PlayStation.Community

2017.11.19. 15:50 PlayStation.Community
52 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Digitálisan játékot venni a lemez helyett? Soha! (Kovács Béla, 2001)

A videojátékozás erősen pixeles hajnalától kezdve egészen sokáig, gyakorlatilag több mint 10 évig úgy nézett ki, ebben a hobbiban a fejlődés csak és kizárólag egy irányba mutathat: a lehető legélethűbb megjelenítés elérésének hajszolása lebegett a távoli horizonton. Hittük és reméltük, hogy egyszer a jövőben már nem öklömnyi pixelekből épülnek fel karaktereink, hanem úgy festenek majd, mint a valóságban. Ennek megvalósítása érdekében a fejlesztők - akkori lehetőségeikhez mérten - mindent bevetettek...
Egyfelől megérkeztek a különféle lézerdiszkes, ún. "Full Motion Video" próbálkozások, melyek előre rögzített filmjelenetekkel próbálták élethűbbé tenni a játékot az életnél, másfelől elindult a "polygon master race", melynek eredményeképpen lettek például a Virtua Fighter korai, baltával faragott arcberendezésű harcosaiból egyre kivehetőbb vonásokkal felszentelt videojátékos hősök. Ezzel együtt szépen lassan kifejlődött és tökéletesedett a Motion Capture technika is, melynek jelenlegi csúcsa valahol az a minőség, amit mondjuk a Detroit: Become Human már-már fájóan életszerű karaktermodelljein is tetten érhető.

De ez persze csak egy irány volt a lehetséges jövőt illetően.

Más cégek máshogy képzelték el a fejlődést. Elég sok játékkészítő reménykedett abban, hogy a videojátékozást egyfelől a térhatás, másfelől az interaktivitás irányába lehetne (kellene?) elterelgetni.
A Nintendo például korát messze megelőzve, már 1995-ben piacra dobta Virtual Boy nevű 3D-s konzolját, mely készség első ránézésre a PlayStation VR "elődjeként" is aposztrofálható lenne.
Mások úgy gondolták, a korabeli tudományos fantasztikus filmekhez -és regényekhez - hasonlóan a jövőben már kiber-kesztyűt viselve fogunk játszani, de volt olyan cég is, mely olyan "testpáncél" kiegészítőt kínált a szebb videojátékos jövő ígéretét hordozva, ami vibrálással jelezte a lövöldözős játékokban bekapott találatokat.
Az évek során elképesztő és furcsa ötletek jöttek-mentek a videojátékok világában, különleges és szokatlan hardverek láttak napvilágot, aztán tűntek el a süllyesztőben. Valahogy egyre egyértelműbbé vált, hogy a klasszikus "kényelmesen leülök - fogom a megszokott formájú kontrollert - bámulom a képernyőt" szentháromságánál a jövő sem képes kényelmesebb és ergonomikusabb megoldást kínálni, és az évtizedekkel ezelőtt áhított, közel fotorealisztikus minőségű látványvilág sem különösebben nagy kunszt már jó ideje, a 4K felbontásról nem is beszélve.

Hol van már a legendás 320x200? Vagy az egykor csúcstechnikának számító 640x480? 3840×2160 UHD, ez a jelen.

Nagyot változott ugyanakkor a videojátékos infrastruktúra. Míg nagyjából tíz évvel ezelőtt teljesen elfogadott tény volt videojátékos körökben, hogy szoftvert csak és kizárólag adathordozón vásárolunk, és ez mindig így is lesz, mára már a digitális terjesztés lassan kiszorítja a lemezeket. Ami a PlayStation 3 megjelenése előtt még a lehető legvadabb tech-pletykának számított, hogy tudniillik a Sony következő lemezmeghajtó nélkül érkezhet, rövidesen teljesen természetes elvárás lehet a felhasználók oldaláról.
Másfelől a soha nem fogok online játszani dogma sem tartja már magát; mostanság már a legutolsó piszlicsáré játék is tartalmaz online módot, sőt, a kizárólag online formában játszható szoftverek is egyre markánsabban jelen vannak a hobbiban.

Bár eleinte kétkedés fogadta, a PlayStation VR mostanában elindított valamit. Valami forradalom-szerűséget. A már évtizedek óta köztudatban levő virtuális valóság fogalmát kezdi egyre jobban bebetonozni a videojátékosok mindennapjaiba. Az olyan játékok, mint a Resident Evil 7, a Gran Turismo Sport, vagy a most debütált Skyrim VR már a jövő ösvényén járnak, de még mindig eléggé gyerekcipőben.

