PlayStation.Community

2017.10.29. 16:28 Játékteszt
28 hozzászólás
Szerző: JediEco
Értékeld a cikket!
A hősies lyukszusz.

Az a jó a South Parkban, hogy szinte mindenki ismeri, ezért nem igényel bemutatást. Sokan gyűlölik, utálják, és/vagy elítélik a sorozatot, valamint hogy némi képzavarral éljek, az önmagukat humanitáriusnak titulált tüntetők leginkább keresztre feszítenék az alkotókat. A másik tábor pedig immáron 21 éve lelkes rajongója a szériának, akik az obszcén poénok között is meglátják az aktuális társadalomkritikai felhangokat és szatírát.
Na, de nem most kell szociológiai elemzést tartani a South Park hatásáról, inkább gyorsan bedobom az egyik kedvenc poénomat, csak hogy egy kis SP-hangulatot idevarázsoljunk. Az megvan amikor Brooke Shields azt mondja: „Egyszer én is pukiztam a Kék Lagúna forgatásán!”, majd kis hatásszünet után lekevernek neki egy csicskalángost? A mai napig sírva röhögök rajta! Vagy emlékeztek a komplett WoW-os epizódra? Best epizód evör! (Csak kíváncsiságból: nektek melyik volt a kedvenc SP poénotok? Jöhetnek kommentben a válaszok!)
Videojátékok terén viszont meglehetősen gyér volt a felhozatal SP-témájú alkotásokból. Szóval 3 évvel ezelőtt már csak emiatt is sokan bokszoltak elégedetten a levegőbe, amikor végre megjelent egy épkézláb South Park játék, amely kellően vicces, a sorozathoz abszolút méltó volt, és játékmenet tekintetében szintén roppant élvezetes volt. A South Park: The Stick of Truth kritikailag jól teljesített, megjelenésekor a csapból is ez a játék folyt az összes videomegosztón és streamer platformon, szóval borítékolható volt a folytatás. A sikeren felbuzdulva a Ubisoft fejlesztőbrigádot váltott erre a projektre, és a SP atyjai (Trey Parker és Matt Stone) szintén sokkal jobban belemásztak a sztori kialakításába, aminek eredményeképpen jelent meg a legújabb gyöngyszem, a South Park: The Fractured but Whole. (Az alcím miatt máris jár egy pluszpont; ilyen kreatívan elrejteni a s*gglyuk szót, kicselezvén a cenzorokat, már-már mesteri.)
#fuckfreedompals

A készítők nagyon okosan dobták a fantasy témakört, és ezúttal inkább a divatos szuperhősös világot szabták rá South Park híres negyedikeseire, ami valljuk be igencsak hálás téma. Mindenki megkapja itt a magáét: a Marvel, a DC, a Netflix, és minden szuperhősös sztereotípiát úgy kifiguráznak, hogy azt csak öröm nézni. Egyébként a sorozat 21 évadának 4-ik része, egyfajta felvezetése a játéknak (érdemes csekkolni, bár nem szükséges a játék megértéséhez), ebből a prequelből derül ki miért is szeparálódtak két táborra a srácok.
A TFbW sztorija ott folytatódik ahol az előző abbamaradt: még javában mindenki tolja a fantasy-s játékot a grundon, mikor Cartman úgy gondolja, hogy ő inkább már szuperhős akar lenni, és természetesen, ha egy hülye elkezdi, akkor nincs megállás. A történet szerint ismét mi fogjuk alakítani a csendes Új Fiút, aki éppen belecsöppen a Cartman által irányított Coon and Friends (Mosómedve és barátai), és a Kenny vezette Freedom Pals szuperhős-frakciók közötti polgárháborúba. Cartman elsődleges célja, hogy megtaláljanak egy elveszett macskát, amiért 100 dollárnyi jutalmat ajánlottak fel, és ebből a zsozsóból kívánják beindítani a saját szuperhősös franchise-ukat (kezdvén egy Netflix-es sorozattal, majd önálló filmek, stb.). Persze Kenny-ék szintén ezen munkálkodnak, de ahogy a történet halad előre a fiúk egy sokkal nagyobb összeesküvésbe keverednek, és ahogy az lenni szokott, a végveszélytől South Parkot csak az Új Fiú mentheti meg.

