PlayStation.Community

2017.10.08. 11:00 PlayStation.Community
205 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Gép. Megjelenítő. Játékok. Kiegészítők. Pénzek.

Valahol 1990 magasságában teljes mértékben bevett és elfogadott nézet volt az a magyar gémer-populáció szinte teljes egészének körében, hogy videojáték konzolt venni pénzkidobás és igazi baromság. Ha videojáték, akkor számítógép, és PONT.
Kezdődött ez az egész ott, hogy egyáltalán mi a p*csa értelme van megvenni egy olyan, nem igazán olcsó gépet, ami semmi másra sem jó, csak játékra, majd folytatódott egy olyan évtizedes, zsigeri alapon beépült nemzethy alapvetéssel, hogy mégis ki az a gyökér, aki játékszoftverért pénzt ad?
Játékért?
Fizetni?
Muhahaha...
Emellett még persze megvenni egy olyan gépet, amin nincs repülőszimulátor, nincs Quake, és nincs Eye of Beholder?
Loál!

A nyolcvanas években még "senki" sem tudta (és senkit sem érdekelt), honnan is jönnek a cserélgetés útján terjedő programok; azok egyszerűen csak itt voltak, kezdetben audio kazettákon, aztán kis fekete floppy lemezeken. Aztán persze kiderült, hogy vannak olyan országok, ahol ezeket a termékeket pénzért árulják, és vannak olyan idióták, akik meg is veszik.
Pár évvel később a tájékozottabbak már azt is tudni vélték, hogy léteznek olyan játékok is, melyek kemény műanyag, bedugós kártridzsokon érkeznek mindenféle fura masinákhoz, melynek aztán lett "magyar" verziója is, amit úgy hívták, a piacos sárgakazetás. Ezt azok a gyerekek kapták ajándékba, akiket nem szerettek eléggé a szüleik ahhoz, hogy "rendes" számítógépre költsenek, plusz meg voltak győződve róla, hogy ez az idióta videojátékos divathullám lassan úgyis lecseng...

A PlayStation korszak ugyanakkor már egyértelművé tette, hogy itt valami új szemetet fújt be nyugatról a szél, ami friss felfogást igényel anyagi szempontból a játékra éhes közönségtől. Egy 180 ezer forintos gép, mely két-háromhavi fizetésébe kerül az állampolgárnak, s melyhez húszezer forintos játékokat kell vásárolni. Meg kontrollert. Meg videokábelt. Meg SCART-csatlakozót. És persze síkképcsöves Thomson tévét, mert a 37 centis Funai már ciki.
Egy ideig még ment a vergődés; okosított gépek, okosított szoftverek; csak mi, felhasználók nem lettünk kiokosítva. Nehezen ment az átállás és sokáig tartott - kínkeservesen kemény volt az évtizedes normákat levetkőzni, hogy a videojátékozásért bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni...

...és itt vagyunk 2017-ben. Megérkeztünk.
A HD-Ready plazma már a gyerekszobába is pleff. A 21 ezres premier-ár helyett 17-ért behúzni egy új játékot már jó dealnek számít. Háromszáz eurós Force Feedback kormány cockpittel? Ide vele, klikk on Buy It Now! VR-sisak? Első napos vétel, hol van már az a k*rva futár, miért nem hív?! A 4K és a HDR lassan alapfunkció, a 250 ezres akciós ár pedig arra csábítja a kitérdelt és telefingott mackónadrágban a Media Markt műszaki osztályán tántorgó fogyasztót, hogy azonnal éljen a felkínált nullás hitel lehetőségével, és rögtön toljon haza egy méter feletti Samsungot, mert azon sokkal királyabb lesz a PlayStation 4.

