PlayStation.Community

2017.11.17. 17:03 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Mesekönyv.

Van a régi platformer játékokban valami, amitől mindig úgy érzem, mintha egy poros mesekönyvet lapoznék fel. Itt konkrétan a '90-es évek kalandjaira gondolok, mint a Rayman, a Spyro the Dragon, a Croc, vagy a Gex. A Rayman teljes esztétikája, narratívája és megvalósítása – nehézségét leszámítva – egy könnyedén emészthető, de tanulságos esti mese képét idézi bennem, sárgás lapokkal, színes rajzokkal, kevés szöveggel és a lapok elején cikornyás iniciáléval.
Nos, a Pankapu: the Dreamkeeper pontosan ezt a hangulatot próbálja megvalósítani, kiegészítve a lapokat pár kreatív elképzeléssel. Sőt, az egész történet arról szól, hogy egy apuka felolvassa az Álmok Őrzőjének történetét gyermekének, akit rémálmok gyötörnek…

Hősünket Iketomi istenség idézi meg azért, hogy megmentse Omnia világát a támadó Rémálmoktól. Ezek a szörnyek csupán a pusztításért léteznek és tönkre akarnak tenni mindent az idilli környezetben. A szótlan Pankapu így útnak indul, hozzáverődik Chii, a dumagép repülő aranypók, és együtt próbálnak rendet rakni, kalandokba keveredve és különféle lényeket megismerve.
A játék alapvetően egy akció-platformer, aminek egyik legközelebbi rokona a már említett Rayman lehet. Ugrálva és harcolva kell különféle feladatokat teljesíteni, ami közben fejlődhetünk, új képességekre tehetünk szert és gyűjtögethetünk mindenféle dolgot. A sztori alapvetően pályákra van osztva, a fejlesztők pedig egy kis Metroidvania megvalósítást csempésztek be, így az új felszerelésekkel és fejlesztésekkel nekifuthatunk a már teljesített helyeknek, korábban elérhetetlen zsákmányt zsebelve be.
A Pankapu legszórakoztatóbb eleme azonban a játékmechanikában rejlik. Harcosunk kezdetben egy lovagra hajaz, így pajzsával védekezhet, kardjával pedig szabdalhatja az ellenséget. Később azonban egy íjász és egy varázsló alakját is felöltheti, amelyek sajátos technikákkal rendelkeznek: előbbi távolról küzd és duplát ugrik, utóbbi pedig lebeghet rövid ideig és megállíthatja az időt. A három „perszóna” között egy gyors gombnyomással lehet váltani, és ezen diverzitásra épít alapvetően a játék. Az ellenségek legyőzése és az akadályok teljesítése mind kihasználja a sokféle adottságot, frappánsan dolgoztatva meg agytekervényeinket és ujjainkat.
A fejlesztőcsapat nagyon eltalálta a nehézséget, fokozatosan tűzdelve meg kalandunkat egyre komplexebb és összetettebb szakaszokkal, de bőségesen ellátva checkpointokkal az újjáéledéshez. Mindezt bájossá teszik az élénk színű mesés tájak, amelyeken átbattyogunk, kellemes aláfestő zenével és jópofa karakterekkel. És mint minden rendes mesénél, a történet itt is egyszerű, de tanulságos. Kifejezetten ötletes, hogy fokozatosan tudhatunk meg többet a valódi világról is, megértve, hogy miért nem tud aludni a gyermek, és hogy miként függ össze a mese univerzuma az igazival.

A Pankapu összességében egy nagyon szórakoztató és aranyos kaland, amely stabil játékmenetbeli elképzelésekre épít, míg előidézi a '90-es évek platformer „meséit”. Sokkal többet ugyan nem ad a képlethez, de elképzelései, szerethető világa és kitűnő képi megvalósítása bőven szórakoztathatja a műfaj szerelmeseit, akár egyedül, akár a családdal vágnak bele. Kiválóan illeszkedik a hagyatékba, és tényleg olyan érzés, mintha egy másik porosodó könyvet csaptunk volna fel, de nem találjuk a folytatást…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Plug In Digital
Fejlesztő: Too Kind Studio
Megjelenés: 2017.09.20.
Ár: 3690 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 2.8GB
Web: http://www.pankapu.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. B_Renato97  Szerkesztő
2017.11.18. 21:35:33
LV4
Jól néz ki a képek és a videó alapján. :) A tesztből megítélve pedig kifejezetten hangulatos program. Elképzelhető, hogy későbbiekben teszek vele egy próbát.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››

MARTIN BELESZÓL
Fú, a látvány nagyon komoly!