Egy biztos: a videojátékozás jövője valahol arról szól, hogy totálisan becsapjuk egyik legfontosabb érzékszervünket, a szemünket, és egy kicsit messzebb tekintve át kell majd vernünk az agyunkat is. El kell tüntetnünk a kábelkötegeket, melyek egyelőre kikerülhetetlenül összekötnek minket a külvilággal, és valahogyan azt kell elérni, hogy tényleg benne legyünk majd a játékban. Olyannyira benne, az a valóság legyen majd ez a valóság.

És, hogy mi kell majd ehhez? Hát egy Ono-Sendai Cyberspace 7!

A PSC ezen elmélkedő cikkében arra vagyunk kíváncsiak, te hogyan képzeled el a videojátékozás jövőjét? Mi lesz 10 év múlva? És esetleg 20?
Csak a felbontás fog nőni és egyre több objektum lesz a képernyőn? Vagy már olyan élethű lesz a grafika, mint egy modern filmben a CG?
Esetleg mindent kiszorít a virtuális valóság? Talán megkapjuk a csatlakozó aljzatot a tarkónkba, és "bedrótozva" játszunk majd?
Egyáltalán: meddig lehet ezt az egészet még fokozni?
Vajon eltűnnek teljesen az adathordozók? Minden digitálisan fut majd? Nem is letöltjük, csak streameljük a játékokat?

Meséljetek!

(E témát rottenbull fórumtársunk dobta fel.)

Számít-e az neked valamit, ki/mi egy játék főhőse?
Hogy fér össze család / kapcsolat / gyerek / munka és videojáték?
Milyen szintű játékosnak tartod magad?
Mit gondolsz a videojátékos bloggerekről és YouTube-erekről?
Te milyen videojátékot készítenél?
Szerinted luxushobbi a videojátékozás?
Hogyan és mikor lettél videojátékos?
Milyen érzés számodra videojátékban gyilkolni?
Az eddigi legjobb / legrosszabb Online játékélményed
Könnyeztél már meg videojátékot?
Életed legnagyobb videojátékos csalódása
Életed legmeghatározóbb játéktesztje
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
52. gazsimano  PlayStation.Community tag
2017.11.29. 22:36:01
LV1
Olvasgatom a commenteket és szinte csak a vasról, meg a sávszélességről írtok. VR vagy TV, kesztyű vagy kontroller. Kevés szó esett még magukról a játékokról, a játékok tartalmáról. A grafika már arcul csap, de én úgy képzelem el a jövőt, mondjuk egy nyitott világban, hogy az is teljesen realisztikus. Felépíthetővé válik egy mátrix szerű világ ami teljesen leképezi mondjuk a 19 századot. Újra élhetnénk csatákat, történelmi eseményeket, de nem csak pályáról, pályára, hanem teljesen szabadon. Vagy akár autóversenyt rendezhetnék Pécs vagy Kazincbarcika utcáin, a szomszéd autóját ellopva. Nem volna megkötve, hogy szimulátor vagy RPG game-et fizettem ki. Bármi megtörténhetne, a játékoson múlna mit szeretne tenni, mivel akarja elütni az idejét (és persze a pénzét).
gm
51. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2017.11.27. 10:13:28
LV1
Válasz 49. total üzenetére:
Szerintem abszolút a VR!Ne haragudj már de mi a mákot csinálsz a szobádban kivetített játékkal?Van VR-od?azt ne számold ha kipróbáltad valahol mert az semmi.Én azt vettem észre hogy egyre többet használom folyamatosan csökkennek a mellékhatások.Simán letolok vele 2-3órát mindenféle mellékhatás nélkül úgy hogy nem veszem le a fejemről,most már a szemem fárad el először.Eszméletlen élményt nyújt már most,én örülnék ha ezt fejlesztenék tovább.De természetesen nem vetek meg semmiféle újítást amiben látok lehetőséget és elérhető az én pénztárcámnak is.
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
50. total  PlayStation.Community tag
2017.11.25. 14:01:21
LV1
Válasz 47. zoli12i üzenetére:
Ezt nem te tudod elképzelni, hanem olvastad a neten. Úgy naponta kétszer szembe jön velem is..
49. total  PlayStation.Community tag
2017.11.25. 13:56:28
LV1
A videojáték egyértelműen a televízióval fog együtt fejlődni. HD, Full HD, 4K, 8K.. stb, stb.
A jövő a szemüveg nélküli 3D lesz, azután a kivetített térbeli megjelenítés következik, ami kihozza a játékos elé/köré a játék világát. Az ugyanis már látszik, hogy nem lehet egészséges mértékben az embert VR-el a játékba "meríteni" inkább a játékot kell kihozni a nappaliba.
Ez persze elég messze van, addig még megpróbálnak eladni nekünk mindenféle balf@szságot ami később zsákutcának bizonyul..
48. zoli12i  PlayStation.Community tag
2017.11.22. 16:51:06
LV11
Válasz 47. zoli12i üzenetére:
és 2 veszély áll fenn a közeljövőben
- HDD-nél nem jön hamar áttörés,mert a jelenlegiknél sokkal több tárhelyre lesz szükség, 1-2 terra itt már semmire nem elég (vagy lehet a tömörítés technika fog fejlődni)
- mikrotranzakció mindenhol