A PSC ezen elmélkedő cikkében arra vagyunk kíváncsiak, szerinted luxushobbi-e a videojátékozás, vagy alapvető állampolgári jog? A gazdagoknak jár, vagy mindenkinek? Felülírja a józan észt a vágyakozás?
Mennyit keresünk, és ebből mennyit költünk játékra? A játékok iránti elsöprő vágy miatt addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, vagy rendere túlvállaljuk magunkat? Normális dolog százezreket játékra és "himihumi" kiegészítőkre költeni? Vagy addig csencseljünk a használt motyót, amíg el nem kopik, csak meglegyen a napi gamer-betevő? Inkább oldjuk meg okosba'? Miért anyázunk habzó szájjal a videojátékos termékek ára miatt, ha pontosan tudjuk, hogy mennyibe fognak kerülni? Ingyér' lenne a legjobb...?

Meséljetek!

Hogyan és mikor lettél videojátékos?
Milyen érzés számodra videojátékban gyilkolni?
Az eddigi legjobb / legrosszabb Online játékélményed
Könnyeztél már meg videojátékot?
Életed legnagyobb videojátékos csalódása
Életed legmeghatározóbb játéktesztje
Olvasói vélemények
1 / 5 oldal
‹‹  ‹  1  2  3  4  5    ››
205. mekkstation  PlayStation.Community tag
2017.10.15. 23:10:22
LV1
Elvileg a bocicsoki meg a plüssmaci is luxus, ha a a szaknyelv szerint minden luxus, ami nem szükséges a megélhetéshez, de inkább maradjunk annál, ahogy a közéletben használjuk. A videojátékozás nem luxus. Mo. nem egy gazdag ország, mégis az ország átlagkeresetével, vagy még az alatt élők is megengedhetik maguknak.
Eleve sok free-to-play játék van, de az AAA játékoknál is vannak olcsóbb megoldások, mint pl ahogy én mindig is csináltam: használtan adni-venni egy játékot. Amíg nálam van, alig veszít az értékéből, aztán tovább adom. Tán bukok rajta egy ezrest, meg postaköltséget, és ennyi, ez semmi.
A PS3-as időkben középsulis voltam, nem volt keresetem, csak néha kaptam zsebpénzt, és annyi is elég volt arra, hogy vegyek egy PS3-at és mellé bármilyen játékot, amit szerettem volna. Nem fért bele az, hogy mindig mindent Day1 megvegyek boltból, de előbb-utóbb én is hozzájutottam minden élményhez, csak sokkal olcsóbban, mint azok, akik első nap veszik boltból.
De igazából a videojátékozásban az égvilágon semmi nem kerül annyiba, amitől én luxusnak nevezném. A legtutibb játékkormány is is "csak" 300-400k körül elhozható. VR sem olcsó, vagy ha komoly TV-t akar venni az ember, az sem, de ha mindent összeteszünk, 1 millió alatti összegből megvan az embernek egy full extrás gamer szobája. Ez egy alsókategóriás autó ára... nem nevezném luxusnak.
204. shirasaya  PlayStation.Community tag
2017.10.15. 21:42:28
LV1
Csak nézőpont kérdése, hogy kinek mi számít luxusnak. Ki mire áldoz, ki mire költ. A 'magyar ' amúgy is egy panaszkodó, sóvárgó és irigy természetű ember. Vannak akik naponta 5-10.000 Ft-ot költenek kajára, 20.000 -40.000 Ft-ot cigire, és akkor még fene tudja mennyit piára meg benzinre.
Én évekig 100.000 Ft-ot kerestem a ps3-as korszakban, nem éltem nagy lábon, de mindent megtudtam venni ami akkoriban kellett egy tökéletes játékélményhez. Manapság már más a helyzet, háromszorosát keresek, megváltoztam. Így is megtudtam szerezni mindent, 4k tv, ps4pro, vr. De megváltoztam Én is, megváltozott az érdeklődési köröm. Én az olyan játékokat kedveltem, mint a Metal Gear Solid, Mortal Kombat, Gran Turismo, God of War, Uncharted, Last of Us...
Lehet, hogy az ingerküszöböm vagy a gondolkozásmódom változott meg, de a mai játékok már nem kötnek le. Sajnos kevés olyan játék készül, mint a Last of Us vagy az Uncharted. A mai játékipar termékei 98%-a felületes, összecsapott, pénzlenyúló, silány munka.
203. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.14. 09:33:35
LV28
Válasz 202. Penge70 üzenetére:
Ha nem is ilyen szinten (vagy mégis?) de rengeteg ilyen van. Pályakezdőként dolgoztam olyan gyárakban ahol több ezren voltunk, a fizetés a béka segge alatt még magyar viszonylatban is de azért szünetekben a többség annyira szívta a cigit mintha kötelező lenne...
Nem tudom ezt megérteni, csak ismételni tudom magam. Pláne ahol gyerek is van.
202. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.10.14. 09:25:29
LV22
+1
Válasz 201. mentoloshypo üzenetére:
Többször is volt olyan, hogy tőlem kunyiztak játékot, mert ugye nekik drága :D A volt kollégámnak (aki egyébként alkesz), a fiának régebbi PS3 játékokat ajándékba adtam, hogy a nagy nehezen ki könyörgött ps3 gépén tudjon játszani, na persze azóta is azokkal a játékokkal játszik a gyerek, mert az apuka és az anyuka nem hajlandó lemondani a napi egy doboz cigiről, a felesről és a sörről. Volt hogy cigire is én adtam nekik kölcsön, ami szerintem kurva szánalmas.
201. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.14. 09:18:55
LV28
Válasz 200. Penge70 üzenetére:
Rengeteg ilyen van.
Vidéki vagyok, erre felé 120 nettónál megáll a fizetések túlnyomó része, de a cigi ott van a pofájukban akkor is! De persze jó magyar szokás szerint sír mindenki, hogy ennyi pénzből nem lehet megélni meg ott vannak a gyerekek is. Ezt sose fogom megérteni.
200. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.10.14. 09:09:47
LV22
+2
Válasz 199. Noob üzenetére:
"A létminimumos meg nem vesz konzolt, mert még játszani sincs kedve a létminimumátó"

