PlayStation.Community

2017.09.22. 09:52 Cool-Túra
16 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
Most tényleg lebegünk!

Bizonyos szempontból Stephen King Az című regénye az író több mint 40 éves alkotói pályafutásának egyik legjobb és talán legfontosabb műve.
Utóbbi kijelentés már csak azért is simán megállná a helyét, mert a körülbelül 1300 oldalas könyv-monstrum remekül összefoglalja King egyedi világát, és egy kvázi „best of” válogatásként sűríti egybe a 20. század egyik legnépszerűbb írójának stílusjegyeit, kedvelt témáit, gyakorlatilag benne van az összes olyan elem, melyeket legtöbb művében sokszor csak elszórva lehet felfedezni.
Már kamaszként is az nyűgözött le benne a legjobban, miközben a középiskolában, ahelyett, hogy óra közben a tanárra figyeltem volna, inkább a hátsó padban, dugiban, a pad alatt a jelen tárgyalt magnum opus-t olvastam, teljesen belemerülve annak lebilincselő cselekményébe (és lemerném fogadni, hogy ezzel nem csak én voltam így, mert King tényleg generációkat szoktatott rá az olvasásra), hogy mennyire zseniálisan mozog egyszerre két érzelmi világ között is. És emellett, hogy mindez mennyire jól áll neki: miközben az Az egy szívszorító „coming-of-age” sztori, egy véres, Lovercraft-i hagyományokat csúcsra járató horror is, de még a pszicho-thriller nyomait is erősen fel lehet benne fedezni. Egyszerre három zsánert rak bele a húsosfazékba, viszont azt úgy keveri meg, hogy abból a lehető legjobb koszt kerüljön a tányérra: gyakorlatilag három különböző műfajú regény van egybegyúrva egy egységes, kerek egésszé, és mindháromból a legjavát nyújtja.
Ebből pedig valljuk be, borzalmasan nehéz filmet csinálni.

1990-ben Tommy Lee Wallace rendező (akire ma már nem emlékszik senki, mondanom sem kell, nem véletlenül) próbálkozott a könyv mozgóképre adaptálásával, egy három órás minisorozat keretein belül, és bár Tim Curry valóban emlékezetes, sőt, már-már zseniális volt a címszerepben (ne adj isten, még azt is lemerem írni, hogy bizonyos körökben egyfajta kult-státuszt is kivívott magának a produkció), viszont több keményvonalas King-rajongó is egyetért abban, hogy ez a változat enyhén szólva sem volt az igazi.
Azonban hosszas hercehurca után most Andy Muschiettin (Mama) volt a sor, hogy mozivászonra vigye a regényt, jobban mondva annak „első felét”, és a végeredmény, minden előzetes kétkedést félresöpörve, nem maradéktalanul ugyan, de mégis nagyrészt sikeresen adja vissza King egyedi hangulatvilágát. Az Az az utóbbi idők egyik legjobb horrorfilmje, és mindezt úgy sikerült elérnie, hogy saját zsánerén bőven messzebbre tekint, miközben jobban aktualizálja is a cselekményt, kor-elhelyezésben is nagyban épít a nosztalgiafaktorra.
Egyrészt a horror-műfaj mostanában egyre nagyobb magasságokba tör, a ’80-as évek pedig valóságos reneszánszát éli (lásd még: Stranger Things, ami a „tyúk, vagy a tojás” esetét magára vállalva számos elemet „kölcsön vett” King korai regényeiből), így nemcsak egy kellemes múltidézés, de azt is megmutatja, hogy milyen jó volt abban a korban felnőni.
Persze a felütés, 1-2 kisebb-nagyobb változtatástól eltekintve maradt a régi.
1988-89-ben járunk, a Maine-állambeli unalmas kisvárost, Derry-t egy veszélyes és vérszomjas, gonosz lény tartja rettegésben, aki többek közt a csatornákban bújik meg, és gyerekekre vadászik. Egy Vesztesek Klubjának nevezett, hét főt számláló gyerekcsapat azonban (miután az egyik tag öccsét az Az-nak nevezett gyilkos bohóc megöli, és a városban többen is eltűnnek) felveszi a harcot a démonnal, és igyekszik véget vetni annak az átoknak, mely több száz éve sújtja Derry városát.
A főhősök (csakúgy, mint a regényben) egytől-egyig valódi egyéniségek: kitaszítottak, akiket világéletükben elhanyagoltak, bántalmaztak, vagy épp túlságosan is rájuk telepedtek a szüleik, miközben az iskolában folyamatosan piszkálják, zaklatják őket, fogyatékaik, származásuk miatt válogatott gúnyolódások állandó céltáblái, így csakis egymásra számíthatnak, és mivel mindegyiküket „magukra hagyták” bizonyos értelemben, nekik kell együtt, egy csapatként működve elejét venni a további borzalmaknak.
Az Az, amellett, hogy kőkemény horror, és nem riad vissza az eredeti regény érzékenyebb témáinak bemutatásától (kezdve a gyerekgyilkosság naturalisztikus stílusától a Bowers-banda erőszakos terrorizálásain át a diszfunkcionális apa-lánya viszonyig), emellett drámaként is legalább annyira jól működik, ezeknek az eltérő műfajoknak az összemosása pedig remekül összejött az alkotóknak – a film sikerének kulcsa pontosan ebben rejlik.

