.
 

PlayStation.Community

2017.11.11. 09:39 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Én leszek az utolsó, aki állva marad!

Ha visszagondolok arra, milyen játékemlékeim vannak pankráció vagy ökölvívás téren, egy dolog jut eszembe, mert az szinte kitörölhetetlen: jó néhány éve már egy gamer buliban került elő még PS2-őn egy pankráció-gyanús cucc, ami annyira béna, egyúttal vicces volt, hogy amíg néztem, szó szerint az asztalra borulva sírtam, zokogtam a röhögéstől. Vagyis tök jó élmény a mai napig is. Sajnos a címét nem tudom, pedig király lenne olykor a YouTube-ról előásni, amikor hangulatjavításra szorulnék.
Nem mondhatni tehát, hogy a műfaj szakértője vagyok, de mivel szeretett főnieink újabban szorgalmazzák az ismeretlen terepekre való elmerészkedést, gondoltam, hogy keresve sem találnék a WWE 2K18-nál erre alkalmasabb alanyt. Bénázásban nem is volt hiány, de legalább azt is meg tudom ítélni, hogy egy pelenkás kezdőnek milyen esélyei vannak egy olyan cuccal szemben, amely immáron a tizenkilencedik eljövetelét éri meg. Remélem, a lentiekben megfogalmazott kritika többé-kevésbé megegyezik majd a műfaj veteránjai véleményével, de természetesen nyugodtan javítsatok ki, ha bármiben tévedtem volna.
Amíg a közel 50GB-os cucc teljes letöltésére várakoztam, a játék indítására alkalmas programrészletnek hála szinte azonnal belevetettem magam a mély vízbe. A WWE ezen szekcióját ugye a Play menüpont jelenti, amelyben nem kevesebb, mint 170, gondolom túlnyomórészt a valóságban is létező szupersztárból választva a legkülönfélébb módokon instant lehet ringbe szállni, mint pl. hármas, hatos, nyolcas, sőt húszas felállások, utóbbi esetén egyszerre nyolc pasast terelve. Mindezen kombinációk többféle szabály mentén játszhatók, és van egy turné módusz is, amelyben öveket nyithatunk meg. Gondoltam, magától értetődő módon a sima egy vs. egy felállással kezdek, és persze leginkább az volt a harcosok kiválasztásának a szempontja, hogy ki néz ki a legjobban, és erősebb-e, mint az opponense. Bármiféle tréning híján elég ösztönösen, túlnyomórészt a Négyzet gomb nyomkodására alapozva estem neki az ellenfelemnek, illetve próbáltam abszolválni, majd a gyakorlatba átültetni azt a gigamega mennyiségű információt, melyet a játék már ekkor elkezdett vödörrel önteni a fejembe. Mindenesetre boldogultam, mert két nagydarab fickó ellen is győzedelmeskedtem, ha az előadás színvonala hagyott is bőven maga után kívánnivalót. A későbbiekben még visszatértem ide, mert a nyolcas felállást mindenképp meg akartam nézni, és a képeken is láthatjátok, hogy valóban működőképes, és látványos is, csak nekem picit nehéz volt átlátni, hogy ki van kivel, és mikor ki következik.