Hehe, na persze :D
Ismerek nem egy olyan figurát, akik alig keresnek 100 ezer ft-ot, mégis (ahogy alább is írtam), 300 ezres telójuk van, napi egy doboz cigi, és van köztük olyan is akinek a TV-je alatt ott figyel a PS3 vagy 4 :)
199. Noob  PlayStation.Community tag
2017.10.14. 00:21:07
LV6
+1
Válasz 197. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
"aki aránylag normális fizetésért dolgozik tehát minimum megvan 2-300K fizetése"

MO-n a többség ennek a felét keresi meg, és az számít normálisnak. A létminimumos meg nem vesz konzolt, mert még játszani sincs kedve a létminimumától. Havi 150K nettó mellett is luxus, mert vannak csekkek dögivel.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
198. Onimushaman  Szerkesztő
2017.10.13. 22:12:57
LV24
Válasz 197. KAMIKAZE-HUN üzenetére:
Van nekem egy középiskolai ismerősöm, akinek a szülei jóval az általad írt összeg fölött kerestek. PS2-PS4-ig megéltem, hogy ha majd 20 ezer lesz a gép megveszik. Ez a fater dobált bele vagy 60 ezret egy autós árkád kabinetbe.
señor
197. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2017.10.13. 20:44:07
LV7
Ez így van, aki létminimumból él annak luxus, aki aránylag normális fizetésért dolgozik tehát minimum megvan 2-300K fizetése annak nem az, persze attól is függ milyen kiadásai vannak az adott embernek/egyedül él, családos, nincs gyerek vagy van mondjuk 3, hitel stb.../ tehát itt is lehet még csűrni csavarni a dolgokat:)
"Örökké nem eshet"
196. martin  Főszerkesztő
2017.10.13. 19:27:59
LV27
Válasz 194. Noob üzenetére:
Erről beszélek én is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
195. panelproli  PlayStation.Community tag
2017.10.13. 14:20:12
LV1
Az alacsony magyar fizetésekkel van a gond nem a videójátékok árával. Lehet itt csűrni-csavarni, de ez a lényeg.
194. Noob  PlayStation.Community tag
2017.10.13. 10:31:05
LV6
+1
Válasz 183. martin üzenetére:
"ki a fasz akar előző generációs gépekkel játszani kizárólag"

