PlayStation.Community

2017.10.10. 13:15 PlayStation Network
5 hozzászólás
Szerző: Chester013
Értékeld a cikket!
Amikor Ríviai Geralt Motörheadet hallgatva elkezdett Diablózni…

Gyerekkorom egyik nagy kedvence volt a Blizzard első Diablo játéka. Maga a megismerkedésem az ARPG (akció-szerepjáték) műfajjal is egy aranyos sztori volt. Akadt egy gyerekkori nagyon jó barátom, akivel már óvoda óta benne voltunk minden marhaságban, és ő kapott általános közepén az egyik karácsonyra egy akkoriban atomerőműnek számító PC-t, amihez az akkori aktuális Greatest Hits játékok is jártak, köztük maga a Diablo is. A mai napig nem is értem, hogy a mélyen vallásos szülei hogy a fenébe nem vették észre már a borítóról, hogy ez nem lesz egészen kompatibilis a Hit Gyülekezete formálta családi értékrenddel, de a lényeg, miután náluk tiltott dologgá vált ez a Sátán szülte szoftver, a szülők az én lelkem üdvével mit sem törődve nekem adták a játékot, hogy az ne szipolyozza ki a gyermekük tiszta és érintetlen szellemét. Azóta tudom, hogy felőlük akár a pokolba is juthatok, szóval két dolgot nyertem egyszerre: egy jó adag tisztánlátást, na meg ugye minden idők egyik legkultikusabb játéka is az enyém lett…
Nem véletlen kezdtem ezzel a kis sztorival a mondandóm, ugyanis a Victor Vran: Overkill Edition ugyanazokat az érzéseket hozta vissza, mint az első Diablo, ami még nem volt annyira túlbonyolítva mint a folytatások, amik számomra durván loot és fejlesztés-centrikussá váltak, és nehezen tudtam feldolgozni a komplexitását. A Victor Vran ugyanis több nagyon jó húzással oldja meg a túlbonyolítás problémáját…
Már maga a történet sem egy túl összetett alkotóelem: a szörnyvadász Victor Vran Zagrovia városába érkezik, miközben egy elveszett barátja után kutat. Érkezése ugyanakkor nagyjából egybe is esik egy jó alapos invázióval, egyenesen a pokolból. Így aztán derék Victorunk kénytelen választott hivatását művelni, és barátja keresése mellett néhány ezer szörnyeteget visszaküldeni a feladóhoz az alvilágba. Ugyanakkor még az is meglehet, hogy az igazi fenyegetés nem lent, hanem egyenesen a város szívében vár a nem túl szívélyesen fogadott, marcona vándorra.
Ez az egyszerű kis felállás egyszerre idézi a Diablo, a Van Helsing, és egyes elemeiben a Witcher játékokat. Utóbbit pedig már csak a főszereplő miatt is: ugyanaz a csendes, nem túl megnyerő modorú, de megbízhatóan dolgozó kívülálló Victor is, mint Geralt, ráadásul még ugyanannak a szinkronszínésznek a hangján is szólalnak meg mindketten.

Akció-szerepjátékról beszélünk, tehát nem meglepő módon a játékmenet legnagyobb része a szörnyek bedarálásáról fog szólni. Ezen a téren picit lustán indulnak be az események, ám az első, expozíciót szolgáló játékóra után már százasával fognak az ütőerünknek ugrani. A harcrendszer egyszerű, alig pár gombot használ csak: a Négyzet az alap ütés fegyverünkkel, a Háromszög a visszatöltődő nagy odasózás, a Kör pedig a szintén visszatöltődést igénylő területre ható tömegpusztítás. Az X az ugrást szolgálja, ami nem egy túl gyakori játékelem a felülnézetes ARPG zsánerben, de itt a pályatervezésnek köszönhetően rengeteg rejtett helyszínre tudunk így eljutni, ami nagyban megdobja a szavatosságot, no meg szép kis rejtett kincsekkel is kecsegtet a dolog. Az L1 és R1 pedig a két aktív fegyverünk közti váltásért felel. Ez egy jó kis taktikai mélységet kölcsönöz a játéknak, két teljesen eltérő fegyvertípust aktívan váltogatva hatalmas előnyt szerezhetünk az életünkre törő pokolfajzatokkal szemben.
A játékban nincsenek eltérő kasztok vagy karakter-buildek, minden aktív és passzív képességünk az épp hordott felszerelésünktől függ. Minden fegyver eltérő képességekkel és statisztikákkal bír, így ha valamit lecserélünk egy újabbra és/vagy erősebbre, akkor új aktív és passzív képességekhez jutunk. Újratanulni nem szükséges a játékstílust ilyenkor, annyira egyszerű a váltás, minden pörgős marad, és felesleges órák hosszat tárgymenedzselni karakterünket. Fejlesztgetni sem kell semmit, elég csak új és jobb cuccokat lootolni, így a legegyszerűbb erősödni. Ez az egyszerűsített játékmenet pedig konzolon teszi igazán hasznossá magát, gyakorlatilag fel sem tűnik a játék PC-s származása így.

