PlayStation.Community

2017.11.24. 12:17 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Mocskos egy meló ez!

Távol a nyüzsgő nagyvárostól egy csendes, kedves kis erdő húzódik meg. Ugrándozó mókusok és csiripelő madarak lakják, melyek színt visznek a felázott, saras, szürke tájba.
Egyik pillanatról a másikra hangos motorzaj és a mindenfelé szétszéledő állatsereg jelzi, hogy itt valami nagy és zajos monstrum fogja megtörni az idilli, elhagyatott erdő hangulatát. Néhány szempillantás múlva már egy Zil 131-es fenevad forgatja fel az erdő rendjét. A farönköket szállító szovjet teherautó úgy megy át a mocsaras vidéken, mint kés a vajon.
Néhány méter múlva egy nagyobb emelkedő keresztezi az útját, de természetesen az ilyen szörnyeknek semmi nem parancsolhat megálljt. A tapasztalt vezető egyből bekapcsolja a differenciálzárat, ad egy nagyobb gázfröccsöt, és a több tonnás Zil játszi könnyedséggel szalad fel a saras, meredek emelkedőn.
Ilyen és ehhez hasonló élményekkel fogunk gazdagodni, ha befizetünk a Focus Home Interactive játékára. A Spintires: MudRunner szó szerint mindent megad azoknak a játékosoknak, akik imádják a szovjet gépcsodákat. Ellenben pont a téma elhatároltsága miatt érdemes megemlíteni, hogy aki egy könnyed autókázásra, terepralira vágyik, az nyugodtan keresgéljen tovább, mivel a MudRunner egy kőkemény szimulátor. Sok esetben, de legfőképpen az elején kicsit elveszve érezhetjük magunkat a nagytestű gépekben ücsörögve, azt várva, hogy majd valaki megsajnál és kivontat minket a sárból, amiben kezdeti bénázásnak köszönhetően elakadtunk.

A játék mechanikájával és a járművekkel való ismerkedést hivatott segíteni az egyszerű tutorial, majd az azt követő challenge mód, amiket igenis érdemes végignyomni. Ha legalább egy csillagra végigszenvedjük az összeset, már akkor is beljebb vagyunk, mivel a gép ezeken a kis feladatokon keresztül mutatja be, hogyan is működnek a dolgok arrafelé.
Az elején manuális váltóval kell hegyet mászni, majd a bajba jutott teherautónak a kisebb testű, de annál rugalmasabban mozgó UAZ terepjáróval kell benzint és pótkereket szállítani. A feladatsorozat végé felé, azért lesznek ennél összetettebb küldetések is, mint például egy bajba jutott farakodó gép kivontatása, vagy teherautónk megrakodása jó nagy rönkökkel, amiket, csodák csodájára, pont a térkép legtávolabbi pontjára kell elszállítanunk.

Miután kitanultuk a játék csínját-bínját, érdemes belevágni a Single módba, ahol egy adott területet kell hatalmunk alá keríteni. Új járműgarázst felépíteni, felfedezni a térkép sötét részeit, illetve a már korábban is kitanult módon farönköket kell A-pontból B-pontba elvinni úgy, hogy azért nagyjából egyben maradjunk.
Az első pár órában kifejezetten szórakoztató lehet ez az egész közeg egy átlag játékos számára is, viszont ahogy csináljuk a feladatokat, egy idő után kissé ellaposodhat az élmény. A füstölgő dízelzabáló szörnyetegek volánja mögött ülni mindig szórakoztató, a hangjuk kifejezetten élvezetes, viszont a fahordáson kívül nem nagyon lesz más szállítmányozási feladat. Ha a későbbiekben majd megtámogatják a játékot a fejlesztők néhány plusz eseménnyel, akkor az vélhetően sokat fog dobni az egész program hangulatán, mert jelen állapotban a tartalmi részleg mondható a leggyengébbnek.