Azok, akiknek luxushobbi a videojátékozás. Valahol érthető, PS3-ra van 10 ezer játék szaré-hugyé.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
193. ati7hun  PlayStation.Community tag
2017.10.13. 09:46:17
LV1
+1
Én szeretem az 576 üzleteket. A múltkor is amikor fizettem, adott a srác ajándékba egy Skylander -t. Nem rossz egy 3k ft -os szobor ingyen. Remélem nem szünnek meg, mert még a törzsvásárlói kártyámon is van vagy 3.000 pont. (100 ft után jár 1 pont).

De a Cornerbe, Corvinba, GC-be és a Playboxnál is kaptam már ingyen játékokat vásárlás után.

Múlt vasárnap meg a Media -ba volt leárazva a psn feltöltö kártya. A 6.000.- ft. -os 5300.- volt. Néztem is a pénztárnál értetlenül. Ez olyan mintha valaki árulná a 10k -s bankjegyeket 8k -ért.

30 évvel ezelött meg Bécsbe kellett menni, hogy eredeti C64 kazettákat tudjak venni. Akkor kellett volna ilyen jóvilág mint ami most van.
192. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2017.10.12. 21:33:28
LV12
Válasz 142. martin üzenetére:
Arról nem is beszélve, amikor a LEGO boltból két megrakott szatyorral sétáltak át az 576-ba és húzták a szájukat az árakra...
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
191. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2017.10.12. 21:30:54
LV12
Válasz 133. Greg üzenetére:
Már lassan az összes plázás konzol boltban ugyanazok az árak vannak. Minél több az boltod, azt annál drágább fenntartani, és a Konzol Világ elég sok üzletet nyitott az elmúlt egy évben, drágultak is kicsit.
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
190. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.10.12. 16:23:06
LV22
+3
Válasz 189. Attis37 üzenetére:
GC-nél Laciéknál, 1000-2000 ft-okért szórja a PS3-mas játékokat, és bőven dúskálhatsz a jobbnál-jobb címek között, szerintem ennyiért simán megéri :)
189. Attis37  PlayStation.Community tag
2017.10.12. 15:10:35
LV5
+1
Egyéb iránt pont az imént pillantottam rá az egyik konzolbolt használtjáték kínálatára...Aki még jól el van az előző konzolgenerációval(PS3,Uram'bocsá X360),már 2000-5000 forint között bőséges választékból válogathat.
Az életben legfontosabb a Család.
188. JediEco  Szerkesztő
2017.10.12. 14:36:39
LV3
+3
Válasz 187. mentoloshypo üzenetére:
Abszolút egyetértek. Minden meg lehet szerezni olcsóbban, csak kicsit kutakodni kell, meg várni. :)
No meg sztem a PS+ az nagy előny; egy éves díjért csomó játékot kap az ember (hogy azok milyenek, azt a csapot most ne nyissuk meg :) , de akinek kevés a dellája annak jó befektetés egy éves Plus).
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
187. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.12. 14:33:16
LV28
Válasz 186. JediEco üzenetére:
Ezt is aláírom, de csak másabb ha már van géped és tudod, hogy "csak" játékot kell vásárolni hozzá. Ha olyan típus vagy, hogy most rögtön kell valami akkor marad ugyanaz a helyzet ahogy írtad. Ha viszont tudsz várni egy kicsit akkor bőségesen el tudod látni magad használt és/vagy akciós játékokkal. Én sem engedhetem meg magamnak, hogy premier áron vegyek meg mindent amit akarok. A lemezes PS4-es játékok ára sokkal jobban amortizálódik mint anno PS3-n, 3-4 hónap múlva már féláron hozzád vágják a többséget. (persze a GTA5 szintet nem) Kicsit nyitott szemmel kell nézelődni, nem az 576-ból megvenni mindent játékot és akkor ki lehet gazdálkodni a hobbidat többé kevésbé.
186. JediEco  Szerkesztő
2017.10.12. 14:23:14
LV3
+1
Válasz 185. mentoloshypo üzenetére:
Nehéz dolog ez, mivel az még ok (és egyet is értek), hogy egy használt, alap ps4-et ki lehet gazdálkodni, de azt utána "etetni" is kellene.
