.
 

PlayStation.Community

2017.10.16. 12:55 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Nincsen rózsa tövis, szenvedés, és halál nélkül.

„Ha nem működik, csináld újra.” Ez lehetett a mantrája A Rose in the Twilight fejlesztőcsapatának, akik, miután a stílusos grafikában és hangulatban közel verhetetlen, ám az alapjaiban elcseszett irányítás miatt saját kardjába dőlő htoL#NiQ: The Firefly Diary félsikerét követően visszaültek a tervezőasztalhoz, hogy megalkossák tesztünk alapjául szolgáló játékot.
Hogy másodszorra milyen sikerrel vették az akadályokat, az a teszt végére kiderül, mindenesetre az felettébb biztató, hogy a játék kvázi elődjét megmételyező érintőképernyős irányítási módot ezúttal teljesen hanyagolta a Nippon Ichi csapata, így aki a Szentjánosbogár Naplót hozzám hasonlóan valahol félúton, a Vita falhoz vagdosásának intenzív gondolatával hagyta félbe anno, most fellélegezhet.

Sztori tekintetében mondjuk a nagy előrelépés nem történt meg: a Firefly Diary megörökölte elődjének minimalista hozzáállását ezen a fronton, így pontosan annyit fogsz megtudni a történésekről, amennyire hajlandó vagy beleásni magad naplóbejegyzések olvasgatásába, vagy rejtett emlékek keresésébe.
Ami fix, hogy a Rose nevű, stílszerűen egy hatalmas rózsát magán viselő kislányt irányítasz, aki egyedüli humanoid lényként egy rémisztő kastélyban bolyong, melyet elárasztottak a halált hozó tüskés indák. Feladatod a kijutás lesz, illetve annak kiderítése, hogy mi történt a többi emberrel.

Bár egy magányos gyermek nem tűnik túlságosan combos főszereplőnek, Rose-t azért nem kell túlságosan félteni, mert bizony van pár ügyes trükk a kislány tarsolyában... Ezek közé tartozik a vér irányításának képessége is. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy a piros színű tereptárgyakból, illetve a kastély szerencsétlenül járt lakói előtt heverő vértócsákból kinyerhetsz egy adag hemoglobint, melyet aztán máshol fel is tudsz rögvest használni, mozgásba hozva, vagy éppen megállítva a különféle tereptárgyakat. Ez a játékelem teszi a Rose In the Twilightot igazán érdekessé, ugyanakkor logikát nem érdemes keresni benne, mert akkor meg kellene magyarázni, hogy egy kapcsoló átbillentéséhez miért kell azt vérrel(!) feltölteni a használatot megelőzően...
Ez persze a legkisebb mértékben sem befolyásolja a RITT élvezeti értékét, hiszen a Firefly Diary döcögős játékmenete után itt végre sikerült összekalapálni egy teljesen jól működő rendszert. Az irányítást az ésszerűség és a letisztultság jellemzi: az ugráson kívül külön gombbal tudod manipulálni a tárgyakat, illetve természetesen a vérrel való bindzsizés (azaz hivatalos elnevezéssel élve „Thorn Power”) szintén kapott egy dedikált vezérlőelemet, na meg persze a vállgombokkal tudsz váltani a karakterek között.
Igen, a legkevésbé sem véletlen a többesszám jelének használata, Rose mellett ugyanis egy kőóriás felett is átveheted az irányítást a bevezető szakaszt követően. Ez egyébként a legkevésbé sem opcionális, ugyanis a logikai feladatok egyenesen megkövetelik, hogy a két karakter között folyamatosan váltogass. Az óriás ugyan nem tud vérszökőkutakat fakasztani, ellenben nyers erejének hála képes felemelni szikladarabokat és a legsűrűbb tüsketengeren is bármilyen sérülés nélkül képes áthaladni. A legfontosabb mozdulata azonban talán az, hogy Rose-t képes felkapni és addig elérhetetlennek tűnő magasságban lévő platformokra feldobni, aztán persze a csajszival kell viszonozni az előzékenységet és kinyitni a kevéssé agilis monstrumnak az előrejutást nagy mértékben akadályozó kapukat, estébé.
A karakterek közti váltás teljesen zökkenőmentesen zajlik, így bátran lehet kísérletezni a felmerülő útakadályok leküzdésének módjaival. Itt kell megjegyeznem, hogy bár a játék irányítása nem hagy maga után semmilyen kivetnivalót, igazán kényelmesnek sem nevezném, az általad irányított karakterek ugyanis pontosan úgy viselkednek, mintha egy flash-animációs kisfilmből léptek volna ki. Emiatt a pontos ugrásokat és bepozicionálásokat igénylő helyzeteknél gyakran nehéz bemérni a távolságokat, illetve azt, hogy az általad irányított karakter képes-e egyáltalán áthidalni bizonyos problémákat. Offkorz a dolog szokható, de ez a fajta bizonytalanság a játék végéig megmarad, ami nyilván szül majd pár izzasztó helyzetet.

Némiképp megtévesztő módon, a tündibündi rajzstílus ellenére a játék meglehetősen nyomasztóra sikeredett: az egy dolog, hogy a kastély halottainak vérét kiszívva különféle depresszív emlékeket láthatsz Rose életéből színházszerű effektekkel körítve, de bizony az ezerféle halálos csapda is meglehetősen negatívan hat a lány megjelenésére. Ugyan az erőszak teljességgel stilizált, de azért mégis van valami egészen kényelmetlen érzés abban ahogy végignézed, miképp hal meg újra és újra és újra egy ártatlan kislány a legkülönfélébb módokon.
Még durvábbak azok a részek, amikor nagyobb zárt ajtókat csupán egyetlen módon tudod kinyitni: Rose öngyilkosságának árán. Ezeknél a részeknél tényleg beüt a játék és eskü, amikor a kislány felakasztja magát, vagy önként dugja a fejét a guillotine alá, az kajak sokkolóbb, mint a Fűrész sorozat összes része együttvéve.

A cirka 8 órás kaland vizuális szempontból igazán kimagasló munka: a szürke és barna különféle árnyalatiban játszó helyszíneken csak úgy világít a vér pulzáló vörös színe, igazán különleges hangulatot teremtve.
Ehhez illeszkedve a zenék kissé visszafogottak, és bár meglehetősen nehéz visszaidézni bármelyik dallamot, de a látottakhoz kiválóan illeszkednek.

A Rose in the Twilight vita nélkül a Vita egyik legyegyedibb címe: egy olyan logikai platformer, ami a meseszerű körítés ellenére egy igazi kis rémálmot mesél el, melyben az ismert és új játékelemek megkapóan keverednek az egyedi grafikával és hanghatásokkal, így mérhetetlen kíváncsisággal várom, hogy ugyanez a csapat ugyanebben a zsánerbe vajon harmadszor is belecsap-e, mert ebben az esetben a végeredmény egészen biztosan kimagasló lesz...

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: NIS America
Fejlesztő: Nippon Ichi Software
Megjelenés: 2017.04.14.
Ár: 6490Ft
Játékosok száma: 1
Demo: Nincs
Méret: 911MB
Web: http://www.nisamerica.com/games/rose-in-the-twilight...
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. zodiac55  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 06:33:42
LV11
A Firefly Diaries-t most nyomom, olyan az irányítás, mintha sajtreszelővel akarnék maszturbálni. Nem is értem, hogy ezt így hogy gondolták...
"Si vis pacem, para bellum."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
A Rose in the Twilight
NIS America, Inc.
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Nagyon stílusos cucc, melynek többféle megnyerése is van!