PlayStation.Community

2017.12.11. 10:17 PlayStation Network
41 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Digitális pokol.

A technológia egyre rohamosabb fejlődése sok alkotót foglalkoztat, az általuk elképzelt jövőképek pedig gyakran eltérnek a hófehér, mosolyokkal és boldogsággal teli utópiáktól. Ezekben a világokban a digitális paranoia korábban felfoghatatlan szinteket ér el, míg a valós újítások – például a megfigyelés tekintetében – csak alátámasztják ezeket az elképzeléseket. A társadalmi rétegek közötti rések szakadékokká tágulnak, ahol a kevés manipulálja és mértéktelenül kihasználja a nyomorba taszított többséget. A mechanikusság pedig kiegészíti, pótolja vagy átveszi az emberi test szerepét, groteszk gép-hús hibrideket alkotva. Ahogy Frank Herbert is mondta: ezek a történetek nem akadályozzák meg a jövő bekövetkezését, de tisztában leszünk azzal, hogy merre tartunk.

Az Observer főhőse Dan Lazarski, akit a bódítóan kiváló orgánummal megáldott Rutger Hauer alakít. 2084-ben járunk, ahol Földünket három kulcsfontosságú esemény alakította a felismerhetetlenségig.
A fejlődésnek köszönhetően egyre többen jutottak mechanikus bővítményekhez, amelyek megoldásoknak bizonyultak balesetek, születési rendellenességek vagy önértékelési problémák orvoslására: szemet kaptak a vakok, gerincet a mozgássérültek vagy agyat a háborús veteránok. Idővel azonban egy nanophage nevezetű betegség támadta meg azokat, akiknek fém egészítette ki testét, brutális, pestisszerű pusztítást okozott.
Ezt követte a Nagy Tizedelés – egy háború, amelyhez foghatót a világ még nem látott. Nyugat irtotta a Keletet, Kelet mészárolta a Nyugatot, az emberek pedig a kettő között rekedve küzdöttek az életben maradásért.
A két esemény fertőjéből emelte ki Lengyelországot egy nagyvállalat, a Chiron, megalkotva az Ötödik Köztársaságot és a világ középpontjává alakítva azt. A kapzsiság és a kizsákmányolás lett újra az úr, a lakosságot pedig hasznosságuk szerint osztályozzák. A C-típusú polgárok a gettószerű Halomba lettek száműzve, ahol elavult készülékekkel, kábítószerrel és a nyomor általános jellemzőivel küzdenek nap mint nap, a kitörés minimális esélyei mellett. Dan innen kap egy hívást rég elidegenedett fiától, így a nyomába indul.
Hősünk azonban távolról sem „hős”: a Chiron egyik ügynöke, aki bővítményeinek köszönhetően képes mások elméibe behatolni, széttúrni a gondolatokat és emlékeket, fellelve a sötét titkokat és mocskos részleteket. Arra azonban ő sem számít, ami itt várja.
Az Observer alapvetően egy interaktív elemekkel megtűzdelt cyberpunk horror, amelyen érezni az olyan nagyok hatását, mint a Szárnyas fejvadász, az Akira, a Mátrix vagy az Alien. Ennek ellenére vadul egyedi és rettenetesen nyomasztó saját gondolatokkal vonz be a világába.
Míg a felsorolt filmek a jövő tágabb világaira fókuszálnak, addig a játék csupán a helyszínéül szolgáló gangos, emeletes épülete teszi a vizsgálat alanyává. Dan optikai bővítménye egy biológiai, valamint egy elektronikus szkennerrel rendelkezik az éjjellátó mód mellett, amivel a különféle helyszínek vizsgálatát végezhetjük. Hamar kiderül, hogy brutális gyilkosságok történtek az épületben, Dan pedig ezekben is nyomozni kezd, ugyanis kapcsolódhatnak fia hívásához.

