.
 

PlayStation.Community

2017.10.17. 10:20 Játékteszt
19 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Értékeld a cikket!
Erőforrás management, kicsit másképp.

Egy kemény Achilles-ín gyulladás kellős közepén vagyok, amikor e tesztet írom, így jelenleg a sport számomra az úszásban és a szobabiciklizésben merül ki. Mondhatnánk kockák ellensége a sport...
De fontos az egészség, és ahhoz bizony mozogni kell. Jelen tesztünk alanya nem is jöhetett volna jobbkor, mint egy kis szobafogság kellős középén. Nem vagyok nagy bicikliző, nagy távokat sosem tettem meg, nyáron egy negyven kilométeres túrának a végén már nagyon vártam a célt, az ülés egy idő után komoly erőfeszítésembe került. Emiatt érdekes volt számomra egy olyan játék letesztelése, mint a Tour de France 2017, amely nincs a komfortzónámban.

A Cyanide Studio minden Tour rajongót kielégít a 22 választható csapattal, illetve a versenyek nagy számával. Tour de France, Le Critérium du Dauphiné, Paris-Nice, La Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, Paris-Roubaix, Paris-Tours. Változó hosszúságú, nehézségű, és szakaszszámú versenyek közül választhatunk - kinek mi fekszik, vagy ki milyen kihívást tűz maga elé. Van lehetőségünk a klasszikus versenyek mellet Pro Team módban összeállítani álomcsapatunkat, de ehhez nem kevés háttértudás szükséges, illetve jól el kell sajátítanunk a csapatmenedzselést. Online megmérettetés nincs, így lokálban tudjuk magunkat barátunk ellen "megmérkőzni", vagy co-opban segíteni a jobb eredmény érdekében.
Minden pályát át lehet léptetni egy Quick Race menüponttal, ami kisorsol nekünk egy végeredményt, és kész.
Ha már az összes pályát unásig játszottuk, akkor össze tudjuk állítani a saját kihívásunkat a már megnyitott futamokból, így egy saját Tourt tudunk létrehozni. Verseny indításakor lehetőségünk van nehézségi fokozatot váltani. Én mindig kezdő voltam, azért, hogy legyen sikerélményem, de a legnehezebben is pont a futam végén vertek el, akárcsak kezdő fokozaton. Sok különbséget nem találtam a módok között.
Mielőtt ismeretlenül belevetettem volna magam egy küzdelem kellős közepébe, végig vittem a gyakorló részt, ami tényleg segített nekem, mert hiába van kiírva a gombkiosztás, a tutorial során jobban rögzül, mit mikor kell használni.
Két zónában tudunk tekerni: az R2 folyamatos nyomva tartásával szabályozhatjuk, hogy vagy hajtunk, mint a bolond, és fogy a levegőnk, illetve az erőnk, vagy szépen beosztjuk a levegőnket és erőnket, de akkor csak a középmezőnyben fogunk utazni. Amíg van erőnk, ki tudunk törni a többiek közül, de ekkor lényegesen gyorsabban fog fogyni mindkét erőforrásunk.
Kétféle energiatubusból tudunk gazdálkodni: egy a levegő, egy az erő visszatöltéséért felel. Azt azért tudni kell, hogy ez nem fogja száz százalékban visszatölteni tartalékainkat, csak olyan egyötödöt, és ez leginkább csak a hajrára elég. Amikor elfogyott a levegőnk, beszürkül a képernyő, lelassulunk, és hangosan zihálunk. Nem kell mondjam, ekkor nagy hátrányba kerülünk, és simán az első helyről beeshetünk a mezőny közepére, ne adj' isten a végére.
Ez volt velem a legelső futamomnál is. Már azt hittem, megnyerem a távot, de elfogyott minden levegőm, és a százkilencvenhetedik helyen estem be a célba. Idővel megtanultam, hogy ha csak vonatozok a második rajban, az nagyjából célravezető, de itt is figyelni kell a zónákat, folyamatosan szemmel kell tartani a levegőnket és erőnket. Sajnos vonatozás közben nem tudjuk fogyasztani a tubusokat, ahhoz magunknak kell tekerni.

Biztos lehet az irányítás érzékenységén állítani, de én ezt az opciót nem találtam meg, így néha egy mozdulattal simán keresztbe álltam az aszfalton, a többiek meg szépen kikerültek. Ha az útról lemegyünk a fűre, a kontroller vibrálással jelez, ilyenkor egy béna ellenkormányzás az út másik oldalára juttat minket a dzsindzsásba. Nem kell aggódni, nem fogunk a szántásban kikötni, borulás nincs, szépen végigkaristoljuk a terelőfalat, vagy bokrot, és haladunk szépen tovább. Teljesen életszerű nem?

