PlayStation.Community

2017.09.01. 19:32 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Hello Sonic, my old friend!

Számomra a videojátékozás a kék sünivel kezdődött. A figurával kapcsolatban így eléggé elfogult vagyok, és minden egyes alkalommal felcsillan a szemem, ha bejelentenek egy új címet a főszereplésével.
Ugyanakkor az elvárásaim eléggé a béka segge alatt találhatóak mostanra. Sonic életútja hasonlatos Macaulay Culkinéhez, akit ugye fiatalon felkapott a világ a Reszkessetek Betörőkkel, majd felnőttként rendesen lecsúszott. A SEGA kabalafigurája egy kicsit a Dreamcasttal együtt halt meg. Azóta sokszor kirángatták a sírból kedvenc sünömet, de a nagy visszatérésekből sosem születtek jó alkotások. A legutolsó elfogadható próbálkozás a Generations volt még PS3-ra, amiben fel lehetett lelni egy csipetnyi nosztalgiát, de a stuff második fele, ami a „modern” pályákat dolgozta fel keserű ízt hagyott a szájban. Kísérlet volt még egy 4. rész formájában, ami szintén nem nyerte el a játékos világ tetszését.
Az eredeti trilógia és CD változat a mai napig nagy kedvencem, illetve kedvence egy bizonyos Christian Whitehead a.k.a. The Taxman-nek. Főként ennek az ausztrál hobbiprogramozónak köszönhetjük a frissen debütált Sonic Mania-t, aki a klasszikus epizódok iránti szeretetét sűrítette bele a játékba. Christian profizmussal keltette életre már korábban is a száguldó hőst nem hivatalos programjában, a Retro Sonicban, majd a segítségével készültek el a régi epizódok HD portjai (a Sonic CD többek közt PS3-on is napvilágot látott).
Önálló játékötletét 2 esztendeje jelentette be, amit tavaly egy működő pályával demonstrált a Team Sonic jelenlegi fejesének. A nagyvezírnek' annyira megtetszett, amit látott, hogy zöld utat adott a játéknak. Így más fejlesztőket a projektbe bevonva készült el a Sonic Mania, ami egy végtelenül hű folytatása, illetve feldolgozása azoknak a 2D-s Sonic epizódoknak, ami miatt beleszerelmesedtem a videojátékokba.
A régi Sonic and Knuckles mintájára külön kampányban indíthatjuk el a hangsebességet átlépő kék sünt, az emeráldőrző vörös hangyászt, vagy a pajkos kétfarkú sárga rókakölyköt (vagy a személyes kedvencemet, ahol Sonic és Tails együtt zúznak). Mind a képi világ, mind pedig a felcsendülő dallamok a '90-es évek Sonic játékait varázsolják a képernyőre több, személyre szabható filterrel karöltve. Nyolc remixelt zóna kapott helyett a programban, amit az elődökből ismerhet és szerethet a nagyérdemű, ezeket pedig 4 szinte vadiúj szint kíséri. (A szemfülesebbek észrevehetik, hogy korábban fel nem használt helyszínek is tiszteletüket teszik, mint például a vadnyugati tematikájú vonatos.) Mindegyik a legnagyobb gonddal készült el tömve easter eggekel, vagy tisztelgéssel egy-egy SEGA alkotásra. Az egyik ilyen kedvencem a fantasztikusan újragyúrt Chemical Plant végi boss fight, ami egy Dr. Robotnik's Mean Bean Machine gameből ismert csata.
Minden pórusából érződik a szoftvernek, hogy rajongóktól rajongóknak szánták. Így aki régen sem volt oda a száguldozós, gyűrű gyűjtögetős játékmenettől, az egészen biztosan nem a mostani címmel fog beszopódni. A bónusz és special pályák is visszatérnek szinte eredeti formájukban (Sonic 3, Sonic CD). A 7 színes követ begyűjtve pedig szintén átváltozhatunk Super formába!
A Sonic Mania maga a nagybetűs retro, amit ha egy laikusnak elindítasz, a 3. rész után nem fogja tudni megmondani, hogy '96-ban, vagy pedig idén készült-e el. Egy olyan alkotás, amire régóta várt a publikum, és nem húzhatja senki sem a száját, hogy „Na de 20 évet késett”.
Meg kell becsülni ezt az ékkövet, mert a legközelebb megjelenő Forces nem sok jóval kecsegtet, így lehet utoljára tért vissza a megszokott formában a vagány süni, de ez egyszer Super, színarany formában!

(A játékot a forgalmazó Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-on, ára 5990Ft. A gyönyörűséges és különlegesen ritka gyűjtői verzió támogatónknál, a Platinum Shopnál érhető el!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Onimushaman  Szerkesztő
2017.09.03. 15:54:52
LV24
Válasz 1. ColdHand üzenetére:
Amit Európának adtak árcímkét nevetségesnek tartom, így fájó szívvel otthagyom.
señor
2. martin  Főszerkesztő
2017.09.03. 15:21:20
LV27
Válasz 1. ColdHand üzenetére:
Platinumban van.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. ColdHand  Szerkesztő
2017.09.03. 14:55:06
LV22
Végül sikerült behúzni a szobros kiadást?
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››