De a cselekményben hasonlóan nagy szerep jut az események helyszínéül szolgáló elátkozott Derry-nek is, mely borongós és sötét árnyalattal megfestve páratlanul ábrázolja az amerikai kisvárosi élet, külső szemmel ritkán látható árnyoldalait, egy hamis idillt, mely tele van közönnyel és mélyre eltemetett titkokkal, a film pedig eme közösség tinédzserkori tagjainak különböző problémáit, és a pubertás való életben is előforduló tragédiáit hozza össze a rémisztő, fiktív misztikummal.
King annak idején nagyon elkapta ennek a fonalát, a mozgóképes adaptáció nemkülönben: itt is ugyanúgy belelátunk ezekbe a fejekbe és lelkekbe, együtt izgulunk, félünk, nevetünk és aggódunk velük – egyrészt, mert a karakterek remekül meg vannak írva, másrészt a gyerekszínészek is példásan játsszák el a szerepeiket. A hab a tortán pedig a címszereplő, más néven Pennywise, aki nemcsak a filmbeli gyerekek, de King valós, múltbeli frusztrációinak manifesztációja is egyébként, Bill Skarsgard nagyszerűen rajzolja meg az először barátságosnak tűnő, de végső soron mértéktelenül gonosz figurát, és összességében maradéktalanul eléri a rá kiszabott célt. A jelenléte hidegrázó, borzongató és félelmetes, vagy épp groteszk módon vicces. Mindvégig megőrzi fenyegető jelenlétét, nincs sokat a vásznon, ellenben pont ennek köszönhetően lengi be az a megfoghatatlan misztikum, mely a fináléra kissé megfakul ugyan, de az árnyak között uralkodó, bármelyik pillanatban hirtelen előtörhető rémület kőkeményen rányomja a bélyegét az egész filmre.

A 2017-es adaptációban eltalálták az arányokat, melynek sikeres teljesítése egészen sajátos hangulatot teremt. Az előbb említett nosztalgikus megközelítés mellett nem lehet szó nélkül elmenni, nem lehet elégszer dicsérni az apróbb-nagyobb utalásokat, kikacsintásokat és alázatot, mellyel nemcsak a regény, hanem az egész aktualizálós koncepció felé nyúltak. Szerencsére mindez egyáltalán nem tolakodó, hiszen nem csak kizárólag erre épít a film, mégis érdekes és felemelő látni, ahogy átültették az egész cselekményt egy modernebb korba, amelyben folyamatosan reflektálnak az eredeti regényben fellelhető mozis témákra.
Amíg King művében Pennywise múmiaként, Frankenstein szörnyeként, vagy farkasemberként ijesztgette a gyerekeket (mely a figurák tudatalattijában megbúvó félelem egy-egy archetípusait voltak hivatottak megjeleníteni), akik körmüket rágva bámulták az I Was a Teenage Werewolf című filmet, a legújabb feldolgozásban azonban már a Batmant, a Halálos fegyver 2-öt és a Rémálom az Elm utcában 5-öt vetítik a mozik, a játéktermekben hódít a Street Fighter, Pennywise különböző formái pedig a karakterek egyéni frusztrációit testesítik meg.

