV30
+2
EGY KIS MATEK!!!

A fenti PS4-es játékok összértéke store-os áruk alapján.

!!!! 165.370.- FORINT !!!!

(... és ebben az árban nincs benne a PS3 és a VITA felhozatal.)

Day of The Tentacle Remastered = 4.590 Ft
This War of Mine: The Little Ones = 8.990 Ft
LittleBigPlanet 3 = 5.990 Ft
Not a Hero =3.990 Ft
Disc Jam=4.590 Ft
Tearaway Unfolded=5.990 Ft
Drawn To Death=5.990 Ft
Lovers in a Dangerous Spacetime=4.590 Ft
Tales from the Borderlands=5.990 Ft
Alienation=5.990 Ft
Killing Floor 2=5.990 Ft
Life is Strange=5.190 Ft
Until Dawn=5.990 Ft
Game of Thrones: A Telltale Game Series=7.690 Ft
Just Cause 3= 17.990 Ft
Assassin's Creed: Freedom Cry=4.590 Ft
inFAMOUS: Second Son=11.990 Ft
Child of Light=4.590 Ft
Metal Gear Solid: The Phantom Pain=8.990 Ft
Amnesia: Collection=8.790 Ft
Worms Battlegrounds=7.490 Ft
Bound=5.990 Ft
Darksiders II: Deathinitive Edition=8.990 Ft
Kung Fu Panda: Showdown of the Legendary Legends=4.490 Ft
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
49. HUN_hatrix  The Saboteur
2017.12.04. 23:48:34
LV30
Kezdetben nem érdekelt a PS PLUS.
Nem is fizettem elő rá.
Őszintén nem is tudom mi miatt lettem végül előfizetőjük.
Talán az egyik hónapban jó játékot adtak?
Passz. Régen volt, de azóta viszont folyamatosan előfizetek.

A kedvezmények miatt biztos nem érte meg anno előfizetni. Csak akkor látom előnyét, ha sok játékot vásárolsz digitálisan, mert most ok egy ezressel olcsóbb valami a PS PLUS tagoknak, de azt te leperkáltad előfizetésbe. Szóval ha csak 1-2 játékot vesz az ember a store-ból, meg most hogy a multi miatt miatt kötelező, akkor mondhatjuk a pénzéből picit visszakapott az ember 1-1 akcióval.

A PS3-as időkben ez egy ütőkártya volt a Sonynál, hogy a PS3 felé billentse a mérleget. Jó játékokat osztogattak valljuk be. Emlékszem 2 játékról mondtam le egyik évben az őszi szezonba, az pedig a Hitmen Absolution és a Sleeping Dogs. Aztán nem telt el pár hónap a megjelenés után és megkaptuk PSPLUS-ba őket. Egyik hónapba az egyiket, másikba a másikat. Nagyon örültem a legjobb időszak volt.
Sok játéknak örültem, hogy jött ingyen aztán végül ott porosodik azóta is. IDŐ NINCS RÁ, meg már el is felejtettem, hogy ezek nekem megvannak.

PS4es időszakban a PLUS tagság a multi miatt kicsit besározódott egyeseknél.Nem kell már azon agyalni az embernek, hogy előfizessen vagy nem. Multizni akarsz? Elő kell fizetned!
Mivel sokat multizok nálam már természetes dolog az előfizetés. Nem érzem kellemetlennek. Egy természetes dolog, mint bérletet venni a BKV-ra (BKK). Ha veszek is azt próbálom úgy megoldani, hogy nem várom meg, hogy lejárjon, hanem akkor veszek előfizetést, amikor akciós. Tettem ezt most is amikor a Sony 10.500.-ért adta a store-on az egy évet. Vettem rögtön 2 évet... most 2019 októberig jól vagyok. :)

Valamiért engem is izgatnak azok a hónap végi pillanatok, amikor várjuk a nagy bejelentést, milyen játék jön a PLUSba.
Annak ellenére teszek így, hogy a fenti címekből igazság szerint "egyet se" toltam végig, sőt... hozzájuk se nyúltam. Csak el vannak rakva a szatyorba és porosodnak. Ez most tudatosult bennem úgy igazán, ahogy végignéztem a listát fent.

