.

PlayStation.Community

2017.10.11. 13:53 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Roguelite, avagy a kislány elkóborolt.

A több, mint 20 éve futó Touhou Project felvonásai több-kevesebb sikerrel gyakorlatilag évente jelennek meg valamilyen platformra. Nem kivétel ez alól a PlayStation 4 sem, amelyre idén nem egy, hanem két játék is megjelent: az egyik a Genso Wanderer, a másik a Double Focus - bár ez esetben tudni kell, hogy a dobozos formában, lemezen kínált Wanderer tartalmazza a Double Focust is, ami amúgy külön is kapható an PS Store-on.
A Touhou: Genso Wanderer egy roguelike dungeon-crawler, tehát gyakorlatilag minden alkalommal más-más területeken, más-más ellenfelekkel és lehetőségekkel találjuk szemben magunkat. A Touhou Project története egyébként a Gensokyo nevű helyszínen történő különös eseményekre fókuszál, minden epizód egyet dolgoz fel ezek közül.
Majdnem minden részben a Reimu Hakurei nevű papnőt fogjuk irányítani, nincs ez másképp a Wandereben sem. A történet konkrétumairól nem is mondanék többet, annyit azért elöljáróban elárulok, hogy tipikusan a "bugyután japán" tinglitangli kategóriába esik. Ez sajnos az egyik gyenge pontja a játéknak, ugyanis ezeket -az egyébként túlontúl gyakorta felbukkanó - a történeti átvezetőket majdnem minden esetben felesleges túlnyújtották, megbontva az egész game ritmusát.
A játék egyébként ezen felül szórakoztató, a dungeonök egészen hosszúak és megfelelő kihívást nyújtanak a műfaj kedvelőinek (már az első is 30 szintes). A harc tekintetében azonban vannak kivetnivalóim.
Alapvetően a közvetlen minket körbevevő ellenfeleket tudjuk megtámadni, ám a kamera sajátosságaiból adódóan a látókörünkön kívül eső lények is meg tudnak sebezni, amennyiben varázslatokat használnak. Szerencsére nekünk is nyílik alkalmunk használatba venni ezeket, ám ettől még nem lesz kevésbé idegesítő a jelenség.
Kalandjaink során rengetegféle tárgyat, fegyvert és felszerelést felvehetünk, mennyiségüket még a műfaj legnevesebb képviselői is megirigyelhetik. Ezek mellé kapunk egy egészen élvezetes crafting-rendszert is, így lehetőségeink jelentősen nőnek. A véletlenszerűségéből adódóan a játéknak két véglete van: amennyiben idejében ráakadunk a megfelelő tárgyakra, nagyon szórakoztató és rengeteg időt bele lehet tenni, ám, ha nem kegyes hozzánk a szerencse, hosszú-hosszú kínkeserves utat kell végigszenvednünk, mire érdemben haladni tudunk. Szerencsére a játék valamivel kíméletesebb, mint bármelyik hardcore dungeon-crawler, így esélyesek vagyunk a szoros szituációk megúszására.

Összességében a Genso Wanderer egy nagyjából átlagos, sokszor szórakoztató, de időnként borzalmasan idegesítő játék. Karakterek, történet és megvalósítás tekintetében nem is akar a "nagyok" szintjére ugrani, ám ez már a kezdetektől borítékolható. Amennyiben egy hasonló kaliberű, kissé kaotikus japáni játékra vágysz, adhatsz neki egy esélyt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Ha te is belevetnéd magad ebbe a világba, akkor megvásárolhatod az alkotást PS4-re partnerünk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a kék linkre bökve egyszerűen meg is rendelheted. Ha PS Vitára érdekel, akkor a PS Store-ból szerezheted be 16390Ft-ért.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
TOUHOU GENSO WANDERER
NIS America, Inc.
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Érdekes crafting-rendszer; barátságosabb a legtöbb dungeon-crawlernél
Negatívum
Időnként unalmas és túltolt történet/karakterek; a nehézség néha nincs helyesen kibalanszolva; nem a legjobb a kameranézet