PlayStation.Community

2017.09.11. 12:02 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Három évvel korábban...

Derült égből villámcsapás volt számomra, amikor nemrégiben a Sony egyik hírleveléből arról értesültem, hogy hamarosan, egész pontosan augusztus 31-én érkezik a Life Is Strange: Before The Storm első, Awake címre hallgató epizódja. Mivel sajnos kevés időm van játékhíreket olvasgatni, nem tudtam semmit az előkészületekről, de hála kedvenc konzolunk gyártója eredményes marketing stratégiájának, végül is soha semmi érdekesről vagy fontosról nem maradok le.
Mivel egész egyszerűen imádtam a két évvel ezelőtt megjelent Life Is Strange-et, a folytatásról kapott remek hír úgy feldobott, mint a majom a banánhéjat a fára, és nagy elánnal neki is vetettem magam rögtön az Awake-nek, amint a kezem ügyébe került.

Az első dolog, ami a játék elindítása után szonnal feltűnt, az új fejlesztő, a Deck Nine neve. Nem volt ismerős, így egy picit körbenéztem, és azt találtam az online enciklopédiában, hogy ők egy amerikai illetőségű, azon belül is a csodás Coloradóban alapított, független stúdió, korábbi nevük, az Idol Minds olyan címekhez köthető, mint a PS3-as Pain, vagy a Ratchet & Clank Collection. Deck Nine-ra kifejezetten a Life Is Strange folytatás hegesztésének megkezdése előtt keresztelték át magukat, ezzel kívánván jelezni, hogy mostantól a narratíva alapú videojátékok irányába fordultak.
Szerintem első gyermekük kiváló debütálása alapján minden esélyük megvan arra, hogy a műfaj szakértőivé váljanak a jövőben. Ha nem tudnánk arról, hogy a Before The Stormot már nem az általam ugyancsak nagyra becsült Dontnod Entertainment készítette, nem vennénk észre a különbséget, és ezzel a ténnyel a Deck Nine ugyancsak elégedett lehet.
Az Awake a Before The Storm három részes sorozatának nyitánya. Maxnek a Life Is Strange-ben előadott sztorija kerek egészként záródott le, szerintem senki sem gondolta volna, hogy bármit is hozzá lehet tenni. Mivel a dobozképen is láthatjátok, nem árulok el vele titkot, hogy ezúttal főszereplőnk a nála nem kevésbé érdekesebb, egy meglehetősen szétszórt, zavarodott, zűrös hátterű és nagyon nehezen kezelhető személyiségű, kék hajú, legjobb barátnőként megismert punk, Chloe Price. A téma pedig az, hogy mi történt vele a Max Arcadia Bay-be érkezése előtti években, egy másik kulcsszereplő, az előzményben csupán az eltűnt személyek plakátjain látott Rachel Amber színpadra szólításával. Annyira mindenki emlékszik, hogy Chloe és Rachel között komoly és nem kifejezetten baráti kapcsolat volt, azt is nehéz elfelejteni, hogy ez milyen tragikus véget ért. Most megtudjuk, hogy honnan indultak. A történetről semmi egyebet nem kívánok írni. Tudjátok, hogy a Life Is Strange-ben előadott sztori egyike a legjobbaknak, és ez az Awake-ben sincs másként, így annak abszolválását a legkisebb mértékben sem szeretném megzavarni senkinél. Abban sincs változás, hogy meghozott döntéseink hatással lesznek a következő epizódokban előadott eseményekre.

A játékmenet egyik újdonsága, hogy Max idővisszaforgató képessége helyett Chloe egy talkbackre keresztelt tulajdonsággal rendelkezik, mely szerintem kiválóan passzol az ő személyiségéhez. Tulajdonképpen arról van szó, hogy bizonyos helyzetekben lehetőségünk van megfelelő érveket felhozni, vagy jól irányzott sértéseket vagdosni a másik fejéhez célunk elérése érdekében. Ez egy elég pörgős minijáték, és nincs sok időnk gondolkodni; egyszerűen figyelni kell, mit mond beszélgetőpartnerünk, és másodpercek alatt kiválasztani egy frappánsnak tűnő riposztot. Őszintén szólva nekem ez eddig nagyjából fele-fele arányban volt sikeres. A másik újdonság, hogy Chloe bizonyos helyeken graffitiket rajzolhat – ez a Max által készítendő fényképek párhuzama –, melyek tulajdonképpen a játék "gyűjthető tárgyak" kategóriáját fedik le. Némelyikhez alaposan át kell vizsgálni a környezetünket, és még trükközni is kell hozzá, de ami esetleg nem sikerül a fő végigjátszásunkban, azt a csak a graffitiket mentő Collector módban kibogarászhatjuk. Utóbbi még azért is érdekes lehet, hogy amely lehetőségeket „élesben” nem mertünk végigzongorázni, most következmények nélkül kipróbálhatjuk.