Ami igazán kimagaslóvá teszi az Observert, az az audiovizuális elemek precíz és kiváló alkalmazása. Karakterünk stressz-szintjét egy speciális gyógyszerrel tartja alacsony szinten, amely mellőzése különféle grafikai hibákat eredményez. Ez pedig már a kezdetektől felveti a kérdést: mi lehet valós, és mi nem? Rémisztő zajok, bizarr hangok, állati vonyítások vagy kellemetlen hörgések mellé társulnak bevillanó képek, szikrázó fények vagy egyéb illúziók. Már bejárt helyszínek alakulhatnak át a felismerhetetlenségig, vagy épp a szemünk előtt ölt groteszk alakot egy mosolygós poszter a folyosón. A jövő paranoiája fokozatosan ránk is átterjed, és maga a játékos sem tudja már eldönteni, hogy minek hihet.
A PS4-es verzió egyébként küzd némi technikai problémákkal: például később töltenek be textúrák egyéb grafikai malőrök mellett. Az érdekes viszont mindebben az, hogy az egész úgy hat, mintha ez is pontosan a játék része lenne. Mivel a cyber-rémület a fő téma, tökéletesen beleillenek az akaratlan hibák a tudatos ijesztgetésekbe.

Szemben a Bloober Team korábbi alkotásával, a Layers of Fearrel, az Observer sokkal nagyobb szabadságot és interakciót biztosít a szokványos, képbevillanós terrorizálások mellett. Dannel keresgélhetünk, tárgyakat nyitogathatunk, vagy – és ez szintén egy remek aspektusa az alkotásnak – beszélgethetünk másokkal.
A szomszédok kifaggatása az ajtajukra szerelt „kaputelefonokon” keresztül történik. Általában a fő cselekménytől eltérő dialógusokról van szó, amelyek érdekes elemeit árulják el a világnak, amiben létezünk. Sokkal többet tudhatunk meg a múltról, a fejlesztőcsapat pedig ezeken a kiválóan szinkronizált karaktereken keresztül egy kis társadalomkritikát is becsempészett, ami a mi valóságunkban is értelmezhető. A lezüllött vagy lecsúszott emberek életének apró szeleteit hallgathatjuk meg, de mégis eleget ahhoz, hogy kialakuljon a nagyobb képről véleményünk.
Bizonyos lakásokba be is juthatunk, ahol a kevés, de szintén príma mellékfeladatok vagy –történések veszik kezdetét. A tudatosan elhelyezett bútorok és kellékek szintén történeteket mesélnek el, így ha a tulajdonosokat kifaggatni nem is tudjuk, ugyanannyira megérthetjük életüket, mint azoknak, akikkel dialógusba kezdünk – ha nem jobban. Ehhez társul az úgynevezett body horror, ahol torz, a technológia áldozatává eső mindenféle jelenséggel találkozhatunk, valóban átérezve ennek a lenézett és a perifériára taszított csoportnak a helyzetét.

A szintetikus hab ezen a digitális-mechanikus tortán pedig a „memoria hack” jelenetek, ahol bizonyos figurák elméibe bújhatunk bele, kihasználva Dan már említett képességét. Itt az alkotók szabadjára engedték fantáziájukat, és már-már jelzők hiányában próbálok szavakat találni a tébolyra. Villanó képek, vigyorgó TV-fejű gyerekek, rángó sziluettek, megvaduló mosógépek és a szürrealizmus egyéb árnyalatai párosulnak kép glitchekkel, furcsa zajokkal, és mindenféle elborult elképzeléssel. De szó sincs összevisszaságról: idővel, még ha furcsa is leírni, de logikussá és érthetővé válnak ezek a digitális lázálmok. Egyediek, ötletesek és a sci-fi és horror szerelmesei nem csalódnak majd.
Ami igazán zavaró, azok a „bújjunk el a csúnya szörny elől” szegmensek. Ezek megakasztják a játékmenetet és sablonosnak hatnak, amely kontrasztot csak tovább növeli minden más kiváló megvalósítása. Ezen felül talán az utolsó harmad túl „nonszensz” a korábbi részekhez képest, megzavarva az eddigi narratív ütemet. Ezeket az etapokat és a technikai problémákat – például az esetenkénti fagyásokat, vagy semmibe való zuhanásokat – leszámítva azonban egy olyan élményben volt részem, amiben már nagyon rég: műfajon belül és általában is.

