PlayStation.Community

2017.10.30. 15:07 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A frizbizés művészete.

Hölgyeim és Uraim, „Retro 2017-ben” című rovatunk következik: nem tudom, mennyire kell bemutatnom a PSC közönségének a Windjammers című játékot (japánban egyébként a jóval lényegretörőbb Flying Power Disc néven futott), mely a letűnt ’90-es évek egyik elfeledett gyöngyszeme, emellett pedig saját korának ikonikus, ha nem is minden tekintetben népszerű produktuma volt. Gyakorlatilag egy, a klasszikus Pong nyomvonalán haladó stuffról van szó, ami a léghoki metodikájával karöltve lovagolta meg - nagyjából két évtizede - az akkori őrületet, színes-szagos grafikával, hangulatos zenével, hat választható karakterrel (akik között a multikulti jegyében volt amerikai, olasz, spanyol német, japán és koreai is), hat, alapjaiban ugyanolyan, mégis egymástól elkülöníthető pályával. Nagy tudást nem igényelt kitanulni a játék fortélyait, mivel lényegében csak annyi dolgunk volt, hogy a nálunk lévő diszket úgy passzoljuk át az ellenfél térfelére, hogy azt ne tudja elkapni, ennek sikeres teljesítése pedig győzelemhez vezető pontokat jelentett.
Ennyi a Windjammers lényege, se több, se kevesebb. A program eredetileg árkád-gépeken (Neo-Geo alapú masinákon) látott napvilágot, majd ezután, ahogy az sokszor lenni szokott, hosszú-hosszú évekre a feledés homályába merült.
Mind-ezidáig. Bizony, immár PS4-en és PS Vita-n is passzolgathatjuk egymásnak a frizbit, nagyképernyőn, némileg felújított kiadásban. A DotEmu jóvoltából (mivel az eredeti fejlesztő, a szegény Data East még 2003-ban csődbe ment, így lehúzták a rolót) újraélhetjük a régi emlékeket (már ha voltak olyanok ugye), és egyúttal új élményeket is gyűjthetünk az online szekció által, mely a Windjammers legnagyobb, legfontosabb újítása.
Ezt leszámítva minden maradt a régiben. Gyors és pörgős meccseken kell helyt állnunk, sikerünk pedig nem csak a választott karakter speciális képességeitől, vagy gyengeségeitől függhet, hanem attól is, ahogy dobáljuk a diszkeket. Rengeteg különleges mozdulat létezik, amit ellenfeleink is szeretnek bevetni ellenünk, így szép lassacskán előrehaladva azért komoly kihívást nyújt a játék. A könnyűszerrel megtanulható kombókkal sok-sok pontot érő támadásokat varázsolhatunk elő, és aki nosztalgiázni szeretne, vagy csak valami könnyed és egyszerű stuffal akarná elütni az időt, egyedül, esetleg párban, annak egy unalmas vasárnapi délutánra több mint megfelelő lehet a Windjammers.

Mert azért nem rossz játék ez, annak ellenére, hogy a szavatossága nem üti meg még a korrekt szintet se. Valljuk be, az ilyen retro cuccok rendesen eltörpülnek a manapság megjelenő, hasonló témájú, több tíz, vagy akár száz órás játékidőt kínáló cuccok mellett. Lehet, hogy akkoriban megelégedett a mezei gamer ennyivel, hiszen pl. a Mortal Kombat első részében hiába volt csupán 7 választható karakter, vég nélkül elvoltunk vele, azonban a mai világban sokszor még ennek a háromszorosa is kevésnek bizonyul.
Itt is ez a probléma áll fent: a játék hamar monotonná válik, és miután minden részét kipróbáltuk, gyors iramban csökken iránta az érdeklődés. Hiába van ott az online lehetőség, a többjátékos mód, a további két játékmód, amelyek közül az egyik egy bowling-alapú móka, ahol frizbivel kell ledöntenünk a bábukat, a másikban pedig egy kutyát irányítva kell elkapnunk azt, a tengerparton futva, kikerülve a napozókat. Mindkettő ötletes, és ad némi plusz élményt, de a szavatosságot egyáltalán nem tolja ki annyira komolyan, hogy az számottevő tulajdonságot jelentsen a végső értékelésnél.
A negatívumoknak itt sajnos még nincsen vége, az utolsó koporsószög, mely sokak számára örökre sírba küldheti ezt a játékot, az nem más, mint az ára. Igaz, ezért nem magát a programot lehet okolni, de tény, hogy az embernek kétszer is meg kell gondolni, hogy vajon tényleg erre akarja-e költeni a pénzét. Szó se róla, a Windjammers remek szórakozás, de kis túlzással élve szinte már hardcore fannak kell lenni ahhoz, hogy ne bánjuk meg azt, hogy "őt" választottuk. Mert hát az egy dolog, hogy a jelenlegi kínálatban sokkal, de sokkal vonzóbb címeket is találni lehet, ez mondjuk ebben az esetben nem akkora szempont, ha az ember valami hasonló stílusra vágyik, de hogy nagyobb szavatossággal rendelkezőket is szerepelnek a szórásban, az már jobban felteszi a kérdőjelet a játék fölé.
Mindezzel együtt a Windjammers azonban kellemes nosztalgiabomba, szívet melengető utazás a múltba, ha az embernek erre van igénye.

Kiadó: DotEmu
Fejlesztő: Data East
Megjelenés: 2017.08.29.
Ár: 4590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 46MB
Web: http://www.dotemu.com/game/windjammers/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Janinja82  Mérges Sárkány
2017.10.30. 17:42:58
LV3
Ja igen haverral játszva simán 4 csillagos nekem.
1. Janinja82  Mérges Sárkány
2017.10.30. 17:42:17
LV3
Teljes mértékben egyetértek Victorral és tényleg hc játékosnak kell lenni, hogy megérje az árát. Ami még nagyobb gond kell egy másik hc játékos is akivel lehet ökörködni szidni vagy kiröhögni a másikat. Nem ennek a mai generációnak a játéka az biztos. :) Én a DiscJammet is imádom, mondjuk az ingyenes volt :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Windjammers
Date East / DotEmu
CSAK ÓVATOSAN

MARTIN BELESZÓL
Egy korrektebb árszabással nagyobbat szólt volna.