PlayStation.Community

2017.11.30. 09:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Gyilkos sorok.

Képzeljük el milyen lenne, ha teszem azt Agatha Christie Az ABC-gyilkosságok c. regényét nem abban a jól sikerült videojáték-adaptáció formájában vennénk magunkhoz, melyről itt a PSC-n is találni tesztet, hanem a könyv minden egyes sorát lapozható állóképekre vetítő, megfelelő zenei aláfestéssel kísérő, és még a sztori végkimenetelét is befolyásoló választási lehetőségeket felkínáló, ún. vizuális novella formájában abszolválhatnánk. Én vinném, mint a cukrot. Sajnálatos módon azonban a Japánból a '90-es évek elején indult műfaj jórészt csak Kelet-Ázsiában örvend nagy népszerűségnek, Nyugaton inkább csak animék formájában ismert.
Mivel jómagam az animék iránt sem tanúsítottam soha különösebben nagy érdeklődést, a Chaos;Child képviselte kategória számomra teljes újdonság; de olyan újdonság, mely mindenképpen figyelmet érdemel. Azok számára, akik nálam kissé otthonosabban mozognak ezen a területen, talán jobban ismert tény, hogy jelen epizód már a negyedik része a – természetesen japáni illetőségű – fejlesztő 5pb által készített Science Adventure című sorozatnak, és a 2008-as Chaos;Head folytatása. Japánban már két éve megjelent PS4-re.

Szerencsére nem feltétlenül szükséges a széria ismerete a Chaos;Child történetének megértéséhez, mely egyébként minden krimi-, thriller, és túlélő horror rajongó, olvasni szerető player igényét magas szinten kielégíti.
A Silent Hill óta tudjuk, hogy a japánok hihetetlenül jó érzékkel tudnak pszichológiai szinten, és nem olcsó látványelemekkel operálva mélyre ható borzongást, sőt szorongást kreálni. Ezen képességüknek hála már a Chaos;Child nyitójelenete is szinte csontig hatol – amelyben a legborzalmasabb részleteket nem is mutatják, hanem azokat a néző képzeletére bízzák, s ez a sztori egészére igaz. A történet a jelenkori Tokióban játszódik, hat évvel a Shibuya negyedet elpusztító, gyanús, mi több természetfeletti körülmények között keletkezett földrengés után. Főszereplőnk egy, a szüleit a földrengésben elveszített, meglehetősen magába forduló és furcsa természetű középiskolás fiú, Takuru, aki az iskolai újság egyik szerkesztője. Valóságos megszállottjává válik a Shibuyában zajló, meglehetősen borzongató gyilkosságsorozatnak, és minden veszély dacára szeretné felderíteni, ki vagy mi áll a rémületes események hátterében. Természetesen nem egyedül vállalkozik erre a veszélyes kalandra, hanem egy túlnyomórészt iskolatársakból álló kompánia segíti, nemcsak a gyilkos leleplezésében, hanem saját maga megértésében, sőt fejlődésében is. Takuruhoz hasonlóan a többiek is elképesztően jól megírt karakterek, és elsősorban a japán valóságról, a társadalomról, a helyi popkultúráról is rengeteg érdekes információt megtudunk.
Ahogy a műfajban megszokott, a játékkal történő interakció egyrészt csak az oldalak lapozására, másrészt pedig a sztori bizonyos pontjain felbukkanó, pozitív vagy negatív kimenetelű választási lehetőségek aktiválására korlátozódik. Utóbbi vonatkozásában csak gugli-barátom segítségével sikerült kiderítenem, hogy az L2 és R2 gombokkal tudom ezt megtenni, a játék egyáltalán semmi instrukciót nem ad, bár ez igaziból a Chaos;Child egészére igaz. Ha nem választasz semmit, akkor egy semleges úton halad tovább a történet. Aztán hogy az egészből a végén mi kerekedik ki, arról meg végképp fogalmunk sincs, egészen addig, míg meg nem látjuk; tehát nincs olyan felület, ahol lehetne követni, hogy pl. a bűnügyek felgöngyölítésében milyen irányban haladunk. Miután egyszer végigvittük a játékot, a fő történetszálon kívül egyéb „leágazásokat” is megtekinthetünk, melyek a különböző szereplőkre, az ő motivációikra, sőt titkaikra fókuszálnak.

Úgyhogy a szavatosságra nem lehet panasz. Az animés látványvilág minden igényt kielégít, a zenei háttér pedig rendkívül jól árnyalja az elmondottakat, de soha nem kerül előtérbe, nem válik dominánssá. Engem csupán egyetlen dolog zavart picit: a szereplők japánul beszélnek, és ez a körülmény nem segíti a bődületes mennyiségű angol szöveg egyidejű olvasását, ami különösen igaz a lányoknak az európai idegeket rendesen megtépázó, magas és nyávogó hangon előadott megnyilvánulásaira. Úgyhogy én egyfajta csehszlovák megoldással egész egyszerűen lenémítottam a karaktereket, de ennyi baj legyen. Összességében meleg szívvel ajánlom a Chaos;Childot minden, a műfaj vagy a japán kultúra és az animék iránt érdeklődő játékosnak, és jó szórakozást kívánok hozzá.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: PQube
Fejlesztő: 5pb
Megjelenés: 2017.10.13.
Ár: PS4: 16490Ft / PSV: 12990Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: PS4: 6.89GB / PSV: 2.17GB
Web: http://pqube.co.uk/chaoschild/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. DrZaius  Szerkesztő
2017.12.02. 18:13:52
LV3
+1
lol
A túltolt japán nyávogástól nekem is herótom van, inkább hallgatom a béna angol szinkront, ha van rá opció... De persze ez ízlés dolga, kinek mi jön be. Aki ezt megveszi, az úgyis tudatosan teszi és nyilván oda meg vissza van a stílusért. És gondolom őket az ára sem ijeszti el...
A képek és teszt alapján amúgy hangulatos lehet. Az a gitáros kép elég nyomasztó... *.*
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››