Úgyhogy ezzel elbohóckodtam, de tudtam, ha a WWE sava-borsa az a rész, ami az 50 giga nagyobb részét teszi ki, és ez így is van. Ezek az úgynevezett történetes módok, a WWE Universe és a MyCareer.
A WWE Universe-ben egy eseménynaptár meccseit kell végigjárnunk heti három tévéműsor tartalmának szó szerinti megrendezésével, a résztvevők és az övek kiválasztásával, valamint a történet saját szájízünk szerinti formálásával. Elképesztő részletességet kell elképzelni, és a valódi pankrátorokra építkező események alakítása bizonyára minden rajongó nem kis tetszésére számíthat.
A másik a MyCareer, amelynek online és offline szála van. Az online Road to Glory névre hallgat, amelyben a játékosok által kreált szupersztárok küzdenek egymás ellen. Én ebbe nemigen bonyolódtam bele, mivel abszolút esélytelennek éreztem magam, de már azt is érdekes volt látni, hogy milyen fantáziadúsan összehegesztett fickókkal és csajokkal mérhetjük össze erőnket.
Az offline módusz jobban passzolt a magamfajta kezdőnek, mert ott RPG-szerűen építjük fel az emberünket, folyamatosan tréningelve őt, és mindig erősebb és erősebb ellenfelekkel szemben szállva ringbe. Mondjuk nekem igazából már itt beletört a bicskám az első tévés bajnokságom záró meccsébe, mert a harmadik pasast egyszerűen képtelen voltam legyőzni. A legnagyobb problémám ott van, hogy az R2 gomb megnyomásával aktiválható, Reversal névre hallgató ellentámadás-szerűséget nem sikerült még úgy begyakorolni, hogy időben ki tudjam védeni az érkező csapásokat. És erre tulajdonképpen nem is kaptam tréninget, mert amit az első tévés meccsig tanítottak, abból már az első körben kiestem volna. De biztos úgy gondolták a fejlesztők, hogy az alapok megvannak, és csak az újdonságokra trénelnek be. Az viszont eszméletlenül tetszett, hogy milyen gazdag lehetőségeink vannak itt is nem csak a harcosunk megkreálására, de a mozgásrepertoárját, a belépőjét, az öveket, sőt még az arénát, a szurkolók által mutogatott transzparenseket is tudjuk szerkeszteni. A különböző játékmódokban szerzett VC, azaz virtual currency ellenében természetesen további tartalmakat (pl. mozgásokat vagy ruhákat) is megnyithatunk. Szerintem ezzel a rajongók pont úgy lehetnek, mint én mondjuk a Sims-szel, hogy rengeteg időt töltenek az ilyen finomhangolásokkal, és aztán tökre élvezik, hogy minden úgy néz ki, ahogy ők szeretnék. Érdekesség még a Promo rendszer, melynek hála a dialógusokban megválaszthatjuk, mit adunk elő a saját magunkat bemutató beszédben, de elég gyorsan kell választani, és olykor az adott sorok nem is passzolnak ahhoz a képhez, amit magunkról láttatni szeretnénk.

Bár nemigen van összehasonlítási alapom, a látványvilág szerintem korrekt, a pankrátorok igen életszerűen mozognak, hibákat, lassulásokat nem tapasztaltam. Viszont olvastam, hogy egyes playereknél eltűntek gomb parancsok, vagy a karakterek felszálltak a magasba és lebegve ott is maradtak. De nekem összességében nem volt panaszom.
Szerintem ez egy jó játék annak, aki szereti a stílust és a pankrációt, ők rengeteg időt eltölthetnek vele és biztos jól szórakoznak. Csak senki ne próbálja ki a mozdulatokat otthon, a suliban, vagy pláne a munkahelyen.

(Ezt a pankrációt partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjában, vagy webshopjából akár meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2017.11.16. 12:15:20
LV2
Egyetértek teljesen. A meccsek sem valami túl látványosak az utóbbi években amennyire követtem.

2000-es évek elején még durvábbak voltak a meccsek is, és a sztorikban is volt fantázia. Undertaker vs Mankind Hell in a Cell meccs... :) Ki merné ezt ma bevállalni? Mondjuk tény, az azért már tényleg elég beteg volt, de ezért profi kaszkadőrök. :) Tudott úgy zuhanni, hogy ne legyen komolyabb baja. Hétköznapi embernek kitört volna a nyaka, vagy keze, lába minimum.
35. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.16. 05:55:57
LV1
Wwe nagyon gyenge de ez kell az embereknek latod.
Tna vagy Global wrestling nezem s vannak 2000 en vicc
Roh ring of honor nezheto sztm jo
Japan wrestling ahol most Jericho lesz a fo meccs na az brutalisan jo.Japanoknal ugye ez mas durvab..azt ajanlom.