Az Observer szépsége nem feltétlenül a történetben rejlik (ami egyébként kifejezetten érdekes), hanem annak elmesélésében. A krimi, horror és sci-fi elemeket vegyítő játék fantasztikusan építi maga köré a világát, és ugyanilyen precizitással helyez minket bele. A Bloober Team egy izgalmas és elmés horrort alkotott, amely – ha már muszáj műfaji jelzőt aggatni rá – inkább egy kibővített „sétaszimulátor”, mint egy túlélő horror. Ez azonban senkit ne tántorítson el: nyomozni, kutatni, olvasni és beszélgetni minden percet megér ebben a digitális pokolban. A jövőtől pedig nem feltétlenül kell félni, de igenis fel kell készülni rá.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Aspyr Media
Fejlesztő: Bloober Team
Megjelenés: 2017.08.16.
Ár: 9190Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 8.2GB
Web: https://www.observer-game.com/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
41. HunNicoBellic  Mérnök Úr
2019.03.31. 16:27:14
LV17
szeretem az ilyen horror játékokat. pc-re meg van és sajnos azon nem fut el nekem.
trance 'n' progressive
40. ladik  PlayStation.Community tag
2019.03.31. 14:07:34
LV1
Azért érdekel, mert kicsit olyan, mint a szárnyas fejvadász és azt is nagyon szeretem, na meg Rutger Hauer miatt is, mert egy kiváló szinész szerintem... :)
39. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2019.03.31. 14:05:24
LV7
Mert mindig is szerettem Rutger Hauert:)
"Örökké nem eshet"
38. Ritual893  PlayStation.Community tag
2019.03.31. 08:26:40
LV2
bekakiltatos scifi horror jo kategoria :D
37. Joel1970  PlayStation.Community tag
2019.03.31. 04:30:38
LV1
Fantasztikus hangulatú játéknak tűnik.Kell.
RESIDENT EVIL 2
36. Zangetsu  PlayStation.Community tag
2019.03.30. 23:27:06
LV5
Rég játszottam horror játékkal.
35. Lackooo  Hackerman
2019.03.30. 20:55:00
LV16
Kipróbálnám.
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
34. HUN_Chris0129  PlayStation.Community tag
2019.03.30. 13:29:00
LV4
A teszt alapján jónak tűnik, szívesen kipróbálnám.
PSN ID: HUN_Chris0129
33. kalandor  PlayStation.Community tag
2019.03.30. 12:14:19
LV1
Nagyon adja magát a játék . Mindenkép kell :) .
32. tihibaby  PlayStation.Community tag
2019.03.30. 10:31:21
LV1
Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve.
31. Sektor  PlayStation.Community tag
2019.03.30. 08:49:32
LV3
Nagyon darkos!
Mixing.Dj/Progressive
30. treck  PlayStation.Community tag
2019.03.29. 08:02:39
LV6
Rutger Hauer, dark cyberpunk, horror... Kell! :D
PSN ID: oOTRECKOo
29. Zauder84  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 23:14:25
LV1
Blade Runner, Matrix és még horror is. Jöhet!
Why so serious?
28. gabe82_  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 22:54:13
LV16
Krimi, horror, sci-fi egyben. Nyerő nálam.
27. Pogos  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 22:05:37
LV1
Felkeltette az érdeklődésem .
26. Papi1126  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 21:47:16
LV2
Jók az értékelései.Érdekesnek tűnik
25. MrZ  La Peste Noire
2019.03.28. 21:00:20
LV12
Lejárt a ps+om, nincs pénzem meghosszabbítani, nincs mivel játszanom ;(
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
24. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 20:53:48
LV18
Horror -ok , szájbörpánk -ok. Observer -ok. Tuti végigtolnám. :)
psn/sen id: pcpmate
23. DaisukeIdo  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 20:25:42
LV1
Kipróbálnám, mert itt áll a polcomon az összes Willam Gibson regény és így valamilyen oknál fogva látok fantáziát a játékban :)
22. SzaboIS85  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 19:29:18