Az Az, ha nem is az utóbbi idők legzseniálisabb horrorfilmje, mindenképp az idei év egyik több mint kellemesnek nevezhető meglepetése, melynek sikerült az, ami az előző feldolgozásnak, és úgy en bloc a legtöbb Stephen King-adaptációnak nem: sikeresen ültette át a könyv lapjairól mozgóképre az eredeti regényben fellelhető hangulatot és stílust, majdhogynem legalább annyira bevállalós, mint az, a horror-elemekről nem is beszélve. Tény, hogy meglehet ijedni és félni a filmen, mégis a hatalmas szíve miatt fogunk rá emlékezni.
Annyi lélek és szeretet van benne, hogy azt sok más olyan produkció is megirigyelhetné, melyek fele ennyi műfajt sem sűrítenek össze, mint ez a film – azt, hogy mitől lett ennyire zseniális, azt hiszem, nem kell tovább magyarázni. Ezek után (és azután, hogy minden idők legsikeresebb horrorfilmes nyitányát produkálta) nagy reményekkel tekintünk a második rész felé. És talán az is lehet, hogy egy ilyen váratlan mennybemenetelt követően egy teljesen új korszak veszi, ami nem csak a horror-zsánert nyomhatja meg még jobban, hanem további minőségi King-adaptációkat is szülhet, hiszen az Aznak köszönhetően most újra reflektorfénybe került ez a Maine-i író-géniusz is.
Szóval tessék szépen megnézni a filmet, majd könyvesboltba, könyvtárba menni, és minél több King-klasszikust elolvasni!
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2017.09.28. 22:17:39
LV7
Válasz 15. Tevez11 üzenetére:
A film inkább a 80-as évek elején/70-es évek végén játszódik látvány, kocsik szempontjából. Divat, frizura szerint meg 2000+, előtte az ilyen kis tökösöknek olyan hosszú sérója volt, hogy ma már ciki, mert csajnak nézik. A betét zenék szerint igen, talán 80-as évek vége, minden esetre elég no name zenék, amelyek csak keveseknek idézi fel a korszakot. Amikor elmentek pancsizni olyan alsógatya már a 70es években is gáz volt Mo-n.
Szal aki csinálta az lehet, hogy vagy nem élt, vagy nagyon, nagyon kicsi volt ebben a korszakban, kicsit katyvasznak tűnik.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
15. Tevez11  PlayStation.Community tag
2017.09.27. 15:09:57
LV23
Válasz 13. NEXUS0001 üzenetére:
De a film a 80'évek végén játszódik, a feeling, a hangulat olyan is.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
14. Onimushaman  Szerkesztő
2017.09.26. 00:47:26
LV24
Válasz 9. martin üzenetére:
Szuper jó lett.
señor
13. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2017.09.25. 23:01:50
LV7
Ezexerint én nem ezt a filmet láttam. OK, nem olvastam a regényt, ami jobb is, mert sajna nagyon minimális a jó King, sőt egyáltalán könyv adaptáció. De így filmként ez nekem nagyon gyenge volt. Itt valaki írta, hogy végigröhögte a filmet. Hmm. Ja azok a kicsit kínos jelenetek akkor valójában humorosak voltak... kösz leesett.

Ez a 80-as, 90-es években lehet, hogy jó, vagy elég volt, de szerintem ez 2017-ben harmatgyenge. Még nosztalgiának is. Kifejezetten unalmasnak találtam, egyszerűen olyan szinten közhelyes ma már egy ilyen sztori, hogy még egy Elysium filmben is többet rakna bele. Sajna valamilyen formában ezt az egészet túl sokszor földolgozták már. Aztán amikor valami feszültséget még is felépítettek, akkor berakták ezt a tipikus 90-es évekbeli filmzenét, nagy zenekaral, pl. ahogy a srácok heroikusan végig bicóznak a poros kisvárosi utcán, na ezen vigyorogtam is egy sort, mert olyan szinten giccses, közhelyes hogy kész. A feszült hangulat meg már ugrott is.

