PlayStation.Community

2017.10.25. 19:28 Játékteszt
21 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Becserkészni, elejteni, hazavinni.

A hobbi- és sportvadászatot szimuláló játékok még a PlayStation 2 idejében terjedtek el úgy istenigazából a piacon. Én, ha jól emlékszem egy régi kollégám, Raj Krisztián egyik tesztjén felbuzdulva ugrottam bele először a témába, rögtön egy olyan open world játékkal, melynek végtelen erdejében úgy elvesztem, hogy ha történetesen nincs a konzolon kikapcsoló gomb, még mindig ott bolyonganék valahol a lapkákból felépült poligonfák között.
Volt aztán a vadászós játékoknak egy eléggé sötét időszaka - akkoriban már aktív hunting-tesztelő voltam jómagam is -, amikor a fejlesztők, kiadók, és a mögöttük álló részvényesek valamiért úgy gondolták, hogy vadászós játékot kizárólag csak valami családi drámával, vagy uram bocsá' horror-sztorival lehet eladni, megveszett, vérszomjas állatokkal, halálos meneküléssel, meg hasonló borzalmakkal, de aztán szerencsére ezeknek a vadhajtásos rémálmoknak vége szakadt.
2017-re ismét eljutottunk oda, hogy a vadászós játékok zöme újra arról szól, amiről maga a sportvadászat: a préda óvatos becserkészéséről és elejtéséről.
A Bigben Interactive / Neopica dutó által jegyzett, PlayStation 4-es Hunting Simulator szerencsére mindenféle zavaró sallang nélkül dob be minket a vadászat izgalmaiba. A játékot kampány vagy szabad módban is űzhetjük, melyek közül talán érdemes a némileg komolyabban vehető kampányra fókuszálni, hisz mezítlábas vadászként kezdetben sem a változatos vadászmezők, sem a különféle izgalmas vadászfegyverek, sem pedig a vadászatot segítő hasznos kiegészítők nem állnak rendelkezésükre. Ezeket mind-mind szorgos munkával kell megnyitni. Míg a jobbnál jobb távcsövek, lámpák, vagy vadhívó készségek leginkább kényelmi funkcióval bírnak, az eltérő kaliberű fegyverek megnyitása már csak azért is létfontosságú, mert adott állattípusra csak megadott fegyvertípussal lehet menni. Példának okáért sörétes puskával tilos olyan nagyvadra lőni, mint a szarvas, ugyanakkor vadkacsát vagy üregi nyulat meg golyós-távcsöves fegyverrel nem szabad elejteni. Ezeket a szabályokat a program nagyon komolyan veszi és kemény büntetéseket szab ki, ha megsértjük őket.

Vadászmezőből a játékba meglepően sok került: legalább 12-féle teljesen eltérő környezetben cserkészhetünk, melyek között az európai stílusú erdőségtől kezdve a pampákon és sziklás hegységeken át egészen a fagyott tundráig minden megtalálható. Növényzetét és domborzatát, a változékony időjárási tényezőket és az eltérő napszakokat tekintve minden helyszín kifejezetten telitalálat: a hegyi tavakkal, folyókkal, sziklaszirtekkel és laza kaptatós dombokkal, virágos rétekkel és sűrű susnyásokkal tarkított helyek mindegyikét üdítően jó érzés meglátogatni.
Szintén nagyon jól áll a játék prédaállatok terén: egészen kimagasló, több mint 40-féle állat ejthető el, melyek között a nagymacska- és szarvasfélék mellett madarak, nyulak, rókák és még medvefajták is megtalálhatók.

A Hunting Simulator egy olyan játék, mely bizonyos dolgokat nagyon jól csinál, másokat nagyon rosszul.
- Mint mondtam, kifejezetten hangulatos bármelyik helyszínen barangolni (FPS és TPS nézet is választható), főleg úgy, ha az ember a helyzet komolyságát megérezvén nem fegyverrel a kezében rohangál, mint egy eszetlen barom, felriasztva az egész erdőt Tolnától Baranyáig, hanem törpejárásban oson, esetleg egy kiemelt figyelő pozícióban lefekszik a földre.
- Borzalmasan illúzióromboló ezzel szemben az, hogy a tetszetős mezőn a vadvirágokat a program valamiért 3, azaz három lépéssel előttünk pakolja ki, ami emlékeimben kutatva már a PS3 fénykorában is rém ciki dolognak számított - és itt most PS4-ről van szó.
- Szuperjó dolog az, hogy a terület állatait az elhagyott nyomok alapján fel kell kutatni és nagyon óvatosan megközelíteni, figyelve az általunk keltett zajra és a széljárásra.
- Egyenesen szánalmas viszont a játék mechanikájának az a kissé érthetetlen tulajdonsága, hogy az állatok ugyan "ott vannak" valahol körülöttünk, de mintha mégsem lennének ott, ehelyett valami megmagyarázhatatlan függvény alapján egyszer csak "megjelennek", néha szó szerint a semmiből. Szintén kabaréba illő tulajdonsága a játéknak, hogy ha szarvasra kell menni, akkor a környék - szó szerint - összes rókája a mezőn sütkérezik, táblával a kezükben, hogy "ide lőjetek", persze szarvas sehol; ha meg rókára, akkor fordítva.
- Tök király, hogy van a térképen 150 csekkolható nyom.
- Vajon mennyire lehet releváns egy erdőben, hogy egy állat 6(!) órája járt arra, mikor elejtésére 4 óra van?
- Az esőcseppek koppanása a leveleken, a szél rángatta lombok zúgása, vagy a madárcsicsergés vadászat közben igazi hangulatbomba.
- Ezzel szemben viszont érthetetlen, miért üvölt folyamatosan egy (valószínűleg fába szorult) farkas egy olyan területen, ahol soha egyetlen alkalommal sem lehet farkast látni, még csak mutatóban sem?