Próbáltam minél spoiler-mentesebben összefoglalni a TFbW sztoriját, mert vétek lenne megfosztani benneteket egy-egy orbitális poéntól, de higgyetek nekem a történet kiváló lett! Érződik, hogy Parker és Stone is keményen belefolytak a munkálatokba. Konkrétan olyan, mintha egy 20-25 órás epizódot néznénk. Látványban, hangulatban és a dialógusokban teljesen autentikus South Park, és a poénok telis-tele vannak kreativitással és tökösséggel.
Már az megérne egy misét, hogy egy-egy srác milyen szuperhősnek képzelné el magát (pl. Timmy, mint Professor X, Jimmy, mint a Flash, de Kenny „halálozása” is remekül lett adaptálva), vagy hogy milyen szuperketyerékkel fegyverzik fel magukat (a negyedikes elme és az otthon található kacatok függvényében).
De vegyük csak példának főhősünket, akinek valamilyen titokzatos dologtól nem éppen rendesen működik a bélrendszere, emiatt a „szuperereje” is ebből fakad. Akár a tér-idő kontinuumot is keresztülfingja a kiscsávó, ha arról van szó (én még ennyi végbélfüttyöt nem tapasztaltam egyetlen játékban sem). Összességében talán egy picivel visszafogottabban szurkálódnak ezúttal az alkotók, de annyira nem kell félni, a kurváktól kezdve a pedofil papokig sok-sok politikailag inkorrekt megjegyzésben lesz része a kedves játékosnak. Konkrétan már a játék elején kapunk egy kis ízelítőt ebből, mivel a nehézségi szintet a bőrszín beállításával lehet eszközölni: minél feketébbek vagyunk, annál nehezebb lesz a játék (a harcokra ez nem vonatkozik, azt még külön lehet állítani).
#mmmkay

A South Park: The Fractured but Whole egyébként egy körökre osztott stratégiai-RPG. Olyasmi, mint anno a Heroes of Might and Magic, csak némileg leegyszerűsítve. Minden karakternél fontos, hogy a harcmezőre leterített négyzetrácsos hálón mennyit tud lépni, valamint hogy a három alaptámadás, plusz a nagy erejű Ultimate Power (ami időközönként töltődik tele) milyen távolságra érnek el, és milyen szórásban.
Idővel maximum négyen lehetünk egy csapatban, és ekkor már a stratégiának igencsak nagy szerepe lesz, mivel nem mindegy milyen kasztú, harcerejű, támadású karaktereket választunk össze. Mert nem biztos, hogy ha csak kis hatótávolságú, de nagy erejű karaktereket pakolunk össze, akkor azzal olyan könnyedén fogunk előre hasítani (egy healer mindig elfér a csapatban). Összesen 10 különbözős szuperhős-kaszt közül csemegézhetünk (Brutalist, Blaster, Speedster, Elementalist, Gadgeteer, Plantmancer, Cyborg, Psychic, Assassin, Martial Artist). Kezdetben max. 3 közül választhatunk egyet, de a sztori előrehaladtával idővel megnyílik a többi, és akár egyszerre négy kasztot is birtokolhatunk, hogy azok támadásaiból állíthassuk össze a legcombosabb egyveleget.
Harc közben kisebb-nagyobb szerepekhez jutnak a gyógyító mexikói kaják, fiolák, valamint az elementáris-státusz támadások (tűz, jég, villám, bűbáj, hánytatás, stb.), és még megidézhető summonok is vannak a játékban, bár az erejük, hatásuk nem olyan eget rengető (ami egy kicsit csalódás volt). A harcmezőn elszórtan jelenlévő környezeti elemek olykor akadályozhatnak, és felrobbanásukkor akár sebezhetik a környező ellenfeleket, vagy hőseinket. A támadások pontos kivitelezéséhez Quick Time Eventeket kell végrehajtani, ám a bekapott támadásokat szintén tompíthatjuk a megfelelő gomb lenyomásával.
Ha még karakterfejlesztési-fát, vagy bármilyen hasonló rendszert is belepakoltak volna a játékba, azt mondanám, hogy egy szavunk sem lehet. Mindössze arra van lehetőségünk, hogy néhány speckó tárggyal (artifactekkel) növelni tudjuk a saját és a csapatunk főbb harci jellemzőit. El tudtam volna még viselni egy fegyverfejlesztési-rendszert.