De ezek csak tényleg a következő pár évben okoznak problémát, vagy már most ;)
47. zoli12i  PlayStation.Community tag
2017.11.22. 16:13:34
LV11
Amit így a közeljövőben eltudok képzelni, az az lesz, hogy a Sony és a Micro majd azt mondja, hogy nekik már nem éri meg gépet fejleszteni és kiadni. Ezért majd az lesz, hogy a TV-k olyan hardverrel fognak rendelkezni, amik mindent elbírnak majd és a Playstation-t majd alkalmazásként kell letölteni.
De ami biztos, hogy olvasó nem lesz a következő generációban, mert teljesen felesleges. Húszon valahány játékomból mindösszesen 1 darab lemezes van.
46. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.11.22. 08:56:43
LV28
Válasz 44. Joel1970 üzenetére:
Nem vennék rá mérget, hogy a PS5 rendelkezni fog optikai meghajtóval.
45. Joel1970  PlayStation.Community tag
2017.11.22. 06:12:29
LV1
+1
Válasz 17. Old_Raiden üzenetére:
Nem kell tömöríteni!A HDD-k méretét kell megnövelni!
RESIDENT EVIL 2
44. Joel1970  PlayStation.Community tag
2017.11.22. 06:06:57
LV1
+1
Szerintem az elkövetkező tíz évben lesz egy új konzol (PS5) és lesz rajta optikai adattároló (BD lemez),tehát lemezes játékok megmaradnak még tíz évig.Az online szegmensnek egyre nagyobb szerepe lesz,kb.a mostanihoz képest +30 %-os növekedést gondolok.
A VR ugyanolyan zsákutca,mint a 3D, de ez nagyon sokára fog leesni az embereknek.
Fejbe csatolós Mátrixos valóság soha nem lesz,mert nem vagyunk sem filmekben,sem elmegyógyintézetben.
RESIDENT EVIL 2
43. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 18:41:08
LV9
Válasz 33. aphex88 üzenetére:
Ugye mar egy ideje fejlesztenek komoly ontanulo mesterseges intelligencia rendszereket. Mindenfele celra. Ezek szepen beepulhetnenek a jatekokba, a mostani felhulye AI helyett, hogy megfelelo, valosnak tuno kornyezetet es reakciokat szimulaljanak.
Hatalmas lokest adna a jatekoknak.
42. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 18:19:01
LV9
Válasz 35. martin üzenetére:
Sok a baj a korosztalyok miatt ezzel. A jatekosok nagy resze meg mindig fiatalkoru-gyerek.
Az amcsiknal hamarosan indul profi liga esportra, ott mar lehet majd fogadni is az indulastol kezdve.
41. PDHiv  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 17:25:34
LV1
40. martin  Főszerkesztő
2017.11.21. 14:01:10
LV27
+2
Válasz 39. Ruzsi üzenetére:
Ha minden pénzes dolog hivatalos szerveren menne, nem tudnának csalni, mert logolnák azt is, amikor hozzányúlt az analóg karhoz. Egyébként meg csalás esetén lezárnák az ID-hez között számlát és csókolom. Kifizetés 30 napos átfutással, addig kiderül a csalás.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
39. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 13:57:23
LV10
Válasz 37. martin üzenetére:
Nekem tetszene ez a rendszer, persze el kell fogadni, hogy vannak akik esetleg csalnak, de ez a sima élsportban is így van. Annyira egyértelműen jónak tűnő dolog ez, hogy fogalmam sincs, hogy milyen jogi szabály miatt nincs még ilyen. Egy vs játékban pl. annyira adná magát vagy FIFA és barátai. Befizeti a játékos a nevezést, megkapja az időpontokat amikor indul az event és lehet szépen játszani. A szervező cég meg levenné szépen a kis százalékát (nyereség, dedikált szeró, marketing, stb-re) a maradék meg arányosan elosztva a díjazottak közt. Kíváncsi vagyok, hogy ugyan miért nincs ilyen.
38. martin  Főszerkesztő
2017.11.21. 13:40:34
LV27
Válasz 37. martin üzenetére:
...természetesen nevezési díj ellenében.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
37. martin  Főszerkesztő
2017.11.21. 13:40:16
LV27
Válasz 36. Ruzsi üzenetére:
Természetesen nem a jelenleg esport rendszerre gondoltam, ahol versenyzők keresnek pénzt szponzorációval, hanem valami olyanra, ami mindenkinek adott.
Például a videojátékot és a pénzkeresési lehetőséget összevonnák, és az emberek játékszenvedélyére és függőségi hajlamaira építenének.
Összekötném például a PSN ID-ket valamiféle pénzdíjas rendszerrel, ahol például fizetnék a Gran Turismo Sport eredményekért, és hasonlók.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
36. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 12:55:58
LV10
Válasz 35. martin üzenetére:
Van ilyen már régóta, de kiderült 1-2 fogadási csalás és akkor sok helyen le is vették műsorról, de szép lassan visszaszivárgott. A jelenlegi e-sport rendszer inkább csak promóciója az adott játéknak, bárki nem kerülhet be, azaz hiába próbálnál nevezni mittomén Old Palace néven pengével egy nagy pénzes LOL tornára, nem engednék. Paladins pl. most nyitott konzol fronton e-sportban. Most még minden csapat nevezhet, de ha ott is kialakul a felső krém, akkor az is ilyen házibajnokság lesz, mint a PC-s most. Igazából úgy lenne értelme, ahogy te is írtad, hogy minden szinten lehetne pénzt szerezni, mint pl. egy online pokerteremben. Lenne többféle szint. Kis pénzért a casualnak, nagy pénzért a profiknak.
35. martin  Főszerkesztő
2017.11.21. 11:44:34
LV27
+1
Válasz 34. aphex88 üzenetére:
Hacsak nem kezdenek el nyakra-faszra pénzdíjakat adni a jövőben, vagy esetleg összekötik valami fogadással, fogadási rendszerrel. Én már mondjuk rég megcsináltam volna egy gémer-tippmix-szerű valamit.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
34. aphex88  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 11:35:59
LV2
Válasz 31. HunNicoBellic üzenetére:
Szerintem az e-sportnak csak az abban résztvevőkre és az abban résztvevő játékokra lesz hatása. A piacra szerintem nem lesz nagy hatása. Az egész játékipar inkább casual-ok felé bővül nem a hc-k felé. Lehet hogy az érintettenek ez rohadt nagy biznisz de ez a tömeget semmiben sem fogja meghatározni.
33. aphex88  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 11:29:02
LV2
Válasz 30. rottenbull üzenetére:
Ezt kifejted kicsit bővebben?
32. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.21. 11:18:45
LV10
Válasz 30. rottenbull üzenetére:
Legalább majd ott, ha már az embertársaink java erre már most sem képes.
31. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2017.11.21. 11:03:53
LV17
Az előttem szólókhoz:
Azért az internet manapság már elég gyors, nem muszáj kábelest venni, a telenor már árul korlátlan mobilnetet amit wifi-n és kábelen is meglehet osztani adott eszközzel.