Amikor a véletlen, vagy a Mátrix csodája folytán végre megpillantunk egy állatot - nagyon vicces egyébként az, hogy a legkifizetődőbb néha a túrázás helyett egyszerűen meglapulni pár percre, vagy felmenni egy vadászlesre, mert ilyenkor a program hamarosan automatikusan bead valami vadat -, lélegzetünket visszafojtva becélozzuk a prédát, méghozzá az sem mindegy, hogy melyik részén. A szív- és tüdőlövés például szabályos, díjazott elejtési formának számít, de van olyan találat is, mely ugyan halálos, de a rendszer nem jutalmazza, sőt pontlevonással bünteti. A halálos lövést látványos, lassított kamerás módban is megmutatja a játék, de "véres jelenetek" nélkül. Ez után meg is kell keresni és begyűjteni az elejtett vadat, csak így lesz érvényes a vadászat.
A küldetések során mindig adott idő alatt kell a meghatározott állatokat becserkészni és elejteni, de missziózás közben gyakran kapunk instant mellékfeladatokat is, a magasabb pontszám kecsegtető reményével. A rendelkezésre álló időintervallumban egyébként bármilyen állatra lőhetünk, amihez megfelelő kaliberű fegyvert vittünk (2db lehet nálunk egyszerre), de azzal számolni kell, hogy a lövés eldördülése után jó pár száz méteres körzetben megriadnak az állatok és elmenekülnek.

A játék multiplayer módot is tartalmaz. Ennek során a vadászok ugyanazt a feladatot kapják, a babérokat pedig a legmagasabb pontszámot bezsebelő player arathatja le.
Teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy a nagyközönség számára a videojátékok pontozása egy 10-ig terjedő skálán általában 5-nél kezdődik, az jelenti az 1 pontot, a 7 az ötöt, a 8 "nem rossz", e felett pedig minden kiváló game 9 pont, ez a top. Maximális, 10 pontos játék nincs, olyankor csak a köcsög magazin húzta fel és pontozta túl az adott produktumot, mert exkluzív cím.
Nos, a Hunting Simulator egyfelől egy korrekt game, mégpedig azért, mert a sportvadász-szimuláció elég sok aspektusát remekül prezentálja, gyér technikai szintje és eléggé lutriszerű mechanikája azonban szinte pont egyensúlyba hozza a mérleg serpenyőit. Én speciel szépen megvoltam a magas fűben lapulva, és a fák között lélegzet visszafojtva figyelve a domboldalon poroszkáló prédákat. Másfelől, amikor szembesültem vele, hogy gyakorlatilag a PlayStation 3 korai időszakát idéző technikai színvonal vesz körül, bármerre is nézek, úgy konyultam le, mint a... felnyálazott pamutszál.
Ennek fényében a játékot 6 pontra értékelem. Még ajánlani is merem, legfőképp azoknak, akiket egyértelműen érdekel a sportvadászós téma, és szemet tudnak hunyni a kissé gyatra megvalósítás felett. Az irány, amit a Bigben Interactive megcsípett, szerintem nagyon jó, ezt kell tartani, de 2017-ben ilyen hullámzó technikai minőségű szoftvert nem szabadna piacra dobni. Ennél grafikában, hangban és mechanikában is sokkal több kell az üdvösséghez!

(Izgalmas tájakon vadásznál? A játékot megvásárolhatod támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelheted e linken.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
21. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.10.29. 11:27:38
LV18
Válasz 5. mentoloshypo üzenetére:
Ez a theHunter elég jónak tűnik .
psn/sen id: pcpmate
20. martin  Főszerkesztő
2017.10.28. 10:17:00
LV27
Válasz 19. Lucsy üzenetére:
Nehezen és itt sem elég okosan adja az állatokat.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
19. Lucsy  PlayStation.Community tag
2017.10.28. 01:16:46
LV12
Válasz 17. martin üzenetére:
Varom mar a tesztet, lehet racsusszanok valamikor a jatekra. Nagyon birom a lassabb es elethu jatekokat. Kisse off, de ha mar szimulatorok, akkor egy ARMA-t elviselnek nagyon PS-en. Persze ez csak alom marad.