Nagyon jót tett a folytatásnak, hogy átvariálták a harcrendszert, mert amellett hogy kellően élvezetes lett, a játék remekül adagolja a különféle ellenfeleket (pl. hatodikosok, csini lányok, ninják, rasszista redneckek, rákemberek, stb.) és egyúttal a kihívásokat is. Fokozatosan nehezedik a játék, és elég jól ki lett balanszírozva imho, bár a minap belefutottam egy picsogó streamerbe, aki azon rítt, hogy a legnehezebb fokozaton nem képes lenyomni a végső harcot, mert életerőben túl nagy a gap közte és az ellenfél között (persze b*szki, mert kellett volna kicsit sidequestezni, és nem végigrohanni az egész játékon).
A fő- és mellékküldetések mellett megannyi gyűjtögethető elemért bolyonghatunk South Park kicsiny városában (számos helyszín ismerős lesz a korábbi részből, de azért kerültek be újak is). Mivel az alkotók nem olyan rég a Facebook-alapítóját is „megsimogatták” finoman, kikerülhetetlen volt, hogy ebben a játékban szintén helyet kapjon valamilyen trendi social media alkalmazás (mert anélkül, nem élet az élet manapság). Így az egyik feladatunk az lesz, hogy a város lakóival selfie-zgessünk és minél több követőt gyűjtsünk össze a Coonstagram-applikációnkba. Persze nem minden lakó áll kötélnek legelőször, bizonyos személyekkel csak némi feladat után jöhet össze a közös arcfotó. Számos olyan helyszín van, amit csak idővel, egy bizonyos képesség, vagy segítőtárs megszerzése után tudunk megnyitni, úgyhogy lesz mit felfedezni.
Bár több olyan review-t is láttam már a játékról, ahol azt rótták fel negatívumként, hogy túltolták a készítők a gyűjtögetési lehetőséget. (B*szki, tényleg de sz*r, hogy tartalmat tettek a játékba!!!) Megjegyzem, én 25 óra körül vittem végig a játékot, és ebben benne volt az összes sidequest, és kb. 95%-a az összegyűjthető cumóknak. (Nem is értem, mihez kezdenek akkor egy giga open world játékkal…)
#shutyourfuckingfaceunclefucka

Apróbb minijátékok (pl. minden budin tolni kell egy nagy kábelt), Quick Time Eventek (pl. harcok közben), puzzle feladatok, és néhány döntési lehetőség is helyet kapott a játékban. A character sheetünket mi tölthetjük ki idővel, ahol választhatunk, hogy milyen neműek vagyunk, beállíthatjuk szexuális beállítottságunkat, valamint hogy szuperhősként, mi a kriptonitunk, stb. Az ötlet nem rossz, de még jobban ki lehetett volna aknázni ezeket, hogy még inkább súlya legyen a döntéseinknek.
Mini-craftolási rendszer szintén van a játékban, de ez sem lett túlságosan mély, viszont annyira jó, hogy a sok limlomot, amit összeszedünk legalább valami hasznosra is elhasználhatjuk (protipp: figyeljétek a felvehető lootok elnevezéseit, néha besza-behu).
A gyűjtögethető kosztümök tárháza igazán bőséges, és akik Ubisoft Club tagsággal rendelkeznek, epic Assassin's Creed maskarát tölthetnek le. A főellenségek ötletesek, kreatívak, a történet szerintem remek lett, ami olykor még drámaibb oldalát is megmutatja. A befejezéséhez valami slussz poént, vagy valami nagy csattanót még elbírtam volna, de még így is nagyszerű játékélményben volt részem.

Meg kell mondanom, rég játszottam már ilyen jót. A The Fractured but Whole-ban valahogy minden a helyén van. Persze, lehetne még mélyebb a játékmenete, valamint néhány apróbb baki azért becsúszott (pl. hogy az ezerszer látott animációkat nem lehet elnyomni, pedig már 2017-et írunk), de ami belekerült, az az egyszerűsége ellenére, mégis komplex egészet ad. Szórakoztató, nem csak egy gombot kell végig nyomogatni, folyamatosan újabb dolgokat vonultat fel, mindemellett minden pórusából árad a humor. Az elődjéhez képest mindenképp egy szép előrelépést láthatunk. Így kell jó folytatást csinálni! (Kíváncsi leszek, a következő résznek milyen témája lesz… remélem Star Wars-os.)
Az mondjuk egy kicsit fura, hogy miután befejeztük a fősztorit (plusz a sidequesteket), akkor utána még bolyonghatunk a városban, csak nem értem minek, mert nincs más teendő (max. tápolni lehet a titkos boss-ra, Morgan Freemanre); egy New Game+ opció elférhetett volna még. De az újrajátszási faktor azért benne van a TFbW-ban. Én magam is már alig várom, hogy fekaként elkezdjem újra. Sőt, nem is várok ezzel tovább! Kapjátok be gyíkok, én leléptem!