Én szerintem az elkövetkező 10-20 évben az e-sport játékok nagyban megfogják határozni a piacot.
trance 'n' progressive
30. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 22:55:06
LV9
Meg egy erdekesseg. Akkor mi lesz, ha majd valoban profi AI-t implementalnak a jatekokba. Teljesen realis lehetosegnek tartom.
Tanulasra es dontesekre kepes mesterseges intelligencia mint jatszotars. Gyanitom ezt is latni fogjuk meg a mi eletunkben.
29. PDHiv  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 21:03:07
LV1
1. Okos eszközökkel(szemüveg) kibővített virtuális élmény. A valóság és a videójáték egybeolvad
2. A fentieket kihasználva a játékkészítők és a cégek manpilálnak és olyan reklám jelenik meg amilyen üzlet közelében vagy. Pénzért kikapcsolható
3. A munkahelyeken a munkát gémingé alakító fejlesztők
4. Mobileszközök térnyerése

Személy szerint én már nem tudnám lekövetni a tv+kontroller+ kanapé eltűnését. Nem is fog. A könyv se tűnt el, a tv se fog, a lábunkat is használjuk... még több alternatíva a játékiparban. Ezért a kis fejlesztők gyöngyszemeket alkotnak.
28. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.11.20. 20:55:42
LV28
Válasz 26. aphex88 üzenetére:
A magyar vadkeleten élek egy kis poros faluban, tavaly hozta be a T az optikai netet. Gigabites, hozzá IPTV és korlátlan vezetékes telefon, és kevesebbet fizetek mint előtte. A megyeszékhelyen meg alig 5 mb-es nettel szenved (multikhoz már érezhetően kevés, sok bármi másra is elmondása szerint) unokaöcsém társasházban és nem is tud váltani csak vezeték nélkülire ami nem korlátlan. Ki érti ezt.
27. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 20:47:14
LV9
Válasz 26. aphex88 üzenetére:
Ez az internet savszel dolog olyan, mint a mobil telefon volt tizenot eve. Mindeg van valaki valahol, akinek nem jo a lefedettseg.