Amugy mik a problemai a theHunter-nek, mennyire jellemzoek azok a problemak altalaban a vadasz szimulatorokra?
nagy volt a pofam, elnezest kerek
18. Noob  PlayStation.Community tag
2017.10.27. 14:34:01
LV6
Válasz 15. martin üzenetére:
Túl jó a grafika, ez már a PS5 lehet.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
17. martin  Főszerkesztő
2017.10.26. 17:58:02
LV27
Válasz 16. Lucsy üzenetére:
Mindenképpen erősebb, mint ez, de van baj azzal is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
16. Lucsy  PlayStation.Community tag
2017.10.26. 14:14:45
LV12
Válasz 6. martin üzenetére:
Zsir. Pont akartam kerdezni, hogy te teszteled-e. Kivancsi vagyok mar, jokat hallani a PS4 verziorol.
nagy volt a pofam, elnezest kerek
15. martin  Főszerkesztő
2017.10.26. 10:29:47
LV27
Válasz 14. Noob üzenetére:
Gameplay Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=D-EtYVtiD78
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
14. Noob  PlayStation.Community tag
2017.10.26. 10:22:41
LV6
Nem igazi szimulátor, mert a vadászok hótrészegek és lelövik egymást is, ha zörög a bokor.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
13. Petunia  Szerkesztő
2017.10.26. 08:41:29
LV12
Válasz 12. Dzson üzenetére:
Hát akkor jobbulást! Ezen én is túlestem amúgy.
Endure and Survive
12. Dzson  Szerkesztő
2017.10.25. 22:12:45
LV6
Válasz 11. Petunia üzenetére:
Lázas tüsszögős köhögős nyavaja, még tart kissé, fejfájás volt meg ilyenkor érzékeny a szemem.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
11. Petunia  Szerkesztő
2017.10.25. 22:10:19
LV12
Válasz 7. Dzson üzenetére:
Néztem képeket, jól néz ki! :)

Oh, a szem komoly dolog. Meggyógyultál azóta? Nálam kész katasztrófa, amikor annyira beteg vagyok, hogy még játszani sem tudok. :)
Endure and Survive
10. Petunia  Szerkesztő
2017.10.25. 22:05:17
LV12
Válasz 4. martin üzenetére:
Félre ne érts, azon nevettem, hogy full profin megindokoltad, miért adnak ki most vadászós játékokat. :) És szegény vadmalacok. :(
Endure and Survive
9. B_Renato97  Szerkesztő
2017.10.25. 22:03:47
LV4
Vigyázz támadni akar!!!
8. Dzson  Szerkesztő
2017.10.25. 22:00:39
LV6
Válasz 4. martin üzenetére:
Szőke nagymellű nőkre mikor?
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
7. Dzson  Szerkesztő
2017.10.25. 21:55:58
LV6
Válasz 3. Petunia üzenetére:
Én az Elex-et akartam kérni, de beteg lettem, jó hogy nem kértem, fájt a szemem a monitor nézéstől.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
6. martin  Főszerkesztő
2017.10.25. 21:27:48
LV27
+1
Válasz 5. mentoloshypo üzenetére:
Most tesztelem PS4-en, eddig szuperjó.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.25. 21:21:40
LV28
Ha élvezetes a játékmenet akkor lenyelem a békát a grafikával kapcsolatban, ez még az elviselhető fajta.
Annyi ilyen játék jön ki mostanában, egyet ki kellene próbálni. Amúgy is egy nyugisabb játékra vágyok jelenleg.
Ez amúgy sokkal jobbnak néz ki, kár hogy csak PC-n van jelenleg.
https://www.youtube.com/watch?v=NBaV3zPSx0o
4. martin  Főszerkesztő
2017.10.25. 21:04:26
LV27
Válasz 3. Petunia üzenetére:
Magyarországon leginkább októbertől februárig van vadászidény a közkedvelt trófeákra, vaddisznóra mondjuk egész évben.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Petunia  Szerkesztő
2017.10.25. 20:52:29
LV12
Válasz 2. martin üzenetére:
Haha... :DDD

Hálás köszönetem, hogy helyettem bevállaltad, s a cikk is annyira jó lett, hogy szinte kedvet kaptam. (...) Na jó, azt azért mégsem, de jól szórakoztam. Dzsonnak a következő vadász játék? :D
Endure and Survive
2. martin  Főszerkesztő
2017.10.25. 20:22:12
LV27
Válasz 1. Dzson üzenetére:
Persze, ősz a szezonja. Koratavasszal vemhesek a nőstények.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. Dzson  Szerkesztő
2017.10.25. 20:07:40
LV6
Másik két vadászos játék is megjelent mostanában, szezon van?
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
HUNTING SIMULATOR
Bigben Interactive / Neopica
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Több szempontból is jól szimulálja a sportvadászatot; remek tartalom, helyszín- és prédaválaszték
Negatívum
Kb. egy jó 10 évvel ezelőtti technikai színvonal