PlayStation.Community

2017.10.13. 16:19 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Ökölszabályok mentén.

Őszintén bevallom: az első egy óra, amit ezzel a játékkal töltöttem, teljesen lehozott az életről. Már a kezdő szakaszon beakadtam egy épületbe, nehézségeim támadtak a kamerakezeléssel, valamint nem éreztem teljesen kézre esőnek az irányítást sem. Ám, ha már rám hárult a feladat, hogy kiválasztottként végigverekedjem magam az ellenfelek sokaságán és feloldozóvá váljak, nem hagytam magam eltántorítani.
Az Absolver ugyanis erről szól: egy ismeretlen bajnok küzdelméről, aki a legjobbak közé szeretne jutni olyan hanyatló civilizációban, ahol az ökölszabály az úr. A játék alapvetően az online küzdelmekre van kihegyezett "bunyós-RPG", azonban tartalmaz single player opciót is. Ennek során bizonyos számú főellenfelet kell felkutatni és levadászni, ezáltal megszerezve a képességeiket és bebocsátást nyerni a központi toronyba, ahová csak a legharcedzettebbek léphetnek be.
A játék indítását követően személyre szabhatjuk karakterünket, valamint választhatunk a három alapértelmezett harcstílus közül. Mindegyik saját előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, érdemes őket áttanulmányozni, mielőtt belekezdünk a kalandba.
Az elmondható, hogy a stílusok közti balansz egészen jól kalibrált, mindegyik harcművészeti ágnak vannak előnyei és hátrányai a többivel szemben. A játék során (RPG-hagyományokhoz hűen) fejleszthetjük karakterünk különböző tulajdonságait. Érdemes úgy gondolkodni, hogy ezzel erősíteni tudjuk a kasztunk pozitívumait. A stílusokat jól memorizálva és időzítve könnyebben bele lehet tanulni a játékmechanikába, de ne fáradjatok, ez csak és kizárólag gyakorlás útján fog összejönni. A fő mechanika természetesen a bunyó, amely érdekes módon csak két gombra van osztva: egy normál és egy eltérő támadásra. Ezt először furcsállottam, de még néhány óra játék után kezdtem kapizsgálni a zsenialitást a rendszer mögött.
A harc ugyanis nem egyszerű gombnyomkodás - komoly, precíz rendszerben zajlik. Az állóképességünk limitált, és ez határozza meg, hogy mennyit tudunk támadni, védekezni, kitérni, stb. Eleinte talán elmegy az összevissza kerülgetés és az izomból nyakon verés szerencsével kombinált egyvelege, azonban a keményebb ellenfelek tudatosan nevelik a játékost a mechanika elsajátítására. Érdemes jól összefűzni a támadásokat, ami kevesebb stamina veszteséget eredményez, valamint hatékonyabb sebzést. Ezen felül fontos a támadások kivédése: így tudunk új mozdulatokat tanulni.
A játék ugyan egy könnyedebb RPG-rendszerben zajlik, azonban az új képességek tanulása nem egyezik meg az új mozdulatokkal. Erre egy egészen egyedi megoldás van: minél többször védünk ki egy adott támadást, annál közelebb kerülünk a megtanulásához. Ezt harc közben a mozdulathoz tartozó kis mérő jelzi is. Amint ezt kimaxoljuk, a támadás alkalmazhatóvá válik.
Karakterünket ezekkel a mozdulatokkal az ún. "Combat Decken" belül tudjuk felvértezni. A dolog lényege, hogy alapból négy beállás között váltogathatunk, mindegyik beálláshoz pedig három támadás rendelhető. Ezek lehetnek gyors, lassú vagy épp különleges mozdulatok, és saját stílusunk szerint keverhetjük őket. Ráadásul bármelyik kaszt támadásait el tudjuk tanulni, tehát a lehetőségek száma - szinte - végtelen. Sok gyakorlással akár végtelenített kombók is összerakhatóak, illetve a hatékonyságuk is jelentősen növelhető. Amint ezeket beállítjuk, már harcra készek is vagyunk.
Az éles online harc előtt a sztori mód lezúzása mellett próbára tehetjük magunkat a harci oltároknál is. Ezek különböző nehézséggel bíró bunyók, mindegyik másképp ellenőrzi, hogy mennyire vagyunk mesterei stílusunknak. Érdekességük, hogy ha megfelelő mennyiséget teljesítünk belőlük, akkor saját iskolát nyithatunk, ahonnan más játékosok egyből el tudják tanulni a Combat Deckben tárolt képességeinket. Erre természetesen nekünk is lehetőségünk nyílik, valamelyest meggyorsítva a tanulás folyamatát. Amennyiben az egyjátékos csépelés nem jelent már kihívást, érdemes összeszedni a legjobb elérhető ruhákat, kimaxolni velük a védelmünket, ezt követően pedig fejest is lehet ugrani az online küzdelmek világába.
A netes harcok egészen érdekesek, ugyanis nem csak egymás ellen, de másokkal karöltve, csapatban is megmérettethetjük magunkat. Egészen érdekes szituációk tudnak kerekedni a brutális tömegverekedésekből, sőt, előfordul, hogy aki társunkként indult az elején, egész egyszerűen elkezd minket támadni.
Leírva ez egyébként igen jól hangzik és azon rövid időintervallumon belül is szórakoztató, amíg működik a netkód. A játéknak ugyanis ez sajnos hatalmas problémája. Rendre ledob a rendszer, valamint borzalmas laggolás mellett ütnek-vernek agyon a szerencsésebbek. Persze ez nem általános, de sajnos túl gyakori, ami egy online-ra kihegyezett játék esetében nagyon rossz ómen. A fejlesztők szerencsére már foglalkoznak a problémával, így remélhetőleg mihamarabb orvosolják is.

Az Absolver a kezdeti nehézségek ellenére egy érdekes game. és hosszútávú támogatással lerázhatja magáról az online Souls-klón titulust. Az online játékmód komoly javításokra szorul, valamint a bugok és a kamera sem a legkecsegtetőbbek, azonban még is van a játékban valami különleges báj és izgalom, amivel játszatja magát. A Devolver gondozásában lévő címek mindig példátlan egyediséget képesek felmutatni, ezért hiába van bennem némi ellenérzés a kivitelezéssel kapcsolatban, remélem, hogy ez csak a kezdete a feloldozók történetének. Ilyen játékkoncepcióból ugyanis nem sok van a piacon!

Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: Sloclap
Megjelenés: 2017.09.29.
Ár: 9190Ft
Játékosok száma: 1, Online: 2-3
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 6GB
Web: http://absolver.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.10.16. 09:41:44
LV9
egyszer majd ez is befigyel, de amennyi játék pihen itt még biztos idő mire bezsákolom.
PSN ID: LaXiKa_hun
1. CountofHell  PlayStation.Community tag
2017.10.14. 09:27:05
LV15
Ha Devolver Digital akkor Shadow Warrior 1+2. :-) Nagyon jó játékok főleg az 1.
PSN - CountofHell_HUN
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››

MARTIN BELESZÓL
Izgalmas művészeti stílus, egyedi koncepció, kiváló szavatosság - csak én sajnos nem tudok kombózni.