A technikai rész igen felemás képet alkot, már csak azért is, mert a fizika például rendkívül jóra sikeredett, viszont a grafika és az irányítás még az előző generációt idézi. Koncentráljunk először a pozitívumokra.
Tehát, ahogy említettem, maga a hangulat mellett a járművekre ható fizika az, amit a fejlesztők nagyon összeraktak, akárcsak a szovjet munkások ezeket a gépszörnyeket. Bármilyen sáros, sziklás terepen is haladunk, a kamionok mindig úgy fognak mozogni, ahogy az a való életben is történne. A játékkal töltött órák alatt semmilyen rendellenes érzésem nem volt, és ez egy szimulátornál kifejezetten fontos szempont.
Ami már kissé elszomorító, hogy az irányítás nagyon darabosnak hat, nehéz irányba fordítani a kormányt, és a menet közben történő kezelés is szenvedősnek hat, még sima talajon is, nemhogy egy nehéz terepen. A csörlő és az egyéb eszközök használatra való utasítása se megy olyan könnyedén, mint ahogy az elvárható lenne. A másik ilyen kissé hangulatromboló negatívum a kamerakezelés lett. Sajnos az egész játék alatt olyan érzésem volt, hogy a kamera mindig rossz helyen van, és folyton nekem kellett pozicionálnom, hogy lássam az előttem lévő akadályokat. Az ilyen esetek miatt jött volna jól egy használható belő nézet, viszont sajnos ezt sem sikerült tökéletesen megcsinálni. Az még a legkisebb gond, hogy az összes járgánynak ugyanúgy néz ki a belső tere, viszont a nagyobb probléma, hogy alig lehet kilátni, és a tükrök is jóformán csak dísznek vannak.
Kárpótlásul a fejlesztők gondoltak arra is, hogy a játékosokat hamar elérheti a magány, amit a folyamatos egyedüllét okoz, így nem voltak restek belerakni a programba egy egyszerű kis többjátékos opciót. Persze azért nagy dolgokra nem kell gondolni, mint például kamionos roncsderbi és hegymászó verseny - pedig milyen jó lett volna! Tulajdonképpen az alap Single eseményeket tudjuk egy szerveren maximum négyen teljesíteni, de már ez is teljesen fel tudja dobni az élményt, hogy nem egyedül szenvedünk, ha valahova beszorultunk vagy felborultunk, hanem mindig lesz néhány társ, akit meg tudunk kérni, hogy segítsen be egy gyors vontatással.

A MudRunners tehát egy kifejezetten rétegjátéknak mondható produktum. Nem tudnám mindenkinek javasolni, viszont akinek a teszt és videók alapján megtetszett ez a vadregényes táj és a nagy monstrumokkal való szállítmányozás, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. Más játék biztos nem fog ilyen extrém sáros élményt nyújtani, mint a Spintires: MudRunner!
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.11.27. 11:56:32
LV22
Válasz 5. martin üzenetére:
Neeeee elég ez a heti meló.XD
Bár ha egyszer arra támad kedven hogy leszállítsak pár Köbméter akác tuskót a sárban azonnal beszerzem eme becses címet, pillanatnyilag elég a fatolvajokat hajtani.XD
5. martin  Főszerkesztő
2017.11.27. 11:49:59
LV27
Válasz 4. Resiskull üzenetére:
Meló-szimulátor.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.11.27. 11:14:47
LV22
El nem tudom képzelni hogy mi értelme van ennek a játéknak.XD
3. Igjoe  Extremely Solid
2017.11.25. 21:59:01
LV3
Annó PC-n kipróbáltam, de egyedül valóban monotonná válhat. A többjátékos mód viszont jól hangzik.
2. B_Renato97  Szerkesztő
2017.11.25. 21:56:23
LV4
+2
Válasz 1. Bandage_520 üzenetére:
Hiánypótló cím az biztos, sokan nagyon odavannak az ilyesmiért, és akár egy átlag játékos számára is jó kikapcsolódás.
1. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2017.11.25. 20:33:45
LV5
Miket ki nem találnak... De aki szereti ezt, az most biztosan örül.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SPINTIRES: MUDRUNNER
Saber Interactive / Focus Home Interactive
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Extrém tájak, zseniális gépcsodák; élvezetes multi
Negatívum
Borzalmas kamerakezelés; használhatatlan belső nézet; egy idő után monotonná válik