A grafikától nem fogunk elájulni. Amikor gyorsan haladunk, akkor a perifériánk elmosódik. Ez a furcsa elmosódás a többi versenyzőnél is aktív, még akkor is, ha alig tekerünk, de mögöttünk halad valamelyik oldalunkon. A táj nem egy ultra-HD, de azért még vállalható szinten van. Sok szurkolóval fogunk találkozni tekerésünk során, akik fütyülnek, integetnek, drukkolnak, zászlókat lengetnek. Túl sokféle arc nincs, leginkább csak abban különböznek, hogy más zászló van a kezükben, vagy más ruhában vannak. Elég bénán van megoldva a szurkolók helyváltoztatása is, mert ha a gép a pályára teszi be őket, és érzékeli, hogy ott fog elhaladni a mezőny, akkor szimplán arrébb csúsztatja őket az x-tengely mentén, nem pedig elsétálnak az útból. Amikor egy helységen haladunk át, az épületeket 2.5D-ben érzékeljük, de ez csak akkor zavaró igazán, ha valaki mögött vonatozunk, és ráérünk nézelődni.

Hangok terén nem fogunk túlcsordulni, a menü alatt szól egyféle zene, a környezeti zajok meg akkor szólnak, amikor kellenek. Darál a gumi, ha a füvön megyünk, halljuk a szurkolást, amikor éppen vannak az út szélén, és a bemondó folyamatosan kommentálja az eseményeket. Szépen közli velünk, mennyi van hátra, milyen etap következik, mennyi van hátra az etap végéből, mennyire vagyunk lemaradva - folyamatosan olyan infókat mond, amik amúgy láthatók a képernyőn, de engem nagyon nem zavart, hadd beszéljen.

Nem rossz ez a játék, de én leginkább csak a Tour kedvelőinek ajánlanám. Néha jó nagy a framedrop, sajnos nem folyamatos a képfrissítés, és amikor gyorsan haladunk, engem például zavar a gyorsaság elmosódással való szimulálása. Nem vagyok nagy bicaj rajongó, ha "nagyon kell" el tudok ezzel a játékkal szórakozni, de nagy mélységekbe nem fogok eljutni. Leginkább annak ajánlanám, aki fogékony a szériára és szereti órákig a Négyzetet nyomni a vonatozáshoz, néha az X-et a kitöréshez. Erre a produktumra hatványozottan igaz, hogy nem az első 10 métereken kell a mezőny elé kerülni, hanem az utolsó 10 méteren. Minél hatékonyabban kezeljük virtuális önmagunkat, annál több és szebb trófeát fogunk elnyerni, annál jobban fogjuk élvezni a Tour idei kiadását.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Te is tekernél a profikkal? A Tour de France 2017-et beszerezheted PS4-re a PS Store-ból 14990 Ft-ért.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. xerox  PlayStation.Community tag
2017.10.19. 20:55:08
LV17
Válasz 18. Dzson üzenetére:
Természetesen nem, de kaphatsz előrendelői Armstrong DLC-t.
Inklúding 5 fecskendő dopping, és 2 alkalmas vérátömlesztés.
psn id: zomimi78
18. Dzson  Szerkesztő
2017.10.18. 11:23:01
LV5
Lehet csalni elektromos vázmotorral?
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
17. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.18. 09:04:46
LV9
Válasz 6. mentoloshypo üzenetére:
Egy FIFA-s fórumban ugyanez:

