.

PlayStation.Community

2017.09.22. 11:00 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: ALF22
Értékeld a cikket!
A végtelen űrben azt csinálhatsz, amit csak akarsz.

Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt úgy kb. '87 környékén az Elite, ami egy korai űr-sandbox kalandjáték volt. (Múltkor láttam róla videót, de inkább otthagytam, megcsúfítja az emlékeimet...) Ez volt az első olyan game egyébként, ahol nem egy előre leírt sztorit, játékmenetet toltam, hanem a magamét.
Minden nap új élményekkel gazdagodtam. Amit nem adott meg a program látványban, azt kiegészítettem képzeletben. A padlásszobát például "átalakítottam" űrkabinná. Gyakorlatilag felköltöztem ebbe a padlásszobába, a fotelekből űrkabint készítettem és Han Solo-t játszottam. Akkoriban úgyis ő volt a menő nálunk.
És akkor ugorjunk 30 évet...
Nyár elején láttam először a Store-on, hogy érkezik az Elite Dangerous. Elkezdtem utánanézni, hogy mégis milyen, mennyire fapados szoftver lesz ez, elvégre csökkentett áron kínálták. Sőt! Az alapverzió már-már nevetségesen olcsó volt. A kiegészítős, Season Pass-os "Horizon" verzió volt talán 12 ezer körül. Mindegy, kezdésnek nem rossz. Elkezdtem podcasteket hallgatni róla, a topicjában olvasgatni...
ATYAÚRISTEN! Mi minden van ebben a játékban - gondoltam. Az eredeti megvalósítás köszön vissza csak fullosan, mai színvonalon, ahogy kell. Az egyetlen dolog, ami visszatartott a vásárlástól, az a "SZIMULÁCIÓ" szó volt. Mégis, mire gondoljon az ember, amikor azt hallja, csak a felszállás-utazás-landolás 2 órába telt? Meg, hogy komplett tutorial rész van, ami nélkül nem érdemes belevágni a játékba?
Jelentem, a 2 óra nagyjából stimmel! Oké, az irányítást szokni kell, de az hamar megvan, a kaland onnantól már játszható.
A tartalom viszont hatalmas! De nem is kell mindent rögtön tudni. Pont, mint az életben: apránként kell haladni. A játék szabad kezet ad: azt csinálsz amit akarsz. Bármelyik részét nézed, nem fogsz egyhamar ráunni. (Már, ha elkaptad a fonalat, és érdekel a játék.) Szerencsére a változatosságra is nagyon ügyeltek.
És, mielőtt a teszt - ami a játék komplexitását tekintve inkább egy régimódi LEÍRÁS lesz - maga következne: nagyon sok mindent nem láttam még én sem, a kiegészítőt is csak videókon. Regisztráltam is ezért az Elite Hungary csoportba. Mivel a PC verzió már két éves, így az ottani srácok kenik-vágják a dolgokat. Úgyhogy játék közben onnan is egészítek ki dolgokat.

Igazából nagy gondban vagyok, mert komplett leírást nem lehet adni a játékról, pedig talán kéne. Illetve lehet, de akkor 3x ennyit kéne írnom. És ahogy céloztam rá, ez még csak az a kevés, amit én tudok. Napi-heti szinten olvasok újabb és újabb dolgokat. Aki azonban elkezdi az utazást, szép lassan úgyis átlátja majd a dolgokat.
Röviden: vegyél hajót és keress pénzt. Lehetsz felfedező, kereskedő, harcos.
Mindig az adott célnak megfelelő hajód legyen. Ha harcolsz, akkor fegyvereket kell rárakni. Ha kereskedsz, akkor a nagyobb rakodótér lesz a fontos, cserébe a fegyverek számát minimalizálod. Ha pedig felfedező akarsz lenni, akkor nagy ugrásokra képes hajót használsz szkennelőkkel, minimál raktérrel.
Ezen belül jön a játék egyik(!) komplexebb része, a hajók átalakítása. Rengeteg ponton lehet módosítani a járműveket. Bármit raksz fel vagy veszel le, így vagy úgy, de befolyásol valamit a szerkezeten. Több erőforrás kell, vagy nagyobb lesz az üzemanyag fogyasztás, meg ilyenek. A játék ugyanakkor megengedi, hogy bizonyos kereteken belül bármit felrakj. Még azt is, ha hülyeséget raksz össze. Én pl. egyszer teleraktam fegyverrel a hajót, nem figyeltem az erőforrásra. Aztán mikor jött a harc, bekapcsoltam a fegyverrendszert, erre leállt minden rendszer...

