PlayStation.Community

2017.12.01. 09:37 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Ben mindenkiért, mindenki Benért.

A Ben 10, mint jelenség, nem mai eresztés: a rajzfilm 2005-ben mutatkozott be először a Cartoon Networkön és nem túlzok, ha azt mondom, hogy a csatorna akkori egyik legsikeresebb szériájává vált a szörnyek bőrébe bújó Ben kalandozása.
A sikert természetesen igyekeztek meglovagolni a marketing-osztály munkatársai, így jöhetett létre az idők során a sorozat mellé három spinoff ág, négy mozifilm, és 8 játék. A változó piaci trendek azonban Ben népszerűségét is csorbították, 2014 óta pedig nem hallatott magáról az akció-kaland franchise.
A kihagyás 2016-ig tartott: tavaly fogták a témát és rebootolták a mai fiatalok számára, ahogy van. A főhős, a társai és a szörnyek mind-mind új köntöst kaptak, és egy alternatív sztori keretein belül vághattak neki az új kalandnak, amely ezúttal nagyobb hangsúlyt fektet a szórakoztatóbb, viccesebb szituációkra. Ahogy az lenni szokott, a játékadaptáció nem váratott sokáig magára. Idén novemberben Ben megérkezett PS4-re, minden szörny-alteregojával egyetemben.

A Torus Games játéka a szokásos, főként gyermekeket megcélzó formulát kamatoztatta: mászkálj a főhőssel és üss szét minél többet az ellenséges lényekből. Egy beat 'em upot kaptunk tehát, amely véleményem szerint kiválóan illik a sorozat jellegéhez. A játék különlegessége, hogy folyamatosan enged hozzáférni Ben Omnitrix nevű órájából kiválasztható szörnyekhez, amelyek mind egyedi képességek birtokában vannak. Mindegyik ilyen lény jó valamire, vannak ellenfelek, akik gyengepontjait kihasználhatjuk ezáltal. A szörnyek egy különleges támadással is rendelkeznek: amennyiben az ellenfelek ütlegelésével sikerül feltölteni az ehhez tartozó kijelzőt, egy mindennél erősebb képességet aktiválhatunk. Az XLR8 nevű lény esetében például lelassíthatjuk az időt, kikerülve a támadásokat, míg például Overflow el tudja árasztani az ellenfeleket. Érdemes tehát kísérletezni a különböző stratégiákkal, ám nem árt elfelejteni, hogy ez továbbra is egy 4-12 éves korosztály számára célzott game, ezért óriási különbségeket ne várjunk.
Kezdetben csak három szörnyet irányíthatunk, utunk során pedig fokozatosan válnak elérhetővé a többiek. A teremtmények eltérő jellege nem csak a harcban kamatoztatható: vannak bizonyos titkos területek, ahová csak egy adott képességgel tudunk bejutni. Itt általában a gyűjthető Sumo Slammer kártyákat találjuk. Lesznek olyan esetek is, amikor a kívánt képességgel rendelkező lényt még nem szereztük meg, így nem tudunk bejutni ezekre a lokációkra. Ez a cseles megoldás az újrajátszást hivatott promótálni, ami nem is árt, hiszen a játék röpke 3-4 órás játékideje még a kisebbek számára is csalódás lehet. A keresgélés mellett maximum a pályákon található pluszfeladatok teljesítése tolhatja ki kicsit a szavatosságot.

Az ellenfelek legyőzésével fejlődéshez szükséges pontokat szerezhetünk, ám azt nem árt tudni, hogy ez szintén a fiatalabbak számára lett balanszolva. Egy átlag játékos a játék végére mind a 10 lény képességeinek nagyrészét képes megvásárolni minden különösebb nehézség nélkül, így nem sok kihívást rejt a program. Ezen felül a fejlesztési rendszer kicsit úgy hat, mintha utólag került volna bele a játékba, hiszen elhanyagolható különbség van néhány lény alap és felturbózott változata között.

A Ben 10 legnagyobb erőssége a hangulata: remekül hozza a sorozat elemeit, minden karakter, szörny és helyszín megfelel az eredetinek, több, mint valószínű, hogy a rajzfilmet kedvelő gyerekek számára ez maga a mekka. Tényleg olyan, mintha egy epizódot irányíthatnánk élesben, ezen a fronton tehát nem lehet panasz. Mindent összevetve tehát a játék nem egy kiemelkedő alkotás, azonban könnyen meglehet, hogy a gyerkőc ezt kéri majd PS4-re a fa alá. Ebben az esetben, még az erősen közepes-jellegű kivitelezés tükrében is érdemes beruházni rá. Egyfelől gyermekek számára minden bizonnyal hatalmas élmény, másrészt pedig a nyakam tenném rá, hogy hamar a leértékelt részlegen fog landolni mind a boltok, mind a PS Store felhozatalában.

(A játékot a Magyarországon forgalmazó Cenega biztosította tesztelésre. Köszönjük! Ha érdekel a kaland, akkor megvásárolhatod a PS Store-ból 11990Ft-ért.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2017.12.01. 16:35:28
LV14
Ha elcsipek egy-egy részt még most is megnézem. Kicsit romlott a színvonal az első szériák óta. Játékot viszont már nem biztos, hogy bevállalnám.
Nil Satis Nisi Optimum
2. martin  Főszerkesztő
2017.12.01. 10:47:24
LV27
+1
Válasz 1. olishort1 üzenetére:
Az igazából figyelmeztetés, nem eredendő negatívum.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. olishort1  PlayStation.Community tag
2017.12.01. 10:37:59
LV1
negatívum egy BEN10 játéknál: csak gyerekek számára ajánlott igazán :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
BEN 10
Outright Games
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Rajzfilmhű hangulat, eltérő szörnyek és képességek
Negatívum
Rövid és önismétlő játékmenet, csak gyerekek számára ajánlott igazán

MARTIN BELESZÓL
Barátom fia 8 éves, Black Friday-re kapott PS4-et, csak ezzel játszik. 30+-os, "minden gépem van otthon, minden játékot ismerek 1978 óta" karaktereknek nem ajánlom, de kölyköknek mindenképp.