PlayStation.Community

2017.12.24. 11:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
"Föl, föl, ti rabjai a Földnek!"

Ismét egy olyan indie címet van szerencsém bemutatni, amit a sikeres Kickstarter kampány után még egy olyan patinás cég is felkarolt, mint a Square Enix.
A román illetőségű Sand Sailor Studio játékában egy Black nevezetű fickót irányíthatunk, aki úgy dönt, hogy több évtizedes robotolás után fellázad, és megszökik a gyárból, lerázva magáról a kommunista rezsim láncait. Mivel a készítők között találunk olyat, akit érintett ez a politikai ideológia, így elég erős a téma a jelenléte, sőt, igazából ez a Black the Fall alappillére.
Nem elégszik meg a játék ugyanis azzal, hogy időnként sarló/kalapács kombót, vagy Ceaușescu, esetleg Lenin portrékat látunk a falon. Ez a disztópikus kommunista világ ábrázolásmódjával egyszerűen beissza magát a bőrünk alá. Minden tényezője a játéknak ezt szolgálja. A keserű, fakó grafika (ami így pont megfelel), a szintén bánatos, de remek zenei aláfestés, a hátunk közepére sem kívánt, rossz érzést keltő hangeffektusok, valamint a párbeszédek nélkülözte játékmenet olyan melankolikus hangulatot teremt, hogy szinte együtt menekülünk Blackkel egy jobb és szebb világ felé.

Ez viszont (a cél érdekében a téma iránt alázatos művészi kivitelezés) talán az egyetlen olyan tényezője a produktumnak, ami kiemeli őt az átlag játékok tömegéből. Mert milyen játékról is van szó? Leginkább a Limbo-hoz vagy Inside-hoz lehet hasonlítani (sőt, talán nem csak hasonlóságok vannak, hanem koppintások, vagy, ha úgy tetszik "tisztelgések" is), de a "vénebbek" eljuthatnak akár az 1997 zseniális playstationös játék, az Oddworld: Abe's Oddysee felfedezéséig is, ugyanis onnan is lehet ismerős jó pár játékelem, ötlet.
A 2.5 dimenziós játékmechanikával operáló címben, ha nem éppen egy-egy fejtörőn agyalunk a továbbjutás érdekében, kerülgetve a kamerákat, őröket, esetleg a többi munkás segítségével (ugyanis némelyiküknek parancsokat osztogathatunk egy "agymosó pointer" segítségével), vagy a később mellénk szegődő kis robot kutya támogatásával, akkor platformelemeken próbálunk majd továbbjutni, vagy percekig csak kutyagolunk előre a hangulat kimaxolása érdekében. A logikai fejtörők nem éppen nehezek, nem fogunk órákra, napokra elakadni, de azért kellemesen megmozgatják agytekervényeinket, viszont legtöbb esetben sajnos nem is túl eredetiek. És bár csak előre és hátra lehet haladni, még így is körülményes az irányítás, ami a platform-részeknél képes bosszantani leginkább. Nehéz érzékelni és rendesen felmérni a távolságokat, néha még az sem egyértelmű, merre halad majd tovább a játék. Mivel sokszor a feladványok sem tiszták elsőre és az utunk is zavaros, így szinte az egész játék egy jó kis "trial-error" trip.

2014 óta nagy utat tett meg a játék és sokat változott, fejlődött is (eredetileg egy fekete-fehér 2D-s játéknak indult) és művészeti értéke is igen magas, ráadásul nagyon bátran egy érzékeny témát feszeget, görbe tükörnek, esetleg elnagyoltnak tűnő, de sajnos kézzel fogható, valós és szívbemarkoló képet tár elénk egy eszme által szenvedő társadalomról, és ez becsülendő, de nem tudok elmenni a nem éppen eredeti játékmenet mellett (bár a jóról csak koppintani lehet, így ez még szódával oké), valamint, hogy ráérős játékkal is 3 óra alatt végezni lehet vele. És bár nem kevés dolog mellett el lehet menni elsőre, sajnos nem sok mindennel próbál rávenni az újrajátszásra. Talán csak az árával...
Ha hosszabb és játékmechanika terén ötletesebb lenne kaphatna több csillagot is, így viszont csak a bravúros atmoszféra viszi el a hátán, ami három csillagra elég. És ne feledjétek, ha bosszankodnátok egy-egy feladat miatt: "A vörös fény az nyugtat!"

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Square Enix
Fejlesztő: Sand Sailor Studio
Megjelenés: 2017.07.11.
Ár: 4590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.3GB
Web: http://www.blackthefall.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.12.26. 10:47:16
LV22
Tegnap leszedtem, az Inside után nagyon megjött hozzá a kedvem.
2. zola0306  SonsOfSaRock
2017.12.25. 09:48:12
LV16
Az akció miatt meditálok rajta,bár Januárig lesz időm eldönteni...
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.12.24. 12:10:20
LV12
Ez lesz a következő, amit beszerzek.

Kicsit off, de a 30+-os korosztálynak ajánlom a Sorban állás c. társasjátékot, melyről minap írt az index - de azt tudni kell, hogy a játék már majdnem egy éve kint van a piacon. Az igaz mondjuk, hogy a 80-as évek Lengyelországában játszódik, de egészen szépen van aktualizálva a magyar viszonyokra.
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Black The Fall
Square Enix
ÁTLAGOS

MARTIN BELESZÓL
Nagyon hangulatos és jól festő game, ami egy 30+-os magyar gémernek különösen érdekes lehet a keleti érintettség miatt. A cucc most épp akciós, ára a Store-on 2790Ft!