A Plusos játékok mellett annyi saját játék vár itthon rám, hogy azokra fordítok első sorban időt, a többi csak pótlék.
Párat azért kipróbálgattam.
- Just Cause 3 : Megvettem anno premierkor. Ezt akkor végigjátszott, azóta el is adtam. Legalább megvan ha megint lenne hozzá hangulatom.
- Assassin's Creed: Freedom Cry: Ezt kipróbáltam. Nem nagyon fogott meg magának, de a gépen hagytam, lehet végigpörgetem ezt a kis morzsát.
- inFAMOUS: Second Son... A lányos kiegészítője anno tetszett. Annyi éppen elég is volt ebből a stílusból. Legfőképpen a helyhiány volt az oka a le nem töltésének, de most már nem akadály.
- Metal Gear Solid: The Phantom Pain: Régóta halogattam a megvételét. Sajnos az a demo méretű előzetes része az idejét múlt irányításával nagyon nagyon elvette a kedvem a játéktól. Most végere megkaptam a teljes játékot és kipróbálhattam azt... maradjuk annyiban, nem jött át. Sok idő telt el a 4. rész óta, ez a játék már nem nekem szól. Inkább idegesített benne sok minden mint szórakoztatott.
(Amúgy értem én, hogy Kojima poénnak szánta minden 5. percben kiírni, hogy ő rendezte, de úgy a 10.nál már nem éreztem poénnak.)
- Worms Battlegrounds ... ebbe toltam bele egy kis időt és esélyes is, hogy végigtolom, mert jópofa.

Szóval a PLUS a kellemetlen jó, vagy a kellemes rossz... lényegtelen.
Előfizető lettem szerintem egy életre. :)
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
48. martin  Főszerkesztő
2017.12.04. 23:15:02
LV27
Válasz 45. CortezCorleone üzenetére:
Ezt odatetted szépen.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
47. mekkstation  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 23:07:41
LV1
Az a baj, hogy mindent egyre inkább fel akarnak drágítani annyira, amit az emberek még éppen hajlandóak kifizetni érte, egy kicsivel sem kevesebbért. Eltűnnek az igazán jó vételek, amiket ha beszerzünk, akkor azt fogjuk gondolni, hogy hú de rohadt jó dolgot vettem most. De még van hova "fejlődni". Pl vannak egyes játékok, amiknek egyes emberek nagy megszállottjai, és több száz, akár ezer órát is beleöl. Ugyanannyit fizet érte, mint az, aki csak egyszer végigtolja rövid idő alatt, ehhez képest sokkal nagyobb értéket jelent számára. Nekem is vannak olyan játékok, amikért simán kicsengetnék 30k-t vagy akár 50k-t is, ha nem lenne más megoldás.
De szidnám az anyjukat rendesen.

