.
 

PlayStation.Community

2017.10.18. 10:53 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Konzolon szókirakó?

(A teszt a PS4-es változat alapján készült.)

A 10tons Ltd. csapata egy merész gondolattól vezérelve úgy döntött, a mobilos piacon jól tejelő játékait konzolokra is átportolja. A cég korábbi fejlesztései kifejezetten szórakoztatóra sikerültek, ilyen volt például az űrhajós shooter Xenoraid is, amit JediEco mutatott be még anno, vagy az én egyik PS Vita kedvencem, az Azkend 2, amelyet egy korábbi PS Plus hónapban zsebelhettek be az előfizetők.
A gárda tagjainak tehát nem ez az első konzolos játéka, ennek ellenére mégis kétkedve kezdtem bele a Spellspire tesztelésébe. Akárhogyan is nézzük, a PlayStation konzolokon megtalálható RPG-szójátékok száma igen csekély.

Történet szempontjából nincsen túlbonyolítva a játék, kalandunkat egy 100 emeletes torony első szintjén kezdjük. Feltörekvéseinket mindenféle ronda szörny, szemgolyó, és zselékocka próbálja majd megállítani.
Természetesen a kis szemüveges varázsló se marad védtelen a gonosz erőkkel szemben. Ellenben a sebzéseket nem a megszokott módon kell kiosztani néhány gomb püfölésével, hanem az agytekervényeinket is használni kell. A cél, hogy minél több értelmes angol szót rakjunk össze, melyek harcba küldésével támadhatjuk az éppen aktuális ellenfelünket. Mindeközben arra is érdemes figyelni, hogy a véletlenszerűen kisorsolt 10 betűből a lehető leghosszabb szavakat rakjuk ki, mert így jócskán megnövelhető a bevitt sebzés mértéke. Ha már teljesen kifogytunk az ötletekből, akkor érdemes a bal alsó sarokban található táskánk mélyére tekinteni, már csak azért is, mert sokszor összecsapásokat eldöntő segítségek lapulhatnak az erszényben. A segítő tárgyak többnyire útközben szedhetőek fel, de a mobilos verzióból hátrahagyott rendszernek köszönhetően napi belépésért is kaphatunk jutalmakat.
Ahogy az egy korrekt RPG-játékhoz illik, a felszerelésünk se egy görbe botból és szakadt ruhából fog állni. Az első néhány emeleten még a limlomok is megteszik, azonban előbb vagy utóbb egyre vagányabb cuccok válnak elérhetővé, mindenféle passzív és aktív képességgel, amelyek segítik kalandunk hátralévő részét. A fegyverek képességei kifejezetten fontosak lesznek a későbbiek során, mivel minden ellenféltípusnak megvan a maga erőssége és gyengesége, amit botor dolog lenne nem kihasználni. Ha elakadunk, érdemes átnézni a "monsterpedia" oldalait, mert itt minden infó rendelkezésünkre áll az eddig fellelt ellenfelekkel kapcsolatosan, köztük az is, hogy melyik példány érzékeny a tűz, avagy fagyasztás okozta sebzésekre.
„Minden a pénz körül forog” - szokták mondani, és ez ebben az esetben sincs másként, szinte mindenért fizetni kell, ha fejlődni akarunk, még a játékban megtalálható tippekért is. Sajnos, így nem egyszer kényszerültem arra, hogy egy korábban teljesített szintre menjek vissza, mert a bossharcra már gyengék voltak az eszközeim, viszont újakra már nem volt pénzem, és ilyenkor nincs más hátra, mint előre, kezdődhetett az unalmas farmolás. Amikor pedig már kivégeztük a toronyban leselkedő összes rossz arcú lényt, akkor egy végtelen földalatti dungeon komplexumban próbálhatjuk ki magunkat, viszont az alap szókeresős séma marad ugyanaz, mint a korábban említett, tornyos rendszernél.

A játék tulajdonképpen ennyiből áll, a betűkészleten és az ellenfeleken kívül semmi nem változik. A szókeresgélés is egy idő után nagyon monotonná tud válni, ezért a program fogyasztását csak megszakításokkal tudnám ajánlani. Érdemes azt is tudni, hogy maga a Spellspire alapvetően egy ingyenes, okostelefonra készült játékból lett portolva, ennek fényében a jelenlegi árcédula kifejezetten elrettentő lehet, viszont konzolon semmiféle időkorláttal és alkalmazáson belüli vásárlással nem kell számolni.
Gyerekeknek és felnőtteknek is kiváló tanulási lehetőséget biztosít, viszont az angol nyelvet ilyen könnyen nem lehet elsajátítani, inkább csak a szókincsünket javíthatjuk vele. Más nyelvezetre sajnos nem lehet átállítani, így egyelőre csak ezt az egy nyelven tudunk varázsolni és szavakat gyakorolni - pedig szívesen kipróbáltam volna, hogy mennyi maradt meg az általános iskolai németórákból.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A Spellspire cross-buy, így ha megveszed PS4-re, megkapod PS Vitára is - és fordítva!)

Kiadó: 10tons Ltd.
Fejlesztő: 10tons Ltd.
Megjelenés: 2017.05.24.
Ár: 3090Ft
Játékosok száma: 1
Demo: Nincs
Méret: 86.2MB
Web: http://www.10tons.com/Game/spellspire/ps4.html
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. B_Renato97  Szerkesztő
2017.10.18. 16:15:37
LV3
Válasz 2. martin üzenetére:
Akkor van értelme, ha mindig próbálsz új szavakat keresni, agyalni. Ha valaki nagyon lusta, lehet úgy is játszani, hogy ugyanazt a 10 szót próbálod valahogy összevakarni amit ismersz. :D
2. martin  Főszerkesztő
2017.10.18. 12:34:10
LV27
Nagyon agyalok, hogy meg kéne venni nyelvgyakorlásnak.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.18. 10:59:28
LV17
Ez a game akár a Letter Quest szellemi öröksége is lehetne.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Spellspire
10tons Ltd.
KÖZÉPSZERŰ

MARTIN BELESZÓL
Ezt a játékot mindenkinek kötelezővé tenném, akik örültek a PlayStation 4 magyar menüjének megjelenésekor.