Ezt így nem mertem kimondni (pedig kb ezt gondoltam én is) mert például a FPS-ek mindig ott van a toplisták elején, tehát van igény rá.
Valószínűleg az én készülékemben van a hiba, de sosem fogom megérteni évente hogyan tud egy COD/BF/stb megújulni.
Egy FIFA-nál még ott az új szezon, az új játékosok, új módok stb de a lövöldékben mi változik egy éven belül? Mindegy, évek óta foglalkoztat ez a téma de mindig úgy érzem széllel szemben pisálok.
16. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.18. 09:01:31
LV9
Imádtam régen a közvetítéseket. Simon és Knézy halkan sztorizgattak, ment a pletyi, egy kis történelem az adott helyszínről, érdekességek, majd ebbe szépen menetrendszerűen bele is aludtam és a hajrára ébredtem. Jobban elaltatott, mint a Forma-1, csíptem.
15. Onimushaman  Szerkesztő
2017.10.17. 23:38:15
LV24
Válasz 14. VictorVance üzenetére:
2004-ben a Burnot egyik része volt rákötve egy szobabiciklire a Haroldsban. Tekertem, mint az állat, mert a csak arra reagált. :D
señor
14. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.17. 22:35:22
LV17
Válasz 11. MolonLave üzenetére:
Pedig milyen jó kis sztori-módot lehetne egy ilyen játékhoz kanyarítani...
Lance Armstrong-ot irányítva kellene bedoppingolva lealázni a többieket a versenyeken, kamu vizeletmintákat szerezni az ellenőrzésekre, konferenciás, interjús párbeszédeken több opció közül választva felmondani valami aktuális hazugságot az újságíróknak, terelni a figyelmüket a lényegről, dílereket beengedni a lakókocsiba két menet között okosba, hogy ne vegyék észre a paparazzik, stb.
Lenne itt potenciál kéremszépen, csak a fejlesztőknek kellene kicsit szabadjára engedni a képzelőerőjüket :D
Örülünk?
13. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2017.10.17. 22:24:50
LV2
Válasz 12. martin üzenetére:
És tényleg XD Minden évben egy garantált platina :D Ha külön trófealista van régiónként, akkor dupla-plati :D
12. martin  Főszerkesztő
2017.10.17. 22:20:21
LV27
Válasz 11. MolonLave üzenetére:
Van, aki például a trófeák miatt. xD
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
11. MolonLave  Főszerkesztő-helyettes
2017.10.17. 19:32:14
LV2
Válasz 6. mentoloshypo üzenetére:
Leginkább aktualizálódik. Plusz ott az online tartalom. Van akit nem a történet érdekel. Mindenki más miatt videojátékozik.
10. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.17. 18:23:55
LV28
9. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.17. 16:29:56
LV17
+1
Válasz 6. mentoloshypo üzenetére:
Azok után, hogy van, aki csak a FIFA miatt vesz PS4-et, és mással nem is játszik, nincs itt min meglepődni.
Örülünk?
8. HTB  Szerkesztő
2017.10.17. 15:56:03
LV6
nem túl bíztató, hogy ez a brigád fog felelni a Cthulhus játékért év végén
Just another freak in the freak kingdom
7. martin  Főszerkesztő
2017.10.17. 15:45:54
LV27
Válasz 6. mentoloshypo üzenetére:
Pedig nem bonyolult ez. Más nem érdekli az ombrét, érted, nincs lejátszandó listája, hát miért ne vegye meg minden évben?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.17. 15:36:43
LV28
Válasz 5. martin üzenetére:
Ezt így nem mertem kimondni (pedig kb ezt gondoltam én is) mert például a Fifa mindig ott van a toplisták elején, tehát van igény rá.
Valószínűleg az én készülékemben van a hiba, de sosem fogom megérteni évente hogyan tud egy focis/rally-s/Forma 1-es és jelen esetben biciklis megújulni.
Egy CoD-nál még ott az új sztori, az új idősík, új módok stb de a futballnál mi változik egy éven belül? Mindegy, évek óta foglalkoztat ez a téma de mindig úgy érzem széllel szemben pisálok.
5. martin  Főszerkesztő
2017.10.17. 15:25:46
LV27
Válasz 4. mentoloshypo üzenetére:
Olyanoknak, kiknek évente egy FIFA-ra vagy PES-re.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.17. 14:20:15
LV28
Kinek van szüksége ilyen témájú játékra? Ráadásul évente.
3. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.17. 11:02:30
LV17
Válasz 2. martin üzenetére:
Annyira nem volt rossz játék, ha jól emlékszem dobtam rá egy 6-ost, csak hát nehezen kötik le hosszútávon az embert az ilyen cuccok.
Örülünk?
2. martin  Főszerkesztő
2017.10.17. 10:48:33
LV27
Válasz 1. VictorVance üzenetére:
A tesztelő élete nem csak áncsértedekből és ásszásszin krídekból áll.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.17. 10:34:08
LV17
Tavaly volt "szerencsém" tesztelni a 2016-os szezont, annyi bőven elég is volt a bicózásból.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
TOUR DE FRANCE 2017
Focus Home Interactive
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Nem kell kint tekerni a természet lágy ölén, így nem is tudunk lenyelni n+1 bogarat; komolyra fordítva a szót: ha magával ragad a Tourt körüllengő hangulat, magad is át tudod élni virtuálisan
Negatívum
Nem túl erős kinézet egy átlagos játékhoz; nem igazán jól játékosítható alaptéma

MARTIN BELESZÓL
Nem tűnik túl izgalmasnak, mint ahogy általában a tévéközvetítés sem az.