Wwe inkabb gyerekeknek csinal mindent nezd csak meg..
34. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.16. 05:49:59
LV1
Maga a wwe-t en se nezem.csak hireket olvasok.
En szemembe ez szar sajnos..
Semmi story semmi egyenisegek..
Mint ugye volt kb 2005 ig.
Vicc
33. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.16. 05:48:35
LV1
Válasz 32. CambiHUN üzenetére:
Underttaker 3 v 4 változatba erheto el.
Mint Stimg is:)
A jelenlegi igazi Taker 80 valamennyi..
Ukabbak fiatalabbak Aj.. jobbak..
My carrier s universe maradt igen.
A multi hagyom neha belepek azt meg valaki csak.x et nyomja semmi taktika ertelmetlen szerintem.
Meg ha megnezed szezonberletet hat nagyon nagy dolgok mint dlc nem.jonnek ki..
Kb 50gn telepit fel.
My.carierre jo lett szinfalak mogott megyek errol arra....
De pl miert nincs benne egy road the undertaker strike..pffff
Szoval ja..
Grafika bomba de ..
2017.11.16. 01:31:01
LV2
Válasz 31. Machoman1111111 üzenetére:
Akkor te mit szoktál játszani? Universe módot lényegében? Lenyomsz ott minden meccset, vagy amit gondolsz, esetleg saját karakterrel?

Undertaker milyen ratinget kapott? :)

Nagyon hajlok amúgy arra, hogy megveszem. A műsorokat most már csak ritkán nézem, inkább a PPV-ket max. Nincs rá időm sajnos. Híreket azért követem természetesen.
31. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.15. 18:58:28
LV1
+1
Válasz 30. CambiHUN üzenetére:
Drága barátom ifju titán.:)
Emlészem persze.
Az a játékmód ami szétbaszott teljesen.
Online meccseket tudsz nyomni.
Pl elkezdem s valami.10en éves gyerek csak üt ..értelmetlen szerintem.
Maga a my carrier jo lett bár nem értem hang beszednel miert nincs..
Universe mód meg hát ja semmi extra.
Pl.csapatot epitenel.vagy valami izgalom semmi.
Grafika szebb sok.wwe ex wwe pankrator de ennyi..
Nxt masik mint irtam.nincs kidgozva az a roster igy h van ertelmetlen fel.is vittem sd raw ra..
2017.11.15. 10:23:51
LV2
"emlékszel"...
2017.11.15. 10:23:17
LV2
Válasz 20. Machoman1111111 üzenetére:
Halihó Machoman, emlékszek rám? :)

Tavaly nem vettem meg a 2017-et sok sok év után, mert úgy éreztem nincs benne már olyan sok újdonság és az Universe mód már nem köt le.

A Road to Glory online mód milyen? Nem játszod azt? Igazából az az egy mód érdekelne az idei részből. Bár WWE játékkal mindig csak oflfine játszottam, úgy érzem a gép ellen már nem kötne le a játék.
28. martin  Főszerkesztő
2017.11.13. 11:44:32
LV27
Válasz 27. Ruzsi üzenetére:
Legalább mi eszmét cserélünk a tesztekről, ha már az olvasóknak ez nem fontos. Legalább magunkat szórakoztatjuk.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
27. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.13. 11:39:16
LV9
Válasz 26. martin üzenetére:
OK, rossz szót használtam, akkor legyen véleménykülönbség, csak hogy menjen a pankrációhoz. :)
26. martin  Főszerkesztő
2017.11.13. 11:11:48
LV27
Válasz 25. Ruzsi üzenetére:
Csetepaté? Beszélgetünk.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
25. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.13. 08:56:43
LV9
Egy pankrációs teszthez pont smakkol az alábbi csetepaté. :)
24. Petunia  Szerkesztő
2017.11.12. 16:50:05
LV12
Válasz 1. Andras_01 üzenetére:
Néha érdemes ismeretlen vizekre evezni, hogy lássuk, olyan is van. :)