Szerintem előbb-utóbb be fog jönni még a percdíj is, vagy valami hasonló. Aki sok száz órát multizik a játékkal, az fizessen többet, akár annak a többszörösét is, amit mások. Aki annyira megszállottja annak a multiplayer módnak, úgy is ki fogja csengetni a pénzt érte. De el fog tűnni az az öröm, hogy most nagyon jó dolgot szerzett, mert rendesen enni fogja a pénztárcáját, és ez egy folyamatosan negatív hatást fog kelteni. Ez persze az EA-t nem érdekli. De most csak felvázoltam egy esetleges jövőbeli képet, szóval van még hova süllyedni.
46. alucccard  A retkes
2017.12.04. 20:26:41
LV22
Nem lenne a multihoz kötve akkor visszaesne a pluszosok száma, többek közt én sem venném, mondhatja mindenki ennyi meg annyi játékot kapok, de azért nem ártana mérlegelni, h amiket kapok abból mit vennék meg, ebben az évben eddig talán, ha 2 játék érdekelt a pluszból, többi megvan vagy nem érdekel. Mikor behozták a pluszt széthazudták az egészet, mindenki kap bétát, demókat stb, ahhoz képest kuncsorogni kell egyes játékosoknak, h szerezzenek egy szaros béta kódot, letöltés meg kula, bár 5.0 óta egész jó, de évekig szánalmasan szar volt. Annak örülnék a legjobban, ha lenne külön online szolgáltatás ami csak a multira vonatkozik. Verik a mellüket, h mennyi előfizető van, biztosan nem az ingyen játékok miatt. Jelenleg semennyire nem használom a ki a pluszt, multi és ezzel kifújt.
45. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 19:35:12
LV6
+3
Én idén júniusban lettem rendszeres PS+ előfizető, lényegében a multi miatt. Addig csak ad-hoc jelleggel, egy-egy hónapra fizettem elő a szolgáltatásra, amikor valami olyan PS3 játék volt a havi pakkban, amit amúgy is meg akartam venni, szóval összességében megérte rááldozni azt kétezer forintot, és egy hónap elegendő volt arra, hogy végigjátsszam azokat. Persze az "ingyen a legjobb" elven mindent bezsebeltem az elérhető kínálatból, beleértve a Vita címeket is, pedig akkoriban nem voltam Vita tulaj - a múlt hónapban viszont beruháztam egyre, és kellemes meglepetésként ért, hogy tele van a Library Vita játékokkal, ráadásul rengeteg jó címmel (Uncharted, Gravity Rush, Soul Sacrifice, Helldivers). Tény, hogy kései csatlakozó vagyok a rendszeres PS Plusosok társaságába, de szerintem az idei évben nagyon jó címek is voltak a kínálatban (Tales from the Borderlands, Life is Strange, Until Dawn, Game of Thrones, Just Cause 3, AC: Freedom Cry, Infamous: Second Son, Child of Light, MGS V: Phantom Pain, Amnesia, Darksiders II, Syberia, XBlaze), ezek így összességében bőven megérték a pénzt, amit az előfizetésért cserébe legombolt rólam a Sony.

Másik aspektusa a dolognak az, hogy a "régen mindig minden jobb" volt hatás a PS+ szolgáltatás esetében hatványozottan érvényesül. Amikor 2010 közepén bevezették a szolgáltatást, mind a PSP, mind a PS3 a termékéletciklus érett szakaszában volt, nagyon erős track recorddal a megjelent játékokat illetően - könnyebb volt akkoriban 1,5-2 éves AAAs játékokat osztogatni a Plus keretében, mint egy friss konzolnál, track record nélkül. És visszanézve a Plus kezdeti szárnypróbálgatásait, igazán jó játékokat csak 2012 közepétől kezdtek el adni a szolgáltatás részeként (abban az évben volt FarCry 2, Darksiders, Infamous 2, Deus Ex Human Revolution, Saints Row 2, Red Dead Redemption, Resident Evil 5, Batman Arkham City, Crysis 2, stb.), tehát már a kezdet kezdetén is idő kellett ahhoz, hogy igazán jó és széleskörűen kedvelt, ismert és elismert játékokat adjanak az előfizetéshez. Ha csak az utolsó 3-4 évet nézzük a PS3-as Plusos kínálatban a PS4-hez képest, akkor eléggé félrevezető képet kapunk, mert egy érett/hanyatló konzolos kínálatot vetünk össze egy növekvő életciklusban lévő konzollal: nincs az az isten, hogy a kettő pariban legyen egymással. A PS4-Plus kombináció most érte be a Plus megjelenését a PS3 idején. Ergo én bízom benne, hogy innentől már csak jobb jöhet a kínálatban (és azért idén már voltak erős AAAs címeink).