LV1
Régóta szemezek a játékkal, a tesztek meggyőztek.
21. nfl45  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 19:01:56
LV1
Cyberpunk és horror rulez és ezért nagyon érdekel :D
Ugass mint egy csirke
2019.03.28. 18:54:05
LV1
Sok jót meséltek róla ezért érdekel
19. Oliv3r  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 17:38:58
LV3
Tetszik a hangulata, már régóta gondolkodom a vásárláson.
PSN ID: Oliver900303
18. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 17:37:08
LV2
Színtiszta hangulat, kell:)
ヤレヤレ、ダゼ。
17. jozsefkis  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 16:09:16
LV1
Egyik barátom ajánlotta, hogy próbáljam még ki PC-n, de mivel nem vitte el, így nem lenne rossz ps-re.
Kis József
16. Cyberpunk  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 15:25:10
LV2
Nagyon hangulatos a trailer és a képek is.
Mennyire érdekel a cyberpunk világa?
Nos a nevem elég bizonyíték? :D
15. Richard  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 15:19:15
LV5
A horror jó, a sci-fi jó, a mátrix jó. Mi kell még? Ide vele!
2019.03.28. 14:48:55
LV1
Bár rövid játék, de biztos jó.
2019.03.28. 12:31:57
LV1
Nagyon komoly játéknak tűnik. Mindenképp kipróbálandó.
12. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 12:28:35
LV12
Mint mondtam, most kellenek a horrorjátékok, vonzanak nagyon.
"Si vis pacem, para bellum."
11. gercike  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 12:02:34
LV1
Csak, hogy ne az előttem szólókat ismételjem: 20 trófea (közte 1 platina), 3/10-es nehézség, kb. 10 óra alatt (psnprofiles.com). MEGNYERNÉM.
10. Sakamoto_14  A bölcs
2019.03.28. 11:12:15
LV20
Most olvasok róla először, de a trailer meg a teszt első fele már meggyőzött. Annak ellenére, hogy a cyberpunk nem mindig a szívem csücske, ez nagyon felkeltette az érdeklődésem. Kicsit a SOMÁ-ra emlékeztet.
9. Zlathan_hun  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 10:43:30
LV1
Sok jót olvastam már róla, kiprobálnám.
8. gugello  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 10:16:47
LV14
Jó lenne, már csak a horror miatt!
- lazíts ha bírsz -
2019.03.28. 10:02:50
LV2
Kell!
6. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2019.03.28. 09:52:08
LV28
Cyberpunk és horror ötvözet? Kell, pláne, hogy csak jókat olvastam róla.
5. edem  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 09:49:48
LV1
A cyberpunk stílus régóta az egyik kedvencem. Ez a játék eddig kimaradt, na de majd most... :)
4. szikla85  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 09:39:02
LV14
érdekel ez a stílusú horror
I'm never asked for this
3. qs7  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 09:25:37
LV1
Úristen, ez hogy maradt ki eddig nekem? A videóból és a képekből is árad a hangulat, a leírás is remek. Pont ilyesmit kerestem a napokban, de akkor nem is gondoltam, hogy cyberpunk világban is találnék. Nagyon érdekel most már. Rutger Hauer meg csak hab a tortán!
2. Petratchet  PlayStation.Community tag
2019.03.28. 09:08:06
LV2
Imádom a stílusát. Engem nagyon a Blade Runner-re emlékeztet.
Go easy on the spice.
1. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2017.12.12. 08:53:00
LV9
eddig nem hallottam erről a produltumról, de a teszttel rendesen meghoztad hozzá a kedvemet Molon! kimondottan érdekesnek tűnik mind a sztori, mind kép a megvalósítás. muszáj lesz egy időmegállító kütyüt feltalálnom, mert már nem tudok honnan kiszorítani, de egyszer csak bele kéne ebbe is vágni.
PSN ID: LaXiKa_hun
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››