.

PlayStation.Community

2017.11.15. 16:31 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Elfújta a szél...

Van a japán vizuál-regényeknek egy olyan alfaja, melyet otoménak hívnak, és ami kifejezetten a fiatal nők igényeire igyekeznek szabni. Ez a zsáner érthető okból erősen meg van terhelve romantikus elemekkel, és akármi is legyen az adott játék tárgya, a százból száz esetben szende mangacsaj formájában megjelenő főszereplő a történet bizonyos pontjain kíméletlenül randizik a kiszemelt hímek egyikével.
Ezt a kis bevezetőt azért tartottam fontosnak leírni, mivel a Hakuoki: Kyoto Winds pontosan a fent említett otome műfaj egy darabja, sőt egy kifejezetten híres játéksorozat legfrissebb tagjáról van szó. A széria PS2-n startolt természetesen csak japánban, de a PSP, PS3, 3DS, okostelefon, és immár PS Vita tulajdonosok már felénk is belekóstolhattak, miért annyira elképesztően népszerű a széria odaát, hogy mangát, animét, és még egész estés filmeket is szenteljenek a témának.

Nyilván nagy szerepe van a hatalmas sikerben a témaválasztásnak, a sorozat ugyanis az Edo-korban játszódik, ami a japánok számára olyan kedvesen nosztalgikus élmény lehet, mint amit mi érzünk a Tenkes kapitánya láttán. A sztorik középpontjában kevéssé meglepő módon a korszak szuperhősei a szamurájok állnak, a Kyoto Winds alcímű epizód (ami bájdövéj a sorozat legelső részének remake verziója) pedig egy ártatlan fiatal lányt lök be a kegyetlen gyilkológépek közé. A Chizuru névre hallgató leányzó egyébként azért érkezik Kyotóba, hogy megtalálja apját, akiről már hónapok óta nem hallott, közben pedig sikeresen belekeveredik egy leszámolásba a banditák és a Shinsengumi (a korszak róninokból álló rendfenntartó szervezete) között. Ennek következményeképp a szamurájoknak jól meg kell tanácskozni, mit csináljanak vele, azaz konkrétan, hogy megöljék vagy nem. A játék ezen részén jogosan merülhet fel az egyszer gamerben. Hogy ennek g*cire semmi értelme nincs, mert a csóri csaj az égvilágon nem csinált semmit azon kívül, hogy balek módon egyedül rótta az utcákat, de most ebbe most ne menjünk bele, mert minden népcsoportnak megvan a maga múltbéli hülyesége

Anyway, szóval a Chizuru életveszélyben van, már csak azért is, mivel azt hiszik róla az éles szemű / kardú alfahímek, hogy férfi, mert biztonsági / kényelmi szempontból férfi ruhában közlekedett Kyotóban. (nagy levegő) Mikor kiderül a turpisság offkorz már fel sem merül a rituális kivégzés, mert akkor nem lenne játék, meg a szamurájok nagy magányukban maximum egymással szőhetnének vad románcokat, így nagy jótékonyan megengedik, hogy Chi közöttük éljen, ám titkát nem árulhatja el a jelenlévőkön kívül senkinek. Sőt, mivel apu a sógunátusnak dolgozott, a srácok még azt is vállalják, hogy segítenek felkutatni az eltűnt fatert. Hősnőnk ezen a ponton erős hasonlóságot mutat Zalatnay Cinivel és nem, most nem a sikkasztásra gondolok, hanem arra, hogy „nem élhet bezárva”, mely szöges ellentétben áll az egyetlen instrukcióval, amit kap, azaz hogy maradjon a seggén és egyben a szálláshelyén. Innentől indul be igazán a sztori és nem csak az apakeresés területén, hanem lesznek itt izgalmas akciójelenetek ostrommal meg persze számtalan lehetőség arra, hogy egyre közelebb kerüljön a sok igazi közül valamelyikhez.
A Hakuoki a HC visual novelek táborát erősíti, azaz el lehet felejteni a mászkálást, meg probléma megoldást, itt ugyanis kizárólag olvasni kell, illetve a történet bizonyos pontjain döntéseket hozni. A japán történelemben kevésbé járatos gaidzsinok számára a játék kis info-boxokban szolgál magyarázattal a történet megértéséhez sokszor elengedhetetlenül szükséges terminusokkal kapcsolatban, illetve sok hasznos dolgot megtudhatsz a szereplőkről és a jellegzetes szokásokról is. A hozzám hasonló zérus történelmi ismerettel rendelkező egyének ennek ellenére is bajban lesznek néha, mert a cucc erősen épít arra, hogy a játékos rendelkezik a korszakkal kapcsolatos alapismeretekkel.
Persze a lényeg mindettől függetlenül simán átjön, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a jelenetekhez kiemelkedő minőségű illusztrációk készültek. Nem túlzás azt állítani, hogy ebből a szempontból a játék csak kicsivel van lemaradva a zsáner legnagyobb címeitől, ritkán látni ugyanis ennyire jól megrajzolt jeleneteket, legyen szó portrékról, akciójelenetekről, vagy romantikus pillanatokról. Nagy kár, hogy az animáció mértéke viszont minimális, ami egy Root Letter után kissé csalódást keltő.

Szintén csak a legjobbakat lehet elmondani a kizárólag japán nyelven elérhető szinkronról, melynek színészei teljes beleéléssel játsszák el szerepüket, az aláfestő hangeffektek pedig még átélhetőbbé teszik a történéseket. Ezen a pontos megbicsaklik kissé a dolog, ugyanis bár a sztorinak vannak kifejezetten izgalmas pontjai, gondolok most arra, ahogy a valós történelmi személyeket és a politikai konspirációkat beleszövik a cselekménybe, nekem sokszor kifejezetten vontatottnak tűnt a történetvezetés és viszonylag sok a sehová sem vezető közjáték is, de mondjuk nem is tartozom a játék célközönségéhez, így ennek megítélése talán nem is az én feladatom.

Az igazi probléma, hogy a Kyoto Winds meglehetősen aljas módon csupán a Hakuoki legenda felét tartalmazza, és amikor már pont beindulnának az események, nagy hirtelen véget is ér a sztori. Ez a húzás azért különösen bosszantó, mert egyrészt mondjuk PSP-n az egész cselekményt egyben lehetett átélni, másrészt pedig tesztalanyunk folytatásának konkrétan még nincs fix lokalizálási dátuma sem, így egyelőre totálisan kétesélyes, hogy nyugatra is elkeveredik-e az események konklúziója.
Ez persze a legkevésbé sem csorbítja a játék érdemeit, mely bátran ajánlható a zsáner (főképp női) rajongóinak és a japán történelemmel szórakoztató módon ismerkedni vágyóknak egyaránt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-on, ára 9790Ft).)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. CortezCorleone  PlayStation.Community tag
2017.11.15. 18:07:15
LV5
A teszt tök érdekes, viszont a játéknak már a vizuális világa még az anime verzióhoz képest is túltolja az otome jegyeket :)
Respekt, hogy végigvitted, ezt a műfajt kevés férfi ember viseli el.

És egyébként támogatom, hogy legyen még több visual novel teszt a PSC-n!
物の哀れ
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
HAKUOKI: KYOTO WINDS
Idea Factory International, Inc.
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Egy csodálatos illusztrációkkal körített utazás az Edo-korszak
Negatívum
Lassan haladó cselekmény, kettévágott történet

MARTIN BELESZÓL
Nagyon csípem a tesztjeid hangulatát eszgé, és mindig tanulok is valami apróságot, úgyhogy köszike.