Van még egy további lehetséges oka, hogy miért nincsenek most erős játékok a kínálatban: azt pletykálják az iparágban, hogy a Sony a Plus keretében adott játékok után csak akkor fizet a kiadóknak, ha azokat a userek ténylegesen le is töltötték, és meghatározott, nyomott árakat fizet minden letöltés után (gondolom ilyen 0.5-1 euró/letöltés szintű árak mehetnek, mert mégis csak margint akar a szolgáltatáson a Sony). Gondolom, a Sony még úgyis védi a marginját, hogy valami maximális összeget is lefektet a szerződésben, ami fölött hiába tölti le több felhasználó a játékot, a kiadó egy kunyi vasat sem kap. Ez egészen fenntartható volt a PS3-as időkben, amikor ilyen 5-6 millió Plus user volt a rendszerben, de ez a szám most már 26 milliónál jár a multihoz kötelező plus miatt. Egy prémium, AAAs kiadó nem szívesen áldozza be az egy-két éves címét bagóért, amit még mindig elég jó árban el tud adni sokszoros áron, mint amennyit a Sony ad érte. Az indie fejlesztőcégeknek viszont ez jó biznisz, mert így legalább a volumenhatásnak köszönhetően valamennyit vissza tudnak hozni a költségeikből. A nagy kiadók onnantól vannak ösztönözve arra, hogy a Plusba is bekerüljenek a játékaik, ha fedezeti pont + előírt minimum margin szintet hozzák, mert onnantól kezdve minden további dollár/euró tiszta nyereség. A gond az, hogy a növekvő fejlesztési idő és a vonatkozó költségek miatt ezt a minimum szintet egyre nehezebb elérni. Nyilván ezen a Sony is változtathatna, ha nem a pletyka szerinti fillérb.szó módszert követné, hanem valami piachoz közelibb árazással ösztönözné a kiadókat - de valljuk be, nyilvánvalóan lesz.rják, mert a multizáshoz kötelező Plus-szal dől a cash: 2015 januárjában 11 millió PS+ előfizető volt, 2016 áprilisában már 21 millió, ami majdnem duplázást jelent az előfizető számban kicsivel több mint egy év alatt. Ha azt vesszük, hogy 2016 áprilisában 40 millió eladott példánnyal büszkélkedett a Sony, akkor az azt jelenti, hogy az eladott gépek több mint 50%-án van Plus előfizetés (nyilván ez nem teljesen igaz, mert vannak PS3/PS Vita only Plus előfizetők, illetve egy géphez több Plusos profil is tartozhat). Ez döbbenetesen sok fix havi bevétel a Sonynak, ráadásul az eladott PS4 példányszámmal együtt ez folyamatosan nő (2017 május végével már 26 millió PS+ felhasználó volt).

A fenti hosszas elmefuttatással csak azt szerettem volna illusztrálni, hogy nem annyira fekete és fehér a történet, mint amennyire egyszerű átlagfelhasználóként mi azt gondoljuk. Nyilván szar dolog, hogy a multi miatt kötelező a PS+, viszont ettől a kifejezetten multira szánt játékok nem lesznek olcsóbbak. Ugyanilyen rákfene volt a PS3-as időszakban az, amikor online pass kellett a multihoz - ott is védték a kiadók a saját területüket a másodlagos piactól, tehát az átlagos gémernek akkor is fizetni kellett a multiért (csak annyi a különbség, hogy ott a boltban vett pakk része volt). Most simán lehet bolti ár alatt másodkezes példányt venni, mert a PS+ keretében a teljes közösség fizeti a multit (abba most ne menjünk bele, hogy a külsős, nem Sonyhoz közeli kiadók által fenntartott szerverekért a Sony egy huncut fillért sem fizet a PS+ bevételeiből, ezért nem is adják olcsóbban a multire kihegyezett játékokat...)
物の哀れ
44. Murlacs  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 16:22:15
LV1
+2
Én szeretem a Plus-t, Xboxon meg a Gold-ot. Élvezem, hogy minden hónap végén kapok valami meglepetést, a hírt, hogy mi lesz a következő havi ajándék. No meg persze, ezek nélkül nem lenne on-line multim sem. (a fanyalgóknak: anno X360-hoz kötelező volt a Gold multihoz és nem kaptál játékokat, csak miután megjelent a Sony a Plus-al).