Btw írtam egy emailt pár hete, megkaptad? Eperlekvár rlz, most fogom befejezni. :D
Endure and Survive
23. Petunia  Szerkesztő
2017.11.12. 16:48:00
LV12
Válasz 15. Machoman1111111 üzenetére:
Köszönjük! :)
Endure and Survive
22. Petunia  Szerkesztő
2017.11.12. 16:47:36
LV12
+1
Válasz 12. JediEco üzenetére:
Majd a köv. COD-tesztemben hasznosítom mindezeket. :D
Endure and Survive
21. Onimushaman  Szerkesztő
2017.11.12. 15:35:12
LV24
Válasz 20. Machoman1111111 üzenetére:
Felreppent egy hír, hogy az EA változtatna az üzleti modelljén. Valaki odaírta, hogy fél évente lesz akkor FIFA. :D
señor
20. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.12. 15:24:27
LV1
Fifába sincs annyi változás mégis mennyien veszik.....
19. Onimushaman  Szerkesztő
2017.11.12. 15:23:36
LV24
Válasz 17. Machoman1111111 üzenetére:
Így érthető, de ha ilyen kevés a változtatás...
señor
18. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.12. 15:20:53
LV1
Tesztből látszik ,hogy aki írta nem szokott vele játszani évente.
Universum mód őszintén mióta 2k elöször megalkotta egy az egybe ugyan az.
Nem tudsz stroit belevinni h hátba támadod a csapat társad vagy uj tag team et alakitasz...