Még nagyon régen asszem' 576Konzolban az egyik Csevegőben írt egy srác Martinnak, hogy adjon már nekik egy SNES-t mert szegények, de nagyon szeretnének játszani, aztán arra valami olyasmit reagált a főnök, hogy fiúk az a baj, hogy úgysem tudnátok bele játékot venni, szóval nem tudnátok kihasználni.
Itt is valami ilyesmi a helyzet: meg kell nézni mit enged a kassza, ha havonta nem engedhető meg hogy egy 20ezres játékot megvegyen az ember (szóval így is úgyis várni kell kb. fél évet hogy 7-8 ezerért megvehesse az ember - vagyis a sárga irigység nem elmulasztható rögtön), akkor lehet jobban jár egy korábbi generációs géppel, amibe sz*rásig veheti a játékokat.
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
185. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.12. 14:13:01
LV28
Válasz 184. JediEco üzenetére:
Ez bizony tény. Bár engem megenne a sárga irigység, hogy ha csak PS3-m lenne és mások tolják a jobbnál jobb PS4-es játékokat. Ha szűk a keret egy használt alap PS4-et simán ki lehet gazdálkodni.
184. JediEco  Szerkesztő
2017.10.12. 11:56:28
LV3
+1
Válasz 183. martin üzenetére:
Hát ha csak arra van keret, akkor az eléggé leszabályozhatja az embert, hogy mivel "akar" játszani.
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
183. martin  Főszerkesztő
2017.10.12. 11:52:40
LV27
Válasz 181. JediEco üzenetére:
Csak hát az a helyzet, hogy ki a fasz akar előző generációs gépekkel játszani kizárólag, amikor látja, hogy van már Horizon, meg Gran Turismo Sport.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
182. martin  Főszerkesztő
2017.10.12. 11:51:20
LV27
Válasz 177. mentoloshypo üzenetére:
Hogy imádod ezt a témát, istenem, már annyira pörgeted, hogy csapágyas lesz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
181. JediEco  Szerkesztő
2017.10.12. 09:54:48
LV3
+1
Válasz 180. Dzson üzenetére:
Valóban meg lehet oldani olcsóbban a dolgot. Sőt, most nézegettem előző generációs használt gépeket: egy x360-at már akár 20ért hozzádvágnak, és ps3-at sem nehéz szerezni 25ért.
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
180. Dzson  Szerkesztő
2017.10.12. 09:47:38
LV6
Válasz 179. JediEco üzenetére:
Használt konzollal és használt játékokkal nem akkora kiadás. Mondjuk az ember néha nem akar várni, de én mikor vettem a gépet, a Horizon volt az egyetlen fóliás, a másik négy használt. Jó, nekem ott az erős PC mint alternatíva, a nem exkluzív cuccokra.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
179. JediEco  Szerkesztő
2017.10.12. 08:52:16
LV3
Válasz 61. martin üzenetére:
Szerintem abszolút luxus. Bár attól függ, hogy mely szintre akar belépni az adott gémer, mivel akar játszani, és ezáltal mennyire drága gépet akar venni. (De ahogy korábbi hsz-ben írtad: „egyénfüggő a történet.”) Ha valaki jelen generációs gépet akar venni, - még ha használtan, olcsón is – akkor is minimum 40-50 ezernyire a zsebébe kell nyúlnia (javítsatok ki, ha nem jó árat írtam), és ha azt nézem hogy mennyi a minimálbér jelenleg (asszem’ bruttó 127 500 Ft), akkor ez az ár jelentős kiadás tud lenni. Természetesen nem mindenki minimálbéren dolgozik, tudom, és milliós fizetéseknél ez az ár p*csafüst, de én csak a kis szociális környezetem alapján tudok viszonyítani. Több olyan ismerősöm van, akik két fizetésből (kb. átlag fizetés) a gyereknevelés mellett nem engedhetik meg maguknak, hogy egy konzolt is beszerezzenek (pedig szeretnének). Általában ők azok, akik aztán megelégednek a mobilos játékokkal, vagy a free PC-s játékokkal (pl. Heartstone), és mondjuk ezt a fajta játékélményt már nem nevezném luxusnak. Szóval, hogy maga a videojátékozás mennyire luxus, azt szerintem az határozza meg, hogy mennyit kell áldozni a belépéshez: ha ingyenes, vagy egy-két ezer forint (pl. mint anno régen a piacos Tetris), akkor nem nevezném luxusnak, de ha már tizen-ezereket kell áldozni rá (a magyar átlagfizetést véve alapul), akkor az már luxus imho.