En Irorszagban lakok, itt a nemzeti villamos muvek allt ossze a vodafone-al, es a villamos halozaton kuldik a gigabites netet videken.
Aram meg csak van mar mindenhol, nem ?
Az MS meg mar ebben a generacioban meg akarta lepni a cloud tamogatast, csak egy kommunikacios katasztrofat sikerult ugyesen kihozzanak belole. Az osszes nagyobb kiado ( mar a CD Project Red is ) arrol beszel, hogy jatek mint szolgaltatas. Ha nem lenne semmi a hatterben, nem akarnak az embereket gyorsan atbillenteni ebbe az iranyba.
Nekem van nvidia shield tabletem es elofizettem parszor a jatek streamelos szolgaltatasukra. Gyonyoruen ment a Witcher 3 a tableten az agyban dogolve, kontrollerrel. Hetvegen reggelente ki sem akartam kelni az agybol delutanig kb. Ha nekik megy, menni fog masnak is.
26. aphex88  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 20:34:50
LV2
Válasz 23. rottenbull üzenetére:
oké de valami akkor is sántít. Különben nem vejlesztene a microsoft egy játék nélküli konzolt csiliárdokét (és valszeg nagy bukóval) vagy a sony sem jönne ki generáción belül egy pro-val. na meg a nintendo sem azzal foglakozna genenrációról generációra hogy olyat csináljon ami semmire sem hasonlít. Pedig ha valaki megléphetné ezt az pont ők lehetnének - lóvé van, a játékaik pedig max 720p30fps.
Adná magát ez már akár most is, de ha szerinted nem szolgáltatói erőforrások ennek a kerékkötői akkor mi? Mert főleg a netflix példájából okulva mindenkinek világos hogy egy ilyen model borzalmasan bejöhet. Nincs meg a kritikus tömeg? mégsem oylan jók minden célpiacon az erőforrások? mások a fogysztó szokások? túl sokminden van még a csőben ami nem ez és még nem futott ki?
egyébként egy ismerősöm Kandában Ontartio tartományban él és olyan brutálisan szar a nete hogy nincsenek rá szavak (kb mint nekünk volt 10 éve - nem vicc) És korlátolt. Azt mondta van jobb de nem sokkal és rohadt drágán. túl nagy az infrastuktúra nehéz korszerűsíteni. meg gondolom ott is megy a kéz kezet mos - mint itt. Ezen beszarok egyébként. a kerületben ebbe az utcában nincs UPC csak T. Persze a tv szaggat sokszor. Egy ismerős technikus mondta hogy ez sosem fog javulni mert egészen egyszerűen nincs a hálózatban ennyi. És mivel nincs konkurencia fejlesztésre váró környékek listáján nem vagyunk túl előkelő helyen. elkalndoztam. nyilván nem modellezi le az egész világot az utcánk, de az emberi faszság globális, mint tudjuk.
25. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 20:21:15
LV9
Válasz 24. mentoloshypo üzenetére:
Miert lenne kieses ? Szerinted a szerverekbe kik gyartjak az alkatreszeket ?
Az nVidia mar evek ota a szuper szerverekbe gyartja a GPU-i javat. Es itt nem az also, meg kozep kategoriat kell elgondold, amibol a PC-s piacon behuzza az apropenzt, hanem az abszolut csucsot.
Az intel szinten ott eros. Egyedul az AMD nem talal ott fogast, de az mondjuk sehol sem.
Az az igazsag, hogy ha behalna a konzolos es a jatekos PC-s piac, mert atternenek streamelesre, abbol annyit vennenek eszre ezek a cegek, hogy tobb szemetet termelnenek eves szinten, mint elotte.
Akik befordulnanak, azok a third party kistermelok, de azokon nem is mulik egy ilyen dontes es a kutya sem siratna oket.
24. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.11.20. 20:06:43
LV28
Válasz 22. rottenbull üzenetére:
Tiszta sor, de ez akkora kiesés jelentene a hardver piacon, hogy egy jó ideig még biztosan nem lesz ilyen. Pedig ez lenne a legegyszerűbb és garantálná a maximális minőséget is. Anyagilag is jobb világ lenne ránk, megvásárolnád (vagy bérelnéd) az adott játékot meg fizetnéd a stream havidíját oszt csókolom. Esetleg opcionálisan EA Access vagy Plus/Gold szerű kiegészítő lehetőségek is lehetnének. Nyilván ez is a jövő, csak a fene tudja mennyire távoli.
23. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 19:53:51
LV9
Válasz 21. aphex88 üzenetére:
Mind a brutalis szamitasi teljesitmeny, mind a savszel rendelkezesre all a fobb celterulteteken. Mar olcsobb amazon cloud-ot berelni, mint gepet venni szamitasigenyes taskokhoz. Es akkor ez csak a jeghegy csucsa. Ott az Azure, Google, Oracle, IBM,stb. Rengeteg lehetoseg van.