Külön kategóriákba sorolva vannak itt fegyverek, szkennelők, különböző méretű és minőségű rakterek, kabinok, üzemanyagtartályok, töltők, kisegítő berendezések. Sokszor még így gondban leszel, mert szinte minden azonnal kéne ezek közül. De higgadtan átgondolva azért nagyon jó tulajdonságú hajókat lehet összerakni.
És szerintem nem is kell a legdrágábbakra hajtani! A kezdeti első 5-10-15 millás járgányokkal is el lehet játszani. Megjegyzésként: a brutál nagy cirkálók kb. 150-270 milla körül járnak. Ezekben már akkora hangárok vannak, hogy külön vadászgépeket lehet beparkolni. Ehhez embereket felvenni, fizetni, kiküldeni harcolni, stb. Nem vagyok 100%-ig biztos, de ha jól rémlik, még a lelki állapotuk is figyelve van, aszerint, hogy mennyit harcolnak. Tényleg, szinte hihetetlen, mi mindent zsúfoltak bele ebbe a játékba!

Én kb. 1-2 hétig csak vadásztam, meg kisebb árukat szállítottam. Most átváltottam és milliomos turistákat szállítok űrutazásokra (1 óra utazás). Ehhez leszedtem minden fegyvert és pajzsot. Kidobtam a rakterem és beraktam első osztályú kabinokat (6+12 főst). Feltuningoltam az erőforrást és megnöveltem a hiperugrások távolságát.
Egy szimpla feladat nagyjából így néz ki: felkészítjük a hajót (tankolás, javítás). Van, hogy javítás előtt elutasítanak a leendő utasok, mondván ilyen roncsba nem ülnek. Válogatunk a feladatok közül (többet is fel lehet venni, csak észben kell tartani, merre repülsz, lesz-e plusz hely, ha esetleg kell, nagyobb lesz a fogyasztás, meg ilyenek). Ezután jön a cél kijelölése. Ha nem lesz elég üzemanyag, akkor vagy landolnunk kell állomáson és tankolni, vagy a naphoz közel repülve menet közben oldjuk meg a töltést. (Ez ingyen van, csak körözni kell a csillag körül, megfelelő távolságban.) Külső állomás viszont nem minden naprendszerben van. (És még ott is lehet, hogy csak egy kisebbet találsz, ahol meg nincs üzemanyag töltésre lehetőség.)

Na, ha ez megvan, akkor mehetünk a hangárból ki a felszínre. Öt percünk van elhagyni az állomást, különben büntetnek. Felszállunk, lábakat behúzzuk (vagy megvárjuk, míg kiérünk, mert addig finomabban lehet kormányozni). Ha elhagytuk a vonzáskörzetet, célra fordulunk és "ugrunk".
Lehet, hogy több ilyen ugrást kell majd végrehajtani, mire elérjük a célt. Ha odaértünk, megnézzük a naprendszeren belüli helyet, ahová kell mennünk és odanavigálunk. Ez tarthat fél perctől a... most kapaszkodj meg... 80 percig is. Nem vicc! Legtöbbször 1-3 perc kábé, de van egy-két hely az ismert játéktérben, ahol a rendszeren belüli egyetlen állomás olyan messze van, hogy ilyen sokáig tart az út. A múltkor pont belefutottam (Alfa Centauri). Egy órát utaztam csak oda! (Telefon elő és azzal elvoltam addig.) Ilyenkor persze ott lehet hagyni magára a játékot, de, ha közben megtámadnak a kalózok, gyorsan reagálni kell, különben kirángatnak és mehet a harc.
Ha megérkeztünk a dokkolóhoz, lelassítunk. Engedélyt kérünk a leszálláshoz. Lehet nagy a forgalom, várni kell 1-2 percet, míg lesz hely. Amikor megvan az engedély, akkor már csak oda kell manőverezni, leszálló lábakat kitenni, majd finoman landolni.
Most itt persze megeshet még olyan is, hogy illegális árút szállítunk, vagy olyan személyt, akit köröznek, esetleg a turista titokban akar maradni. Ilyenkor a lopakodó módot kell bekapcsolni. A hajtómű fedelei lezáródnak, ami miatt viszont emelkedik a hőmérséklet. Aztán jön a játszadozás, hogy ki/be kapcsolgatjuk ezt a módot. A lényeg, hogy ha szkennelnek minket a bázisról és lebukunk, akkor bukta van. Engedély kérés, célra tartás, silent mód bekapcsolva, berepülés, silent mód kikapcsolva, majd landolás. Leírva egyszerű (remélem érthető is), meg később már úgyis rutinból megy minden. Ha leszálltunk, gyorsan le a hangárba, mert a felszínen is szkennelhetnek a zsaruk - vagy más játékosok. Ha leérkeztünk, feladatot leadni, pénzt felmarkolni, és kezdődik minden elölről.

