.

PlayStation.Community

2017.12.06. 09:25 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Nem csak a tízéveseké a világ!

2017-re most már egészen biztosan a "Danganronpa éveként" fognak visszaemlékezni a PS4 tulaj visual novel rajongók, hiszen alig 12 hónap leforgása alatt kijött a gépre az első két rész egybecsomagolva, a régóta várt harmadik felvonás, valamint az Another Episode grafikailag felpiszkált verziója is, amivel bezárul a kör és a teljes sorozat elérhetővé vált PlayStation nagygépen is. Hasonlóan az előző epizódokhoz, a Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls is először PlayStation Vitán látta meg a napvilágot, a cuccról pedig két évvel ezelőtt született is egy cikk itt a PSC-n, melyet ITT akár el is olvashattok, hiszen az abban leírtak szinte szóról szóra igazak a felújított verzióra is.

A játék az első két Danganronpa között játszódik, teljes élvezetéhez pedig feltétlenül szükséges az említett játékok ismerete, már persze csak akkor, ha szeretnél valamit megérteni a cselekményből.
Az általad irányított karaktert Komaru Naegi névre hallgat (A.K.A. az első rész főhősének húga), aki a teljesen átlagos iskoláslányok cseppet sem átlagos életét éli, hiszen ismeretlenek másfél éve bezárva tartják egy hotelszobában. Hirtelen szabadulását követően egy Monokuma rögtön megpróbál az életére törni, fejvesztett menekülése közben pedig találkozik a Future Foundation embereivel, köztük egy régi ismerőssel, aki a kezébe nyom egy felspécizett megafont, ami kb. az egyetlen értelmes fegyver a várost megszálló gyilkos kedvű plüssmackók ellen. Később kiderül, hogy a támadás mögött egy csapat gyerek áll, akik valószínűleg túl sokszor nézték meg a Kukorica gyermekeit és teljesen bekattanva úgy döntöttek, hogy létrehozzák a fiatalkorúak utópiáját, mely eléréséhez módszeresen legyilkolják az összes felnőttet.
Mint említettem Komaru egy teljesen átlagos tinilány, így még a fent említett hatásos fegyverrel is teljesen esélytelen volna a túlélésre, szerencséjére azonban találkozik az első részből ismerős Tokóval, aki egy visszahúzódó és kifinomult írónő, valamint egy kegyetlen sorozatgyilkos személyiségjegyeit egyaránt magán viselő skizofrén elme. Ketten együtt vágnak neki a halálos csapdákkal teleszórt városból történő kijutásnak, ám a dolgok persze nem olyan egyszerűek, mint amilyennek tűnnek...
Hogy tesztalanyunk nem rendes számozott folytatás annak komoly oka van, hiszen míg a főszéria epizódjai a visual novel címek stílusjegyeit viselik magukon, addig az Ultra Despair Girls egy várbeli akciójáték valós idejű harcokkal, ami erősen rendhagyó a sorozat többi részét tekintve. Ha játszottál valaha TPS-sel, valószínűleg nem fog gondot okozni az irányítás elsajátítása, ráadásul Komarunak egyetlen fegyver áll a rendelkezésére az egész játék során, igaz a sima lövedék mellett használhatsz olyan speckó skulókat is, amivel pölö' elektromos árammal rázathatod meg / féktelen táncolásra bírhatod opponenseid, vagy akár át is veheted az irányítást felettük! Bár a harcok meglehetősen primitívek azt leszámítva, hogy a mackóknak érdemes a szemére célozni, ezáltal instant halált hozó „headshotokat” beadva, mégis van egy erős logikai jellege az összecsapásoknak, hiszen legtöbb esetben a környezeti elemek vagy az ellenfelek adottságait kihasználva sokkal könnyebben megúszhatóak még az intenzívebb csetepaték is. Emellett az ún. Challange Roomokban a játék konkrétan el is várja, hogy a megadott eszközökkel végezd ki az ellenfeleket, jutalmad pedig ilyenkor a problémamentes továbbjutás.

Amikor nagyon rádgengelnek az ellenfelek, lehetőséged van átváltani Toko sorozatgyilkos alteregójára, aki felett ugyan csak rövid ideig veheted át az irányítást, de mivel a csaj masszív pusztítást képes végezni akár pár másodperc alatta is, ez pont elég lesz arra, hogy kihúzzon a szorult helyzetekből.
Természetesen nem csak Komaru tanul új trükköket folyamatosan, hanem az ellenfelek is, akik egyre halálosabb formában törnek hősnőnk életére, így a kezdeti sima plüssmacik helyett már bombákat hajigáló, repülő, vagy egy vadállat erejével bíró példányok állnak majd veled szemben.
Szerencsére a legtöbb harc kis gógyival simán túlélhető, főleg, mivel az ellenfelek után megmaradó érmékkel és a mindenfelé elszórt képességekkel egyre erősebbre gyúrhatod magad és persze Tokót is.

Amint fent is említettem, a tízenpár órás sztori gyakorlatilag élvezhetetlen az előzmények / utózmányok ismerete nélkül, szimpla shooterként pedig azért annyira nem jó a cucc, hogy kicsengess érte olyan 10 ropi körüli vételárat. Ez főleg igaz abban az esetben, ha esetleg Vitán már próbáltad korábban, hiszen a két verzió közti egyetlen különbség a karaktermodellek felturbózásában rejlik. Persze nem azt mondom, hogy ne lenne stílusos a látvány, ám elég nagy csalódás, hogy a hátterek maradtak a Vita kiadás színvonalán, és ha közelítesz az amúgy jópofa, gyerekrajzokkal teleaggatott falakhoz, kifejezetten látványossá válik a kontraszt Komaru és a homályzónában ragadt falfirkák között.
Szerencsére az audio részleg egyértelműen profitált a generációs ugrásból, így az ihletett aláfestő muzsikák és szinkronhangok végre megkapják az őket megillető kidolgozottságot.

Amennyiben tisztában vagy a Danganronpa univerzum cselekményével, az Another Episode: Ultra Despair Girls kellemes kikapcsolódást fog nyújtani fordulatokban gazdag történetével, jópofa játékmenetével és furcsa humorával, de új belépőknek továbbra sem ajánlott belevágni ebbe az akciódús spin-offba.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Ha érdekel, megvásárolhatod támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2017.12.09. 00:34:06
LV1
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Ilyen dolog nekem eszembe sem jutott, nem elég piszkos a fantáziám XD

(Pedig vettem már játékot a dlsite.com/ecchi-eng -röl is ; )
asia.playstation.com www.play-asia.com
1. Onimushaman  Szerkesztő
2017.12.08. 00:11:02
LV24
+1
Az értékelőnél az a kép! Egy csapat Monokuma készül beakasztani szegény lánynak!
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
DANGANRONPA ANOTHER EPISODE: ULTRA DESPAIR GIRLS
NIS America, Inc.
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Egy érdekes ötletekkel telezsúfolt akciójáték a Danganronpa univerzumban...
Negatívum
…mely semmilyen fejlődést nem képes felmutatni a Vita verzióhoz képest

MARTIN BELESZÓL
Ez a játék arról a fantazmagóriáról szól, hogy a lányok szexelni akarnak. A többi mellébeszélés.