Az hogy Goldberg ,Kurt Angle, jatekba van nagyon jo s ok ketteb nagy ikonok.
Hianyzol Piper vagy Hogan (bár ennek oka van miert nincs benne 3 eve)
17. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.12. 15:11:18
LV1
Én szeretem a pankrációt wwe követem..
Igy nekem.igen játszani a múlt legendáival s a jelen nagyaival..
Réteg játék de aki wwe fan az minden évbe megveszi
16. Onimushaman  Szerkesztő
2017.11.12. 15:07:44
LV24
Válasz 15. Machoman1111111 üzenetére:
Megéri megvenni évente?
señor
15. Machoman1111111  PlayStation.Community tag
2017.11.12. 14:57:21
LV1
Én minden évbe megveszem passal eggyütt.
Játék nagyon szép lett.
Universum mód kezd unalmas lenni lassan de simán játszható csak kevés benne az új dolog
My.Carrier nem.rossz sztm.jó lett panasz nincs rá.
Nagyom sok karakter van.
Nxt nincs értelme.h benne van hisz draft nincs így! Aki Nxt be van az ott is marad nem.lehet a Raw Sd felvinni.
Az h nincs benne reg múlt meccseinek egy nagyobb jatekomodja nem erdekel.
Egyszer lehatszodtad azt annyi.
Szoval:
Grafika szebb lett.
My Carrier jobb lett.
Kozel 200 wwe pankrator.
Universum mod kezd unalmas lenni
Pankratorol tatognak semmi beszedhang nincs
14. martin  Főszerkesztő
2017.11.12. 12:57:39
LV27
Válasz 13. JediEco üzenetére:
Én ugyan nem élcelődöm veled ezen. Sanada is megpróbálta elmondani, miért látott abban a játékban bullet hell jelleget, én is megkíséreltem elmagyarázni, de szerinted az nem bullet hell volt, hát ennyikében maradtunk.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
13. JediEco  Szerkesztő
2017.11.12. 12:42:26
LV3
Válasz 11. martin üzenetére:
Az a szálka soha nem fog elmúlni!!! :D :D Pláne, hogy még mindig ezzel élcelődünk egymás közt...
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
12. JediEco  Szerkesztő
2017.11.12. 12:37:34
LV3
Válasz 9. Petunia üzenetére:
Én is több dologban egyetértek Veled. Az igazság valóban valahol középen van a Martin és az én szemléletem között. Pont emiatt pártolom én is azt a szemléletet, amit Martin tol, hogy a tesztelők igenis kapjanak olyan játékokat, amihez nem annyira értenek, lépjenek ki komfortzónájukból, mert így sokkal jobb cikkek születhetnek, sokkal személyesebb hangvételűek. E tekintetben ez az írásod is teljesen remek, ezzel soha nem is volt probléma. :) De én már csak ilyen információ-junkie vagyok, szeretek minden másról is olvasni. :)
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
11. martin  Főszerkesztő
2017.11.12. 12:28:27
LV27
Válasz 8. JediEco üzenetére:
Minden alább felhozott állításod a tesztelés fortélyaival kapcsolatban csuklóból tudnám cáfolni, de ha neked az a legfontosabb, hogy engem meggyőzz, ráadásul még oda is biggyesztesz a mondandód végére egy kis csipkelődést, sok értelmét nem látom a dolognak. (Látom a múltkori kis fiaskód utáni szálka a bullet hell dologgal kapcsolatban még mindig szúr.)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. Petunia  Szerkesztő
2017.11.12. 12:24:42
LV12
Válasz 9. Petunia üzenetére:
(Hogy itt miért hagytam abba? :P) ... Folytatás: pont emiatt gondoltam azt, hogy akkor ez nem is lehet annyira lényeges.
Endure and Survive
9. Petunia  Szerkesztő
2017.11.12. 12:22:45
LV12
+1
Válasz 8. JediEco üzenetére:
Több dologban egyetértek Veled Jedi, és tanulok a hibáimból. Meg lehet találni egy középutat aközött, amit Martin ír és én is gondolok, meg amit Te írsz. Eredetileg nem gondoltam azt, hogy írjam ki a netről, pontosan mik a változások. Inkább egy személyes hangvételű cikk volt a célom, melyet tudásomnak megfelelően írtam meg. Kérdés persze, hogy itt mire van szükség. Egyébként olvastam róla véleményeket a neten (erre utalok is a cikkben a hibák kapcsán), azokban azt írták, nincs sok újdonság.
Endure and Survive
8. JediEco  Szerkesztő
2017.11.12. 11:57:40
LV3
+1
Válasz 7. martin üzenetére:
Abszolút komolyan mondom!
És akkor vissza is kérdezek: komolyan gondolod, hogy az jó teszt, amiben nem írnak le mindent az adott játékról? Egy tesztet olvashat olyan ember, aki abszolút nem ismeri az adott sorozatot (mármint ha szériáról van szó), meg olvashat olyan, aki ismeri a franchise-t, és érdekli, hogy miben fejlődött a dolog, érdemes-e rá beruháznia rá idén. Na már most egy olyan teszt, ami hiányos, az alapján az utóbbi ember nem tudja eldönteni, hogy akkor most megvegye az adott játékot, vagy nem, de az első típusú ember sem csigázódik fel túlságosan, nem érzi azt hogy „óóó, ez tele van csomó cuccal, teszek egy próbát vele”. Végül is egy teszt arra van, hogy segítsen a döntésben. Ezért a tesztelőnek kell vennie a fáradtságot, hogy utána járjon a dolgoknak szerintem, hogy átfogó képet tudjon adni (de lehet én vagyok rosszul összerakva, hogy szeretem az alaposságot). Ha meg azt várjuk, hogy az olvasó guglizza ki magának a részleteket, akkor minek írunk tesztet róla?
Egyáltalán nem képmutató szokás tesztelői részről, ha valaki alapos, és utána jár a dolgoknak (újságíróknál szerintem ez alap dolognak kell lennie). Pl. én sem játszottam a korábbi South Park játékkal, nincs is semmi olyan a cikkben, hogy arról ömlengenék, hogy mennyire szakértője vagyok a sorozatnak, mégis vettem arra a fáradtságot, hogy megnézzem miben fejlődött. Mert kell! De veszek egy buta példát: kijön az új FIFA, és a tesztelő leírja, hogy tök jó, focizni lehet benne, vagy ilyen meg olyan opció, szép a grafika, meg a hang, bugok sincsenek benne, oszt csá! Szerinted ez jó teszt lenne? Nem lennének szerinted kíváncsiak az emberek mitől jobb az új, a tavalyitól?
De mivel tudom, hogy úgysem tudlak meggyőzni, maradjunk annyiban, hogy akkor ez a játék is lehet hogy shoot ’em up! :D
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
7. martin  Főszerkesztő
2017.11.12. 11:35:49
LV27
+1
Válasz 6. JediEco üzenetére:
Google? Most ezt komolyan mondod?
Gondolkozz már egy kicsit: szerinted mennyire lett volna hiteles, ha Petúnia elékezd arról szakérteni, mennyiben változott ez a játék a tavalyihoz képest, mindezt úgy, hogy soha életében nem játszott pankrációval, sőt, még videón sem látott ilyen game-et?
Aki erre kíváncsi, az menjen és guglizza ki a változásokat. :D