Kieg.: de ha valakinek ez a hobbija, akkor igenis engedjen meg magának némi luxust. ;)
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
178. edem  PlayStation.Community tag
2017.10.12. 08:17:03
LV1
Válasz 159. martin üzenetére:
Emlékszem 92-93 körül csodálkoztunk, hogy az egyik osztálytársamnak honnan vannak meg mindig a legújabb C64 játékok. Erre megmutatta, hogy az 576 üzletben vette úgy, hogy az aktuális számban szereplő játékokat adták másolt lemezeken, szépen egybefóliázva az újsággal. Természetesen lehetett a boltban eredeti C64 játékokat is kapni, de azoknak darabja 2-3 ezer ft volt legalább, az újság meg a sok játékkal együtt kevesebbe került, mint egy ezres. Akkor én is bepótoltam pár régebbi számot, a játékokkal együtt.
177. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.11. 22:13:36
LV28
+1
Válasz 175. VictorVance üzenetére:
Az előző generáció derekán még bőven vihetted a legtöbb Bp-i üzletbe a zikszbokszodat. Egy volt kollégám vásárolt egy használt gépet a kisfiának és emlékszem a legtöbb üzletet felhívta ezzel kapcsolatban és olyanok várták tárt karokkal akikre azért nem gondolnál. :) Azóta nem tudom mi a helyzet de gondolom már nem foglalkoznak ilyennel, azért ma már csúnyán harapnak az ilyenre az ÁFA mellett. (ugyebár nem kell emlékeztetni sokakat, hogy a PS4 premierjekor melyik üzlet raktárát rámolta ki a NAV)
Na mindegy volt egy ilyen korszak is, a PS4-el és a net elterjedésével (közvetlen vagy közvetett kötelező net kapcsolat) már nem tudnak lépést tartani a warez huszárok.
176. tagor  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 21:58:54
LV3
Válasz 173. mentoloshypo üzenetére:
Édes szívem, hőskor: 82-88 között.
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
175. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.11. 21:57:01
LV19
Válasz 173. mentoloshypo üzenetére:
Durva, hogy nálunk az összes ilyen bolt, ami foglalkozott ilyesmivel, mára már bezárt, egyet kivéve, az még mindig működik. Bár nem tudom, hogy űzik-e még, a legutóbbi eset 3 évvel ezelőtt történt...
Örülünk?
174. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.11. 21:54:37
LV28
Válasz 172. Dzson üzenetére:
Kicsit elkanyarodtunk az eredeti témától.
173. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.11. 21:53:36
LV28
+1
Válasz 167. tagor üzenetére:
Nem nevesítek, de hivatalos viszonteladókhoz vihetted chipelni a géped pult alatt. Jó néhányan még hirdették is. Másolt játékok terjesztése is ugyanígy ment. Abban az időben mindenféle gátlás nélkül kereskedtek a gépekkel és játékokkal, a kutya nem foglalkozott vele pedig elvileg akkor is ugyanolyan erősek voltak a szerzői jogok.
172. Dzson  Szerkesztő
2017.10.11. 19:52:14
LV6
+1
Válasz 167. tagor üzenetére:
Nem voltak, nem hát... Mindegy, offtopic.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
171. Onimushaman  Szerkesztő
2017.10.11. 19:21:52
LV24
+2
Nekem nem, örömmel áldozok rá.
señor
170. Tevez11  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 18:41:35
LV23
+2
Rotten a 90.hsz-nél leírta.