Szerintem, no offence.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
12. Noob  PlayStation.Community tag
2017.09.25. 22:20:04
LV6
Válasz 9. martin üzenetére:
Persze, hogy tekereg, nyekereg, ez valamiféle földönkívüli lény, nem egy szimpla bohóc.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
11. Tevez11  PlayStation.Community tag
2017.09.25. 19:51:06
LV23
Elment kategória, nekem "túlnyújtott"volt...
Épp ma néztem meg.
"A fakezemmel,lekaszabolok pár Baszadékot"ArgFan75
10. noozi  PlayStation.Community tag
2017.09.25. 16:32:12
LV17
Remek film volt! rég tetszett "horror" ennyire
PSN ID; No_Ozi_
9. martin  Főszerkesztő
2017.09.25. 13:03:00
LV27
Csekkoltam csak egy kis részletet belőle a Youtube-on. Gusztustalan, ahogy a bohóc tekeredik-csavarodik, pl. ki a hűtőből. Ha fizetnének, se nézném meg a filmet.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. Noob  PlayStation.Community tag
2017.09.25. 10:54:07
LV6
Egyetértek, ez tényleg egy zseniális film. Anno a Curry-s is ijesztő volt, de most már inkább tűnik viccesnek és komolytalannak az új bohóc mellett.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
7. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.09.23. 11:40:35
LV22
nagyon várom már, hogy megnézhessem, a könyvet pedig pótolóm

5*
6. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 19:37:06
LV16
+1
Abszolút egyetértek a cikkben írotakkal. Amit viszont negatívumként szerintem muszáj kiemelni, az egyes gyerek karakterek fajsújtalansága, vagyis inkább elnyomottsága. Stan és Mike karaktere igazából csak úgy lógott a levegőben, szürke, kidolgozatlan volt a többieké mellett. Különösen Mike volt az akit a filmben totál töltelék karakternek éreztem, holott a könyvben mindenkinek azonos mennyiségű szerep jutott.

Ami érdekessége még a filmnek, hogy horrorfilm ellenére többet és jóízűbbet tudtam nevetni rajta a srácok hülyeségén, mint sok mai zsáner vígjátékon. Persze ez lehet az én lelki fogyatékosságom, de egyetlen mai nagyra tartott vígjáték végén se tudtott ilyen őszintén megnevettetni.
R.I.P. Brúnó :-(
5. foulier  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 16:31:52
LV1
Nagyon tetszett a film, épp emiatt tartok egy kicsit a folytatástól. A könyvben is a gyerekkori rész volt az izgalmasabb, a felnőtt szál nem volt olyan jelentős, leginkább felnőttként is visszaemlékeztek a gyerekkoruk. Mondjuk nincs kizárva, hogy a gyerekek is megjelennek a folytatásban, viszont a 80-as évek történéseit ebben a részben kimaxolták
Viszont már hallani olyan pletykákat, hogy nem 1, hanem máris 2 folytatást szeretnének! :O Jönne a tervezett második rész a felnőttekkel és lenne egy rész, amiben a felnőtt Mike nyomoz Derry múltjában és a múlt eseményeit mutatja be...
4. Dzson  Szerkesztő
2017.09.22. 15:08:20
LV6
A gyerek a sárga dzsekiben hasonló mint másik a Little nightmares-ben. :D
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
3. Red13  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 14:10:46
LV4
Nagyon tetszett, eléggé rá is kattantam King-re, de megállom és amíg el nem olvasom a felgyülemlett könyveket, addig nem veszem meg az Azt. Viszont tuti megnézek pár olyan King adaptációt amit még ezidáig nem láttam.
2. xerox  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 13:18:36
LV18
Én az eredeti változatot láttam még kis srác koromban a haverokkal. Nekünk akkor sokáig a kedvenc filmünk volt a Rémálommal karöltve. Most a szintén nem rövid posztapokaliptikus Végítéletet szeretném újra valahonnan megnézni, de nem találom sehol.
A másik kedvencem Stephen Kingtől.
psn id: zomimi78
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2017.09.22. 11:02:54
LV18
Tetszett , nagyon .
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?
STAR WARS JEDI: FALLEN ORDER (PS4)
2019.11.26. 09:48 Játékteszt
19 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Csak az Erőben bízz.