Elhiheted, hogy a netflix elterjedesevel egyenes aranyban viszket a jatek kiadok picsaja, hogy meg nem tortek be erre a piacra.
Szerintem a kovetkezo generacional lesz a valtas. Nem a digitalis vasarlas lesz a kulcs, hanem a jatek streaming. De majd meglatjuk.
22. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 19:40:35
LV9
+1
Válasz 14. mentoloshypo üzenetére:
Nekem PC sem kellene, ha streamelnek abban a minosegben a jatekokat. Nem ragaszkodok semmilyen hardverhez.
Kezeljen egeret, billentyuzetet meg szabadon valasztott kontrollert es csokolom.
21. aphex88  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 19:25:36
LV2
nekem több verzió van a fejemben. Én sem gondolom hogy a szimulátorozáson kívül bárhol szélesebb körben elterjed majd a VR a videojátékok világában. Egyszerűen kényelmetlen, drága és izolál. De szerintem a játékfejlesztések brutál költsége és emiatt a "lehetőleg mindenért fizess a játékban amit már megvettél" üzletpolitika-lufi előbb utóbb kipukkad majd. Hosszútávon biztosan nem tartható hogy fizess egy teljes árú játákért majd fizess azért amit szándékosan csak azért zárnak el előled a készítők hogy ezért még többet fizethess. Akkor már tényleg legyen havidijas a játék. Vagy ezt a fejlődést kellene lassítani, és lenyomni a költségeket. Szerintem egyértelműen a stream lehetne a jövő, de ennek 3 dolog áll az útjában: 1 - sávszélesség az internetszolgáltatói oldalon (a stabil 1080 nem túl sci-fi de a 4k60fps felejtős szerintem egy ideig) 2 - brutális számítási igény a tartalomszolgáltatói oldalon - más ugye legyártani egy valag gépet és eladni, meg más ugyan ezt üzemeltetni és karbantartani - ez középtávon biztosan megtérülne, de egy ilyet elindítani brutális beugró és rizikó bármilyen mamutról is legyen szó. 3 - a technológiai fejlődés nem erre van berendezkedve sem harder sem softveroldalon - hardver: az fogja megszabni mit és mivel játszol hogy a tartalomszolgáltatónak mi van a csomagjában. szoftver: a sávszélesség és a rendelekzésre álló teljesítmény fogja megszabni mi hogy fut - mit hogyan optimalizálnak, nem pedig az hogy milyen vasad van. Most szerintem amikor már a konzolok esetében is fps-ekről meg terrafloppokról beszélgetünk szerintem nem az az irány hogy legyen ez olyan mint a netflix. bár a jövő hosszútávon szerintem ez. Minden esetre a miktrotranzakciós fertő hátha kicsit rendet tesz a piacon. Őszintén szólva én azt várom ettől az egésztől hogy ketté válik tőle a piac. Lesznek a mikrotranzakciósok a saját fejhető közönségükkel, és lesznek akik meg továbbra is a játékra és talán az offline játékra fognak fókuszálni. Ez igazából eddig is így volt, de mostantól egyértelmű, hogy az a cél a legtöbb nagykiadó marketingosztályán hogy ezt az egészet becsomagolják valami fancy cuccba és megetetthesség mindenkivel: ez jó és ez helyes.
20. tagor  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 15:50:07
LV3
30 éve arról mertem álmodni, ami most van. Hogy mit szeretnék újabb harminc év múlva? Fogalmam sincs, nem látom át a lehetőségeket.
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
19. Raziel_Kain  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 11:44:04
LV1
Nem tudom mi lesz, én csak arra leszek kíváncsi, hogy majd ha jön egy újabb konzolgeneráció, vajon folytatódni fog-e ez a remastered őrület. A Ps3 játékállományának már kb. a felét újra kiadták, szerintetek a Ps4-el is ez lesz, és így tovább újra meg újra?
18. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.11.20. 09:44:02
LV22
Én nem tudom elképzelni őszintén megvallva, mi lehet a jelen felhozatal után a következő lépés, a játékok már így is roppant realisztikusak, feltételezem mondjuk, hogy a jövő a Virtuális valóság,mert jelenleg evvel megy a próbálkozás.
17. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2017.11.20. 01:09:25
LV21
Először is valami hatékonyabb adat-tömörítő eljárást gyorsan ki kellene találni, mert a brutális 4K-s textúráknak köszönhetően több száz gigásak lesznek - sőt már akadnak- az adatok, amik szerintem már elfogadhatatlanok, mind tárolásra, mind letöltésre !
Miheztartás végett ugye: ma már 1 terrás HDD is kevésnek bizonyul.