A feladatok sokfélék lehetnek: likvidálás, utaztatás, anyagbeszerzés, kisegítés, csempészés. Ha ezt unjuk, akkor magunk állhatunk neki körözött személyekre vadászni. Vagy kereskedni. Veszünk gyógyszert egyik helyen olcsón, eladjuk a másikon drágán. Csak megnézzük a térképet, hol milyen kereskedések zajlanak, és kész. De ez sem korlátlan. Idővel egyre kevesebbet adnak már az árúért, akkor más helyet kell keresni, vagy más termékben kell gondolkozni.
A felfedezéshez nem kell különösen sok minden, csak ismeretlen bolygókat katalogizálni és visszarepülve eladni az adatokat jó pénzért. Minél nagyobb a távolság, annál többet ér a felfedezés.
A játéktér egyébként... k***anagy. A lakott tér is hatalmas, de a komplett galaxisban ez csak egy buboréknyi terület. A játékban 400 milliárd csillag van! Ebből két év alatt 15.5 milliót fedeztek fel a játékosok.
Még nem írtam, de a kiegészítőben le is lehet szállni a bolygókra. Oké, pusztaság van a legtöbb helyen, na de az életben is mi a legritkább? Az élhető bolygó. Ezeken a helyeken majd bányászni érdemes, de ha lakott (értsd: bázis van rajta), akkor ott is lehet feladatokat végrehajtani. Áruszállítás, támadás, lopás, satöbbi.
Bárhogy is van, mindenképpen érdemes beszerezni a bolygóra szállás miatt is a kiegészítőt!
...fúúú, mi is van még?

Ja, a Powerplay! Van 8 különböző szervezet, akik "uralkodnak" az univerzumban. Ezekhez lehet csatlakozni, feladatokat elvégezni, rangokat ugrani, új hajókat venni, és idővel csatába is menni. Bárkihez beléphetünk. Vannak viszont olyan dolgok, amiket egyesek nem tolerálnak. Ilyen lehet pl. az illegális tevékenység, vagy a dezertálás. Ez utóbbiért még vérdíjat is tűznek ki ránk. Ezek a szervezetek folyamatosan rivalizálnak egymással.
Akit érdekelnek a lore-részletek, akár bele is merülhet a a sztorikba. Iszonyat sok szöveget írtak a játékba! Külön "News" pont is van, ami tájékoztat, épp melyik rend van előrébb, és ezeket a történéseket mi is befolyásolhatjuk (mármint az online játékosok) a heti challenge küldikkel. (Például egy bizonyos anyagot kell bányászni.) Na, ez a része a játéknak még nagyon ismeretlen számomra. Itt talán a PC-s tábor tart....

Ja, meg amit még jó lenne kipróbálni: a Thrustmaster Hotas 4 irányító! Szerencsére azonban a DS4 is tökéletesen használható, de olyan jól néz ki a botkormány, hogy fáj a szívem érte...

Ez lenne tehát nagy vonalakban az Elite Dangerous. Ez a játék mély víz, amit csak úszóknak ajánlok. Ezt a kalandot nagyon komolyan kell venni, oda kell figyelni rá. Bonyolult, összetett, komplex, elsőre nehezen megérthető, de kitűnően tanulható űr-szimulátor, mely szerintem méltó a legendás előd hírnevéhez. A látvány, a kezelés, a hangok és a hangulat igazán rendben van PlayStation 4-en, szavatosságáról pedig, nos, arról csak szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni!