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, de ha úgy tartja kedved, e linkre bökve kényelmesen meg is rendelhető. Érteem?!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
28. issun
2017.11.18. 08:12:06
LV1
A rektális táplálkozás és a punipú.
27. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.11.06. 09:11:09
LV9
fasza lett a teszt! számomra egyik kedvenc rész a chimpokomon rész az is a reklámok miatt, őrületes bringagép, vidéki man! játékot meg hamarosan megveszem már nagyon szeretném a gépemben tudni!
PSN ID: LaXiKa_hun
26. Richard  PlayStation.Community tag
2017.11.03. 10:39:41
LV5
Én manapság a sorozatot már nem nézem, mert nem köt le, inkább a Family Guyt preferálom, de a játék biztos nagyon adja, ha valaki jól beszél angolul.
25. Matichku  PlayStation.Community tag
2017.11.01. 12:36:49
LV14
Kedvenc poén vagy epizód téma nehéz, mert jó sok van. :)
Darkosok a vámpírok ellen, Butters büntethetetlen lesz. Kurva mongolok lerombolják a falamat... Molesztálós rész, az úgyse megy ki a divatból. Butters saját epizódja is remek vagy amikor mexikói hőst alakít.
Anime rész, Cartman akinek az a képessége, hogy 1000 képessége van. :D
Cartman halála, szellemnek hiszi magát és "csak" Butters látja. Az a pillanat amikor rájön, hogy mindenki látta csak éppen levegőnek nézték és beszól Buttersnek felbecsülhetetlen. :)
Medvedisznóember. :)
Csak egyet nem is tudnék választani, sok lenne a felsorolás inkább leléptem. :)
Nil Satis Nisi Optimum
24. DrZaius  Szerkesztő
2017.10.30. 15:26:44
LV3
Emlékszem mikor elindult itthon is ez a sorozat, még nem volt az otthonokban elterjedve az internet. Rendszeresen jártam internetkávézókba (volt egy feelingje), vittem magammal 5-10 floppy-t, azt mentettem le a Mortal-os meg South Park-os képeket, cikkeket. Ez az első-két évad környékén volt, azokat még néztem, de utána valamiért már nem vonzott annyira. Aztán már csak, ha öcsém mutatott belőle, akkor láttam SP-ot. Most így elnézve bámulatos, hogy mennyire hű ez a játék a sorozathoz. Ha akkoriban lett volna ehhez hasonló...
23. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 15:13:35
LV22
+1
Válasz 22. JediEco üzenetére:
Az ok, csak nem tudtam, hogy akkor mi másra? :)
Loot, stb...
De akkor így már értem, köszönöm! :)
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
22. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 15:09:34
LV3
+1
Válasz 18. TCr64EU üzenetére:
Az lesz nehezebb, ahogy az NPC-k reagálnak rád. Kevesebb pénzt fogsz kapni, plusz ahogy majd reagálnak, beszélnek a karaktereddel az lesz más. Amikor van ez a választási opció, Cartman el is mondja hogy ez nem a harcokra vonatkozik - "“Don't worry, this doesn’t affect combat. Just every other aspect of your whole life.”
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
21. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 12:28:46
LV22
Válasz 20. martin üzenetére:
Hú bakker, köszi, azt nem figyeltem!
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
20. martin  Főszerkesztő
2017.10.30. 12:23:31
LV27
+1
Válasz 19. TCr64EU üzenetére:
Az egészet. Nézd a cikk elején a borítót.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
19. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 12:16:04
LV22
"Purchase the Fractured But Whole to download The Stick of Truth for free until 31st January 2018."