De ennél ugye a legegyszerűbb megoldás lenne, a fent is említett stream.

Hogy szórakozás szempontjából mi lesz majd a jövő ? Hogy a VR felé forduljon a játékos-társadalom nagyobb része is, ahhoz kell egy igazán átütő VR-játék és majd aztán lehet kísérletezni a többi cégnek is.

De addig, amíg az új COD 500 milla $-t keres pár nap alatt, amíg a japókat meglehet bolondítani mesterséges a Switch-hiánnyal, amíg 6 teraflopos konzolokat készítenek, hogy TV vásárlásra ösztökéljenek, és a figyelem nem lankad, addig az / ez lesz a nyerő.
16. kluft  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 23:49:50
LV8
+1
Valamilyen holografikus megoldást eltudok képzelni a távolabbi jövőben, mondjuk úgy 10 éven belül, ez váltaná le a VR headsetet ami még manapság igencsak gyerekcipőben jár, ettől függetlenül jó iránynak és jól használható technológiának tartom.

Ami még fontos, hogy a VR nem akarja "leváltani" - legalábbis egyelőre úgy néz ki - a hagyományos, fogom a kezemben a kontrollert és nézem a tévét kombinációt, tehát inkább emellé akar beférkőzni, egyfajta piaci rést kitölteni.