Hobbi...minden hobbira költeni kell, kinek, mi,mikor fér bele...
Maga a társadalomban betöltött szerep is meghatározza, az életvitel, a megszokott életszínvonal, a család, hogy ki mit engedhet meg magának.
És kinek mi a luxus?
Véleményem szerint a konzol drága hobbi, de nem luxus, viszont aki nem teheti meg, és elsőnapos játékokat akar vásárolgatni, és ez más kiadás rovására megy, na akkor már én annak tekinteném.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
169. Alex  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 18:11:23
LV13
Válasz 168. martin üzenetére:
Az agyamba égett a kezdőkepernyő a neveddel. De kurva jó kis gém volt az! :)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
168. martin  Főszerkesztő
2017.10.11. 17:36:09
LV27
+1
Válasz 161. mentoloshypo üzenetére:
Ezt modd el azoknak, akik annak idején írtak nekem, hogy köszönik a Street Rodot, jó játékot csináltam. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
167. tagor  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 16:51:29
LV3
Válasz 160. Dzson üzenetére:
Elárulom neked, a hőskorban nem nagyon voltak dealerek, barátok voltak, akik játszottak.
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
166. Attis37  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 15:57:31
LV5
Válasz 159. martin üzenetére:
Bevallom őszintén,PS1,PS2-ES,Xbox Claasic-os korszakunkban
mi is írattuk dögivel a lemezeket.De szerintem ezzel így volt a magyarok 80%a tényleg.Te,mint ősgyökeres újpalotai,biztosan emlékszel a Balogh(postás) Bélára.PS3-nál már csere-bere,illetve a számomra klasszikusoktól meg sem válnék.Hogy luxushobbi-e a videójáték? Aki mindenből a legjobbat szerzi be első napos vételkor a konzolhoz,mert haveri körben ő akar lenni a raj csávó(gondolok itt VR-sisak,4K,a szimulátorhoz bezsákolandó forcefeedback-es cockpit,)annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia,ténby
Az életben legfontosabb a Család.
165. Greg  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 15:01:32
LV25
Válasz 162. mentoloshypo üzenetére:
Ebben a warez témában tényleg a PS3 volt a vízválasztó. Nincs erre statisztika de szerintem ott már visszaesett ez az egész átalakítás "okosítás". És most a PS4-nél gondolom már el is tűnt. Ehhez 20 év és négy generáció kellett....
LV426
164. Greg  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 14:55:40
LV25
Válasz 160. Dzson üzenetére:
Biztos hogy a másoltat vették volna akkor is. Ugyanabból a pénzből több játék.... nincs miről beszélni.
LV426
163. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 14:26:31
LV10
Válasz 161. mentoloshypo üzenetére:
Pedig én így indítottam a gémer pályafutásom. Tök tudatlan voltam a témában. Persze nem azt mondom, hogy amint megtudtam, hogy ezeket meg is lehet venni, akkor elmentem a legelső templomba meggyónni és rohantam a legközelebbi 120km-re lévő boltba, hogy vegyek valamit. :) Nálam a PS3 volt a vízválasztó. Előtte egy PS2-es játékot vettem, mert az istennek sem sikerült megírni duprarétegesre. :D Azóta persze más szelek fújnak, de ez a téma egy másik elmélkedőre tartozik. :)
162. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.11. 14:23:44
LV28
Az Xbox 360 kezdeti szárnyalása is egyértelműen annak volt betudható, hogy ugyanolyan könnyen lehetett feltörni mint a PS2-t.
