PlayStation.Community

2017.11.20. 13:20 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
A vihar.

Elképesztő, milyen gyorsan elrepült két hónap! Olyan, mintha csak pár napja ujjongtam volna azon, hogy megjelent egyik legnagyobb kedvencem, a Life Is Strange sorozat egyrészt folytatásának, valójában azonban előzményének tekinthető Before The Storm trilógia első epizódja, az Awake. A legnagyobb szenzáció vele kapcsolatban az új fejlesztő, a Deck Nine Games debütálása, akik már ezzel a remek alkotással is letették névjegyüket az asztalra. S hogy valóban méltó fojtatói az eredeti szériát világra hozó Dontnod Entertainment örökségének, az október 17-én megjelent Brave New World még jobban aláhúzza. Továbbra sem lehetne megmondani, hogy az új és a régi sorozatot nem ugyanaz a stúdió készítette, illetve a Deck Nine érdekes, új ötleteket is sikerrel épített rá a bombabiztos alapokra.

Az Awake-et záró, meglehetősen drámai események tudatában nagy érdeklődéssel ültem neki a Brave New Worldnek, és mint mindig, most is nem pusztán kiválóan szórakoztam, hanem még könnyekben sem volt hiány. Miután az előző rész végén Chloe és Rachel ellógott az iskolából, és egy kiterjedt erdőtűz okozóivá váltak, most szembe kell nézniük tetteik következményeivel. Újfent komoly döntéseket kell meghoznunk – az elsőt rögtön az epizód elején –, és abban a helyzetben nagyon nehéz eldönteni, helyes vagy helytelen a választásunk. Amit helyesnek gondolunk, arról néha a fejezet újrajátszásakor derül ki, hogy valójában helytelen, viszont úgy érzem, hogy a helyzetben résztvevőkkel később általában sikerül rendezni a viszonyt. Azt is mi dönthetjük el, hogy Chloe és Rachel kapcsolata maradjon-e plátói, avagy sem. Bár az ő kettősük engem egyre jobban emlékeztet a TLOU: Left Behindból ismert Ellie + Riley párosra, és néha nem tudom eldönteni, hogy ezek a női viszonyok mennyire párosíthatóak össze a mai felvilágosult korunk – legalábbis nyugaton – elfogadó természetével. Meleg férfi párokat videojátékokban nemigen látni, és végképp nem főhős(ök) szerepében, vagyis én picit úgy érzem, hogy a leszbi csajokkal a stúdiók inkább a hímnemű gamerek tetszésére számítanak – s ezt azzal együtt is írom, hogy a legmélyebb tiszteletet táplálom mind a Dontnod, mind a Deck Nine, és kiváltképp a Naughty Dog felé.
A Brave New World-ben vannak új visszatérő szereplők az eredeti Life Is Strange sorozatból, és anélkül, hogy konkrétumok említésével spoilereznék, álljon itt annyi róluk, hogy nagyon érdekes látni őket pár évvel fiatalabb korukban, mint amilyennek eredetileg megismertük őket. Az események most talán jobban gyökereznek a valóságban, mint az első részben (értem ezalatt Chloe vízióit), és egy hihetetlenül jól kitalált jelenet, az epizód egyik csúcspontjának is tekinthető felvonás után egy olyan fordulattal záródik a Brave New World, amelynek láttán szerintem minden játékosnak tátva maradt a szája. És amely természetesen már most fogalmat ad arról, hogy miért kapta a trilógia zárása a Hell Is Empty címet.

A Deck Nine által megvalósított újdonságok tekintetében az Awake-ben megismert „talkback” maradt, csak most szerintem valahogy könnyebben kezelhető, vagyis az ember jobban ráérez, melyik lehetőség választásával terelheti a vizet Chloe malmára. Már-már a fejtörők szintjét képviseli egy zár nyitókódjának kitalálása, de a legzseniálisabb feladvány azon jelenet köré épül, amelyet korábban az epizód csúcsának aposztrofáltam, s amelyhez inkább majd az emlékezőtehetségünkre lesz szükség. Továbbá nekem valamiért az is csak mostanra kristályosodott ki, hogy mennyire fantasztikus munkát végeztek a szinkronszínészek, kiváltképp a két főhőst megszólaltató hölgy, Rhianna DeVries (Chloe) és Kylie Brown (Rachel). Szerencsére már nemigen szorulok arra, hogy a feliratokat olvasgassam, így teljes mértékben tudok egyrészt a képre, másrészt a hangra figyelni egy jelenet során, és rendszeresen rácsodálkozok, hogy az említett két színésznő mennyire tökéletesen előadja azt a tónust, amire az adott szituban szükség van; érezni, hogy abszolút a magukévá tették a két karaktert. Főleg Kylie hangja hat gyakorlatilag meditatívan rám, de ha Rachelt nézzük, teljesen érthető, hogy mint mindenben, neki a hangszínében is szenzációsnak kell lennie. Apró hiba: egyszer láttam csak azt, hogy Chloe szája nem mozgott, mikor beszélt, de ennyi kell is.

Mint mindig, most is nagyon nehéz fogást találni a Life Is Strange aktuális epizódján. A sztori kiváló, a látványvilág szemet gyönyörködtető, a hangzás színvonala pedig ugye az egeket ostromolja. Teljesen egyértelmű, hogy minden rajongónak kötelező, és az is, hogy a Hell Is Empty-nek majd csak egy doboz papírzsepivel üljünk neki. Maradjatok vételen!

(A DLC-t a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-on.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. zola0306  SonsOfSaRock
2017.11.21. 06:09:21
LV16
Most akciós storeon,szerintem behúzom aztán mikor jön az utolsó chapter nekiesek mint paraszt az anyjának! :)
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Life Is Strange: Before The Storm – Episode 2: Brave New World
Square Enix
SZÍNARANY

MARTIN BELESZÓL
Sosem játszanék vele, de a tesztben a leszbikus téma megjelenítésének fejtegetése nagyon tetszett.