Most ez csak egy "item" az előző részből, vagy a teljes SoTH játékot adják mellé PS4-re?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
18. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 12:14:38
LV22
"minél feketébbek vagyunk, annál nehezebb lesz a játék (a harcokra ez nem vonatkozik, azt még külön lehet állítani)"

Mi lesz benne nehezebb, ha nem a harc?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
17. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 11:54:36
LV3
Válasz 16. TCr64EU üzenetére:
Ezek szerint akkor én is. :)
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
16. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 11:27:15
LV22
Válasz 15. VictorVance üzenetére:
Akkor kevertem. :)
Én meg ezt nem vágom.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
15. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.30. 11:24:14
LV18
Válasz 13. TCr64EU üzenetére:
Az az AZ volt :D Az őrületes bringagép meg ez:
https://www.youtube.com/watch?v=eFITCMvSvXs
Örülünk?
14. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 10:27:19
LV3
Válasz 13. TCr64EU üzenetére:
Ááá!! Így már megvan! :) Köszi! :D
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
13. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 10:11:19
LV22
Válasz 12. JediEco üzenetére:
Az orál-anál hajtású jármű.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
12. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 10:03:29
LV3
Válasz 3. Lotar üzenetére:
Az melyik volt?
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
11. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 09:57:31
LV3
Válasz 10. martin üzenetére:
Nem, nem igaz!!! Hétfő óta nem téptem be!
Jaa, hogy ma van hétfő...
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
10. martin  Főszerkesztő
2017.10.30. 09:53:11
LV27
Válasz 9. JediEco üzenetére:
Akkor neked azért nem jött ki Törcsi, mert te vagy Törcsi.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 09:49:53
LV3
Válasz 8. martin üzenetére:
Hogyne! Minden nap! :D
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
8. martin  Főszerkesztő
2017.10.30. 09:47:31
LV27
Válasz 7. JediEco üzenetére:
Szívol-e te eleget?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. JediEco  Szerkesztő
2017.10.30. 09:45:11
LV3
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Nem, Törcsim nem volt. :(
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
6. Onimushaman  Szerkesztő
2017.10.30. 09:27:26
LV24
Válasz 5. martin üzenetére:
Van a sztoriban is (hatalmas!), de ha előrendelted vagy szezont bérletet vettél, akkor segítő buddy. Feljön kis ablakban gyakran és löki a szöveget, de ha szét van csúszva az a legjobb. :D

Ezt a játékot szeretettel és gonddal készítették, meg ahogy Jedi is írta meglátszik az eredeti alkotók odafigyelése is. Nálam május óta folyamatosan karácsony van, ez a 2017 nagyon komoly.
señor
5. martin  Főszerkesztő
2017.10.30. 08:39:09
LV27
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Még Törcsi is van benne?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. TCr64EU  Choose life
2017.10.30. 07:57:13
LV22
+1
Köszönjük a remek tesztet! :)
A játék KELL!
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
3. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.10.30. 07:53:05
LV17
"őrületes bringagép ..." - az sem volt rossz ep. :)
psn/sen id: pcpmate
2. Onimushaman  Szerkesztő
2017.10.30. 01:14:29
LV24
Nem tudom kaptál-e Törcsit, de ami szövegeket levág helpdeskként az beszarás!
señor
1. Onimushaman  Szerkesztő
2017.10.30. 01:13:27
LV24
Ezt a játékot az fogja a legjobban értékelni, aki két évtizede nézi/ismeri/szereti a rajzfilmet. El sem kezdtem a cuccot, amikor is az Ubisoft Club felületére belépve a szokásos kezdő rewardként megláttam egy őskori poént, na ott sírva fakadtam a gyönyörtől.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SOUTH PARK: THE FRACTURED BUT WHOLE
Ubisoft
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Hamisítatlan South Park hangulat; egyszerűsége ellenére, remek taktikus harcrendszert kaptunk; durvajó poénok armadája; a szuperhős téma mesteri kiaknázása; #qrvajo
Negatívum
Lehetne még nagyobb, még mélyebb, még jobban szatirikus; nem skipelhető cut scene-ek; nincs benne a Szexuális Zaklatás Panda!

MARTIN BELESZÓL
Erről a játékról én eddig még csak nagyon jókat hallottam, és a teszt + képek + videók alapján ezt nem is csodálom. Biztos, hogy minden perce arany, főleg annak, aki a rajzfilmet is nézi. A gyűjtői változat pedig... hát az eléggé #suckmyballs