Sokan annak tudják be, hogy a PS3 drágán jelent meg és egy év csúszással, (nyilván ez is közrejátszott de nem döntő mértékben) de én azt tapasztaltam a saját környezetemben, hogy MINDEN Xbox 360 vásárló azért választotta a MS masináját mert arra lehetett másolt játékokat szerezni. Ennyi.
Nem véletlen, hogy a tömegesen szénné égett első széria ellenére is a többség ugyanúgy X360-t vásárolt újfent. Ismerek olyanokat akik 3-4 gépet is vásároltak, meg se fordult a fejükben a PS3 amit akkor (és még jó ideig) még nem tudtak feltörni.
161. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.10.11. 14:16:17
LV28
Válasz 158. Ruzsi üzenetére:
Azért ne úgy állítsuk már be azt a korszakot, hogy mindenki áldott tudatlanságban" élt a legális szoftverekkel kapcsolatban. Tudta nagyon jól mindenki, hogy meg lehet vásárolni eredetiben is, de mivel a gép chippelése és a másolt játékok beszerzése olyan könnyű volt mint zsemlét vásárolni a sarki pékségnél, innentől kezdve meg adta magát, hogy mindenki az olcsóbb és könnyebben járható utat választotta.
160. Dzson  Szerkesztő
2017.10.11. 14:07:15
LV6
Válasz 159. martin üzenetére:
Kíváncsi lennék, ha a dealerek a másolt mellett árultak volna eredetit is - esetleg akár megrendelésre, mi lett volna.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
159. martin  Főszerkesztő
2017.10.11. 13:09:04
LV27
+2
Válasz 157. Dzson üzenetére:
Amikor az 576 Shop játékokat kezdett árulni, a C64 szinte már a kanyarban is alig volt. Pár floppy, pár cartridge. Az időszak, amiről én beszélek, az '83-tól tartott '90-ig. Ekkor még a magyar gémerek 99.9%-a el sem tudta képzelni, milyen egy eredeti játék.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
158. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.11. 12:31:38
LV10
Válasz 157. Dzson üzenetére:
Én akkoriban olyan 94 táján vettem egy keveset használt 1,2 gigás WD vinyót 37.000-ért mert tönkrement a 40 megásom. Ez az összeg kb. 2-3 év spórolás meg a teljes ballagási pénzem volt. Iszonyat pénz volt az akkoriban. Utána minden haver hozzám járt a warez cuccaikat összegyűjteni, hogy elvigyük kiíratni 3600-ért CD-re a helyi egyetlen egy helyen ahol volt író. Komolyan mondom még csak a gondolat halvány szikrája sem volt bennem arról, hogy ezekért a játékokért esetleg fizetni kell. Persze a törvény nem ismerete nem ment fel a büntetés alól, de naivan azt hittem, hogy ezek csak vannak, mint a filmek a TV-ben. :)
157. Dzson  Szerkesztő
2017.10.11. 12:16:14
LV6
Válasz 156. martin üzenetére:
Lehetséges. A hazai legal szerintem 92-től már mindneképpen elérhető volt az 576-nál. B. Zs. gyorsan kapcsolt. K. G. is később az Acomp-al, akinek Laky köz-i másoldájában személyesen is voltam 1x, talán az Imagine-ért... :D

http://iddqd.blog.hu/2014/02/06/heti_retro_hi[...]

Rings of medusa, amiga 799 ft, c64 floppy 499 ft.

Akkoriban a fizetésem 34ezer volt kb.
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
156. martin  Főszerkesztő
2017.10.11. 11:31:20
LV27
+1
Válasz 155. Dzson üzenetére:
Mivel a szoftvervásárlási lehetőség akkoriban 0%-ban volt jelen az országban, ezzel a véleményeddel nem értek egyet. Ha úgy lehetett volna játékot kapni, mint pl. Angliában, itt is ugyanúgy megvettük volna a játékokat, mint most. Csak persze nem heti 20 floppy menyiségben.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 5 oldal
‹‹  ‹  1  2  3  4  5    ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.