(Az igen minőségi szórakozást nyújtó Elite Dangerous megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából könnyedén meg is rendelhető a linkre bökve.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. ALF22  Son of Liberty
2017.11.04. 16:29:53
LV25
Ha lenne egy szerkeszto gombom torolnem a pics@ba
11. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.09.27. 09:42:00
LV17
Jó írás , köszönjük . A game-t egyszer én is beszerzem . :)
psn/sen id: pcpmate
10. Penge70  Veterán PSC tag
2017.09.23. 11:38:44
LV22
Nagyon hangulatos írás, grat :)
2017.09.22. 16:57:40
LV1
+3
Ez a "játék" egy gyöngyszem számomra.
Igaz ehhez hozzá tartozik hogy a valóságban is az eget bámulom,és elgondolkodom mi lehet a messzeségbe.
Szóval úgy általában az univerzum maga érdekel.
És hogy még lehet benne repkedni is,na az maga a tökély.:-)
Most azon gondolkodom,hogy megérné e egy gázkaros joy hozzá..?
8. ALF22  Son of Liberty
2017.09.22. 15:44:26
LV25
+1
Válasz 7. mentoloshypo üzenetére:
Koszi
Utolag visszaolvasva: az elejen a betanulas alatt lehet hosszabb "tokoles". Rutinbol mar pikk pakk landol az ember, hirtelen fekezve ,tok suepen.
7. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2017.09.22. 15:08:45
LV28
Erre a játékra nem lenne időm. Ahogy ismerem magam könnyen meg is unnám a tesztben részletezett okok miatt.
Egyébként nagyon ügyes írás Alf, szívesen látnék tőled több tesztet is!
6. ALF22  Son of Liberty
2017.09.22. 14:55:59
LV25
Válasz 5. AizawaKouta üzenetére:
En a labakat ha ki akarom tenni van hogy nem nyomok iranyt a kor utan es egybol turbozok a dokkon belul:)
5. AizawaKouta  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 13:49:27
LV2
Válasz 4. martin üzenetére:
Annyira azért nem, de szeretem tolni amikor épp jó felől lépek ki sebességből külső dokkolós űrállomásoknál. Belsőknél, meg amikor átrongyolok a kapun, és látom alattam van a leszállóhely. Gyorsfék, hogy megálljak, de már tolatok is neki a bejáratnak.
4. martin  Főszerkesztő
2017.09.22. 13:39:10
LV26
Válasz 3. AizawaKouta üzenetére:
Fénysebességből szállsz le bolygóra, mit a Han Solo a Millennium Falconnal a hétben?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. AizawaKouta  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 13:35:28
LV2
Gondolkoztam az irányítón én is. Gamepaddal az a baj irányításkor, hogy ha nem figyel az ember fékezéskor hátramenetbe kapcsolhat könnyedén. Szeretek erősen fékezni, így néha megszívom.
2. trx  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 11:30:59
LV12
hát én pécén estem neki. bőven ps4 kiadás előtt. 2-3 havonta előveszem, aztán 2-3 hétig nincs más. aztán ráunok. letolok pár másik játékot, szervezek demópartit stb., aztán megint 2-3 hét űrbuzéria.

én is elkezdtem amúgy nézni ilyen c64 elite longplay videókat pár éve, de nagyon hamar kilőttem, mert az emlékek... :)
Frontier ugyanez. 20 éve kb egy éven át folyamatosan azt hajtottam. Németül. Egyetlen játék, amit németül maxoltam ki (már amennyire a Frontiert ki lehetett maxolni...)

Jó kis írás. '87-es szobát űrhajóvá alakítós emlékeim nekem is vannak. :D
We all feed on tragedy
1. TCr64EU  Choose life
2017.09.22. 11:29:56
LV22
És megszületett. :)
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
ELITE DANGEROUS
Frontier Development
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Hiánypótló stílus; nagy szabadság, sok lehetőség, hatalmas világ
Negatívum
Amíg a célhoz repülünk, van idő telefonon pötyögni - extrém esetben még egy sorozatepizód is beleférhet...

MARTIN BELESZÓL
De jó volt egy régimódi leírást olvasni!