PlayStation.Community

2017.09.08. 11:29 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Az elmebúvárok újra itt!

(A játék kizárólag PlayStation VR-ral játszható.)

A legtöbben, ha meghallják a videojáték szót, akkor általában véres akciójátékokra, komor háborús lövöldözésekre, realisztikus sport-megjelenésekre, vagy például meseszerű fantasy kalandokra gondolnak, csak hogy párat említsek. A humor, azonban, valahogy ritkán szerepel a lehetséges jelzők soraiban. A vígjáték kifejezésről senkinek sem egy videojáték – egy víg játék - jut eszébe, pedig Tim Schafer klasszikus alkotásai a humor, a nevettetés, a vicc magasiskolái, és nem csak a játékok szintjén. A már évtizedeket átívelő karrierje során az angol nyelv sajátosságait kihasználó poénokkal, a gyakran Monty Python-szerű helyzetekkel és karakterekkel, valamint az abszurd feladványokkal eltörölhetetlen nyomot hagyott a médiumon, mint a humor kiemelkedő titánja. Jövőre pedig visszatér a Psychonauts, amely űrt Schafer és a csapat a VR-ra szabott Psychonaus in the Rhombus of Ruinnal igyekszik betölteni.

A történet alapvetően egy alig pár órás intermezzo, amely a 2005-ös első rész és a – remélhetőleg – 2018-as folytatás között helyezkedik el, mindenki kedvenc „elmebúvár” csapatával a középpontban. Raz és a többiek – Milla, Sasha Nein és Lili – megtudják, hogy Lili apját, Truman Zanottot elrabolták, így elindulnak megmenteni a címadó, Bermuda-háromszöget idéző Romlás Rombuszába. Szemben azonban a két említett epizóddal, ez a kaland nem egy platformer, hanem egy Schafer korábbi alkotásaira hajazó, belső nézetes, feladványokon alapuló elképzelés. Egyfajta point-and-click, csak itt egér/kontroller helyett fejünket forgatva jelölhetjük ki a világ dolgait.
Razként különféle képességeket alkalmazhatunk a feladatok megoldása érdekében: tárgyakat emelgethetünk; belebújhatunk mások fejébe, hogy az ő szemükön keresztül láthassuk a világot; vagy pirokinézissel fel is gyújthatunk tárgyakat. Ezen képességek teszik lehetővé, hogy összeszedjük a Rombuszban ragadt társainkat és megmenthessük Trumant különös fogva tartóitól.
Mint a Bermuda-háromszög paródiája, az alapvetően vízalatti helyszín hajóroncsokat, különféle autókat, egy vonatot – sínekkel együtt –, egy iskolabuszt, és még egy UFO-t is tartalmaz: tehát főleg olyan járműveket, amelyeknek semmi keresnivalójuk a tenger felett. A gyönyörű, meseszerű grafikának köszönhetően fantasztikus körbenézni, a bugyborékoló halak,a színes medúzák vagy a szállingózó moszatok és részecskék életet lehelnek a környezetbe. Természetesen más, különös helyszínekre is ellátogatunk a mentőakció alatt, ahol minden díszlete, lényt és feladványt átjár az egyszerre intelligens és bágyadt humor, amit már megszokhattak a rajongók. A kiváló szinkronok és a remek párbeszédek csak fokozzák az élményt, és oltják a szomjat a következő epizódig.
A különböző feladatok ötletesek és változatosak: tartják magukat a széria szellemiségéhez és a karakterek jelleméhez, anélkül, hogy túlzottan nehezek vagy értelmetlenek lennének. Az univerzum belső logikájában minden stimmel, a cselekmény kibontakozása pedig határozottan izgalmas és érdekes.

Sajnos azonban gyorsan – túl gyorsan – teljesíthető, és egy-két extra trófeán kívül semmi olyat nem tartalmaz, amiért értelme lenne visszatérni. Továbbá az egész kicsit befejezetlennek is tűnik. Igazán azok értékelik majd, akik egyszerre PSVR tulajok és Psychonauts-szerelmesek is, de ennek ellenére mindent átható szellemessége, ötletes feladványai és szerethető bája egy jópofa élménnyé teszik mindenkinek.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Double Fine
Fejlesztő: Double Fine
Megjelenés: 2017.02.21.
Ár: 5790 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 4.5GB
Web: http://www.psychonauts.com/rhombusofruin/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Psychonauts in the Rhombus Ruin
Double Fine
REMEK

MARTIN BELESZÓL
Schaferék biztos kicsit bepapíroztak a fejlesztési időszak alatt, hogy átütőbb legyen a PSVR hatás.