A Detroit: Become Human-ről meg csak annyit, hogy ma volt szerencsém kipróbálni és hát, te atya ég... Mellbevágóan élethű, a végletekig kidolgozott karakter arcok, már-már fájóan részletes és valósághű volt, egyértelműen messze a legjobb amit valaha láttam videojátékban, de persze a környezet részletessége is megérne egy "misét" . A játékmenet is nagyon tetszett ahogy nyomozni, vizsgálódni kellett, ide-oda pörgetni a már megtörtént eseményeket, nagyon cool volt na, tipikusan az a játék amit a megjelenés napján kell beszerezni.
Semper Fidelis
15. mekkstation  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 23:06:04
LV1
Ha abból indulok ki, hogy mekkora fejlődés volt a '90-es években és a 2000-es évek első felében, és ahhoz képest mennyire lelassult ez az utóbbi egy évtizedben, akkor arra számítok, hogy még jobban lelassul a fejlődés, és mindenki fikázni fog mindent, mert olyan játékelemek jönnek ki újra és újra, melyeket már mindenki ezerszer látott, hiszen nincs nagymértékű fejlődés, és egy 10 évvel ezelőtti játék simán vetélytársa tud lenni egy mainak.
Eközben az igazi szárnybontogató megoldások, mint pl a VR, továbbra is csak mellékvágányon lesznek még jó sokáig, nem pedig mainstream. 20 év múlva TALÁN eljuthatunk oda, hogy egy új technológiára, pl a VR-re több tartalom lesz, mint TV kijelzőre.
14. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.11.19. 22:53:35
LV28
Válasz 12. rottenbull üzenetére:
A PC-s hardver ipar is ugyanúgy visszafogja a streaming terjeszkedését mint a fix hardveres konzolok, kicsit ironikus ha belegondolok. Mert ha áttérnénk rá akkor például az Nvidia/Ati hogyan adhatná el neked a legújabb Paks erősségű GTX videókariját? És stb stb.
13. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 22:53:31
LV15
+1
Válasz 12. rottenbull üzenetére:
Szinte teljen ugyanezt gondolom én is... Nem kell a hardver
12. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 22:20:48
LV9
+2
En maximalisan a sream szolgaltatasokban latom a jovot. Az, hogy min jelenik meg a jatek, nem foglalkoztat, mindenki masra eskuszik.
Ami viszont tuti, hogy elfogadhato aru otthoni konzol meg nagyon sokaig visszatarto ero lesz a jatekok fejlodeseben. Felesleges muanyag kacat. En mar azt varom, hogy elinditom a szolgaltato appjat es hatalmas, elo jatekter fogad sosem latott minosegben. Majd a szolgaltato szerverparkja kiizzadja a powert, ami ehhez kell, nem a csori konzol zug a szobaban. Nem kell majd centizni a biteket, mert ha nagyobbat fingik a fohos, akkor leesik az fps. Nem 30 meterre elottunk jelenik meg a kornyezet. En szemely szerint leszarom, hogy ezt ki fogja nyujtani. Aki eloszor elerhetove teszi, az viszi a penzem.
11. ALF22  Son of Liberty
2017.11.19. 21:55:03
LV26
Rinyálás ezerrel: fos,szar, hulladék, stb
10. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 20:29:26
LV22
A fene tudja. Olyan gyorsan változik a világ, hogy ember legyen a talpán aki ezt meg tudja jósolni.
9. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 20:20:21
LV1
VR-al vagy anélkül: a játék pénzért végig játssza magát.
8. Igjoe  Extremely Solid
2017.11.19. 19:47:21
LV3
Vezeték nélküli VR készülékek, tapintós érzékelős kesztyűkkel, meg szaglással stb., de a csatlakozó aljzatot a tarkónkba nem hiszem, hogy megéljük és hogy kiszorítana mindent a VR. Aminek igazán örülnék, az a fizika fejlődése a játékokban. A grafika lassan tökéletes lesz, de a fizika le van maradva, pedig ugyancsak sokat adna a látványhoz és a gameplayhez. Maradi vagyok és a dobozos verziókat preferálom még mindig, de nem halnék bele ha digitálissá válna minden. A régi játékok nem tűnnek el ugyebár. A streamelős rendszerre nem sok esélyt adok, egyszer lehet eljön az is, amikor a levegőt felváltja az internet kb.
7. cue  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 19:35:56
LV1
+1
A VR egy nagyon érdekes mellékhajtás, de szerintem nem több. Egyszerűen 40 évesen nemigen tehetem meg, hogy hosszú órákra így zárjam ki a külvilágot (vagy magamat be egy játékba?). Nem hiszem, hogy ez a se hall, se lát forma lenne a jövő.

Az optikai (vagy bármit) adathordozót viszont ésszerű lenne dobni. Volt már ilyen a számtech történelemben - először furcsa volt egy laptop vagy egy desktop gép CD/DVD meghajtó nélkül, de sosem vettem észre a hiányát. Ha ott nem, akkor itt sem hiszem. Illetve tudom... PS4re egy dobozos játék van itthon, azt is kapta a kölyköm. :)
6. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.11.19. 18:02:41
LV28
+1
Haladok az árral ahogy mindig is, csak könyörgöm (tényleg, könyörgöm!) ne az EA/Activision marketingesein múljon a játékipar jövője.
5. martin  Főszerkesztő
2017.11.19. 16:52:35
LV27
+4
Válasz 3. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Dehogynem fogod megélni. Húsz éve vetted az első PlayStation géped gyanús kis játékokkal, most meg PSVR van a fejeden.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.11.19. 16:33:27
LV12
A kilencvenes évek óta sokszor gondoltam már azt, hogy ez a vége a dolognak, aztán a sors valahogy mindig úgy hozta, hogy játszani kellett valamivel. Fura mód, én nem gondolnám, hogy a VR lehet (csak) a jövő - még van fejlődési lehetőség a hagyományos játékokban is, nem csak vizuális téren. De az tény, hogy most a VR nagyon jó móka lehet, tényleg sajnálom, hogy ki kell maradnom belőle.
"Si vis pacem, para bellum."
3. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2017.11.19. 16:24:07
LV7
"Esetleg mindent kiszorít a virtuális valóság? Talán megkapjuk a csatlakozó aljzatot a tarkónkba, és "bedrótozva" játszunk majd?"

Szerintem szinte 100% ez lesz!
Mondjuk nem a közeljövőben, lehet, hogy az én generációm/40-50-es korosztály/ már meg sem fogjuk ezt élni, de biztos ez lesz a jövő!
"Örökké nem eshet"
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.