Mit írhatnék még azon a nem meglepő tényen kívül, hogy a Before The Storm is durvajó! A csodás grafikában és remek zenei háttérben, valamint szinkronban sincs változás. Talán csak annyit vetnék még ide, hogy mindenképpen fontos a játék értelmezéséhez az előzmények ismerete, és a narratíva alapú cuccokhoz hasonlóan magas szintű idegennyelv-tudás szükségeltetik hozzá.
A Life Is Strange rajongók meg szerintem már ezen cikk olvasása nélkül is magukhoz szólították és lenyomták, remélem, ők nagyrészt egyet fognak érteni a fentebb megfogalmazottakkal. Részemről, ahogy mindig, most is remegve várom a folytatást.

(A játékot a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-on, ára önállóan 1844Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. zola0306  SonsOfSaRock
2017.09.15. 13:30:49
LV16
Válasz 6. Petunia üzenetére:
Hát ezaz...
Sebaj,csak mire nyuggerek leszünk is menjenek a masinák,meg legyen áram a többit lesz.rom! :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
6. Petunia  Szerkesztő
2017.09.15. 10:33:33
LV12
Válasz 5. zola0306 üzenetére:
És ennek soha nem lesz vége. :D
Endure and Survive
5. zola0306  SonsOfSaRock
2017.09.15. 07:41:15
LV16
Válasz 4. Petunia üzenetére:
Az még oké hogy a PS4-es címeket ami kihagyhatatlan behúzom,de még a PS3/PSV címeket is folyamat veszem :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
4. Petunia  Szerkesztő
2017.09.13. 19:38:33
LV12
Válasz 3. zola0306 üzenetére:
Így legyen. :)
Megértem a döntésed, nekem is nagy a backlogom, mint mindig. :)
Endure and Survive
3. zola0306  SonsOfSaRock
2017.09.13. 05:08:53
LV16
Válasz 2. Petunia üzenetére:
Persze,csak azt venném!
Csak annyi játékot el sem kezdtem,hogy borzalom.
Gondolom karácsonykor meg lesz leárazás,ha már veszem kicsit spórolok :D
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
2. Petunia  Szerkesztő
2017.09.12. 16:27:52
LV12
+1
Válasz 1. zola0306 üzenetére:
Mi más lenne, mint színarany...? :) Te tudod, de lehet, így sokat kell várnod, a másik két epizód egyelőre TBD. Mondjuk ha megnézem, hogy az előzőnél mi volt, azt látom, hogy kéthavonta jöttek ki az új részek. Vagyis akkor karácsonyra meglehet az egész Before The Storm. :)

Nekem amúgy Deluxe Edition-öm van, bizony. A bonus episode érdekes lehet. A képeken Chloe pedig a Punk Doe szerkót viseli. :)

Deluxe Edition contains:
- The main game (Episodes 1-3)
- Bonus Episode: ‘Farewell’ - play one last time as a young Max Caulfield in a special bonus episode...
- Exclusive New Mixtape Mode – Design your own playlist from the Life is Strange licensed soundtrack and listen to it alongside a cinematic scene from the game.
- Exclusive outfit pack - Change up Chloe's look with three new complete outfits. Includes Punk Doe, Hawt Dawg Man & Illuminati outfits.
Endure and Survive
1. zola0306  SonsOfSaRock
2017.09.12. 12:31:15
LV16
Jobbra pillantok és látom "színarany".
Elég is lenne ennyi egyelőre,mivel mocskosul vártam.

Ezek az epizodikus várások sokszor az agyamra mennek,így ebből sem lett előrendelés/vétel eddig.
Megvárom a teljes kiadást,hátha lesz belőle valami finom kis dobozos kivitel.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Life Is Strange: Before The Storm – Episode 1: Awake
Square Enix
SZÍNARANY

MARTIN BELESZÓL
Elérzékenyülős. Agyalós. Gondolkodós.