Ez egy kifejezetten buta és képmutató szokás "tesztelői" (including bloggerek és youtuberek) körökben, hogy ha valaki szól valamiről, azt próbálja meg elhazudni, hogy ő az adott széria minden epizódját ismeri, végigvitte 100%-ra, platinázta, sőt az sem számít, hogy a game megjelenésekor ő még csak egy buja gondolat volt az apja fasz... fejében, de ő bizony már annak a játéknak a mestere volt 100 évvel ezelőtt is. Legyen ez Gran Turismo, Tekken, Final Fantasy, CoD, a tesztelők bármit képesen összeguglizni, csak, hogy azt a látszatot keltsék, ők szakértők.
Nevetséges, rég el kellett volna már tűnnie ennek a bevett szokásnak.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. JediEco  Szerkesztő
2017.11.12. 09:39:20
LV3
-1
Válasz 3. martin üzenetére:
Google.
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
5. Onimushaman  Szerkesztő
2017.11.12. 09:24:36
LV24
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
2010-11 körül játszottam utoljára ilyen anyaggal, a másik sorozat jobban tetszett (Wrestlemania).
señor
4. Onimushaman  Szerkesztő
2017.11.12. 09:23:01
LV24
Válasz 3. martin üzenetére:
Első youtube videó a cikknél.
señor
3. martin  Főszerkesztő
2017.11.12. 09:08:58
LV27
Válasz 2. JediEco üzenetére:
Ha a tesztelő nem játszott a tavalyival, honnan tudhatná ezt?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. JediEco  Szerkesztő
2017.11.11. 22:19:41
LV3
Öhhm... nem lett egy picit karcsú ez a teszt? Szívesen olvastam volna még, hogy milyen újdonságok kerültek bele az idei részbe.
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
1. Andras_01  PlayStation.Community tag
2017.11.11. 20:53:33
LV1
Kétségtelen nem rendhagyó választás Petúniának egy pankrációs játék. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
WWE® 2K18
2K
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Gazdag tartalom; remek látványvilág; a sztori módok jól sikerültek
Negatívum
Apró technikai hibák; egy kezdőnek nehéz vele boldogulni

MARTIN BELESZÓL
Nem gondoltam volna, hogy életemben láthatok egy pankráció-tesztet Petúniától. Ez szerintem magyar videojáték-történelmi mérföldkő! Ezek után bármikor, ha egy kolléga azzal védekezik, hogy "nem a stílusa" ez vagy az a játék, ezt a cikket fogom lebegtetni neki...