Az számomra külön öröm, hogy egyre jobb címeket adnak, illetve olyanokat, amikről nem is hallottam, viszont nekem bejött (Killing Floor 2)

Egy szó mint száz: én erre alapvetően egy játék gyűjteményt növelő szolgáltatásként tekintek és szeretem nézni, ahogy hónapról-hónapra nagyobb a gyűjteményem.
43. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2017.12.04. 15:00:55
LV7
+1
Szerintem teljesen jó és elfogadható árban van ez a szolgáltatás!
Kifejezetten jó dolognak tartom, hogy a mentéseimet pl a felhőben eltárolja a rendszer, az akciós játékok is teljesen korrekt áron vannak ha a PS+kedvezmény is lejön bizonyos esetekben, az ajándék játékokról meg csak annyit, hogy ajándék lónak...:)
"Örökké nem eshet"
42. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.12.04. 14:52:02
LV28
Válasz 41. wooltur üzenetére:
Amúgy ezen a "de régen ingyen volt most miért nem?" témán a külföldi gémerek is ugyanúgy pörögnek vagy ez is egy olyan hülye magyar beidegződés?
41. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 14:50:22
LV16
Válasz 33. martin üzenetére:
Szerintem arra érti, hogy míg PS3-on ingyen volt a multi, PS4-en fizetni kell érte. Ergo fizetnie kell egy olyan dologért ami évekig ingyen volt.
R.I.P. Brúnó :-(
40. hunlogi  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 14:49:31
LV1
Válasz 32. ati7hun üzenetére:
Jahh 18k-t hogy multizhassunk....
39. panelproli  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 13:52:16
LV1
Nagyon meg vagyok elégedve. Boldogan fizetnék akár többet is. Kérem kapcsolja ki.
2017.12.04. 13:27:39
LV1
SNES-en még jó volt a plusz, és a multi sem volt fizetős. Mára már szar és ami vicc, hogy a multiért pluszban is fizetni kell! Ráadásul drágább, mint a nutella. No komment! Köszi Sony! Azért maradok (hű?)előfizető, de nem tudom így meddig!
37. probi  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 12:18:02
LV8
Válasz 34. Dzson üzenetére:
Az inkább 1500 / hó lesz és annyiért már kapsz teszkóba :)
36. taron  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 12:15:52
LV5
Válasz 32. ati7hun üzenetére:
PS+ amikor szinkronizál automatikusan feltölti neked a felhőbe, semmilyen lassú mentés nincs, észre sem veszed. Viszont fontos, hogy a 4-es csak akkor menti fel automatikusan a felhőbe ha a primary account van a gépen!!!!!! Ezt nem tudtam ezért buktam pár mentést idén mikor a semmiből szétment a gép(játék közben full kifagyás majd nem indult el csak valami komoly hibaüzenettel, full reset lett a vége és szűz gép) és utána hiába kerestem a felhőben a dolgokat..........utána derült ki, hogy ha nem a primary acc van fent akkor manuálisan kell feltöltögetni a felhőbe a cuccost, primary-vel automatikusan feltolja. Erre figyeljen akit érint!! Persze visszafelé megy megint az evolúció mert a PS3 simán tudta mindenhol alapból, ahány gépen fent volt a profil.....a 4 nem........Sonylúció
Ar0nka
35. martin  Főszerkesztő
2017.12.04. 12:09:46
LV27
Válasz 34. Dzson üzenetére:
Csak az utánzat-nutellát a Spárban.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
34. Dzson  Szerkesztő
2017.12.04. 12:06:42
LV6
A rohadékok mindig azt adják ingyen amit előző nap vettem meg.

---

1000Ft / hó nem sok, ennyiért még egy nagy nutellát sem kapni.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
33. martin  Főszerkesztő
2017.12.04. 11:28:21
LV27
+1
Válasz 31. hunlogi üzenetére:
De akkor hol itt a lehúzás? Multiplayert játszol, a multiért fizetsz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
32. ati7hun  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 10:44:48
LV1
PsPlusz tag ugyan még nem votlam, de 2 évig voltam gold-os x-en.
Akkor rábeszéltek, hogy milyen jó lesz a multizás meg a sok ingyen játék, mentések felhöbe, stb..