Az egyszerűség ugyanakkor nem jelenti azt, hogy kihívás ne lenne a játékban: az egyes területek különböző opcionális feladatokkal látnak el minket (adott típusú fegyvert használva megölni X számú ellent, sebzés nélkül teljesíteni a pályaszakaszt, adott idő alatt kipucolni mindent, titkos helyszíneket megtalálni, stb). Ezek kellemesen nehéz, de sosem embertelenül izzasztó kihívást nyújtanak, és az újrajátszhatóságot is pozitívan befolyásolják. Bár a helyszínek sötét barlangok, temetők és katakombák, a titkokra vadászva valahogy mégsem válnak túl unalmassá. Ráadásul ésszel is kell játszani, mert túlerő mindig van, és ha csak esztelenül megyünk előre, képességeinket nem kihasználva, akkor elég hamar kínos helyzetbe kerülhetünk.
Pozitívumok közé tartoznak még a főellenségek is, akiknél gondolkodni is kell, mert legtöbbjük nem a végtelen HP egyenlő még nagyobb kihívás metódussal operál: legtöbbjüket el sem érjük, így a környezetet kihasználva kell előnyt kovácsolnunk magunknak, hogy egyáltalán közel tudjunk kerülni hozzájuk. A fejlesztők nagyon törekedtek a változatosságra: van, ahol egy egész emeletet kell leomlasztanunk a boss-szal együtt, van, ahol egy egész csicskahadat kell eliminálnunk a boss előtt, és arra is van példa, mikor az ellenlábasunk mágikus erejét adó szerkezetet kell elsőként szétzúznunk.

Bár nem egy AAA játékról beszélünk, de a fejlesztők, a Tropico sorozatot is elkövető Haemimont Games rendesen kitett magáért. A felülnézet amúgy is hálás dolog, sok kidolgozatlanságot jótékonyan képes elrejteni az árgus szemek elől, miközben az összhatást jobban szem elé helyezi. Igaz, hogy az átvezető videók gyakorlatilag nem léteznek, és csak statikus hátterek előtt beszélgetnek a szereplők fényképei egymással, és közülük is csak Doug Cockle éli bele magát a szerepébe, de ezek a jelenetek oly ritkák, hogy fel sem tűnik a slendrián kidolgozottság, különösen ebben az árkategóriában, amit a játék képvisel. A grafika színes-szagos, igazán stílusos, ráadásul a játék tükörsimán fut, minimális töltési idővel. A játék online és helyi kooperatív módokkal is rendelkezik, többen összeülve is eléggé élvezetes. A Victor Vran iskolapéldája annak, hogy kis csapat is képes korrekt, sőt, kifejezetten emlékezetes játékot összerittyenteni a semmiből.
A játék egyik kiegészítő csomagja pedig iskolapéldája annak, hogy egy elborult, beteg ötlet képes még jobbá tenni a játékot. Ez a kiegészítő a Motörhead: Through The Ages címre hallgató elborultság, amiben Victor barátunk egy, a semmiségben lebegő bárban ébred, ahol csak Motörheadet játszik a zenegép, és mindenki Lemmy Kilmister hőstetteit dicsőíti.
Természetesen ebben a világban is akad megoldandó probléma: egy Motörhead albumborítók által inspirált, háború sújtotta világot kell megmentenünk az ellenséges okkult náci hadaktól. Borult ugye? Na, és mennyire dögös még e mellé! Darálni a nácikat, és mikor egy-egy nagyobb boss előtolja a pofáját, akkor beindul az Ace of Spades, és mi fülig érő vigyorral fogjuk másvilágra küldeni a kárhozottakat, miközben egyszerre üvöltjük a klasszikus nótát a legendás Lemmyvel…

Több kellemes csalódást is okozott a Victor Vran Overkill Edition számomra. Felelevenítette a régi klasszikus Diablo emlékét, meghívott egy dögös Rock and Roll buliba, és a local coopnak hála segített levezetni a mindennapok stresszét az ismerősökkel összeülve is. Ha ARPG és Motörhead rajongó vagy, akkor nem kérdéses, ki kell próbálnod ezt a kalandot!

Kiadó: Haemimont Games AD.
Fejlesztő: Haemimont Games AD.
Megjelenés: 2017.06.06.
Ár:
Overkill Edition - 11.990Ft
Victor Vran - 5990Ft
Motörhead - 3690Ft
Játékosok száma: 1-2
Kép: 720p, 1080p
Demo: Nincs
Méret: 5,7GB
Web: https://www.victorvran.com
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Szativolution  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 10:28:17
LV2
A teszt felkeltette az erdeklodesemet, de nem a mostani aron. Egy akcioban majd ranezek.
4. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.10.10. 17:42:31
LV18
Kipròbálnám. :)
psn/sen id: pcpmate
3. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.10. 16:41:14
LV19
Motörhead??? Instant buy !!!
Örülünk?
2. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.10. 16:26:19
LV28
Előző akcióban nézegettem, de nem igazán győzött meg. Elég gyenge Diablo klónnak tűnik.
1. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.10.10. 13:35:01
LV22
hát nem tűnik valami nagy számnak...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Victor Vran: Overkill Edition
Haemimont Games AD.
SZÍNARANY

MARTIN BELESZÓL
Ez komoly, öröm ránézni már a képekre is!