Az 50 db. ingyen játékból talán 1-et töltöttem le összesen. Ráadásul 90%-a megvan lemezen, szóval késöbb sem fogom letölteni.
A felhöbe mentés idióta módon van megoldva. Ha átállitom, hogy oda mentsen akkor csak az a lehetöség van. Tehát játék közben is oda menti az állást.

Na ez egy 0,5Mbites feltöltésnél azt jelenti, hogy 4-5 percig nézem a mentés képernyöt. Szóval azt is kikapcsoltam. Maradt a multi.
Összesen talán 20 órát multiztam a Gears of war játékokkal.
Szóval nem igazán jött be nekem a Gold.

Plusz-nál pontosan nem tudom, hogy van a felhöbe mentés megoldva. Nekem az lenne a jó, ha a mentés megy szépen a hdd-re, vagy vita-nal a kártyára, és amikor én akarom akkor feltöltöm.
Multi meg ingyen játék itt sem érdekelne. Egyedül a mentések tárolása ami vonzó nekem, már amennyiben nem olyan mint x-en volt.
Az elsö PS3 gépemben szétment a hdd, akkor rengeteg mentést buktam.

Na jó még a kedvezmények is a pozitiv oldalhoz tartoznak.
Főleg, hogy van amikor csak a pluszosok kapnak magas engedményeket a termékekböl.
31. hunlogi  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 10:40:08
LV1
Válasz 20. martin üzenetére:
A multi miatt. Ezek az "ingyenes" hokik csak felidegesítenek. Egy kettő jobb cím néha beakad, de azokat már úgy is rég beszereztem. Jobban díjaznám, ha nagyobb ps+ kedvezményeket adnának, vagy valami voucher kupont.
30. ojoba1  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 10:39:46
LV1
Nem játszok multiplayer játékokkal így nem is használom. (Ha kedvem lenne hozzá akkor fizetnék persze. Viszont csak addig amíg szükséges). A havi játékok szerintem csak azért vannak, hogy a játékosokkal éreztessék, hogy kapnak valamit. A listából csak a MGS-t venném meg. De a multiszervereket se adják ingyen, valakiknek ki kell számlázni!
29. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 10:25:54
LV10
Nálam a multi a fő irány, így kötelező a PS+, de mivel PS4, PS3, Vita is megy, így mindig van olyan cím, ami tetszik. Sok olyan játék volt, amivel sosem játszottam volna és letöltés után meg ráment 30 órám. Nekem teljes mértékben megéri, mert nem érzem azt, hogy a pénzemért szart kapok. El kell fogadni, hogy a multi fizetős és ennyi. Egy szórakozóhelyen sem hőzöng senki, hogy van belépő meg még a piáért is fizetni kell.
28. probi  PlayStation.Community tag
2017.12.04. 09:38:46
LV8
Válasz 23. HUN_GERGO üzenetére:
Összességében én is így voltam vele, nekem sem érte meg de nevetségesnek tartom, hogy már a sima multiplayer "élményért" is fizetni kell.
27. zola0306  SonsOfSaRock
2017.12.04. 07:59:30
LV16
+1
Ha végignézek az éves listán 6 játékot minimum vettem volna ebből.
Ha csak 3.000-el szorzom,megvan az ára.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
26. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2017.12.04. 07:48:23
LV17
Mivel mostanában csak multizok, ezért kénytelen vagyok előfizetni a Plus-ra. De hozzáteszem, a tavalyi évhez képest sokkal jobb játékokat adnak PS4-re. Tavaly összesen olyan 4-5 hónapot voltam előfizető, de volt olyan hónap, amikor csak egy PS3-as játékért fizettem elő.

És azt sem szabad elfelejteni, azért a pluszos árak nagyon kedvezőek szoktak lenni.
trance 'n' progressive
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.